Skocz do zawartości
[ HAIZ ]

Komp po naglej zmianie temperatury, podejrzany proc i mobo?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie komputer który przeszedl tzw. nagla zmiane temperatury, czyli, ze był sobie w cieplym domciu potem w bagażniku samochodu w temp. Ok.-2^C po czym ponownie w cieplym domciu, wiadomo co za tym idzie; nagla zmiana temp. skraplanie itp. Objawy były takie ze komp w ogole nie wstal; czarny ekran, zasilacz chodzil. Rozkręciłem kompa wyciągam procesor a tam normalnie mokro, jakby się zlal. Wiec suszarka w reke i do dziela, lecz tak jak myślałem nic to nie dalo a nawet chyba pogorszylo sytuacje bo teraz to nawet diody się nie swieca, i w dalszym ciagu czarny ekran itp. Na liscie podejrzanych to na pewno jest procesor i nie wiem czy nie plyta glowna, ale zapewne tez, bo skoro warstwa krzemowa na procu była mokra to zapewne i nozki a co za tym idzie soket. Jeszcze podsusze sprzet, ale watpie zeby wstal, jak myslicie może być cos jeszcze zwalone? Aha i najważniejsze; boje się np. włozyć mojego proca to tego mobo i odwrotnie tego kolesia proca do mojego mobo bo jeżeli ma mokro lub nie to niemam pewności czy się nie spali, co o tym sadzicie? Jaka diagnoze byscie postawili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest moj komp, mam go na chatce do naprawy, boje sie tylko wkladac mojego proca do tego kompa bo jezeli jest tam jeszcze wilgoc to strach o moje bezcenne 1ghz'a :D Jak narazie wszystko sie suszy w piatek sie nim dokladniej zajme. Tak teraz sobie mysle ze mobo to na bank i moze proc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Niepotrzebnie próbowałeś go osuszyc suszarką- prawdopodobnie go dobiles

2. standart ATX ma zabezpieczenia więc możliwe że problemy lezy tylko w procku, sprawdź innego procka.

ewentualnie jak nic nie wyje to moze byc uwalona płyta-bios i chipset

3.Mialem Abit na którego wylalo mi sie troche wody - ok 1l i wstal po wyschnieciu , wiec moze u ciebie nie wszystko stracone. tylko tak jak ktos napisal poczekaj ze dwa dni az wyschnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mialbym go dobic suszarka? Schnie juz tydzien i dzis wezme sie za niego. Jest to plyta ECS'a takze watpie zyby miala jakiekolwiek zabezpieczenia, co innego zabezpieczenia standartu ATX to juz kazda plyta ma i tylko to moze mnie jeszcze uratowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie by bylo jakbys napisal co to za komp nie które mobo np abit ma zabezpieczenia antyprzpieciowe ... ale nie zawsze dzialaja ... moj typ to wlanie mobo

niestety :cry: :cry: :cry:

"]w bagażniku samochodu w temp. Ok.-2^C

na poczatek proponuje zmienic samochod na osobowke ,a nie kompa w chlodni wozic

"]To nie jest moj komp, mam go na chatce do naprawy[...]

boje się tego kolesia proca do mojego mobo bo jeżeli ma mokro lub nie to niemam pewności czy się nie spali, co o tym sadzicie?[...]

proponuje nie brac sie za naprawe skoro nie wiesz ze suchy proc nie moze miec w sobie wody i raczej plyty nie spali - tylko pilnuj temp kondensatorow i stabilizatorow - jak nie wstanie przez 30s to wylacz kompa ,proc bedzie spalony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie by bylo jakbys napisal co to za komp nie które mobo np abit ma zabezpieczenia antyprzpieciowe ... ale nie zawsze dzialaja ... moj typ to wlanie mobo

niestety :cry: :cry: :cry:

"] w bagażniku samochodu w temp. Ok.-2^C

na poczatek proponuje zmienic samochod na osobowke ,a nie kompa w chlodni wozic

"] To nie jest moj komp, mam go na chatce do naprawy[...]

boje się tego kolesia proca do mojego mobo bo jeżeli ma mokro lub nie to niemam pewności czy się nie spali, co o tym sadzicie? [...]

proponuje nie brac sie za naprawe skoro nie wiesz ze suchy proc nie moze miec w sobie wody i raczej plyty nie spali - tylko pilnuj temp kondensatorow i stabilizatorow - jak nie wstanie przez 30s to wylacz kompa ,proc bedzie spalony

Chodzilo mi o to ze plyta moze miec jeszcze mokro w sokecie i mi proca popali, a nie odwrotnie. I doszedlem do sedna sprawy; zasilacz sie zmokl, i na tym sie skonczylo, teraz susze zasilacz i bedzie byc moze good. Dzieki panowie za pomoc i za mila konwersacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...