krogoth111 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Pytanie banalne a odpowiedź prosta. Mam teraz 2 GB w kościach 2x1Gb Kupiłem drugi taki sam komplet a kumpel z pracy do mnie że głupio zrobiłem bo jak mam winxp to będzie widział tylko 3,3Gb. No to ja wziąłem kalkulator i jest tak: System 32 bity iloraz 1024 i dzielimy przez 8. Wychodzi 4096. Więc pokazuje mu a on ze wobec tego nie wie ale jego brat ma 4 Gb i widzi tylko 3,25Gb dokładnie. Więc ja na google. Faktycznie multum ludzi ma kłopot z 4Gb w 32bitowym oesie (winxp) 1. Jak to jest czy ktoś zagłębiał się w temat? 2. Jest to bład wskazywania wielkości (podobnie jak z dyskami 1gb sklepowy nie równa się 1gb dyskowy) 3. Czy jakaś przypadłość winxp o której mi nie wiadomo? 4. Rady na do są? czy tylko os 64? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Ad.2 Nie. Z dyskami jest zupełnie inna kwestia, bo fizycznie ich pojemność wynosi zawsze mniej niż podano. Z pamięcią jest tak, że praktycznie masz te 4gb, ale system 32bitowy nie potrafi obsłużyć całości. Ad.3 Nie :) Ad.4 Nie. Tak. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nie potrafi obsłużyć całości? Przecież łatwo obliczyć że system 32bitowy może obsłużyć 4096. Ja liczyć nie umiem? Jak to jest dlaczego tak? OS 32 bity: (32*1024)/8=4096 jak byk. Źle liczę? Jak więc jest poprawnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) oczywiscie ze potrafi obsluzyc 4GB twoje wyliczenia sa jak najbardziej poprawne (oprocz ilorazu ;) ) tylko nie uwzgledniasz kilku rzeczy ;] to jest z mojego menadzera: np wsadzajac karty w sli majace kazda po 512MB, od razu masz mniej o ponad 1GB (juz nie mowie o aparature space i innych ustawieniach biosu ;] ) pamieci dostepnej dla aplikacji do tego pagefile.... stad wlasnie te roznice na systemach 32bitowych (z 4GB ram) u roznych uzytkownikow Edytowane 3 Stycznia 2008 przez greg505 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Oczywiście chodziło o iloczyn :P Dziękuję Greg. Rozumiem że jeżeli mam grafikę posiadającą 512mb to winda będzie widziała mi 3,5Gb? Plik pagefile.sys mam wyłączony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 pewnie troszke mniej bo jeszcze adresowane sa inne urzadzenia, ale cos kolo tego ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 i co, w ten sposób mając kartę 512 MB windows nie jest w stanie adresować zwykłego ramu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Pełzak z adresowaniem ramu to tak jak z mieszkaniami w wieżowcu. Blok ma określoną ilość pięter i na określonej ilości pięter jest określona liczba mieszkań i pokoi. Z tym że nie można do jednego mieszkania władować 5 rodzin :) Przyjmijmy że w tym bloku jest 4096 pokoi a w jednym pokoju może mieszkać maksymalnie jedna osoba. Rodzina grafików zajęła 512 pokoi. Zostało 3584. Uzmysłowił mi to Greg. Szkoda że nie można zbudować oddzielnego wieżowca dla każdej z rodzin ;] --- A co z ustawieniem PAE w biosie? Ktoś wie czy to pozwoli na zaadresowanie więcej pamięci? Działa do z Win XP Sp2 32bit? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 A ja sie zastanawialem czemu mi widzi jeno 3Gb a nie 3.25 :) Teraz juz wiem - "winne" jest SLI wiec jeden problem rozwiazany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Caleb włącz PAE i daj znać czy się udało. PAE da Ci adresowanie pamięci do 36 bitów czyli 4608mb. PAE włączysz wpisując na końcu pliku boot.ini /pae czyli przykładowo: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /pae Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 u mnie PAE nic nie daje, mimo, że w everescie mi podaje, że PAE dostępne, obsługiwane i właczone, to tak czy siak w Viscia 32bit mam dostepne 3325MB, co ciekawe zmiana karty z 256 mega (7800gtx) na karte z 512 mega (8800gts 512) nie zmniejszyło ilosci dostepnej pamięci, jak bylo 3325mega tak jest 3325 mega. Były plotki, że SP1 do visty zmieni sprawę i że bedzie dostepne pełne 4096mega, a sie okazało, że ktos chyba źle cos z angielskiego przetłumaczył i jedyne co sie zmieniło po wgraniu SP1, to to że vista np. we własciwosciach komputera poprawnie podaje, że zinstalowano 4GB ramu, ale dalej dostepne jest 3325mega. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Bios, bios i jego ustawienia.... Na niektórych płytach mozna dojechac do 4GB, aby tylko bios posiadał kilka fajnych ustawien....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Dwie uwagi... Na karcie graficznej z 256/320MB jest tyle samo ramu do dyspozycji co na 512MB, ciekawe? Wylaczenie pagefile nie powieksza ilosci dostepnej pamieci, wciaz 3.25GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nie no, panowie, nie oslabiajcie mnie, ze X MB pamieci na grafie automatycznie powoduje "wylaczenie z akcji" X MB pamieci RAM... A pagefile to za moich czasow byl trzymany na HDD, a nie w RAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Nie no, panowie, nie oslabiajcie mnie, ze X MB pamieci na grafie automatycznie powoduje "wylaczenie z akcji" X MB pamieci RAM... A pagefile to za moich czasow byl trzymany na HDD, a nie w RAM. odnoszę takie samo dziwne wrażenie 0_o , jak sobie czytam te wypowiedzi to się zastanawiam co to za [ciach!]ły powypisywane o_o. do poprawnego adresowania 4GB ramu potrzebne są = 64bitowy system XP64 lub Vista64 , Win Server 2008 , Win server 2003 z NUMA. .... a także płyta główna z zaimplementowaną w biosie funkcją "Memory Remap" , jeżeli to jest spełnione system poprawnie wykrywa "całą" ilość ramu , nie wiem co tutaj ma do czynienia tłumaczenie że "zżera " ilość pamięci ram na karcie , co to za lol w ogóle :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 do tych ktorzy rzucaja lol'ami i tych ktorych 'oslabilo' ;]... Jeśli jest już zainstalowane 4 GB pamięci systemowej, część tej przestrzeni adresowej musi zostać zarezerwowana na mapowanie grafiki w pamięci. Mapowanie grafiki w pamięci zajmuje część pamięci systemowej. Zmniejsza to ogólną ilość pamięci systemowej dostępną dla systemu operacyjnego. http://support.microsoft.com/kb/929605 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Powtarzam się ale zwykły XP moze dojechac w okolice 4GB na odpowiedniej płycie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 do tych ktorzy rzucaja lol'ami i tych ktorych 'oslabilo' ;]... http://support.microsoft.com/kb/929605 nie zacytowałeś reszty z support ticketu ;] System BIOS musi obsługiwać funkcję ponownego mapowania pamięci. Funkcja ponownego mapowania pamięci umożliwia ponowne zmapowanie segmentu pamięci systemowej, który został wcześniej zastąpiony przez przestrzeń konfiguracji interfejsu PCI, powyżej linii adresów 4 GB. Ta funkcja musi zostać włączona w programie konfiguracyjnym systemu BIOS na komputerze. Instrukcji dotyczących włączania tej funkcji należy poszukać w dokumentacji komputera. W wielu komputerach przeznaczonych dla użytkowników domowych funkcja ponownego mapowania pamięci nie jest obsługiwana. W dokumentacji oraz programie konfiguracyjnym systemu BIOS standardowa terminologia tej funkcji nie jest używana. Należy zatem przeczytać opisy różnych ustawień konfiguracyjnych systemu BIOS, które są dostępne, aby określić, czy którekolwiek z nich umożliwia włączenie funkcji ponownego mapowania pamięci. 64-bitowa wersja systemu Windows Vista musi być używana. Uwaga: Jeśli ilość pamięci RAM fizycznie zainstalowana na komputerze jest równa przestrzeni adresowej obsługiwanej przez zestaw układów, całkowita ilość pamięci systemowej dostępna dla systemu operacyjnego jest zawsze mniejsza niż zainstalowana ilość pamięci RAM. Załóżmy na przykład, że jest komputer z zestawem układów Intel 975X, który obsługuje przestrzeń adresową 8 GB. Jeśli na tym komputerze jest zainstalowane 8 GB pamięci RAM, ilość pamięci systemowej dostępnej dla systemu operacyjnego zostanie zmniejszona przez wymagania konfiguracyjne interfejsu PCI. W tej sytuacji pamięć systemowa dostępna dla systemu operacyjnego jest zmniejszana przez wymagania konfiguracyjne interfejsu PCI o ilość od około 200 MB do około 1 GB. Stopień zmniejszenia zależy od konfiguracji. oraz dobry cytat jegomościa z forum msi-polska.pl (nie będe się rozpisywał tylko dam cytat ) W skrócie: 1. System 32 bit obsługuje tylko 4GB przestrzeni adresowej wiec to jest absolutny max dla niego 2. W tej przestrzeni adresowej znajdują sie obaszary zarezerwowane dla pewnych zasobów sprzętowych komutera (adresy fizyczne dla PCI, PCI-Express, bufory dla grafik itd. długo można by wymieniać). Obszary te mają różne rozwiamy (zalezne od płyty i BIOS) ale w praktyce można założyć żę jest to maksymalnie około 768MB. 3. Zatem BIOS widzie 4GB. Niestety BIOS także rezerwuje cześć adresów dla sprzętu. Zatem CPU tych 768MB nie jest w stanie zaadresować, czyli nie jest w stanie wykorzystać. Zatem pozostaje nam około 3,2 GB pamięci dostępnej dla systemu operacyjnego. 4. Co jak CPU 64-bit i system też? Niestety to samo, Dlaczego? Ano dlatego że BIOS musi być uniwersalny i musi być przygotowany dla dowolnego systemu (zarówno 32 jak i 64 bit). Z tego też powodu nie moze sobie przenieść tego obszaru "rezerwacji" powyżej 4GB bo inaczej nie dało by się na tym komputerze uruchomić żadnego 32-bitowego systemu (16-bit też, nawet DOS by nie wstał). Rozwiązaniem jest jedynie wykonanie specjalnego "zoptymalizowanego" BIOS'a pod 64-bit system. Jednak w przypadku plyt normalnych (nie serwerowych) nikt tego nie robi. Powód - ważniejsza jest uniwersalność platformy. Jakby Jestem pewien że producenta który wypuścił by płytę "zoptymalizowaną" prędzej czy pużniej wszyscy użytkownicy by "zjedli żywcem". Dlatego "rezerwacja" jest i pozostaje na razie na zawsze pomiędzy 3,2GB a 4GB. Zatem czy warto instalować 64-bitowe systemy operacyjne? Tak, oczywiście szczególnie jak mamy wiecej jak 4GB pamieci. Jeśli mamy na przykład 8GB to dla systemu dostępne będzie 7,25GB nawet na "niezoptymalizowanym" BIOSie uniwersalnym. Ktoś dalej zamierza się "zatrzymywać Ziemię i poruszać Słońce" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Dostałem kości. Windows widzi 3200mb Jak włączę w biosie Memory remap coś tam to widzi tylko 3072mb. PAE jest obsługiwane i włączone. Jak wyłączę też widzi tyle samo. Sciema to PAE :) CHyba bedę musiał pomyśleć o 64bitach. Ale narazie poczekam aż nie będzie takiego przesiewu z aplikacjami pod 64. Battlefield1942 mi na 64 nie pójdzie. Koszmar... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 no z tego co ja kojarzę z programowania powiedzmy '51 to tam np dołączony wyświetlacz lcd znajdował się pod jakimś adresem. Jesli podłączyć by do procka cały możliwy ram pod szynę adresową, to tak czy siak te adresy przypisane do lcd nie mogły by być użyte. Nie wiem jak to jest w rozbudowanych systemach jakimi jest płyta główna pc, ale bez sprytnych sztuczek ta część adresów musiała by być przypisana do sprzętu. Wydawało mi się jednak, że procesor nie adresuje bezpośrednio pamięci całej karty graficznej (512MB) a adresuje jedynie kartę, jakiś interefejs do gadania z nią... a pamięc karty to jest pamięć karty - na jej własne potrzeby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Dokladnie, to ze czesc przestrzeni adresowej jest zarezerwowana dla roznych urzadzen to mnie wcale nie dziwi - ale o ile pamietam, to zarezerwowana jest przestrzen adresowa dla magistrali, a ktorej moga korzystac podlaczone do niej urzadzenia (jak bredze, to niech mnie ktos poprawi ;) ). Za czasow AGP bylo cos takiego jak AGP Aperture, czyli ilosc pamieci RAM jaka mogla sobie zajac karta graficzna po wyczerpaniu VRAM. Jak jest na kartach PCI-E - nie mam pojecia, ale na pewno nie jest z defaultu rezerwowany obrszar pamieci rowny VRAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 BLACK_MONKEY nigdzie nie twierdze ze do poprawnej obslugi 4 i wiecej GB nie jest potrzebny system 64bitowy, moj cytat odnosil sie do adresowania pamieci karty graficznej. za czasow agp adresowana byla pamiec vram + aparature size Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 System Windows XP SP2 32bit. Karta graficzna "SiS 4mb". Funkcja Remap - off Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 No i dobrze ze zostalo to wyjasnione, nie wiem czemu ale bardzo czesto ludzie pisali ze ram z karty zmniejsza dostepna ilosc pamieci w systemie i pagefile rowniez w tym przeszkadza. Jak udowodnilem to brednie ;) Moze wkoncu skoncza sie te herezje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Nie skonczą się. W ostatnim roku nazamykalem tych tematów kilkanascie bo co chwila ktoś wyskakuje z teklstem ze XP nie obsługuje 4GB pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Nie skonczą się. W ostatnim roku nazamykalem tych tematów kilkanascie bo co chwila ktoś wyskakuje z teklstem ze XP nie obsługuje 4GB pamięci. to pozwolisz że to podsumuję ;> Windows XP SP2 O B S Ł U G U J E 4gb ramu i nawet 8GB (tyle jest zazwyczaj maks dostepne na mainstremowych płytach głównych ) natomiast NIE POTRAFI tego ZAADRESOWAĆ , tylko rozszerzenie pamięci fizycznej w Windows XP 64bit lub Vista 64 lub Windows Server 2003 , 2008 i Linux 64 bit to potrafią ;] Wsio w parjadkie :wink: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 No cos nie bardzo podsumowałes bo XP potrafi zaadresowac 4 GB ramu. Tyle ze musi mu to umozliwic reszta sprzetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 No cos nie bardzo podsumowałes bo XP potrafi zaadresowac 4 GB ramu. Tyle ze musi mu to umozliwic reszta sprzetu.i w koło macieju , masz wyraźnie napisane w Support ticket od producenta Windows - Microsoftu ' , Potrzebna jest 64-bitowa wersja systemu windows XP lub Vista aby poprawnie adresować całą przestrzeń z 4gb. Dalej możemy tak sobie piłeczkę podawać , a i tak nie będziesz mi w stanie pokazać screena z Windows XP SP2 32bit z pełnym pokazaniem np. 4069mb ramu ;] . "Kuniec" ; ]] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Adresowaniem pamięci zajmuje się procesor nie system.... Jak zrozumiesz jak działa komputer to zrozumiesz tez co napisał support bo tam nie jest napisane ze nie obsluguje, tylko dlaczego nie widac całego. A tak swoją droga to dopiero w SP2 zlimitowano obsługe pamięci do równych 4 GB. We wczesniejszych wystarczyło włączyc PAE i ile ramu wsadził tyle go widział. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...