Skocz do zawartości
Yarecki

Pytanie o GA-8I865P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam ww płytę. Mam zamiar zakupić jakiegoś procka PIV FSB 800 (teraz celek 1,7GHz), ale w instrukcji płyty jest info, że FSB 800 może być osiągnięte przez O/C w BIOS. Może mi ktoś wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi? Jak zainstaluje takiego procka to pójdzie na FSB 800?

Drugie pytanie związane jest z pamiątkami. Płyta ma funkcję dual channel, ale wg instrukcji obsługuje automatycznie DDR400 wtedy gdy wybrane jest FSB 800 ? W związku z tym drugie pytanie: czy lepiej kupić jedną kość 512 czy 2x256? Jaka może być różnica wydajności w obu przypadkach?

Może to głupie pytania dla niektórych, ale jestem początkujący i będe wdzięczny za sugestie i porady co do procka i pamiątek. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż procka 800 FSB, jak od razu nie poleci na 800 wejdź do Biosu i ustaw na 200 MHz... Ja nie widzę problemu, i Ty też nie powinieneś ich mieć :wink:

Co do Ramków, to jest tak, że 400 chodzą tylko z prockiem 800FSB. A na dualach ponoć zyskujesz 3-4 % wydajności... ale zawsze coś :D Twój wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam parę pytań związanych z tą płytą, bo mam ją i chciałbym do niej dokupić lepszy procek (mam cel 2,6 FSB 400).

Po pierwsze czy nieoficjalne FSB 800 Jest w pełni stabilne?

Czy płyta obsługuje w pełni Hyper Treading?

Czy można w niej zmieniać FSB co 1 Mhz?

Jaki procesor do niej kupić?

Czy jakiś celeron D, jaki - może być overclocking bo mam mocną zasiłkę no i dokupi się Pentagrama wiatraczek.

Może Pentium 4 z FSB 533 i też próbować O/C

A może kupić na allegro P4 800 FSB z HT i nie kręcić (np. 3200GHz za ok 700zł)

Komp do gier.

Interesuje mnie maksymalna wydajność za minimum kasy na tej płycie, co radzicie?????? (proszę nie zapomnieć o pytaniach z góry postu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieoficjalne 800MHz fsb to raczej mozna sobie miedzy bajki wsadzić (płyta bedzie juz ostro wykrecona)

HT pewnie jest obsługiwane dla pierwszych p4 z HT (bodajże 3,06GHz, fsb133) - trafić takiego procka graniczy z cudem

p4 HT bedzie wyraźnie szybsze... ale pewnie bedzie sie to wiazało z wymianą płyty głównej... wtedy może sie opłacić atholn64 (skoro do gier przede wszystkim)

nie zapominaj ze najwiekszy wpływ na gry ma karta graficzna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o tą płytę i jej FSB800 to na tej szynie procek pójdzie ale podkręci sie bardzo słabo (ok 100mhz :lol: ) ta płyta jest stworzona dla celków D, mój 2,4ghz spokojnie chodził na 3,6 ghz czyli na takiej szynie jak p4 i wszystko było ok, ale juz powyżej tego taktowania był niestabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku procesora Pentium 4 FSB 800 z HT nie interesuje mnie overclocking, tylko czy by chodził stabilnie?

A poza tym procesorem co jest lepsze:

1. Używany Pentium 4 FSB 533 - overclocking

2. Nowy Celeron D - overclocking

Co ma wydajniejszą architekturę?

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku procesora Pentium 4 FSB 800 z HT nie interesuje mnie overclocking, tylko czy by chodził stabilnie?

A poza tym procesorem co jest lepsze:

1. Używany Pentium 4 FSB 533 - overclocking

2. Nowy Celeron D - overclocking

Co ma wydajniejszą architekturę?

Co radzicie?

1706267[/snapback]

oczywiście ze P4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi