Skocz do zawartości
janio

Ilosć Wciskanych Jednoczesnie Klawiszy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Otóż na moim starym asrocku, gdyw ciskałem nawet 4 przyciski jednocześnie, wszystko działało wporządku, a teraz gdy mam abita an7, to wystarczy zę wcisne 3 klawisze i już piszczve z głośniczka systemowego. Czy ilośc wciskancych jednocześnie klawiszy zależy od płyty gł? Można to jakoś ustawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hah najlepiej... mam wyrwany.. ale czasem po prostu widac czy kombinacja dziala czy nie ..

dokładnie, bipczenie to pól biedy, gorsze jest to ze własnie kombinacja klawiszy nie łapie. przykładowo na tamtej płycie grałem thps4 bez problemów, a na tej to raczej nie moge sobie pograć, mimo tego że klawiszologie mam ustawioną tak samo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak trzymam strzałkę w górę (gaz) i B (patrzenie w tył), to mogę swobodnie skręcać w lewo, ale strzałka w prawo już nie łapie.

Ogólnie przedmiot "architektura komputerów" się kłania. Co do blokowania się klawiszy, to ważne są 2 sprawy (mocno ze sobą powiązane):

1) producent klawiatury - każdy ma inny kontroler, który inaczej obsługuje klawiaturę

2) jakie klawisze naciskamy - klawisze są grupowane; jaki klawisz należy do jakiej grupy także zależy od producenta

Po więcej informacji zapraszam do lektury "Anatomia PC" lub wykładów z w/w przedmiotu (do znalezienia na stronach niektórych uczelni technicznych).

Wątpię, aby zmiana płyty mogła powodować takie anomalie (o których piszesz), ale nie wykluczam tego. W nowych płytach wprowadza się wiele zmian, o których informowanie przeciętnego zjadacza chleba jest bezcelowe. To może być jedna z takich zmian.

Spróbuj innego ustawienia klawiszy lub zmień klawiaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to juz bywa z architektura PC;tem i nic tego nie zmieni ;)

z tego co pamietam to problem lezy nie w klawie ani w plycie a w magistrali na jakiej pracuje ps2, jest ona duuuuzo wolniejsza niz magistrala procesora i po prostu nie nadaza ze z przesylem bitow (za maly bufor)

jesli cos pokrecilem to wybaczcie, jestem juz 'zmeczony' ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to juz bywa z architektura PC;tem i nic tego nie zmieni ;)

z tego co pamietam to problem lezy nie w klawie ani w plycie a w magistrali na jakiej pracuje ps2, jest ona duuuuzo wolniejsza niz magistrala procesora i po prostu nie nadaza ze z przesylem bitow (za maly bufor)

jesli cos pokrecilem to wybaczcie, jestem juz 'zmeczony' ;)

Mam klawiaturę na USB (BTC 6300) i tez się blokuje, chociaż i tak jest lepiej niż przy poprzednim Media-Techu na PS2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkurzające to jest, bo jak chce sobie np. w tony hawka pograć to musze jakichś pisków słuchać, i nie zawsze wszystkie klawisze załapią :/

Odłącz głośniczek systemowy od mobo i po sprawie. Mnie zawsze denerwowal jak wlaczalem kompa. Zawsze przy ladowaniu bylo takie "pyk" :blink: I to mnie wqrzalo bo jak chcialem sobie w nocy po cichaczu wejsc na komp to nie moglem bo jak pyknelo to w calym domu bylo slychac i juz matqa sie obudzila i pyska darla :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz głośniczek systemowy od mobo i po sprawie. Mnie zawsze denerwowal jak wlaczalem kompa. Zawsze przy ladowaniu bylo takie "pyk" :blink: I to mnie wqrzalo bo jak chcialem sobie w nocy po cichaczu wejsc na komp to nie moglem bo jak pyknelo to w calym domu bylo slychac i juz matqa sie obudzila i pyska darla :angry:

witamy na forum wodnikpl (1st post) ;)

odlaczenie speakera nie rozwiaz problemu blokujacych sie klawiszy ;)

jedynie pozbawi naszej mobo mowy :lol:

przeciez tych piiii i pip nie mowi bez celu, ten dzwiek 'pip' na powitanie jest piekny :oops: (zawsze wiem ze sie komp obudzil bez problemow)

a jak mu cos dolega przed bootowaniem to zawsze mi o tym mowi, a ja moge go wysluchac i pomoc :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi