Skocz do zawartości
Zoltar7

Recenzja zestawu CPC

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że ten temat był tu już wielokrotnie poruszany, ale chciałbym się z kimś podzielić moimi własnymi doświadczeniami. :) Tekst umieściłem na stronie WWW, bo przydługi i ze zdjęciami.

Poniżej link:

http://www.bu.neostrada.pl/recenzja.html

Wasze komentarze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"FSB procesora podkręcone z 333Mhz na 400Mhz" Ciekawe... czyżby nowy rekord? Tak naprawde to podkręciłeś FSB ze 166 na 200, ale to szczegół.

Reszta recenzji w miare OK, ale:

-jeżeli CPC uważasz za profesjonalnie wyglądający, to obejżyj sobie www.bloki.pl albo www.mcs.pc.pl

-używanie pompki nawet 1000l/h jak ten Atman do 4 bloków i chłodniczki to dużo za mało... nie mówiąc o 2*350l/h

-za 412zł można złożyć dużo wydajniejszy zestaw... moze nie ztaką ilością bloków... ale o tym wspomniałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 400zl mialbys WC, na ktorym bys spokojnie zszedl do temperatur rzedu 35-40 C :P

55C na ZALMANIE na minimalnych obrotach wiaraka ... za pol ceny twojego zestawu mialem tyle w upaly!!!

NO OFFENCE, ale musialbym byc naprawde nienormalny, zeby wydac 400zl na takie gowno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"FSB procesora podkręcone z 333Mhz na 400Mhz" Ciekawe... czyżby nowy rekord? Tak naprawde to podkręciłeś FSB ze 166 na 200, ale to szczegół.

Reszta recenzji w miare OK, ale:

-jeżeli CPC uważasz za profesjonalnie wyglądający, to obejżyj sobie www.bloki.pl albo www.mcs.pc.pl

-używanie pompki nawet 1000l/h jak ten Atman do 4 bloków i chłodniczki to dużo za mało... nie mówiąc o 2*350l/h

-za 412zł można złożyć dużo wydajniejszy zestaw... moze nie  ztaką ilością bloków... ale o tym wspomniałeś

Albo zobacz "Frosta" made by Realitynet :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do odglosow z bloku to u mnie nie wystepuja - moze zle go odpowietrzyles

pompki Aquael'a nie sa badziewiem ,trzeba je odpowietrzyc i chodza bezglosnie -atutem sa 2 lata gwarancji ,Atman wcale nie lepszy (moze minimalnie) a gwarancje miewa krotsza

za to polaczenie ich szeregowo nie jest najlepszym rozwiazaniem

reszta ukladu to belkot techniczny malo zwiazany z prawda (przejaskrawiony) i podkladanie rozwiazan pod zysk (cienkie rurki psuja wydajnosc ,przynajmniej zestawy z chlodnica moglyby miec przewody 10/12)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten blok wodny na hdd to kompletna porażka ! dyski nie grzeja sie w tym miejscu gdzie mozna ten blok zamontowac a najbardziej po bokach i od dołu elektroniki gdzie jest silnik , jak dla mnie ten blok to rotfl uśmiałem sie troche jak go wylukałem i to fsb procesora 333 i 400 :D rekord ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do FSB 333-400Mhz to faktycznie błąd, już go zmieniłem. :oops:

Niektórzy odebrali moją recenzję jako kryptoreklamę, broń Boże nie jest to reklama. Zresztą na jej końcu napisałem, że drugi raz bym zestawu CPC nie kupił bo za drogi i problematyczny.

spider2000:

Na zdjęciu zestaw CPC dla laika wygląda niestety równie profesjonalnie. :(

Pompka 1000l/h to jeszcze za mało? Tzn. ile powinno być do 4 bloków i chłodnicy?

SpiderMAN:

Czyli o 10 C mniej. Chyba już nigdy nie zaufam testom Chip'a i Enter'a.

KGB:

Sorry, ale po moich przejściach te pompki to dla mnie badziewie.

Co do bełkotu technicznego na stronach CPC to chyba niestety to prawda.

lukasrz:

Faktycznie dysk najbardziej grzeje się od strony przykręconych radiatorów. Może część mojej pozytywnej reakcji na blok HDD wynika ze skuteczności tych radiatorów? Będę musiał to dokładniej przetestować, ale dysk jest z chłodzeniem wodnym minimalnie chłodniejszy.

Dzięki wszystkim za komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do FSB 333-400Mhz to faktycznie błąd, już go zmieniłem.  :oops: 

Niektórzy odebrali moją recenzję jako kryptoreklamę, broń Boże nie jest to reklama. Zresztą na jej końcu napisałem, że drugi raz bym zestawu CPC nie kupił bo za drogi i problematyczny. 

spider2000:

Na zdjęciu zestaw CPC dla laika wygląda niestety równie profesjonalnie.  :( 

Pompka 1000l/h to jeszcze za mało? Tzn. ile powinno być do 4 bloków i chłodnicy?

SpiderMAN:

Czyli o 10 C mniej. Chyba już nigdy nie zaufam testom Chip'a i Enter'a. 

KGB:

Sorry, ale po moich przejściach te pompki to dla mnie badziewie.

Co do bełkotu technicznego na stronach CPC to chyba niestety to prawda.

lukasrz:

Faktycznie dysk najbardziej grzeje się od strony przykręconych radiatorów. Może część mojej pozytywnej reakcji na blok HDD wynika ze skuteczności tych radiatorów? Będę musiał to dokładniej przetestować, ale dysk jest z chłodzeniem wodnym minimalnie chłodniejszy.

Dzięki wszystkim za komentarz.

No baaa, czytales recke WC kitow w Enterze, ja sie poplakalem jak CPC bylo tuz za czy moze przed Innovatekiem, juz nie pamietam dokladnie, ale byl to jeden wielki lo. Recenzje zestawu Innovatek pisalem ja sam na Mod 4 Us, mozesz ja znaledz pod tym adresem www.mod4.us i wyniki Innovateka to bylo cos :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co... podam ci moje wyniki: 3 bloki: nukleon 1, smart i proxima; poma powerhead 402 i kadet; koszty: nukleon 170zl (dawno temu ;) ) smart+proxima=120zl, ph402 90zl, kadet 25zl; reszta sprzetu (weze, pojemnik, zaciski, wentylator)-30zl; razem 435zl; a temperatury mam takie ( w tej chwili): woda 25.3, powietrze 22.9, proc 32 idle (w stresie okolo 37); barracude 120gb 8mgb cache 7200rpm 37 (bez zadnego chlodzenia); proc aktualnie chodzi na 11x200 napieciedefault; na ustawieniach 11x220 1.85v teperatura wody dochodzi do 32 stopni a temperatura proca do 41; karta grafiki zimna; wiec za ta sama kase mzoesz zlozyc o niebo lepszy zestaw;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja siu zastanawiam ile cpc zapłaciło chipowi i enterowi za ich "miarodajne" opinie ? ;P

Sporo zapewne. nam wyklym szarym userom sie takie kwoty nawet nie snia :P :D ;)

P.S.

Sadze, ze kazdy z redakcji obu gazet dostal full wypasiony zestaw CPC, wraz ze wspanialym zasilaczem znakomitej firmy Codegen :D

BUHAHAHAHAHAHAHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura:

ok. 46 – 47 °C, a w maks. stresie ok. 54 – 55 °C.

Sory ale ja u siebie jak puszcze procka na 2400mhz przy 1.85vcore i wiatraku na 2000rpm to mam 50-51 stopni na procku(ciepło sie zrobiło, jeszcze niedawno miałem 49 stopni prime)Na grafie sailencer, mostek chłodzony pasywnie i jest cicho i mobilnie, bez plontaniny kabli i szlauchów.slk-900a rulezzz :) - i dopiero jaka różncia cen :D (139 + 22 wiatrak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura:

ok. 46 – 47 °C, a w maks. stresie ok. 54 – 55 °C.

Sory ale ja u siebie jak puszcze procka na 2400mhz przy 1.85vcore i wiatraku na 2000rpm to mam 50-51 stopni na procku(ciepło sie zrobiło, jeszcze niedawno miałem 49 stopni prime)Na grafie sailencer, mostek chłodzony pasywnie i jest cicho i mobilnie, bez plontaniny kabli i szlauchów.slk-900a rulezzz :) - i dopiero jaka różncia cen :D (139 + 22 wiatrak)

chyba pod socketem :evil:

ten soltek nie ma przypadkiem odczytu z diody? -jak ma to podaj temp z diody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi