T0udi Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Zastanawia mnie ile mój komputer maxymalnie ciągnie prądu w stresie :) I teraz pytanie co ile watów ciągnie? Barton 2600+ 333 - nie kręcony 70 W? Maxtor DiamodMax 9 120 GB 8MB 7200rpm - 10W przy starcie 20W ? Gigabyte Radeon 9550 128bit 128DDR hynix 4ns - ?? Liteon DVDRW SOHW1213S - 20W przy rozkrecaniu plyty 40W?? Epox 8rda3+(2x lan uzywany na bierząco:) - ? SB Audigy -? Kingston 2x 256MB 400 na DUALu Stacja FDD PixelView PlayTV Pro ultra ?? Klawiatura ? Myszka ? dwa urządzenia na USB - po 2,5 W kazde? Katoda Sunbeam 30 cm ? wiatrak Arctic Cooling na CPU 4x wiatraki 80x80mm ile na 7V i ile na 12V ? 2x wiatrak w zasilaczu 80x80 i 92x92 To chyba wszystko ;) Zna ktos może odpowiedz chociaż cząstkową? Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Zapewne duzo.. 300W lub moze wiecej. Byl kiedys na forum topic podobny i w nim odnosnik do kalkulatora albo i 2. Poszukaj w google hasla 'power calculator' albo podobnego... no i na forum tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T0udi Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Dzięki ! ta strona pomogła http://www.jscustompcs.com/power_supply/ Wychodzi, ze potrzeba mi dobre 310 W wiec wszystko gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Hmm.. zapomnialem dodac, iz wyniki tego kalkulatora nalezy traktowac z przymrozeniem oka, gdyz kazdy sprzet jest inny i moze brac wiecej lub mniej pradu. Do twego sprzetu IMO to Chieftec 360W bylby juz ok, chociaz niektorzy powiedza pewnie, iz lepiej 420W. No i jak by sie uprzec, to troche racji maja - szczegolnie jesli bys chcial to krecic ostro. Zreszta nie wiem, czy czytales calego topica na forum odnosnie tego zagadnienia - tam wlasnie byly opinie o dokladnosci tego kalkulatora itp. Jesli planujesz zakup zasilacza, to lepiej poczytaj topiki na forum zwiazane z tym tematem. Unikniesz ewentualnych klopotow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T0udi Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 O zasilacz się raczej nie martwie(obecnie Antec TruePower 430W) po prostu chcialem wiedziec jakie zaplecze energetyczne mam na przyszlosc i ile sama jednostka ciagnie, bo do niej jeszcze dochodza glosniki 5.1 o mocy laczniej 50 W RMS i monitor 17" czyli kolo 100W wiec niezla sumka sie tworzy :) Zawsze mozna wszystko zwalic na suszarki(trzy baby w domu:) O zasilacz się raczej nie martwie(obecnie Antec TruePower 430W) po prostu chcialem wiedziec jakie zaplecze energetyczne mam na przyszlosc i ile sama jednostka ciagnie, bo do niej jeszcze dochodza glosniki 5.1 o mocy laczniej 50 W RMS i monitor 17" czyli kolo 100W wiec niezla sumka sie tworzy :) Zawsze mozna wszystko zwalic na suszarki(trzy baby w domu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Dodaj do tego 310W +20% strat ze względu na straty zasiłki, dostajesz 372W +te 100W akcesoriów dodatkowych...................jeeez prawie pół kilowata wyszło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Podłączałem kiedyś watomierz (konkretnie taki licznik od prądu, co są na klatkach schodowych) i wyszło mi, że komp (razem z kolumnami) ciągnie w stresie 750-800W z gniazdka. Już wiem, dlaczego mam takie duże rachunki za prąd :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T0udi Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Pół kilowata to już nie przelewki :] Dobrze, że nie ja musze płacic rachunek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...