Piotrek_PP Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) >Sssaku A mógłbyś ustawić np.: 343MHz na mnożniku 8. I się wyjśni czy to płyta czy procesor. Tylko nie zapomnij zaaplikować odpowiedni dzielnik na pamięci oraz HTT (najbezpieczniej odpowiednio: 2/1 oraz: auto lub 2x) żeby wykluczyć te komponenty z równania. Pozdrawiam, Piotrek Edytowane 13 Marca 2006 przez Piotrek_PP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakalaka Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) No więc proc bez problemu zrobił to co na MSI czili 2500Mhz Acha jeszcze jedno lamerskie pytanie czy mnożnik HTT to LDT/FSB ?? Edytowane 14 Marca 2006 przez szakalaka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Czytalem ze przy HT 2x nie wstaje ale zobacze. Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polish... Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No moglby ktos na polski przetlumaczyc opcje tej plyty do o/c Bawilem sie w o/c na ecsk7s5a abit nf7-s i teraz to mobo... tyle ze troche pokrecone te opcje jak dla poczatkujacego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Czytalem ze przy HT 2x nie wstaje ale zobacze. Dzieki A gdzie czytałeś że nie wstaje? Zgodnie z prawidłami sztuki masz wtedy: 343Mhz x 2 (mnożnik HT) x 2 (ze względu na ddr) = 1372MHz więc znacznie poniżej niepisanego limitu 2000MHz. Będę namolny i jeszcze raz przypomnę Ci o odpowiednim dzielniku na pamięciach. Wyklucz je w ogóle z grupy czynników ograniczających ustawiając bardzo niski dzielnik, 1:2 będzie ok bo wtedy chodzą na: 343/2 = ok 170. Obniż napięcie na chipsecie i na pamięciach do default, żeby niepotrzebnie nie obciążać zasilania. Wszystkie opcje pamięci na auto. I zobacz czy komp wstanie: nie - płyta, tak - procesor Jestem bardzo ciekawy co się okaże. Kiedy kupiłeś tą płytę i gdzie? Pozdrawiam, Piotrek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiopa84 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Chłopaki POMOCY POMOCY POMOCY!!!!!!!!!!!!!! Niewiem co jest nie tak ale od poczatku mam problemy z ta plyta. mialem bios 702 - x bo taki byl juz jak dostalem plyte wgralem bios 623-3 i problemy sie zaczely. Winda sie nie chce odpalic jak tyko zaczyna do niej wchodzic to reset albo blue screen pomyslalem ze moze postawie winde od nowa a tu akcja taka jak juz wejdzie instalator to akcja jest taka ze nie widzi systemu plikow na wszystkich dyskach jakie mam a jak juz sobie wybore partycje na ktorej chce miec winde i chce ja sformatowac to zaraz po sfotmatowaniu bluescreen co moze byc przyczyna na tym starym biosie winda sie odpalala. Co moze byc wina terazniejszych problemow prosze pomozcie bo nie mma zadnych pomyslow jak to zrobic Pamieci mam Patrioty XBLK ddr 600 i tak powinny chodzic ale jak bede to zobaczymy narazie chcialbym chociaz winde postawic.Czekam na pomysly i odpowiedzi jak ktos ma cos co mi pomoze to piszcie na priv zeby tu nie zasmiecac albo na gg 304 79 28 badz maila za kazda pomoc dziekuje mail: stiopers@wp.pl Pozdrawiam Stiopa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Moje boje z chłodzeniem chipsetu, czyli jak załozyć niebieskiego Zalmana na NForce`a ;) http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2015229 Może ktoś nie znajdzie odpowiedniego tematu, wieć podaję linka i tutaj. Może ktoś napisac (w odpowiednim temacie) jakie macie temp. na stockowym coolerku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) Wracając do mojego problemu DFI + Sempron 3000+ (dokladny opis tutaj) to problemem okazały się pamięci... :blink: Dzięki Niemiec za pomoc w rozwiązaniu problemu :wink: Dla informacji dodam jeszcze, że wgrany jest bios NF4LDB14, LTD zmienione na 4 i wszystko działa jak należy... Edytowane 14 Marca 2006 przez Disruptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Mam pytanko od kiedy od wysokiego HTT grzeje się chipset? O ile mnie pamięć nie myli to HTT to tylko zegar a nie magistrala a magistrala to HT i to od jej taktowania grzeje się chipset (dodam, że HT=HTT*mnoznik HT). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 HTT - magistrala FSB HT - magistrala Hyper Transport ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draagnipur Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Powoli zapoznaje się z tym biosem. Mam jednak pytanie. Gdzie ustawia się 2T dla pamięci? Ustawiłem CPC na enable, ale to chyba nie to bo nadal mam 1T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @Draagnipur: CPC na DISABLED = 2T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draagnipur Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Miałem CPC na disable (no chyba że to było na auto... hmmm) i pokazywał mi bios, że mam 1T. Dla pewności jeszczę sprawdzę. Dzięki za informacje. Pewnie jeszcze będę miał dużo pytań. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polish... Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Mialem dzis dziwna sytuacje... po probach o/c procka komp nie chcial wejsc do windy... restart przy ladowaniu. Juz nawet ustawilem procka na giga z groszem ale to samo, pomogla dopiero nowa instalka windy. Co to moglo byc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Panowie, potrzebne foti z extremalnego chlodzenia..... oklic PWMic !!! PILNE!!! Przy wiejacym 80x80+przelotka60x60(do zwiekszenia predkosci strumienia powietrza i skierowania go w konkretne miejsce) udalo mi sie osiagnac oszalamiajaca temp. 57*C, a gdy ogrzeje pokoj, to mam 63 !!!! ratojcie moje mobo :D Chlodzenie to ninja - pozostawia malo miejsca na rozne drobiazgi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) PiotrekPP, probowalem tak: HTx2 pamieci na Div100 przy timingach przy ktorych chodza na 280 i mnoznik na 5 HTT na 350 i wstal ale przy zmianie HTT ClockGenem na 370 restart. Pamieci pracowaly wtedy 175 a potrafia 280 czyli to nie one. Czyli o HTT 400 moge pomazyc a niby kazda DFI tak lata. Plyte kupilem 6 lutego w specialtech.co.uk. edit PLyta poszla na ebay zobaczymy jak ja popchne jak z nowa bedzie. edit komp sie uruchamia na 7*350 ale na 8* juz nie pruba podniesienia HTT na 360 restart, takze nie wiem. 10*300 przy ponad 1,6V tez nic nawet windy nie zaczyna ladowac po tych tablicach restart. Edytowane 14 Marca 2006 przez Sssaku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) Poczytałem ostatnie półtorej strony... Panowie! Co wy wyprawiacie? :? Na co komu HTT na 400? 4 GHz robicie czy 3,6? Śjakieś kosmiczne ustawienia 5x400 :blink: HT mam zawsze na auto i dotychczas problemów nie stwierdzono @polish , a próbowałeś clear cmos? Może przy ładowaniu windy(a następnie resecie) pliki systemowe sie uszkodziły komp sie uruchamia na 7*350 ale na 8* juz nie pruba podniesienia HTT na 360 restart,To po polsku jest? :mur: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale: 7x350=2450MHz 8x350=2800MHz Nie każdy proc robi 2700-3000 MHz PISZCIE PO POLSKU BO SIĘ CZYTAĆ TEGO NIE DA ! Edytowane 14 Marca 2006 przez WormBoy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
autococker Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 NO - koniecznie podaj linka gdzie można te bloki kupić !! Ja z kolei znalazłem coś takiego: Borg na nForce 4 ULTRA / SLI na DFI Może być niezłe :D szkoda że cena mało zachwycająca :/ Prosze o jakas fotke ze srodka kompa jesli ktos ma juz u siebie cos takiego na DFI ULTRA-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srool Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Witam, chciałem się poradzić odnośnie podkręcenia maxsymalnego mojego kompa. Przeszdłem z Gigabytea na DFI i za bardzo nie potrafie sie połapać. mój komp Procesor: Amd 64 3.0 Venice Pamięć 1Ghz GSkill (nie w dualu w jednej kości, ten najmocniejszy GSkill nie pamiętam nazewnictwa, czarny;p) Płyta: DFI LanParty UT NF4 SLI-DR Expert Zasilacz: Tagan 430 U22 Karta: MSI 7800GT Nagrywarka: LG DVD nie pamiętam jaki model(nie ważne) Dysk WD 200 Sata Chłodzenie: Gigabyte 3d rocket pro gt. Obudowa: Thermaltake Armor, z 4 wiatrakami. Pytanie, jak bardzo strace na tym ,że ten Gskill jest nie w dualu? (tymczasowo jestem bez tej 2 kości, tymczasowo czytaj do lipca) Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 PiotrekPP, probowalem tak: HTx2 pamieci na Div100 przy timingach przy ktorych chodza na 280 i mnoznik na 5 HTT na 350 i wstal ale przy zmianie HTT ClockGenem na 370 restart. Pamieci pracowaly wtedy 175 a potrafia 280 czyli to nie one. Czyli o HTT 400 moge pomazyc a niby kazda DFI tak lata. Plyte kupilem 6 lutego w specialtech.co.uk. edit PLyta poszla na ebay zobaczymy jak ja popchne jak z nowa bedzie. edit komp sie uruchamia na 7*350 ale na 8* juz nie pruba podniesienia HTT na 360 restart, takze nie wiem. 10*300 przy ponad 1,6V tez nic nawet windy nie zaczyna ladowac po tych tablicach restart. Wychodzi na to, że granica możliwości płyty lub kontrolera pamięci w procesorze przebiega między 350 a 360Mhz natomiast granica stabilności procesora między 2450 a 2520MHz. Oczywiście o ile te wyniki to wyniki stabilne a nie tylko "bootowalne". Wszystko wskazuje na to że ograniczeniem w tym wypadku jest procesor, nie płyta... możesz spróbować jakąś inną ale nie zyskasz wiele. WormBoy ma racje, wysokie htt nic nie daje. Niektórzy jednak mieli problem z htt powyżej 280MHz na płytach DFI i stąd takie podejrzenie. Uogólniając jeżeli 350 jest stabilne to tyle wystarczy... bo przy mnożniku 9 daje to 3150 a mało który procesor ma takie "umiejętności" Pozdrawiam, Piotrek Czy wiecie coś na temat problemów płyt DFI (rodziny NF4) z zasilaczami Seasonic 500W i 600W?? Ja znam jeden przypadek, w którym płyta DFI NF4 Ultra-D nie chciała uruchomić się z Seasonic'iem 600W. Start a potem natychmiastowy power-down. Tak jakby zadziałało zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. A zasilacz na pewno dobry, płyta też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 HTT - magistrala FSB HT - magistrala Hyper Transport ;) eeee no i co? Nie wiem czy w ogóle zrozumiałeś mojego posta ale kpiłem własnie z tych co [ciach!]ły wypisują i zamiast najpierw poczytać chociaż trochę o swoich kompach (podzespołach) i o tym w jaki sposób działają to biorą się za OC a później jest panika. Tak jak mówiłem chipset grzeje się nie od wysokiego HTT tylko od wysokiego HT a przecież generalnie wszyscy mają je w okolicach 1000 (2000), więc nie widzę problemu ani sensu podawania temp chipsetu przy określonym taktowaniu procesora i ustawień HTT. @WormBoy widzę, że jako jeden z nielicznych zrozumiałeś to co chciałem przekazać... Aha nie zmienia to faktu, że faktycznie trochę dół mieć DFI które ma problem z HTT większym niż 300 ale może to być wina pamięci i ich współpracy z płytą (ciężko jest przewidzieć jak się p[amięci i płyta razem z nimi zachowa przy niektórych dzielnikach) wydaje mi się, że w niektórych wypadkacvh mogła by pomóc walka z timingami (alpha szczególnie) ale mogę się mylić bo z moimi pamięcimi DFI się akurat lubi. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Eh należy pamiętać że max HTT wcale nie zależy od samej mobo ! Widać że większość ludzi zwala to na płytę a tak naprawdę jest to zależne od CPU/RAM i MOBO oraz ich wzajemnej nazwijmy to ładnie „współpracy”. Tak więc „zwalanie” na DFI że nie potrafi więcej niż 280HTT czy jakąkolwiek kina liczbę jest trochę nie „fer”. Wydawało mi się to jasne do tej pory :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jak sprzedam ta i dostane nowa to zobaczymy jak bedzie to samo to proc idzie do sprzedania. Pamieci raczej nie winie bo u innnych na DFI nie ma z nimi klopotow z Ballistikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Witam :P W ofercie sklepu www.imperium.net.pl pojawila sie spora ciekawostka... jak wiecie firma DFI z okazji 25 urodzin wypuscila na rynek limitowana serie Venus, kilka sztuk trafilo do naszego kraju :rolleyes: A co ja bede sie rozpisywal >> http://www.imperium.net.pl/product_info.php?products_id=7072 Edytowane 15 Marca 2006 przez Drejfus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Eh należy pamiętać że max HTT wcale nie zależy od samej mobo ! Widać że większość ludzi zwala to na płytę a tak naprawdę jest to zależne od CPU/RAM i MOBO oraz ich wzajemnej nazwijmy to ładnie „współpracy”. Tak więc „zwalanie” na DFI że nie potrafi więcej niż 280HTT czy jakąkolwiek kina liczbę jest trochę nie „fer”. Wydawało mi się to jasne do tej pory :/ No widzisz mi się też tak wydawało, ale jak widać dla niektórych to nie jest zbyt jasne :mur: Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam :P W ofercie sklepu www.imperium.net.pl pojawila sie spora ciekawostka... jak wiecie firma DFI z okazji 25 urodzin wypuscila na rynek limitowana serie Venus, kilka sztuk trafilo do naszego kraju :rolleyes: A co ja bede sie rozpisywal >> http://www.imperium.net.pl/product_info.php?products_id=7072 Płytka zapewne bardzo fajna ale cena mnie przeraziła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Płytka zapewne bardzo fajna ale cena mnie przeraziłaróżnice między SLI-DR a SLI-DR Venus , przynajmniej dla mnie są niewarte wydania 600 zł wiecej na tę plytę, a cena przeraża, za tą sumę mam płytę i dobrze kręcący się procek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jak by ta VENUS dala mi 500 mhz gratis na AC dla proca to mozna pomyslec o kupnie :razz: A tak to lepiej kupic Ultra-d i zmodowac, ewentualnie kupic SLI i tez bedzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 A tak to lepiej kupic Ultra-d i zmodowac Zgadzam się u mnie do pełnego SLI-D brakuje tylko mostka SLI do grafiki Ma ktoś może na sprzedaż :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Ale nie macie wtedy mozliwości pracy elektroniki płyty nawet 22 lata :lol: Tak jak napisali Mardok i zayonnc trzeba się pobawić aby dobrze ustawić cpu/ram i mobo przy danym ustawieniu.A nie dawać tylko więcej MHz , ewentualnie zmienić dzielnik i z głowy...Potem jest płacz ,że nie działa,że mobo do d... ,że coś tam :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...