Skocz do zawartości
RAZOR

SATA i XP

Rekomendowane odpowiedzi

No więc jest sobie sprzęcik ASUS A7V880 + SEGATE 160GB SATA

Chcę na tym postawić XP+SP2 (zintegrowane w instalce).

Wrzucam płytkę przechodzi ładowanie sterowników, po czym wyskakuje że dysku nie widzi :evil:

Następuje to już po załadowaniu sterów w momencie w którym powinienem mieć opcje kontynuowania/przerwania instalacji lub przejścia do konsoli ( R ).

Dysk jest podpięty i wiedziany jest przez kontroler, nawet jest na nim autoexec i config.sys przez co mam do niego dostęp z konsoli (przy ładowaniu z dysku, nie przy instalacji windy).

Ktoś wie dlaczego tak jest ????

Poratujcie mnie. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dyskietce masz wcześniej przygotowane sterowniki do SATA. Komputer uruchamiasz z bootowalnej płyty z WinXP. W pewnym momencie zostanie wyświetlony komunikat, że jeśli chcesz zainstalować dodatkowe kontrolery SATA/SCSI musisz wcisnąć F6. Później wciskasz S, dyskietka jest czytana, wybierasz z listy kontroler, kontynuujesz instalację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Only szit fak młodafoka ! :(

Coś jest nie tak, Instalka win XP nie widzi tego dysku....

...ale już fdisk z przed 5 lat zobaczył (coprawda tylo 15GB, ale jednak).

A więc tak - wrzyciłem płytke WinME, uruchomiłem fdiska utworzyłem jedną 5 gigową partycję, sformatowałem ją (FAT 32), wrzucam instalke XP i ...qpa, wrzucam instalke WinME ... i działa !!!

Wgrałem WinME, wszystko ładnie piknie śmiga. Włączam uaktualnienie do XP i w czasie instalki wyskakuje " Wystąpił błąd, instalacja zostanie przerwana aby zapobiedz uszkodzeniu sprzętu błąd nr 0x00...bla,bla,bla.

Kopnietą instalkę XP wykluczm, próbowałem juz na 3 różnych, jedna czysta, dróga z SP1 a trzecia z SP2.

osochozi

bo ja juz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie - jak już napisałem - sterów na dyskietce nie dostałem do tej płytki. Są jakieś na płycie ale to są do instalacji w systemie.

Zresztą skoro ME się zainstalował bez sterów dodatkowych to czemu XP nie chce ????

Zaczynam się zastanawiać czy coś z sprzętem nie jest uwalonego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie - jak już napisałem - sterów na dyskietce nie dostałem do tej płytki. Są jakieś na płycie ale to są do instalacji w systemie.

Zresztą skoro ME się zainstalował bez sterów dodatkowych to czemu XP nie chce ????

Zaczynam się zastanawiać czy coś z sprzętem nie jest uwalonego.

:?

Czy instalując WinXP masz i używasz dyskietki ze sterownikami do SATA nagranymi na nią? Nawet jeśli nie dostałeś sterów na dyskietce to możesz ze strony, którą podałem powyżej ściągnąć je i zgrać na dyskietkę.

INACZEJ NIE ZAINSTALUJESZ WINXP NA DYSKU SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki sa na bank na cd od plyty glownej, bardzo mozzliwe ze jest tam nawet programik do tworzenia takiej dyskietki ze sterownikami(makedisc.exe albo podobnie), a jesli nie ma tego programiku to sa w ktoryms z folderow ze sterownikami do sata wystarczy dokladniej poszukac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, już sobie poradziłem z tym.

...ale dlaczego ME widział dysk a XP nie ?

Chyba znów przerzucę się na ME.

Jeśli tylko z tego powodu chcesz się przerzucić, to nie warto ..

to był tylko joke... :wink:

Normalnie bedę pracował na XP, ale teraz postanowiłem pośmigac na ME.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 ASUS baaaaaaardzo mnie rozczarowal z tymi sterownikami. Plyty po 500zł a na dyskietce przycinaja pffffffff. Nawet ASrock dodaje.

Po 2 dla 98/Me SATA i RAID sa "przezroczyste"Po 1 ASUS baaaaaaardzo mnie rozczarowal z tymi sterownikami. Plyty po 500zł a na dyskietce przycinaja pffffffff. Nawet ASrock dodaje.

Po 2 dla 98/Me SATA i RAID sa "przezroczyste"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi