Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli chcesz powiedzieć, że zasilacz za 79zł jest cichszy od Tagana za 250zł?

Ja w to nie wierzę. Fakt, nie miałem nigdy do czynienia z Deltą, dlatego nie będę dalej się kłócił.

PS: Dla mnie Tagan był za głośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że znowu OT o zasilaczach, ale zasilacz dla płyty to przecież ważna rzecz........

Miałem / mam : chifteca na delcie 350W, delte 350W, ModeComa CWT 350W BDP oraz Tagana 420W U01.

Tagan bezwzględnie najcichszy, chociaż słyszałem go z odległości 0,5m jak się rozgrzał - na zimno to trzeba ucho wsadzić. Chief / Delta - ciche, na zimno lub bez obciążenia to prawie jak Tagan, ale dość szybko nabierają obrotów i pod obciążeniem obie delty słyszałem z 2-giego pokoju. ModeCom - od razu go słychać, ale pod obciążeniem niewiele głośniejszy od Delt.

Mój wniosek - każdy zasilacz ze śmigłem słychać pod obciążeniem, kwestia tylko akceptacji głośności.

Z mojej strony koniec OT.

Czy ktoś z posiadaczy K8NSC wgrał już może bios f8 ?? Czy coś ciekawego wnosi w stosunku do f7??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w to nie wierzę. Fakt, nie miałem nigdy do czynienia z Deltą, dlatego nie będę dalej się kłócił.

Nie mam zamiaru dalej offtopowac, spytaj innych posiadaczy delty, ja swojej nie slysze w ogole.

Nie wierzysz? Zapraszam do siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Macie taka opcje w biosie jak: CPU Thermal-Throttiling (BIOS F18)? Do czego ona sluzy i na jaka wartosc najlepiej to ustawic?

Od paru dni uzytkuje ta plyte i w sumie jestem zadowolony gdyby nie fakt, ze max stabilnie to jest na ustawieniach 9*270Mhz i HTTx3... A tak na codzien to sobie spokojnie chodzi na 10*250 i HTTx3.

Ogolnie jednak myslalem, ze bedzie lepiej i zamierzam cos wrzucic mojemu Veniciuszowi ze stajni Abita lub DFI, ale na to trzeba poczekac z 2 miechy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem CPU Thermal-Throttiling zmniejsza pobor pradu przez procka, ale dokladnie nie powiem jak to dziala i czy warto to wlaczyc

moze i jest cichszy, ale zasilacz za 79zl. to wsadzilem do starego kompa rodzicow bo to jedyne miejsce gdzie wedlug mnie cos takiego moze sie sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Macie taka opcje w biosie jak: CPU Thermal-Throttiling (BIOS F18)? Do czego ona sluzy i na jaka wartosc najlepiej to ustawic?

to takie zabezpieczenie. jesli procesor zacznie sie przegrzewac, to zmniejszy sie jego zegar o tyle % ile ustawisz w biosie.. jesli jestes pewien, ze nigdy sie nie bedzie przegrzewac to mozna ta funkcje wylaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to takie zabezpieczenie. jesli procesor zacznie sie przegrzewac, to zmniejszy sie jego zegar o tyle % ile ustawisz w biosie.. jesli jestes pewien, ze nigdy sie nie bedzie przegrzewac to mozna ta funkcje wylaczyc.

W intelach tak dziala, w AMD zdeka inaczej.

Ustaw sobie na 0% i popatrz na temperaturki procka w idle, potem ustaw np 50 albo 100% i znowu popatrz na temp w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W intelach tak dziala, w AMD zdeka inaczej.

Ustaw sobie na 0% i popatrz na temperaturki procka w idle, potem ustaw np 50 albo 100% i znowu popatrz na temp w idle.

Czyli jak to działa? bo tez mnie to interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak to działa? bo tez mnie to interesuje.

Powoduje zmniejszenie temperatury procka w idle przez "wylaczenie" nie używanych bloków procesora, tak jak bylo to mozliwe na Athlonach XP softwearowo i bodajze na plytach z nForce 2, z tego co pamietam w ABICIE NF7-S mialem cos takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoduje zmniejszenie temperatury procka w idle przez "wylaczenie" nie używanych bloków procesora, tak jak bylo to mozliwe na Athlonach XP softwearowo i bodajze na plytach z nForce 2, z tego co pamietam w ABICIE NF7-S mialem cos takiego.

Aha no dobrze ... ale ja jakoś nie wierze, że to działa. Tak samo jak na AthlonieXp i nForce2 u mnie nie działało software'owo to tutaj pewnie też nie. U mnie różnica temperatur idle/stress to jakies 3-4 stopnie. W idle temperatura wiecej nie spada (mowa o ustawieniach def.) a opcje tą mam chyba włączoną na 50% jeżeli dobrze pamietam.

Jedyna rezcz godna uwagi to chyba to że temp pp przejsciu z stress do idle bardzo szybko spada. Nie zważając na to ze mam wc.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim palomino dzialało i to jak ok 8-9 stiopni jak mało proca używałem...

Jedybny bół był,że jak na noc muła piszczałem to rano myszy nie działała bo coś chyba za duzo powyłanczało.. ale tak do kilku h to było fajne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze roznicy ;)

czy na disabled czy na 87.5% w idle ~33*C

na athlonie xp software'owa metoda dzialala i to bardzo dobrze, okolo 10*C mniej w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tak to wyglada to biore na Disabled. U mnie temp. po np. godzinnym graniu w COD2 wynosi 29*C :)

Qrde... Coraz bardziej denerwuje mnie to mobo. Przy ustawieniu 9*280 przechodzi 3DMarka 2001, 03, 05 a jak odpale NFS:MW po 5 minutach zwiecha. No to biore twardy reset, sprawdzam temp. 29* (czyli standart), probuje jeszcze raz marki. 2001 przeszedl, 03 wylaczyl sie samoczynnie w polowie testow :/

Przestawilem na 10x250mhz wszystko stabilnie...

:mur:

Musze zauwazyc, ze w obu przypadkach HTT jest ustawione na x3.

Qrde, za czasow Bartona bylo to prostsze :roll:

Ktos ma jakies pomysly, podpowiedzi o co w tym biega?

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taka sugstie poniewaz to jest chyba najtansza plyta na nforcie4 i w zwazku z tym bardzo popularna. Czy ktos moglby zebrac najwazniejsze informacje o niej i zamiescic w nowym temacie. Przetrzasanie 66 stron jest dosyc meczace zwlaszcza ze czesto dyskusja odbiega znaczaco od tematu co

zreszta widac na auktalnej stronie. Wiem ze sa recenzje np. na egieldzie ale opis jednego goscia ma sie nijak do doswiadczen kilkunastu uztkownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze roznicy ;)

czy na disabled czy na 87.5% w idle ~33*C

na athlonie xp software'owa metoda dzialala i to bardzo dobrze, okolo 10*C mniej w idle.

u mnie dziala :P

Jesli tak to wyglada to biore na Disabled. U mnie temp. po np. godzinnym graniu w COD2 wynosi 29*C :)

sory chyba nie na ta temperature patrzysz. 29C w stresie niemozliwe. No chyba ze masz jakis wypaisony miedziany cooler.

edit.

widze ze masz Arctic Cooling Freezer 64 PRO az tak dobry on jest? a jak z halasem ?

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bardzo dobry. W specyfikacji moze chlodzic athlona 5000+ :D

A co do halasu... Arctic zawsze byl cichy. Porownywalem do Zalmana i sadze ze halas jest taki sam, czyli nie halasuje :)

Cooler ma 6 heatpipe'ow wiec bardzo dobrze odprowadza cieplo. Wentylator zamocowany jest na gumowych "nozkach" wiec drgan rowniez brak :)

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za ot , ale ten freezer pro na maks obrotach jest najgłośniejszym coolerem jaki w życiu miałem (szum powietrza nie do zniesienia) na ok 1300-1400 obr staje sie akceptowalny(jest b. cichy i jest ok 2 stopnie lepszy od boxa na full imo przeciętny jest

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ci sie zatarl? :lol: Moj boxowy wentyl byl nie do zniesienia, a glosnosc w porownaniu do Arctica >> bez porownania

No i moze jeszcze krotki komentarz:

Produkt ten jest idealnie dla osób wyciszających komputery, niski poziom hałasu przy zachowaniu dużej wydajności zadowoli nawet najbardziej zaawansowanego użytkownika. Zaleta tego modelu jest również łatwość montażu, bez kłopotów zmieści sie do większości płyt głównych. Niska waga to także pozytywna cecha tego wentylatora - umożliwia montaż bez obaw o złącze procesora.

uż dostępna wersja Freezer 64 PRO - poniżej różnice w porównaniu z wersją Freezer 64:

- większy ( 92mm ) wentylator

- mocowanie na gumowych elementach zawieszenia ( redukcja drgań i wibracji do minimum )- NOWOŚC

- teraz już 6 rur HEAT PIPE - poprzednio 4 - zwiększa to wydajność wentylatora

- poprawiono układ żeber

- mniejszy poziom hałasu ( poprzednio 1.2, teraz 0.8 Sone )

- mniejsza rezystancja cieplna ( obecnie 0.18, poprzednio 0.2 )

- żywotność 163'000 godzin - długi i bezproblemowy komfort użytkowania

- na spodzie coolera jest już pre-aplikowana ( nałożona ) pasta Arctic MX-1,

poprzednio były problemy z jej rozsmarowaniem

post-10156-1139243959_thumb.jpg

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkt ten jest idealnie dla osób wyciszających komputery, niski poziom hałasu przy zachowaniu dużej wydajności zadowoli nawet najbardziej zaawansowanego użytkownika. ......

To może i prawda jezeli wentyl na procu zagłuszają dyski twarde zasiłka i wentyl na grafie , to pewnie można powiedzec ze jego głośność zadowoli "nawet najbardziej zaawansowanego użytkownika". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.Od niedawna jestem szczęśliwym(?)użytkownikiem GA K8NS rev.2.0.Przesiadłem się na nią ze stareńkiego KT400.I mam problem.W porównaniu z KT400 spadła mi wydajność w 3DMark oraz w grach.Wyłączyłem FastWrite,kombinowałem w biosie i nadal guano.Na KT400 i Sempronie 2400 3DMark03 komp wyciągał ~7200pkt,teraz zaledwie 6200.Co robić?

Reszta kompa:

Sempron 2800 1.6@2.4(FSB 300)

1GB ram Elixir

bios F18

sterowniki nForce 5.11

GF 6600 300/550@550/700

sterowniki ngo 81.95

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.Od niedawna jestem szczęśliwym(?)użytkownikiem GA K8NS rev.2.0.Przesiadłem się na nią ze stareńkiego KT400.I mam problem.W porównaniu z KT400 spadła mi wydajność w 3DMark oraz w grach.Wyłączyłem FastWrite,kombinowałem w biosie i nadal guano.Na KT400 i Sempronie 2400 3DMark03 komp wyciągał ~7200pkt,teraz zaledwie 6200.Co robić?

Mam ten sam problem. Wynik w 3dmark2003 zmalal o 1000 punktów i zawsze się przycina w tym samym miejscu(w teście nature). Chociarz gry chodzą lepiej niż przedtem(tak mi się bynajmniej wydaje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,tylko że np.FEAR też gorzej chodzi.Bardzo mnie to frustruje,bo zmieniłem sprzęt po to,aby był bardziej wydajny,a tu takie coś :(

AGP Aperture Size mam na 128mb.

Edytowane przez biggos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,tylko że np.FEAR też gorzej chodzi.Bardzo mnie to frustruje,bo zmieniłem sprzęt po to,aby był bardziej wydajny,a tu takie coś :(

AGP Aperture Size mam na 128mb.

a mnie uczyli, zeby to ustawiac na polowe ileosci pamieci ram...

moze cos w tle ci przymula kompa, jakis antyvir czy inny skaner??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po zamianei platformy zrobiłes może formata? Jesli nie to jednak polecam to robić. Punkcików bedzie napewno wiecej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi