Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Wczoraj
-
Ok. A jeśli chodzi o koszta to warto dodać średnio ok 1200zł i zamiast 4070ti kupić 5070ti? Czy to nie jest aż taki skok warty tej dopłaty?
-
"RTX 5070 Ti" i tak dalej, to tylko nazwa rdzenia i powiązanej z tym podstawowej specyfikacji. Jest jednak różnica, pomiędzy tandetną wersją typu "eagle", czy inny "dual" a jakimś "wypasem" pokroju ROG STRIX lub AORUS. Także też rozważ ten "detal" (wpływa on na trwałość/niezawodność i kulturę pracy).
-
Przeczytałem temat bardzo pobieżnie, ale możliwe, że masz źle ustawiony overdrive (za mocny najprawdopodobniej) - to się ustawia w OSD monitora. VA może demonem prędkości nie jest, ale nie powinno być aż takiej tragedii (miałem kiedyś EIZO na VA - oni fabrycznie doskonale ustawili ten dopalacz i nie było takich artefaktów)
-
Dołączył do społeczności: Kenbel5
-
Tak Wersja rozszerzona: Jak rozdzielczość? W 1080p będzie niewielki bottleneck w 1440p i wyżej praktycznie zniknie.
-
Bardzo dobre sugestie. Wrzuć 1 stronę GPU-Z i zainstaluj MSI Afterburnej i też wrzuć sceena jak to wygląda po paru (tak z 10) minutach gry.
-
Mr.T... obserwuje zawartość proszę o pomoc , Zestaw 8-10k głównie do gier i Monitor oled do 2500 zl
-
Witam CPU- za jakiś czas będą nowsze CPU od AMD , xD płyta główna - nie jestem fanem płyt głównych Gigabyte , może alternatywa była by ,MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI pamięć - wybrane pamięci są ok , nisko profilowe i maja AMD EXPO , ewentualnie CL28 , Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G32GX2-FX5) karta graficzna - TUF fajna konstrukcja ale czy wyrwiesz z 3.5k ? SSD - pokombinuj jeden dysk pod system , drugi pod gry , cena jak dysk ma "Pamięć podręczna" to i cena idzie w górę, obecnie większość dysków to gwarancja 60 miesięcy ,ale TWB jest trochę różnica np. Samsung 990 PRO 2TB - 1200TB Kingston Fury Renegade 2TB - 2000TB ADATA Legend 960 2TB - 1560TB GoodRam IRDM PRO Slim 2TB M.2 - 1400TB Lexar NM790 2TB - 1500TB WD Black SN850X 2TB - 1200TB Zasilacz- Corsair RM850x 2024 850W (CP-9020270-EU) to ATX 3.1 and wiatrak 140 mm , a be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold (BN344) tylko 120mm , w praktyce jest to słyszalna różnica na korzyść większego wiatraka Obudowa - temat rzeka , co sie komu podoba , obecnie promowane są obudowy typu akwarium , np. Obudowa Modecom Volcano Stellar 5F ARGB biała (AT-STELLAR-5F-ARGB-20) a jak szukasz prostej nie skomplikowanej konstrukcji to np. Genesis Irid 505F (NPC-1997) Chłodzenie - nikt nie zabroni kupować wydajnej Noctua lub be quiet tylko czy tek kilka stopni jest warte sporej dopłaty ? zamiast pasty zastosuj np. Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)
-
Pytanko, mam Gigabyte B550I AORUS PRO Ax z r7 5700x3d, 32gb DDR4 3600 TridentZ CL 17, Corsair SF850 2024 850W 80+ Platinum. Obecnie RX 6700 xt challenger pro oc, myślę nad wymianą karty na coś lepszego. Mogę wydać 3000zł, myślałem nad jakimś nowym 5070ti z olx z gwarancją itp bo widziałem takie oferty, odbiór osobisty ofc. Ewentualnie może jakiś radeon w tych pieniądzach? Jest jeszcze druga opcja, do 2k 4070ti bo nie wiem czy aż tak duży skok będzie między 5070ti a 4070ti żeby warto było dopłacić za to 1000zł lub więcej? 🤔 Najchętniej kartę bym zwodował więc mogę brać najtańszą opcję z badziewnym chłodzeniem.
-
Obudowa dla 9800X3D + RTX5090
laidman odpowiedział(a) na grzybolevskyy temat w Zasilacze, Obudowy, UPS
Ostatnio zwróciłem uwagę na Cooler Master MasterFrame 600. Obudowa daje się przebudować po każdym względem. Niestety nie mam doświadczeń z nią ale jak będę zmieniał następnym razem, to się nad nią zastanawiam. Tania nie jest ale mnie osobiście ciekawi. Coś innego. https://www.coolermaster.com/en-eu/products/masterframe-600/ Sam mam Corsair 7000X ale nie jestem w 100% zadowolony, miałem problem z jedną z bocznych ścianek, (tak na prawej ścianie są 2, jedna wewnętrzna a druga zewnętrzna), bo wydaje się niepotrzebna, ale bez niej coś stuka jakby było nierówno założone i obudowa cała lata. Bezsens. -
Cześć, Planuje zakup komputera w granicach 8-10k (jeśli będzie trzeba lekko dołożyć to wolę to zrobić niż kupić coś „wadliwego”. Komputer głownie do grania (WOW lubię pograć w RTS’y i generalnie nowe tytuły). Jestem z tych, którzy nie lubię często zmieniać konfiguracji „złożyć kompa raz i mieć spokój na 5-10 lat” – ewentualnie dokupić ssd/zmienić grafe. Dlatego wolę trochę dołożyć niż później męczyć się z reklamowaniem części. Aktualnie korzystam z monitora 144hz 1080p Acer Predator (UM.FX0EE.B01) ale planuję zmianę tylko jeszcze nie teraz. Z tego, co udało mi się wyczytać, wybrałem kilka elementów: Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D (100-100001084WOF) Płyta główna: ? Pamięci RAM: G.Skill Flare X5 DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO (F5-6000J3040G32GX2-FX5) Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB DLSS 4 (PRIME-RTX5070TI-O16G) Dysk SSD: ? Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold (BN344) Obudowa: ? Chłodzenie procesora: Thermalright Phantom Spirit 120 SE 120mm Procesor: Tutaj nie planuje zmian Płyta główna: po przeczytaniu tematów a głownie tego wygląda na to, że 9800X3D lubi się palić (szczególnie na płytach ASRock’a). Wstępnie zastanawiam się nad AMD GIGABYTE X870E AORUS ELITE. RAM: od razu 64 GB bo lubię mieć otwartych wiele stron jak gram i w przyszłości nie chcę się bawić ze sprzedawaniem 2 kości 16 żeby przejść 32'ki (podobno nie opłaca się używać 4 slotów bo się dzieli prędkość?). Pytanie laika: „co lepsze” jest duży wybór, inne popularne to np.: Kingston FURY Beast Black 64GB (2x32GB) DDR5 6000 CL30 EXPO (KF560C30BBEK2-64) Karta graficzna: Asusa planuje dorwać na promocji (3,5-3,6k) widziałem że polecają też MSI Shadow ale podobno jest znacznie głośniejsza. Coś innego wartego uwagi do „szukania promocji”? Jeśli chodzi o kartę wolałbym zostać przy 5070 Ti. SSD: Celuje w 2 TB. Wstępnie myślałem o Samsung 990 PRO 2TB ale po researchu dużo jest tematów gdzie ludzie mają z nim problemy. Myślałem jeszcze o Lexar NM790. Jakieś propozycje niezawodnego ssd ale bez absurdalnej ceny? Zasilacz: brałem jeszcze pod uwagę Corsair RM850x Obudowa: Tutaj nie mam pojęcia, co wybrać. Chyba będę próbował sam złożyć kompa (pierwszy raz) więc chciał bym coś „łatwego” do złożenia. Niby polecają Lian Li LANCOOL 216 ale czytałem że czasami psuje się wejście na słuchawki i po kilku miesiącach jest problem z wiatrakami. Jeśli obudowa będzie miała szklane elementy chciałbym, aby nie była łatwe do stłuczenia/uszkodzenia. Chłodzenie procesora: Nie wiem czy dla takiej konfiguracji jest sens dopłacać 2/3x tyle do Noctua NH-D15 G2 LBC lub be quiet! Dark Rock ELITE
-
monitor Acer QG240Y S3 kabel HDMI 2.0
-
Obudowa dla 9800X3D + RTX5090
Merqus4 odpowiedział(a) na grzybolevskyy temat w Zasilacze, Obudowy, UPS
Myślałeś o Fractal North XL? Jak dla mnie najpiękniejsza obudowa obecnie z tym drewnianym frontem -
Czy wymiana LG 27GL850-B ma obecnie sens?
Merqus4 odpowiedział(a) na saym0n temat w Monitory, Telewizory, Projektory
Ja tam się boję tych oledów jeżeli chodzi o martwe pixele, ale co prawda to prawda oled ma obraz żyleta i doskonałą czerń -
Dołączył do społeczności: Rejben
-
Dobra, to może jakaś propozycja najpierw ode mnie: AMD Ryzen 7 7700 OEM MSI PRO B650-S WiFi RAM 32 GB Radeon RX 9060 XT lub GeForce RTX 5070 (czy warto dopłacać) Dysk SSD chyba 1 TB Zasilacz 650W? cooler AC Freezer 36/Endorfy Fera 5/? Buda? Co sądzicie? 🙂
-
-
Prociem pan zamieszczając edycje wpisu system nie wysyła powiadomień do osób obserwujących temat... GPU-Z , pierwsza zakładka by sie przydała , ale wedle zamieszczonej informacji z pozycji sensors 100W to powinno być trochę wincyj, ustawione limity mocy ? powinieneś zainstalować , msi afterburner i poobserwować czy zegar CPU jest na stałym poziomie , to samo zegary karty graficznej.
- Ostatni tydzień
-
Witam co to znaczy ? temperaturę podaje sie w stopniach ° np. Celsjusza i przydał by sie odczyt z gpu-z
-
saym0n odpowiedział(a) na saym0n temat w Monitory, Telewizory, Projektory
Jakoś nie jestem przekonany do OLED, muszę mocno nad tym pomyśleć a dość mocno interesują mnie monitory mini led ips których jak na razie za bardzo nie ma na rynku -
AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy
grzybolevskyy odpowiedział(a) na kuba_kubi temat w AMD
Poszukuję płyty pod R7 9800X3D + RTX5090/RTX 5080S + 64GB IRDM 6000MHz. (2x32GB). Zestaw głównie do grania + programowania (JVM, Docker, AI). Jako, że chciałbym zestaw mieć na dłużej, to wolalłbym coś na X870E lub X870 (niż polecane X670) i później dorzucić nowego Ryzena 10xxx (i może nową generację RTX). Fajnie by było, jakby miała też ten nowszy Bluetooth i WiFi (również na przyszlość), ogółem mam sporo peryferiów na BT (z 6 podłączonych jednocześnie) + mam docka na TB4 więc dobrze jeśli też będzie. Dodatkowo mam Kingstona Renegade 2TB i kilka starszych dysków SSD na SATA i M2 (razem będzie 4 lub 5), więc zależy mi na większej liczbie złącz (dlatego kieruję się raczej w X870E). Najtańszy wychodzi Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7, jest sens iść w coś lepszego? Czy VRM z np 22 fazami daje jakiekolwiek bonusy na przyszłość?- 448 odpowiedzi
-
Cześć, robię sobie zestaw, będzie używany głównie do grania + programowania (serwisy w JVM, Docker, zabawa z AI): CPU: R7 9800X3D GPU: RTX5090/RTX5080 Super (nie wybrałem konkretnego modelu, dokupię w przyszłości) PSU: NZXT C1000 ATX 3.1 Chłodzenie: Endorfy Navis 360 No i jako, że do zadanego zestawu nie ma podanej proponowanej obudowy to się skierowałem do https://www.purepc.pl/jaka-obudowa-do-komputera-gamingowego-co-kupic-maj-2025. Wiem, że RTX5090 jest dość potężny i Navis 360 też zajmuje swojego miejsca, nie wiem na którą się zdecydować. Budżet mam praktycznie dowolny, może być i do 2k ale zależy mi na jakość/cena. Nie widzę sensu dopłacania do płyty za 2k jeśli niedużo gorsza do mojego zestawu może być za 800zł, nie zależy mi również na designie. Czy poleci ktoś konkretne modele które zapewnią odpowiednio dużo miejsca i niskie temperatury dla mojego buildu? W którą stronę powinienem się kierować? W oko wpadła mi Hyte Y70 ale wydaje się, że cena jest podyktowana tylko wyświetlaczem, i kupowanie jej to jednak fanaberia.
-
Parę pomysłów do przetestowania. 1)Sprawdź wersje BIOS karty w GPU-Z i porównaj z ich bazą. Może karta ma wgrany jakiś inny BIOS i nie włącza trybu boost tylko leci na jakimś do wyświetlania pulpitu. 2)Spróbuj z kartą zainstalowaną w innym slocie PCI-E na płycie. 3)Wypróbuj kartę w innym kompie jeśli możesz.
-
Kyle odpowiedział(a) na saym0n temat w Monitory, Telewizory, Projektory
Ja bym przesiadał się od razu na OLED. Sam to planuję.