Skocz do zawartości
djtomas

NOWE ZASILACZE TOPOWER NADCHODZĄ !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupić zasilacz Topower 400W black. W tym celu napisałem maila z zapytaniem o dostępność do angela.pl otrzymałem odpowiedź w której zawarty był taki oto tekst:

"Na poczatku grudnia pojawia sie nowe modele Topowera.

Seria P5 350-500W wykoniczenie Nickeled z filtrem REMIC 20/24pin.

Seria P6 420 i 600W niezalezne linie zasilania 3,3V 5V 12V filtr

REMIC20/24 pin.

Seria NF 420W jeden wentylator wlaczajacy sie tylko podczas duzego

obciązenia ponad 60% 20/24pin."

Jakie korzyści daje te - niezależne zasilanie na liniach 3,3V 5V 12V

Otrzymałem też dane zasilacza:

"W cenie w okolicach 300zl bedzie tylko 400W z filtrem REMIC

+3,3V 28A

+5V 35A

+12V 22A

-12V 1A

-5V 0,8A

+5VSB 12,5A"

Czy te zasilacze będą warte uwagi ?

Czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> poprostu tego Topowera 400W - black ?

POzdr.

PS. Dla przypomnienia dane zasilacza Topower 400W black, który jest obecnie w sprzedaży:

Total

Watts +5V +3.3V +12V -5V -12V +5Vsb

400 40A 28A 22A 0.8A 1A 2.5A[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Dlaczego założyłeś drugi taki sam identyczny topic ? i co ona ma wspólnego z ekstremalnym podkręcaniem ?

bo do extremalnego podkręcania potrzebny jest dobry zasilacz (w tym przypadku czytaj: Topower) ;)

POzdr.

Jakbyś napisał jak ekstremalnie podkręcasz zasilacz to bym sie zgodził, w innym przypadku jak ten to nie ma tu nic współnego z extreme :?

Może wreszcie ludzie zaczniecie myśleć nad znaczeniem słów :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie ostatnio w tym dziale panuje nieporzadek i duzo watkow nie majacych wiele z ekstremalnym podkrecaniem, co najwyzej ekstremalnie poczatkowym.

Co da niezalezna stabilizacja napiec poszczegolnych linii? a slyszales o zasilaczach Antec True Power?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

topower wcale taki TOPOWY nie jest

wraz z pojawieniem sie serii P6 Twoje przekonanie moze ulec zmianie ,czyli juz .

Widzial ktos testy tych zasilek bo dane technicznie , cena wygladaja rewelacyjnie w porownaniu do Anteca

ps.mozna to przenies do innego tematu np.inne komponety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

topower wcale taki TOPOWY nie jest

-wraz z pojawieniem sie serii P6 Twoje przekonanie moze ulec zmianie ,czyli juz .

Widzial ktos testy tych zasilek bo dane technicznie , cena wygladaja rewelacyjnie w porownaniu do Anteca

http://angela.pl/index.php?action=Szukanie...IDKategorii=124

ps.mozna to przenies do innego tematu np.inne komponety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Cos mnie tu smierdzi w tych zasilkach, poprostu jestem przekonany ze jesli cos ma byc duzo tansze to i flaki musza kosztowac duzo taniej a co za tym idzie trzeba zmniejszyc jakosc. Hmm no ciekawe jak te zasilki w testach wypadna :>

jak sie pokaza to i beda recki a jak beda recki to zobaczymi na czym topower przyzydzil...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wczoraj juz dorwałem zasilke. Z wyglodu jest super - lusterko, ukłon w strone moderów, wszystkie styki pozłacane i takie tam bajerki ale nie o tym chciałem pisać. Chce przedstawić sytuacje napieć na liniach 3.3 , 5 i 12 V, które jak wiadomo w seri P6 są odzielnymi liniami 8) . Napiecia poniżej:

Dołączona grafika

Jak widać napiecia podawane z speedfana (biosu) nie są takie jak powinny być są zaniskie buu :? :? , wiec postanowiłem sprawdzic zasilania miernikiem cyfrowym na jednym z molexów i sytuacja przedstawia sie następujaco:

Dołączona grafika

Jak widać napiecia przedstawiają sie zupełnie inaczej 8O 8O na mierniku niz te z biosu. Prawdopodobnie jest to winna płyty, ponieważ kiklka krotna zmiana biosu nie przyniosła rezultatu. :x Po sylwku ide do dystrybutora Abita w polsce, aby coś z tym zrobić. Ale jak wiadomo płyty Abita maja problemy z odczytem wartości z czujników.Ok to by było na tyle,a wracając do zasiłki jest poprsotu super napiecia mur beton 8) 8) , godna polecenia za taką kase (350zł utargowałem w angeli :lol: ) Ogólnie zadowolony :wink:

Jak wymienie płyte moge podać napiecia przy podkrecania kompa itd. POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ... to ma być dobry wynik ???

Najlepszym sprawdzeniem zasilacza moim zdaniem jest podłączenie miernika przy wyrłączonym kompie i obserwowanie jak skacze napięcie podczas ładowania systemu a potem podczas obciążenia.

Ostatnio sprawdziłem tak codegona 350W na P4 2.8 ... na początku 12.2 a potem 11.7 :-)

"niezalezne linie zasilania" daje to ze zmiana obciązenia na jednej lini nie ma wpływu na pozostałe ... odwrotnie jak w codegonach ... jak ci spadnie 12 to ci 5V podskoczy :-)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Czy jest ona naprawde bardzo cicha? czy mocno grzeje wnetrze obudowy?

