RAZOR Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 No więc jest sobie sprzęcik ASUS A7V880 + SEGATE 160GB SATA Chcę na tym postawić XP+SP2 (zintegrowane w instalce). Wrzucam płytkę przechodzi ładowanie sterowników, po czym wyskakuje że dysku nie widzi :evil: Następuje to już po załadowaniu sterów w momencie w którym powinienem mieć opcje kontynuowania/przerwania instalacji lub przejścia do konsoli ( R ). Dysk jest podpięty i wiedziany jest przez kontroler, nawet jest na nim autoexec i config.sys przez co mam do niego dostęp z konsoli (przy ładowaniu z dysku, nie przy instalacji windy). Ktoś wie dlaczego tak jest ???? Poratujcie mnie. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Wgrałeś stery do sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Hm... ? Jak mogę wgrać stery jak nie ma jeszcze systemu ?? Z płytą główną nie dostałem sterów na dyskietce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Na samym początku jak instalator ładuje stery masz" nacisnij F ..."(nie pamietam który) aby zainstalowac dodatkowe stery. Steery moga byc na cd, wtedy trzeba zgrac na dyskietke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Na dyskietce masz wcześniej przygotowane sterowniki do SATA. Komputer uruchamiasz z bootowalnej płyty z WinXP. W pewnym momencie zostanie wyświetlony komunikat, że jeśli chcesz zainstalować dodatkowe kontrolery SATA/SCSI musisz wcisnąć F6. Później wciskasz S, dyskietka jest czytana, wybierasz z listy kontroler, kontynuujesz instalację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Dziękóweczka, po pracy spróbuję czy uda się to odpalić w ten sposób. Swoją drogą to nie wiem dlaczego o tym nie pomyslałem, przecież to logiczne.... za mało piję chyba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Only szit fak młodafoka ! :( Coś jest nie tak, Instalka win XP nie widzi tego dysku.... ...ale już fdisk z przed 5 lat zobaczył (coprawda tylo 15GB, ale jednak). A więc tak - wrzyciłem płytke WinME, uruchomiłem fdiska utworzyłem jedną 5 gigową partycję, sformatowałem ją (FAT 32), wrzucam instalke XP i ...qpa, wrzucam instalke WinME ... i działa !!! Wgrałem WinME, wszystko ładnie piknie śmiga. Włączam uaktualnienie do XP i w czasie instalki wyskakuje " Wystąpił błąd, instalacja zostanie przerwana aby zapobiedz uszkodzeniu sprzętu błąd nr 0x00...bla,bla,bla. Kopnietą instalkę XP wykluczm, próbowałem juz na 3 różnych, jedna czysta, dróga z SP1 a trzecia z SP2. osochozi bo ja juz nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 A co masz na tej dyskietce ze sterownikami? Może to są stery do Win98/ME? Najnowsze stery do SATA znajdziesz na stronie producenta płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 nie nie nie - jak już napisałem - sterów na dyskietce nie dostałem do tej płytki. Są jakieś na płycie ale to są do instalacji w systemie. Zresztą skoro ME się zainstalował bez sterów dodatkowych to czemu XP nie chce ???? Zaczynam się zastanawiać czy coś z sprzętem nie jest uwalonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 nie nie nie - jak już napisałem - sterów na dyskietce nie dostałem do tej płytki. Są jakieś na płycie ale to są do instalacji w systemie. Zresztą skoro ME się zainstalował bez sterów dodatkowych to czemu XP nie chce ???? Zaczynam się zastanawiać czy coś z sprzętem nie jest uwalonego. :? Czy instalując WinXP masz i używasz dyskietki ze sterownikami do SATA nagranymi na nią? Nawet jeśli nie dostałeś sterów na dyskietce to możesz ze strony, którą podałem powyżej ściągnąć je i zgrać na dyskietkę. INACZEJ NIE ZAINSTALUJESZ WINXP NA DYSKU SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 sterowniki sa na bank na cd od plyty glownej, bardzo mozzliwe ze jest tam nawet programik do tworzenia takiej dyskietki ze sterownikami(makedisc.exe albo podobnie), a jesli nie ma tego programiku to sa w ktoryms z folderow ze sterownikami do sata wystarczy dokladniej poszukac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Dzięki za podpowiedzi, już sobie poradziłem z tym. ...ale dlaczego ME widział dysk a XP nie ? Chyba znów przerzucę się na ME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Dzięki za podpowiedzi, już sobie poradziłem z tym. ...ale dlaczego ME widział dysk a XP nie ? Chyba znów przerzucę się na ME. Jeśli tylko z tego powodu chcesz się przerzucić, to nie warto .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Dzięki za podpowiedzi, już sobie poradziłem z tym. ...ale dlaczego ME widział dysk a XP nie ? Chyba znów przerzucę się na ME. Jeśli tylko z tego powodu chcesz się przerzucić, to nie warto .. to był tylko joke... :wink: Normalnie bedę pracował na XP, ale teraz postanowiłem pośmigac na ME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Po 1 ASUS baaaaaaardzo mnie rozczarowal z tymi sterownikami. Plyty po 500zł a na dyskietce przycinaja pffffffff. Nawet ASrock dodaje. Po 2 dla 98/Me SATA i RAID sa "przezroczyste"Po 1 ASUS baaaaaaardzo mnie rozczarowal z tymi sterownikami. Plyty po 500zł a na dyskietce przycinaja pffffffff. Nawet ASrock dodaje. Po 2 dla 98/Me SATA i RAID sa "przezroczyste" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...