DaRoN Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 heh "lubia prąd" czyli jak dotkniesz swoich modułów pamięci to cie kopnie prąd?? Fakt faktem jest ze kazde praktycznie każde pamiatki lubią sporo mocy w zapasie dlatego do kręcenia zaisłka 400 W jest obowiązkowa. Chciałbym jeszcze sprostowac ze nie tylko ja miałem problem z pamięciami firmy TwinMos(gdybys śledził wątek o pamięcich to byś o tym wiedział :)), jesli ty nie miales problemów to nieznaczy ze inni tez na 100% nie będą mieli zadnych problemów. Pozdro Chodziło mi o voltage, ale widać dośc niekumaty jestes. 400? To co moje pamięci robyły na 260MHztach na zasilatorze (wtedy) 320W real ? Wątków o pamięciach jest.... dużo ? :lol: Wystarczy mi śledzenie TEGO wątku od samego jego początku i stwierdzeniu, że w chwili obecnej na modyfikowanych biosach problemem nie jest NIEKOMPATYBILNOŚĆ pamięci z płytą a człowiek nie potrafiący ich poprawnie ustawić. heh z tym pradem to wes zart ... moc zasilki nie wiele mowi o tym jak sie zachowa pod obciazeniem ;] zreszta pamieci nie biora duzo pradu a sa zasila dodatkowo chyba z najsilniejszej podwzgledem amperow lini w psu No dokładnie. Kiedyś najsilniejsza była +5, teraz chodziły słuchy że ma ona odejśc w najnowszej specyfikacji bo już do niczego nie jest potrzebna. A 3.3 tak czy siak ma sporo [A]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radioactive Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Witam. Takie szybkie pytanie (zapewne dla was banalne/głupie), czy ta płyta główna ma tylko 2 USB z tyłu ? Da się to jakoś rozszerzyć ? Z góry dzięki za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Z tyłu tylko dwa i więcej nie będzie. Możesz sobie wyprowadzić kablem z płyty głównej na przód. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregkilla Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Witam -Domyslam sie ze takich postow moglo byc sporo ale troche sie to chyba mija z celem zeby przegrzebywac tysiace postow :(, do rzeczy wiec. Moja obecna konfiguracja to: Barton 2500 z chlodzeniem boxowym z Athlon XP 2000 (!) Abit NF7 2x512 ddr Geil (takie niebieskie ;)) Radeon 9800 Pro HDD Samsung 80 GB ATA Zasilacz ModeCom 350W (Model ISO-450P) Bios 6.00 PG (08/19/2004) Niestety korzystajac z softmenu III w Biosie nie udaje mi sie zoverclockowac bartona na 3200 - system nie wstaje - dopiero po podwyzszeniu napiecia cpu na 1,75V (default to 1,65) system sie uruchamia ale niestety w tescie np 3dmark 03 (CPU Test) albo sie restartuje albo wyskakuje blad (explorer - aplikacja zostanie zamknieta, itp.) Boje sie dalej eksperymentowac z napieciem bo mam 'gola' plyte bez zadnych dodatkowych radiatorow - nie wiem jakie maksimum moge 'wycisnac'. Moje stabilne topowe ze tak powiem ustawenia to obecnie 190 MHz FSB przy mnozniku 11, jednakze wiem ze jak na ta plyte i procka to smiesznie malo... Nie zalezy mi na wyciskaniu wszystkiego czego sie da - chce ustawic po prostu na Bartona @3200 jako ze zawsze to dodatkowo zaoszczedzone sekundy w 3ds maxie. Blagam i apeluje o odpowiedz! :]. Probowalem tez bardzo ostroznie z napieciami pamieci ale niestety niewiele to pomoglo. Boli mnie juz glowa - przejrzalem dziesiatki stron i jakies 40 stron z innego forum i juz nie moge.. Moze to wina tylko chlodzenia cpu ? czy np ktorys z pentagramow freezone by wystarczyl ? no i czy sie zmiesci bo z tego co mierzylem wynikaloby ze jesli to na styk z zasilaczem. Dziekuje i pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Widocznie Twój barton tyle potrzebuje. Nie ma na to rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregkilla Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Widocznie Twój barton tyle potrzebuje. Nie ma na to rady. Przepraszam ale nie bardzo zrozumialem - czego potrzebuje? :D napiecia ? w sensie ze potrzebuje duzo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Tak, po prostu IMO trafiłeś na kiepską sztukę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregkilla Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Tak, po prostu IMO trafiłeś na kiepską sztukę. eeech no coz shit happens - czyli generalnie mam sie bawic napieciami ? jaka jest granica bezpieczenstwa dla mojej golutkiej plyty i procka na takim chlodzeniu ? Dzieki za odpowiedz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radioactive Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Z tyłu tylko dwa i więcej nie będzie. Możesz sobie wyprowadzić kablem z płyty głównej na przód.Mhm, albo śledziem na tył ? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Oczywiście, ja mam akurat w obudowie już wyprowadzone wystarczy, że kabel podłączyłem. Więc jak masz wolne PCI z tyłu (co by nie blokowało slotu) to nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hendzior Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam! Mam problem otoz niedawno zostalem "szczesliwym" posiadaczem nf7. Podłączylem plytke wszystko pieknie ladnie sie uruchomilo. Po zmianie ustawien w biosie: magistrala mnoznik itp. komp sie nie uruchomil. Resetowalem bios wyjmowalem baterie nic nie dalo. Sprawdzilem proca, pamiec, grafe wszystko jest sprawne. Czy to mozliwe ze padla plyta? Czy moze cos z biosem nie tak? Czy to mozliwe ze ktos sprzedal mi zepsuta plyte? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday1983 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam -Domyslam sie ze takich postow moglo byc sporo ale troche sie to chyba mija z celem zeby przegrzebywac tysiace postow :(, do rzeczy wiec. Moja obecna konfiguracja to: Barton 2500 z chlodzeniem boxowym z Athlon XP 2000 (!) Abit NF7 2x512 ddr Geil (takie niebieskie ;)) Radeon 9800 Pro HDD Samsung 80 GB ATA Zasilacz ModeCom 350W (Model ISO-450P) Bios 6.00 PG (08/19/2004) Niestety korzystajac z softmenu III w Biosie nie udaje mi sie zoverclockowac bartona na 3200 - system nie wstaje - dopiero po podwyzszeniu napiecia cpu na 1,75V (default to 1,65) system sie uruchamia ale niestety w tescie np 3dmark 03 (CPU Test) albo sie restartuje albo wyskakuje blad (explorer - aplikacja zostanie zamknieta, itp.) Boje sie dalej eksperymentowac z napieciem bo mam 'gola' plyte bez zadnych dodatkowych radiatorow - nie wiem jakie maksimum moge 'wycisnac'. Moje stabilne topowe ze tak powiem ustawenia to obecnie 190 MHz FSB przy mnozniku 11, jednakze wiem ze jak na ta plyte i procka to smiesznie malo... Nie zalezy mi na wyciskaniu wszystkiego czego sie da - chce ustawic po prostu na Bartona @3200 jako ze zawsze to dodatkowo zaoszczedzone sekundy w 3ds maxie. Blagam i apeluje o odpowiedz! :]. Probowalem tez bardzo ostroznie z napieciami pamieci ale niestety niewiele to pomoglo. Boli mnie juz glowa - przejrzalem dziesiatki stron i jakies 40 stron z innego forum i juz nie moge.. Moze to wina tylko chlodzenia cpu ? czy np ktorys z pentagramow freezone by wystarczyl ? no i czy sie zmiesci bo z tego co mierzylem wynikaloby ze jesli to na styk z zasilaczem. Dziekuje i pozdrawiam! Jesli chcesz sie przekonac czy to wina złego chłodzenia procka to odpal sobie PRIME95 , włącz ABIT EQ i obserwuj czy szybko rośnie temperatura, możesz tez wylukac czy nie skacze ci napięcie na procku. Ja posiadam bartona 2600+ i dopiero po kupieniu Pentagrama frezona mogłem pojechać na 3200+ z przy napięciu 1.75 Mozesz tez wgrać jakis inny biosik np od merlina i zobaczyc jak sie będzie zachowywał komp po przetaktowaniu na 3200+ Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Padł Ci bios. Hotflash i po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...