U mnie zasiłka jest baaardzo cicha,po odłoczeniu wszystkich wiatraków i dyska trzeba ucho przylożyć na 10 cm aby cuś usłyszeć, a jeśli chodzi o tem. to obudowa zasilacza jest zimna, tylko tylni wiatrak wydmuciach!e ciepławe (nie gorące) powietrze, lecz gdy zasiłka jest poddana wiekszemu obciożeniu tylnia ścianka zasiłki lekko sie grzeje i tem. idzie troche do góry.

Cytat

Hm ... to ma być dobry wynik ???

Najlepszym sprawdzeniem zasilacza moim zdaniem jest podłączenie miernika przy wyrłączonym kompie i obserwowanie jak skacze napięcie podczas ładowania systemu a potem podczas obciążenia.

Ostatnio sprawdziłem tak codegona 350W na P4 2.8 ... na początku 12.2 a potem 11.7 Smile

"niezalezne linie zasilania" daje to ze zmiana obciązenia na jednej lini nie ma wpływu na pozostałe ... odwrotnie jak w codegonach ... jak ci spadnie 12 to ci 5V podskoczy Smile

Michał

POwiem tak dlamnie zasilanie mierzone z miernika jest dobre, a co do sprawdzanie zasilacza robiłem tak jak wspominałeś lecz są to odchyły żedu setnych cześci od 12.11 - 12.13 V, wiec to jest bardzo małe odchylenie. A co do tych osobnych lini zasilania to jest tak samo jak w Antecach Tru Power

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Toppowera P500w i jestem super z niego zadowolony.Moim zdaniem nie ma sensu kupowac zasilacza 600w bo obecnie technologia idzie naprzód i karty graficzne biorą coraz mniej a one sa najbardziej prądożerne. Zasilacz jest bardzo cichutku,jest bardzo estetyczny i ma dobą 2 letnia gwarancje.Ogólnie same plusy. Bardzo porównywalny do Topowera jest tez Tagan robiony przez Topowera. Za taka kase nie kupi sie lepszysz zasilaczy!! Ukłony dla sklepu Angela za doradzenie i zakup swietnego zasilacza. Pozdrawiam!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrox napisał(a):

Ja mam Toppowera P500w i jestem super z niego zadowolony.Moim zdaniem nie ma sensu kupowac zasilacza 600w bo obecnie technologia idzie naprzód i karty graficzne biorą coraz mniej a one sa najbardziej prądożerne. Zasilacz jest bardzo cichutku,jest bardzo estetyczny i ma dobą 2 letnia gwarancje.Ogólnie same plusy. Bardzo porównywalny do Topowera jest tez Tagan robiony przez Topowera. Za taka kase nie kupi sie lepszysz zasilaczy!! Ukłony dla sklepu Angela za doradzenie i zakup swietnego zasilacza. Pozdrawiam!!!!!!!!!

1212533[/snapback]

To wszystko prawda!, ale dodałbym wyjaśnienie dlaczego są relatywnie tanie ......ano "made in china" i wszystko jasne,

szkoda, że brak tej informacji na stronie Angeli, oraz małe sprostowanko gwarancja trwa 36 miesięcy (dziś dostałem topowera500)

Edytowane przez imalas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imalas napisał(a):

To wszystko prawda!, ale dodałbym wyjaśnienie dlaczego są relatywnie tanie ......ano "made in china" i wszystko jasne,

szkoda, że brak tej informacji na stronie Angeli, oraz małe sprostowanko gwarancja trwa 36 miesięcy (dziś dostałem topowera500)

1279301[/snapback]

To że produkowane w Chinach nie zawsze znaczy że sprzęt jest gorszej jakości.

Wszystko zależy od użytych materiałów do produkcji. Np. firma Adidas też szyje

ciuchy i buty w Chinach, bo tam jest taniej (a na naszywkach pisze: Made in China for Adidas ) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas w redakcji siedzi już piękny topowerek P6 i niebawem zrobimy na nim jakiś pokaźny Overclocking. Jeśli przekonam kolegę, to może podłączymy go pod naszą testową platformę i zobaczymy jak u niego z napięciami.

Obcując z tymi zasiłkami już od kilku miesięcy sobiście wiem, że w zasiłkach typu topower(seria P5), lub tagan inne napięcia nie podskakują zbytnio po obciązeniu którejś z linii, a np. w NeoTECach niestety to zjawisko występuje dość wyraźnie. Dlatego zrezygnowałem z zasilacza tejże firmy.(przerabiałem wszystkie modele NeoTECa i w każdym to występuje)

Więc wniosek jest jeden. Jeśli potrzebujesz dobrego zasilacza, prędzej kup mocniejszy model (np. 500W) z serii P5, niż niepotrzebnie wydaj kasę na nowość z serii P6 o mocy 420W.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myśłe, czy nie przesadzacie z tą mocą 500W.

Ostatnio przeglądałem specyfikacje sererów IBM i DELL.

2 x Opteron 252, 4 kieszenie na dyski 15k i 8 slotow na pamieci, kontrolery scsi RAID.

Ja wiem że VGA sporo ciągnie. Ale to chyba jednak przesada

Powiem tak, dzisij mam

Celerona 900, 2 dyski, 2 CD w tym jedna nagrywarka. Radeon 9100. 2 kosci pamięci.

To wszystko zasila Enlight 230W.

Gdybym zamienił to na A64 0,09 to moc wzrosłą by pewnie o 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi