Andrzej_1 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Chce wymienic swojego x800Xl na cos nowszego i szybszego. Do niedawna wybor byl jasny, 7800GT. A teraz jest problem, bo x1800Xl kosztuje 150 wiecej (Sirius kolo 1700 za x1800, a Leadtek 7800 1500pln). Z testow wynika, ze w zasadzie karty sa tak samo szybkie, wiec co radzicie wybrac? 7800GT Zalety tanszy, moge sie pobawic w SLI, ponoc bierze mniej pradu x1800Xl Zalety Podobno nowa architektura pamieci, zwykle Ati ma lepsza jakosc obrazu, Wady Jak bede chcial bawic sie w Crossfire bede musial wymieniac plytke Drozszy "nieslawne" sterowniki Ati, z ktorymi zawsze jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Ja tam na stery nie narzekam odkąd mam radka. Raz zdarzyło się, że w jakiejś grze miałem problemy z cieniami. Co do grafy to myslę, że radek ka milka ciekawych funkcji jak np. HDR + AA dla tego skusiłbym się na X1800XL pod warunkiem podobnej ceny do GT. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Ja bym kupił GF z prostej przyczyny. Jak okaże się za słaby można kipić drugiego :] W Radeonie też jest taka opcja, ale płyty główne z CrossFire kosztują od 900 złotych wzwyż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 2 karty grafiki w jednym kompie to bzdura, jak nie wystarcza to sie kupuje nowa karte, ktora jest wydajniejsza i wychodzi taniej stery do ati sa o niebo lepsze od nvidii, nie mowiac juz o polaczeniu z ati tray tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Chce wymienic swojego x800Xl na cos nowszego i szybszego. Do niedawna wybor byl jasny, 7800GT. A teraz jest problem, bo x1800Xl kosztuje 150 wiecej (Sirius kolo 1700 za x1800, a Leadtek 7800 1500pln). Z testow wynika, ze w zasadzie karty sa tak samo szybkie, wiec co radzicie wybrac? 7800GT Zalety tanszy, moge sie pobawic w SLI, ponoc bierze mniej pradu x1800Xl Zalety Podobno nowa architektura pamieci, zwykle Ati ma lepsza jakosc obrazu, Wady Jak bede chcial bawic sie w Crossfire bede musial wymieniac plytke Drozszy "nieslawne" sterowniki Ati, z ktorymi zawsze jest problem Ja po przeczytaniu jednego artykułu jednak wziąłbym 7800GT bo radki z serii XL podobno wogóle nie będą chciały się kręcić i ze względu na to brałbym 7800GT. Choć wybór jest twój bo mnie narazie nie stać na taką grafę. Edytowane 6 Listopada 2005 przez Cyna58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 X1800XL na default ma 500/500. Jordi23 podkręcił do 670/700. Jeśli dla ciebie to mało to.....!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 No z tym brakiem podkręcania to bzdura. Widać to po Jordim23. pozatym z tego co pisał, to na zagranicznych forach ludzie wykręcają grubo ponad 600Mhz no i jest regulacja napięcia GPU/MEM z poziomu Vindy więc przy dobrym chłodzeniu można zaszaleć jeszcze więcej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 X1800XL mają pamięci 1,4ns, z tego też względu nie ma obaw, że nie będzie się podkręcał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 ja tam bym sie nie zastanawial i bral radzia... na stery nigdy nie nazekalem (w przeciwienstwie do sterow NV) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allch Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Ja jestem za radkiem kręci sie bardzo dobrze i cana też za nim przemawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 sterowniki ati są spoko jak miałem radka 9800se@pro to nie miałem żadnych problemów, choć sa gry które do poprawnej współpracy wymagaja nowych sterów ale to na kartach ati i nvidi wystepuje, co do jakosci obrazu to juz dawno mineły czasy kiedy ati dawały lepszy obraz teraz jest to wyrównane i8 nie ma żadnych różnic na tym tle, choć maxtor pozostaje niedościgniony dla ati i nvidi na tym polu, ja osobiście brałbym 7800gt i odblokował potoki, więcej potoków pokaże później swoją wyższość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 brałbym 7800gt i odblokował potoki, więcej potoków pokaże później swoją wyższość ciekawe jak bys to zrobił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 sterowniki ati są spoko jak miałem radka 9800se@pro to nie miałem żadnych problemów, choć sa gry które do poprawnej współpracy wymagaja nowych sterów ale to na kartach ati i nvidi wystepuje, co do jakosci obrazu to juz dawno mineły czasy kiedy ati dawały lepszy obraz teraz jest to wyrównane i8 nie ma żadnych różnic na tym tle, choć maxtor pozostaje niedościgniony dla ati i nvidi na tym polu, ja osobiście brałbym 7800gt i odblokował potoki, więcej potoków pokaże później swoją wyższość1. Matrox a nie Maxtor 2.7800GT i odblokowanie potoków (chyba o czymś nie wiem ?? wiec mnie oświeć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 IMHO na dzień dzisiejszy powinna jedynie decydować cena. Karty są na tyle podobne wydajnościowo, ze nie ma sensu zabawiac się w dywagacje , która lepszym wyborem. Pozowoleę sobie zparafrazować pewną wypowiedż z pewnej powieści - "mieć 150 zeta i nie nie mieć to razem 300 zeta...." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Czy tak ciężko poczytać testy w necie, a dodatkowo porównać opinie użytkowników 7800gt (z tematu o 7800gt) i x1800xl (z tematu o tej vga właśnie)?? Widać, że dla poniektórych szczytem możliwości jest założenie nowego tematu i siedzenie na 4 literach w oczekiwaniu na odpowiedzi... PS. Dodatkowo do takich tematów zawitają niemal zawsze "mąciciele" (tu np. ptys albo cyna58), którzy pojęcia o temacie nie mają, a posta i tak sobie nastukają. PPS. Coś na temat ;) Ja bym brał zdecydowanie x1800xl. Widać, że nawet na niedopracowanych (jeszcze!) sterach po o/c depcze po piętach 7800gtx, a z nowym softem może być tylko lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allch Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Jak by ktoś nie umiał szukać to tu jest fajny test: http://www.frazpc.pl/artykuly/401/Wrog/u/b.../NVIDIA/7800GTX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Czy tak ciężko poczytać testy w necie, a dodatkowo porównać opinie użytkowników 7800gt (z tematu o 7800gt) i x1800xl (z tematu o tej vga właśnie)?? Widać, że dla poniektórych szczytem możliwości jest założenie nowego tematu i siedzenie na 4 literach w oczekiwaniu na odpowiedzi... PS. Dodatkowo do takich tematów zawitają niemal zawsze "mąciciele" (tu np. ptys albo cyna58), którzy pojęcia o temacie nie mają, a posta i tak sobie nastukają. PPS. Coś na temat ;) Ja bym brał zdecydowanie x1800xl. Widać, że nawet na niedopracowanych (jeszcze!) sterach po o/c depcze po piętach 7800gtx, a z nowym softem może być tylko lepiej. zresztą testy nie biorą pod uwagę o/c, a X1800XL ma spory potencjał :-P Edytowane 7 Listopada 2005 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 panowie z GT, GTX możecie zrobić testy swoich pszczółek ;) w grach i markach jakie przedstawił jordi ( bez oc i z full stable oc) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=157378&st=270 i zobaczymy która karta jest lepsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Hmm trudno powiedziec. Gf 7800Gt nominalnie jest szybszy od X1800XL. Pozostaje tylko pytanie co sie bardziej podkręci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 GT szybszy od XL???? hmm. Wydaje mi się, że XL był między GT a GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mam to co mam i musze stwierdzic ze wcale nie jest to super szybkie :? Podobno mam malo ramu :blink: Trudno stwierdzic czy tak jest ale w porownaniu do x1800xl ktorego dopadl Jordi moja grafa wypada blado <_< U mnie CoD2 w ostatnich misjach chodzi znosnie w rozdzialce 1024x768 bez AA a Jordi podobno pomyka 1600x1200 2xAA,wiec widac ze cos jest nie tak z moja grafa bo ramu mamy tyle samo :? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Hmm. No to jest coś nie tak. Taka grafa i takie wyniki? :? Edytowane 8 Listopada 2005 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 COD 2 lepiej działa na ATI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mam to co mam i musze stwierdzic ze wcale nie jest to super szybkie :? Podobno mam malo ramu :blink: Trudno stwierdzic czy tak jest ale w porownaniu do x1800xl ktorego dopadl Jordi moja grafa wypada blado <_<jezeli chodzi o OC to faktycznie wypada blado. 1800xl taktowany 670/720 oraz 7800gtx taktowany 490/700 maja bardzo zblizona wydajnosc. nie wiem jaki jest przelicznik potokow na MHz w przypadku 7800, ale sadze, ze +50 na gt (czyli 540MHz) powinno zalatwic sprawe (czyt. nadrobic brakujace 4pp i 1vp). tylko, ze bez vmoda sie juz wtedy nie obejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Zapomialem dodac ze grafe mam ustawiona na 450/580 i procka na 2,5GHz ale imho to i tak wyniki sa zenujaco niskie :blink: zrobilem maly tescik z wlaczonym 4xAA przy 1024x768 ale jak zobaczylem 7fps na liczniku to szybko wylaczylem szukajac szczeny na podlodze :mur: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 hmm ja nie wiem cos ostatnio tylko nazekasz na tego GF wlasnie zapuscilem tescik COD2 w 1024 4xAA 16xAnizo grafa 430/1150 i praktycznie fps trzyma sie w przedziale 40-60 klatek albo masz cos zwalone albo szukasz powodu dla ktorego moglbys zmienic grafe na x1800xl ;p pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ostatnio narzekam bo widze to co wyswietla mi sie na ekranie :D Zapusc prosze misje amerykanskie to zobaczysz jaki bedziesz mial framerate, rozumiem ze na pustyni i w staliningradzie masz taki framerate,bo taki tez mialem :-| Wszystko sypie sie w misjach amerykanskich...zrob tescik ze snajperka to zobaczysz jak Ci spadnie wydajnosc jak bedziesz celowac w faszystow :blink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 hmm ja nie wiem cos ostatnio tylko nazekasz na tego GF wlasnie zapuscilem tescik COD2 w 1024 4xAA 16xAnizo grafa 430/1150 i praktycznie fps trzyma sie w przedziale 40-60 klatek albo masz cos zwalone albo szukasz powodu dla ktorego moglbys zmienic grafe na x1800xl ;p pozdr :) oczywiscie ze to jest framerate z misji amerykanskiej przy najwiekszej trzodzie przy bunkrze fps nie spada praktycznie ponizej 40klatek :) snajperka sie narazie nie bawilem u amerykancow tak wiec komfort gry jakby nie bylo jest duzy mysle ze masz cos skopane w sterach a tab btw. jakich sterow uzywasz ja lece caly czas na 81.85 i nie mialem nigdy problemow z nimi :P pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ja jade na sterach 81.87 ale to juz nie wazne :wink: Dopiero zaczynasz misje amerykanskie i biegajac po bunkrach tez u mnie bylo ok :-| Jak pojdziesz dalej zacznie sie duzo trawy i krzaczorow i wtedy grafa swiruje, najgozej chyba jest jak bedziesz mial pole poprzecinane poprzecznymi murkami chyba za tymi pierwszymi zabudowaniami :D Ale pograj troche i zdaj relacje :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ja jade na sterach 81.87 ale to juz nie wazne :wink: Dopiero zaczynasz misje amerykanskie i biegajac po bunkrach tez u mnie bylo ok :-| Jak pojdziesz dalej zacznie sie duzo trawy i krzaczorow i wtedy grafa swiruje, najgozej chyba jest jak bedziesz mial pole poprzecinane poprzecznymi murkami chyba za tymi pierwszymi zabudowaniami :D Ale pograj troche i zdaj relacje :wink: pozdrawiam spoko tak wiec pozniej napisze co i jak zobaczymy czy faktycznie G70 sie dlawi z drugiej strony patrzac optymalizacja silnija cod2 pod dx9 juz gorsza byc nie mogla tak wiec zawsze wine mzna zwalic na silnik gry pozatym fear i quaake takze u mnie smigaja bezproblemu przy rozdzialce 1240x1024 2xAA 16xAnizo nie ma zadnych scinek ani nic takiego poprostu jest plynnie :) zrobil bym tescik w Fear ale qrde zainstalowalem patcha 1.02 i teraz witaminy brak :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...