Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ta płytke od jakiegoś tygodnia i w sumie jestem zadowolony... zmieniłem bios na F17 i gra gitara :) a teraz do rzeczy... mam zamiar wymienić ram, słyszałem ze na platformie 754 moga byc problemy, moze byc jedna kosc dwustronna a reszta jednostronna... czy cuś takiekiego :mur: pytanie do uzytkownikow tej płyty: czy mieliście jakies problemy z ramem i jak je rzwiazaliscie? tzn jakie ramy polecilibyscie? (2x256 or 512 w granicach 200 zł) Pozdrawiam Luca Brasi

co sadzicie o 3 kosciach tego ramku klik? bedzie sie dobrze krecił? :unsure:

co do tej plyty i pamieci nie chwalac sie wiem sporo, bo sporo problemow z nia mialem, kupuj ramy jednostronne, najlepiej kup zestaw dual np kingstonow jendostronnych 2x 512MB i wszystko bedzie super chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedziec ci jaka bedzie? ;)

Pewnie sie sam domyślasz. Tam przy kompie siedzi pewnie jakas ciemna kobitka i odbiera te maile. Na tego typu pytania ona odpowiada "Ctrl+C - Ctrl+V" ..... zawsze taki sam tekst. A maile pewnie obsrywają totalnie.

Nie sadze, zeby tam glupia babka siedziala :)

Kilka razy sensownie odpowiedzieli, jeszcze jak mialem stara plyte, ale watpie, aby zmiany w bios wprowadzili... Jakis problem pomaga rozwiazac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to spowrotem na 3x i zegarem na 313(cpu 2,5ghz) czyli htt ~940 i klapa :( ,w 3dmarku arty jak cholera

to tera juz niewiem co niewyrabia, mobo czy procek,niestety niemam mozliwosci wsadzenia innego procka,ale ten raczej nie jest przyczyną przekłaman w grafice.

Co wy na to ?

artefakty w 3dmarku moga sie pojawiac przez karte graficzna - moze zjedz z taktowaniem rdzenia/mem.

sproboj dac nizszy dzielnik na pamieci i wiecej V dla proca - jesli htt nie pojdzie wyzej to moze plyta juz nie wyrabia..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tej plyty i pamieci nie chwalac sie wiem sporo, bo sporo problemow z nia mialem, kupuj ramy jednostronne, najlepiej kup zestaw dual np kingstonow jendostronnych 2x 512MB i wszystko bedzie super chodzilo

Witam kolego wcześniej pisałem i nikt mi nie pomógl a widze ze masz pewne obeznanie to mozety mi pomozesz :)

chodzi o to ze mam do wyboru ram albo zainstalowac 2 kosci po 256 MB albo jedna kosc dwu stronna 512 MB

i nie wiem która opcja będzie lepsza :/

Pisałem drugiemu koledze zeby kupił zestaw dual,ale przeciez ta płyta nie obsługuje duali :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystko dzialalo OK na 320Mhz z sempronem 2500+/2,24Ghz i po tygodniu po

wlaczeniu komp zawisl na biosie, ustawilem wszystko normalniei dizala dobrze

ale na ustawieniach ktore byly wczesniej juz nie:(

Czy to normalne ze komp chodzi dobrze po podkreceniu a potem cos mu sie

odwidzi i juz nie przyjmuje ustawien ktore wczensiej lykal ?

bede jeszcze kupowal chlodzenie lepsze do czipsetu i kombinowal z biosem 17?

bo na razie mam najnowszy 18".

Słyszałem ze ten model tak ma i raz sie uruchamia normalnie np pracujac z tydzien orawidlowo non stop a czasem przy nastepnym wlaczeniu zawisnie na biosie i wstaje na innych ustawieniach np mniejszym HTT icon_sad2.gif

Czy ktos moglby mi doradzic jak to obejsc bo jestem zrozpaczony i gotowy na sprzedanie plyty icon_sad2.gif

Czy da sie jakos podniesc napiecie dla czipsetu Nforce 3-250 w celu podniesienia HTT lub uzyskanie stabilnej pracy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci które normalnie śmigają ~230mhz, dałem 3x512mb na 220mhz i nawet nie bootowały (2T ofc) więc dałem sobie spokój :P

hymmm , to niemiło , zwłaszcza że właśnie takie ramy beda u mnie gościc niedlugo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak plytka sprawdza sie z obsadzonymi 3 slotami kośćmi 512 dwustronnymi?

3, 2 stronnych nie probowalem ale moze byc nie ciekawie

ja mam tą płytę w 2 budzie i mam na niej 2x256 1 stronne i a64 2800+ ... wszystko chodzi elegancko

bo masz 1 stronne kostki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak plytka sprawdza sie z obsadzonymi 3 slotami kośćmi 512 dwustronnymi?

Jest dziwacznie max co miałem to ok 225(450) MHz na 2T. 2x 512 jest 50(100) MHz więcej na pamięciach. Tu jest taka sytuacja że czasami skrócenie timingów pomaga w uzyskaniu większych MHz.

Co do mnożników HT to umnie w zależności od temperatury chipsetu max HT*HTT jest w granicach 1040-1095.

HT 1x - 270HTT

HT 2x - 270HTT

HT 3x - 365HTT [chipset miał pewnie nie więj niż 5 stopni PI 1 mb przeszło :E] w normanych temaperaturach PI stable to 350 3D stable 345 :mur:

HT 4x - 263HTT

HT 5x - 210HTT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dziwacznie max co miałem to ok 225(450) MHz na 2T. 2x 512 jest 50(100) MHz więcej na pamięciach. Tu jest taka sytuacja że czasami skrócenie timingów pomaga w uzyskaniu większych MHz.

w sumie OC pamięci niezbyt mnie interesuje, one po prostu mają działac na fsb 210 i bedzie ok [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie płyta chodzi z trzema pamięciami .... 3x256 (jednostronne). W sumie problemów nei ma ale jest jeden zonk. Nie rusza na defaultowych ustawieniach. Musze podkrecic htt do 250 i jest spoko. Dziwne nie?

Wczoraj to zauważyłem ... dałen wszystko na def a komp sie wywalał przy bootscreenie windy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miazga82 mam to samo pamięci 3-12-4-4-2T i na 200(400) windows się nie włączy :mur:

A przy podkręcaniu z OSu jest tak:

Dołączona grafika

2-5-2-2-1T

Dołączona grafika

2-6-3-3-1T

Pamięci Hynix D5 2 stronne po 512 +0,2V

Dołączona grafika

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze załamie się. Ktoś wie co może być przyczyną, że nie działa mi żaden inny slot na ram niż 1? w 2 i 3 nawet nie bootuje w 1 nie ma problemu. Miał ktoś podobnie te sloty 2 i 3 nawet nie byly uzywane wiec napewno ich nie uszkodziłem. Może jakis bios? miałktoś podobnie?pozdr

edit kewstia docisku docisnąłem na chama i działą a pare razy wkładałem i nie działało

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam kilka pytan jak na przesluchaniu ;)

1) Dlaczego nie moge regulowac wiatraka dla freezera 64 pro?

2) Dlaczego nie mam czujnika ile stopni ma chipset ?

3) Mam bios normalny nic nie modowalem ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miazga82 mam to samo pamięci 3-12-4-4-2T i na 200(400) windows się nie włączy :mur:

A przy podkręcaniu z OSu jest tak:

Dołączona grafika

2-5-2-2-1T

Dołączona grafika

2-6-3-3-1T

Pamięci Hynix D5 2 stronne po 512 +0,2V

Dołączona grafika

jak te kosci zmusiłes do pracy na takich mhz i timingach????

i z tego co widze to 1,5gb

chyba ze sie myle bo na clockgenie widze o wiele mniej chyba 333mhz

pozatym masz straszliwie cienki wynik 1mb superPI

45s. na takich timingach

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artefakty w 3dmarku moga sie pojawiac przez karte graficzna - moze zjedz z taktowaniem rdzenia/mem.

sproboj dac nizszy dzielnik na pamieci i wiecej V dla proca - jesli htt nie pojdzie wyzej to moze plyta juz nie wyrabia..?

pomoglo ustawienie grafy na default,ale praktycznie dalo mi to z 5mhz na ht, a tak woogole to proc poszedl na 2600, ale co mi z tego jak w nic niepogram :(

...a jak jest z chlodzeniem chipsetu ? Konkretne chlodzenie daloby pewnie kolejne 5mhz, choc teraz radiator nie jest zbyt goracy, cieply owszem,ale nic pozatym (oczywiscie byl zdjety i przesmarowany konkretną pastą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos objasnic jak pozmieniac timingi pamieci tzn co wplywa na wydajnosc a czego lepiej nie ruszac bo ja ostatnie boje z amd mialem przy duronie 850MHz a to juz bylo troche czasu temu pozniej dzialalem tylko na intelu a tam zmiana timingow to 4 opcje przy amd jest tego od cholery wiec nie orientuje sie zbytnio dzialam teraz na htt300 ht3x i ram 240 ale potrafia czasem wywalic bledy dlatego chcialbym sie timingami pobawic moze cos wiecej bym zdzialal albo przynajmniej 100%stabilnosci bo to co mam mi starcza z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tak jak kolega wyżej mam prośbe o wysłanie jakiegoś linku lub objasnienie tych timingów.

