Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

rozumiem ze to sa 2 rózne biosy które obsługuja poprawnie Semprony? Czy ten sam BIOS z inna nazwa?

Jesli różne to który lepszy?

Są to dwa różne biosy, które mają obsługiwać poprawnie Semprona, tylko w moim przypadku komp zaczął działać po wgraniu NF4LDB14. A który jest lepszy, to musisz sprawdzić sam... ;)

czy duzo sie traci na wydajnosci wkladajac grafike w dolny slot pci-e ?

Na wydajności nic nie stracisz tylko możesz mieć problemy z grafikami ATI (nie każda działa z dzielnikiem PCI-E ustawionym na 8x).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powedz mi jak ci sie udało te geile podkręcic tyle przy takich taimingach po ja mam 2 x 512 geil ultra x o numerach pn 1246 <chyba bh-5> czy coś takiego . U mnie latają na 250 Mhz przy taimingach 2-3-3-6 i napieciu 3,4 v i 260 Mhz 2,5-3-3-6 3,6 v to jak to zrobiles ze twoje tak latają??

moje to pn1243 bh5 bankowo, poweim tak 1)kwestia dobrania biosu i timingów 2)chłodzenie 3)szczeście

charakterystyka którą podajesz do swoich moze wskazywać ze to są jednak ch5, lub bh6 - u niech się częściej zdażało że wymagały trcd/trp na 3

dopomóc może jeszcze z tego co nie robiłęm 4)ściągnięcie radiatorów 5)wygrzanie kości pod żarówą - obydwie operacje ryzykowne

OT: czemu jego sloty DDR są krwisto czerwone a nie pomarańczowe? :unsure:

bo aparakt którym robie zdjęcia trzeba umieć obsługiwać :lol:

@Polish... ładnie, ładnie to wygląda, jakby wszystkie grafy ati działały w dolnym to możnaby się nad czyms takim zastanowić, bo moje byłe x700pro nie działało w dolnym, nie wiem jak z tą, pozatym o sli można przy tym pentagramie zapomnieć

@Disruptor

tak całkiem btw, to czujnik na zdjęciu jest przyklejony w złym miejscu

pomiary które robiłem:

komp w budzie, zwora 5v, nie pamietam vdimm, ale dużo, przewiew w budzie mosfet: stress: 70~80*C idle: ~50*C ram: stress: 50~55*C idle ~35*C

komp w budzie, zwora 5v, nie pamietam vdimm, ale dużo, przewiew w budzie + nawiew wentylem 80mm mosfet: stress: ~65-70*C idle: 40*C ram: stress: nie przekraczały 50*C idle: ~30*C

komp pozabudą, zwora 5v, vdimm 3,5 +0,03, nawiew 1x120mm z boku mosfet: stress: ~55-60*C idle ~40*C ram: stress: tutaj nie podam, bo problemem było to, że jedna kość była schłodzona (nawiew boczny), a druga nie (była zasłonięta przez pierwszą), pozatym owiewana była tylko połowa długości tej pierwszej kości, więc nie było to dobre

komp poza budą, zwora 5v, vdimm 3,5 + 0,03, nawiew 2x120mm z góry/pod kątem, duży radiator na mosfecie (jak na zdjęciach): mosfet: stress do 35*C, mniejwięcej 32*C, idle: poniżej 30*C, ram: stress: do 35*C, idle: do 30*C (obie kości tak samo schłodzone na całej długości)

wnioski generalne:

-ten mos sie bardzo grzeje na 5v, ale wystarczy mu samo dołożenie takiego radiatora jak ja mam - to daje bardzo dużo, na railu 3,3v nie robiłęm pomiarów bo nie było mi to potrzebne, pozatym mos, tak jak i ramce są wtedy chłodne

-widać ze zabiegi które robiłęm stopniowo prowadziły do porządanego skutku ->patrz końcowe temp.

-podczas testów zobaczyłęm że zdecydowanie najbardziej ramy i mosfet grzeją: memtest tst#5, oraz 3dmark 2001se szczególnie test "nature", | SPI, inne 3dmarki, small fft tak jak możnaby się spodziewać nie grzeją już tak moco, podbijają temp niewiele więcej niż jest w idle

-zmiana temp na ramie i mosfecie w przejściu ze stanu idle/stress jest bardzo szybka - w przeciągu 10s potrafi nastąpić zmiana o 20*C!

wow cavarr! nie wiedziałem o tym drugim biosie NF4LDB14, będzie trzeba stestować, bo 704-2BTA ma trochę ograniczone możliwości, nie wiem jak ten

"Na wydajności nic nie stracisz tylko możesz mieć problemy z grafikami ATI (nie każda działa z dzielnikiem PCI-E ustawionym na 8x)." no właśnie moje x700pro nie dizałało w dolnym

to sie nazywa wyczerpująca odp! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje to pn1243 bh5 bankowo, poweim tak 1)kwestia dobrania biosu i timingów 2)chłodzenie 3)szczeście

charakterystyka którą podajesz do swoich moze wskazywać ze to są jednak ch5, lub bh6 - u niech się częściej zdażało że wymagały trcd/trp na 3

dopomóc może jeszcze z tego co nie robiłęm 4)ściągnięcie radiatorów 5)wygrzanie kości pod żarówą - obydwie operacje ryzykowne

bo aparakt którym robie zdjęcia trzeba umieć obsługiwać :lol:

moje numery są takie same jak twoje czyli pn 1243 bo sprawdziłem dokładnie czyli bh 5. Nie posiadam wiatraka co by schgładzał pamieci ale jak sprawdzam dotykowo to sa letnie i wydawało mi sie ze sie nie grzeją ale pewnie się mylę u mnie stabilnie pracuja 250 MHz przy 2,5-3-3-6 i napieciu 3,4v sprawdzone super pi 32m , a gdy zjechałem z taimingami do 2-2-2-5 to nawet przy napieciu 3,6v nie chciały stabilnie pracować przy 250 MHz jak mozesz to napisz mi jakie masz wszytkie ustawienia dla pamieci i o co chodzi z tym wygrzaniem przez żarówkę pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to są na 100% BH5 to nie powinny mieć problemów z pracą na 2-2-2-5, ale skoro idą na 2,5-3-3-6 stawiam albo na CH albo na BH6. W BH5 luzowanie podstawowych timingów rzadko dawało jakikolwiek przyrost MHz a czasem wręcz pogarszało sprawę, dla przykładu moje OCZ na CL2 lecą wyżej niż na CL2,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to są na 100% BH5 to nie powinny mieć problemów z pracą na 2-2-2-5, ale skoro idą na 2,5-3-3-6 stawiam albo na CH albo na BH6. W BH5 luzowanie podstawowych timingów rzadko dawało jakikolwiek przyrost MHz a czasem wręcz pogarszało sprawę, dla przykładu moje OCZ na CL2 lecą wyżej niż na CL2,5.

NO ALE SKORO NUMERY PN 1243 WSKAZUJĄ NA BH5 TO CZEGO TAK SŁABO LECA ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie. Ktory Biosik wybrac do DFI LanParty UT nf4 Ultra-D pod TCCD. Mam Geile 2x512 Ultra X i nie wiem jaki bios mam wybrac. Moze ktos udzieli jakies fachowej rady. Z gory thx.

Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@patryk1234:

Przyznam szczerze że nigdy jeszcze nie widziałem prawdziwych BH5 aby ktoś na nich pracowały z ustawieniami 2,5-3-3-6 stąd moje wątpliwości co do tego że to są BH5.

@Immune:

Zacznij od najnowszego oryginalnego biosu… Bo nawet nie chce mi się pisać po raz setny że nie ma uniwersalnego biosu dla wszystkich kości i trzeba sobie go dobrać samemu…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz wyczerpująca i bardzo rzeczowa jedyne co mnie boli że co stronę trzeba pisać to samo ;/

Chyba trzeba będzie wreszcie wykorzystać ostrzeżenie z nagłówka FAQ. Poleci kilka procentów to skończą się ciągłe pytania o to samo :mur:

cóż, taka naturalna kolej rzeczy - bardziej doświadczeni pomagają mniej doświadczonym; powstaje koło zamknięte - ludziom nie chce się czytac więc pytają 100x o to samo i wątek się powiększa, a czytać się nie chce właśnie dlatego że wątek za duży...

@unckle A czemu niby ma nie dzialac !? Tzn jakies standardowe objawy czy co ?

Co do sli to jak juz sobie sprawie druga karte by je spiac to juz pewnie tam wode zainstaluje zamiast tego krecka :D

sli nie bedzie działać ze względu na wymiary fizyczne kart, ale nie jestem do końca pewnien czy o to ci chodziło, chyba nie, bo to wiadomo

czemu karta ati nie działa w dolnym slocie - sam chciałbym wiedzieć - objaw: świecą się 3 diody i komp piszczy ze nie ma grafy, czy przestawie zwory na sli czy też nie i tak jest to samo

no skoro Mardok potwierdza ci to co mówie to mozesz być 100%pewny

NO ALE SKORO NUMERY PN 1243 WSKAZUJĄ NA BH5 TO CZEGO TAK SŁABO LECA ??

czemu "tak słabo" lecą - pierwsza sprawa - 250 czy 260 przy tych timingach to BARDZO DOBRZE! 2)to najprawdopodobniej windbondy UTT więc troche gorsze od starych windbondów, 3) -> sprawdź trzy podstawowe elementy które podałem wyżej jeśli chodzi o kręcenie pamięci (of koz potrzebna jeszcze dobra mobo i psu, ale to wiadomo, w końcu temat o dfi) - i tam masz jako jeden z elementów SZCZĘŚCIE, i to jest element na który niebardzo masz wpływ jeśli nie masz możliwości selekcji to tego nie przeskoczysz, już rozumiesz, nie?

Mam do Was pytanie. Ktory Biosik wybrac do DFI LanParty UT nf4 Ultra-D pod TCCD. Mam Geile 2x512 Ultra X i nie wiem jaki bios mam wybrac. Moze ktos udzieli jakies fachowej rady. Z gory thx.

niby podają że do tccd najlepsze są biosy z końcówką 3, ale zdażają się chcece że lepiej latają na -2, czyli nieśmiertelne: 'MUSISZ SAM POTESTOWAĆ"

edita:

uprzedziłeś mnie Mardok ;)

Edytowane przez unckle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu "tak słabo" lecą - pierwsza sprawa - 250 czy 260 przy tych timingach to BARDZO DOBRZE! 2)to najprawdopodobniej windbondy UTT więc troche gorsze od starych windbondów, 3) -> sprawdź trzy podstawowe elementy które podałem wyżej jeśli chodzi o kręcenie pamięci (of koz potrzebna jeszcze dobra mobo i psu, ale to wiadomo, w końcu temat o dfi) - i tam masz jako jeden z elementów SZCZĘŚCIE, i to jest element na który niebardzo masz wpływ jeśli nie masz możliwości selekcji to tego nie przeskoczysz, już rozumiesz, nie?

niby podają że do tccd najlepsze są biosy z końcówką 3, ale zdażają się chcece że lepiej latają na -2, czyli nieśmiertelne: 'MUSISZ SAM POTESTOWAĆ"

A JAKIE TO SA 3 PODSTAWOWE ELEMENETY ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@unckle

No to ja swojego na początku trochę podgrzałem. Komp w zamkniętej budzie, zworka na 5V, vdimm ustawiony na 3,4V, przewiew w budzie, mosfet wogóle bez nawiewu i w idle miałem ~60 stopni, a w stresie zobaczyłem ~75 :lol: Ale nic się nie działo, było w pełni stabilne... Ale trochę się bałem go tak na dłuższą metę katować i założylem mu nawiew :)

Teraz komp jest nadal w zamkniętej budzie, zworka na 5V, vdimm dalej ustawiony na 3,4V, lekki przewiew w budzie (wszystkie wentyle na 6V), na mosfet wieje wentyl 60mm (również puszczony na 6V) i temp w idle około 45~50, natomiast w stresie coś poniżej 60 czyli zdecydowanie lepiej ;)

Ale i tak wydają mi się trochę za wysokie, ale nic z tym nie zrobie bo mam w pokoju ciepło jak w środku lata :lol: Aż boję się myśleć co będzie dalej... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie mam termometru żadnego pod ręką ale 60stC toż to by parzył jak diabli a mój jest ledwo ciepły na 3,4v. Zaczyna się jak z temp NF4 że ludzie mają po 60stC (a nawet raz 72stC widziałem) a ja jeszcze nigdy nie widział u siebie nawet 50stC max w lecie to 48stC było i to po kilku h ładnego katowania, dla przypomnienia mam oryginalnego wyjca z oryginalna pastą nigdy nie tykany. Jedynie do głowy przychodzą mi dwa wyjścia, pierwsze że czujniki w niektórych mobo nawalają ale to zaś nie tłumaczy temp MOSFET mierzoną zewnętrznie, no i drugie wyjście że mobo są bardziej różne od siebie niż jak niektórzy myślą i każda reaguje inaczej w danych warunkach. Tak jakoś na przemyślenia dotyczące temp mnie wzięło…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Teraz komp jest nadal w zamkniętej budzie, zworka na 5V, vdimm dalej ustawiony na 3,4V, lekki przewiew w budzie (wszystkie wentyle na 6V), na mosfet wieje wentyl 60mm (również puszczony na 6V) i temp w idle około 45~50, natomiast w stresie coś poniżej 60 czyli zdecydowanie lepiej ;)

Ale i tak wydają mi się trochę za wysokie, ale nic z tym nie zrobie bo mam w pokoju ciepło jak w środku lata :lol: Aż boję się myśleć co będzie dalej... ;)

co do temperatury na mosfecie to wg mnie jest ona u ciebie niska :D, gdyż bez nawiewu potrafi ona dojść do nawet 110C :lol2:

http://www.liquidluxx.de/cms/artikel.php?a...w&id=47&seite=1

fajne chłodzonko, zmyślne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak było wcześniej napisane na DFI to każdy ma troszkę inaczej przyklejone te radiatorki na mofetach, z tym dla ramu nie będzie problemu bo jest sam ale te dla CPU to już będzie ciężko dopasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A JAKIE TO SA 3 PODSTAWOWE ELEMENETY ??

przeczytaj mój post skierowany do Ciebie to sie dowiesz, przecież je tam wymieniłem!!!

@unckle

No to ja swojego na początku trochę podgrzałem. Komp w zamkniętej budzie, zworka na 5V, vdimm ustawiony na 3,4V, przewiew w budzie, mosfet wogóle bez nawiewu i w idle miałem ~60 stopni, a w stresie zobaczyłem ~75 :lol: Ale nic się nie działo, było w pełni stabilne... Ale trochę się bałem go tak na dłuższą metę katować i założylem mu nawiew :)

no to temperatury miałeś podobne do moich

Kurde nie mam termometru żadnego pod ręką ale 60stC toż to by parzył jak diabli a mój jest ledwo ciepły na 3,4v. Zaczyna się jak z temp NF4 że ludzie mają po 60stC (a nawet raz 72stC widziałem) a ja jeszcze nigdy nie widział u siebie nawet 50stC max w lecie to 48stC było i to po kilku h ładnego katowania, dla przypomnienia mam oryginalnego wyjca z oryginalna pastą nigdy nie tykany. Jedynie do głowy przychodzą mi dwa wyjścia, pierwsze że czujniki w niektórych mobo nawalają ale to zaś nie tłumaczy temp MOSFET mierzoną zewnętrznie, no i drugie wyjście że mobo są bardziej różne od siebie niż jak niektórzy myślą i każda reaguje inaczej w danych warunkach. Tak jakoś na przemyślenia dotyczące temp mnie wzięło…

dokładnie Mardok, ja również mam standardowy wicher na chipsecie tyle ze dałem ceramique na niego i tempy mam w okolicach 45*C na 3000rpm, a niektórzy wylatują z jakimiś bardzo wysokimi tempami, często jak ktoś wyjedzie z niską temp na czipsecie to pada argument ze działa na niskim htt i napięciach, ale jakoś Mardoka i wujka to nie dotyczy ;)

zgadzam sie z tobą co do czujników

co do regulacji przez mobo napięcia - weś pod uwagę że rózne zasiłki róznie zapodają na różnych railach napięcia - z tych na których ja działałem przy dfi (chieftec 360-302DF oraz topower 628p6 [obecnie]) to obydwa miały podbite 3,3v w okolice 3,42-3,44, moze to ma jakieś znaczenie... choć nie wiem, zarówno topower jaki i szef trzymają 5,10 na 5v railu

druga sprawa - zwróćcie uwage że te nowe dfi które teraz są w sprzedaży trochę się róznią od tych oldschoolowych kupowanych na początku - np ten mosfet bez radiatora obok tego grzejącego się mosfeta jest na starych rev zwrócony nóżkami do krańca płyty na na nowych jest zwrócony nóżkami w kiedunku wyjść myszki i innych, p;ozatym widziałem różny układ i różne pojemnościowo kondziory montowane na mobo, więc one sie troche róznia miedzy sobą

a tak btw, pod tym małym gorącym radiatorkiem kryją się DWA malutkie mosfety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W krótkim podsumowaniu wychodzi mi coś takiego:

1. Czujnik DFI nie równy czujnikowi DFI zarówno temp jaki napięcia, dwie mobo różne temp nie raz już ten temat był poruszany. Kilka osób co oddawało mobo na gwarancję czy też miało styczność z tymi płytami z różnych okresów produkcji nie raz „donosiło” iż mimo identycznych warunków jak i reszty części temp się znacznie różniły.

2. DFI nie równa DFI czyli pozornie dwie identyczne mobo mogą być na zupełnie innych częściach oraz różnym ich rozmieszczeniu (w małej sakli ale zawsze). Swego czasu na XS pokazywali jak i na naszym podwórku też było to poruszane. Pewnie nie tylko ja widziałem foty z różnym rozmieszczeniem elementów głównie w okolicach sekcji zasilania na dwóch pozornie takich samych płytach. Nie jest mi dokładnie znany wpływ „nowego” rozmieszczenia na właściwości O/C. Jedynie mogę domniemywać że to nic dobrego bo właśnie mniej więcej po wyjściu nowej „rewizji” ludzie zaczęli narzekać na O/C na DFI, ale to tylko moje domniemania.

3. Na koniec zasilacz też ma co nieco do powiedzenia i w ogólnym rozrachunku nie powinno go zabraknąć. W wypadku zasilacza porównywanie napięci na temperaturę czy też O/C będzie dość trudne bo ile ludzi tyle zasilaczy a jak wszystko w sprzęcie komputerowym nawet taki sam model może się granicznie inaczej zachowywać.

Hym miało być krótko lekko nie wyszło ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktoś teraz sie spyta o temperatury na dfi i chłodzenie to tylko odsyłacz do tej strony bedziemy podawać ;)

edita:

znaczy się poprzedniej (249) bo już mnie na nową władowało

btw, mały jubileusz - 250stron nawijania o jedym i tym samym

Edytowane przez unckle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to u mnie na standardowym wyjcu z OCZ Ultra temp chipsetu oscylowała w granicach ~60 stopni w idle :blink: Dopiero po zmianie na Revolteca temperatuta spadła do jak dla mnie akceptowalnego poziomu ~45 stopni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...