a 4 opcje to przecież standard.. wiekszośc płyt ma tylko te 4 opcje, bez względu na to czy to intel czy amd.

ja od wczoraj jestem posiadaaczem zestawu: k8ns rev.1.1 i do tego semp 2600+ (D0). troche się już bawiłem w oc i jak narazie mam 2400mhz przy 1,5v (w cpu-z 1,472v). i teraz mam problem.. bo nawet jak mu dam te 1,6V w biosie to i tak wywala mi jakieś błedy po paru minutach na htt: 310. na mostek tez dam +0,3V i to samo a pamieci 2:1 :/ czy to oznacza koniec płyty?

dalej.. czemu mam zanizone napięcie? u Was też tak jest?

bios F18.. czyli patrzylem najnowszy.. radzicie zmienić na inny?

jak się podkreca z poziomu windy..słyszałem o jakiś clockgenach i innych wynalazkach, ale zawsze wszystko robiłem spod biosu.

czy na tej płycie nie da sie zmienić mnoznika procka?! przeciez to jakas pomyłka :/ jakby było mozna to spokojnie moznaby zbadać maks. płyty:/

ht x2 nie działa.. co to ma być? co zrobić jak sie dojedzie z htt np. do 330.. przeciez wtedy mostek nie wyrobi tych 2*3*330..

spread spectrum w biosie wyłaczyć?

co to jest ta opcja..(teraz nie pamietam nazwy) w adv.chipset set. co procenty są?

Edytowane przez _ambi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz bardziej denerwuje mnie ta plyta httx2 nie dziala :/ do tego podkrecajac clockgenem chyba nie trzyma blokada pci przy podkrecaniu podnosi sie tez agp ale tu moge zmniejszyc natomiast pci zyje swoim zyciem :angry: albo clockgen klamie czym mozna jeszcze sprawdzic szyne pci?post-101560-1139829165_thumb.jpg

@biggos: u mnie ten radiator jest zimniutki wiec nie widze sensu sciagania go

Edytowane przez siwy05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@biggos

U mnie był niesamowicie gorący. Musiałem go wymienić na niebieskiego Zalmana. Jest troche chłodniejszy, ale niestety niewiele. Jeśli chodzi o sciąganie orginalnego radiatora, to się męczyłem chyba z godzinę. Nie mogłem tych zatrzasków z drugiej strony przepchnać przez te otworki. Nie miałem pensety, a do tego się najlepiej nadaje. Jak już w końcu przeszły to się ździwiłem, bo radiator nadal nie chciał odejść. Bez użycia siły się nie obeszło. Praktycznie go oderwałem od chipsetu, ale nic naszczęście nie uszkodziłem.

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno do o/c padaka, ale jak zrobisz Vdimm moda, poszperasz za biosami itp to da się z niej sporo wycisnąć

Tylko nie licz na to że tyle co z DFI czy Abita

na biosie f17 jest jak w dfi lan party:) super biosik:) polecam mozna sterowac pamieciami itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest ktos kto odpowie mi na post 2058 ? (podejrzewam, ze w ogole nie stal on przeczytany).

Edytowane przez _oC_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już w końcu przeszły to się ździwiłem, bo radiator nadal nie chciał odejść. Bez użycia siły się nie obeszło. Praktycznie go oderwałem od chipsetu, ale nic naszczęście nie uszkodziłem.

bylo trzeba uzyc np suszarki do wlosow. na cieplo lepiej schodzi. u mnie wystarczylo troche podmuchac na radiator i zszedl leciutko razem z klejem. Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz bardziej denerwuje mnie ta plyta httx2 nie dziala :/ do tego podkrecajac clockgenem chyba nie trzyma blokada pci przy podkrecaniu podnosi sie tez agp ale tu moge zmniejszyc natomiast pci zyje swoim zyciem :angry: albo clockgen klamie czym mozna jeszcze sprawdzic szyne pci?post-101560-1139829165_thumb.jpg

@biggos: u mnie ten radiator jest zimniutki wiec nie widze sensu sciagania go

mój na rev 1.1 jest te zimny ale na seryjnum to nie dziwota- prawie nie rpzylega ta tasma syf do chipsetu...

Na zalm,anie jednak wcale dużo sie nie grzeje...

co do zejmowania to pomysleć chłopaki- delikatnie kręćcie na boki nim tak o milimetr czy cos-po paru minutach kręcenia klej sie poddaje i zaczynacie troche bardziej kręcić aż wreszcie ciągnicecie do góry i łatwo odłazi...

co do blokady to trzymają jak się przynajmniej troche pokręci w biosie. Bez tego blokady nie trzymają i kręcąc w całości z windy szyny idą w góre...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi