Asturas Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 troche mozna dostac kreciolka czytajac te wszystkie strony ;) Dlatego prosze czy moglby ktos polecic dobre glosniki (stereo/5.1/whatever) w okolicach, powiedzmy, 300zl. Glownie do sluchania muzyki, ale nie wykluczam jakichs gier/filmow. Szczegolnie chodzi mi o odczucia przy sluchaniu muzyki z pogranicza rock/metal Jesli jakis fan sluchal na roznych glosnikach, to bedzie wiedzial :) z gory dziekuje za odzew Jak do 300zł to prześledź ostatnie 4-5 stron i już bedziesz wiedział. Microlab Solo 6C lub Solo 7C. Ja zamówiłem 7C i wg miłego pana z Infosoftu będą u mnie jutro. (teraz mam zagwozdkę jak je utawić, zwłaszcza, że pomiedzy nimi tylko 2m kabla.) Pytanie do RBEJ --> jaki ten kabel między głośnikami (tak dokładnie, bo głośnikowy to mnie nic nie mówi :( ) jest to może dzisiaj bym go kupił na mieście? Tak z 4-5m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 http://allegro.pl/item354384231_real_cable...ikowy_hit_.html To jest kabel głośnikowy. Coś podobnego dołączane jest do SOLO 5/6/7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 http://allegro.pl/item354384231_real_cable...ikowy_hit_.html To jest kabel głośnikowy. Coś podobnego dołączane jest do SOLO 5/6/7. Dzięki za szybka odpowiedź, ale czy one są na stałe "doczepione" do głośnioków i trzeba samemu robić końcówki? hmm, wydaje mi się, że będę musiał poczekać na nie i samemu przyjrzeć się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Widzę że jesteś zupełnie zielony w temacie przewodów głośnikowych :). Ale spoko. Od tego jest forum żeby Ci pomóc. Odkręcasz na maksa te zaciski. Zobaczysz mały otworek i wsadzasz tam swój kabelek :lol2: :lol2: :lol2: a następnie ma maksa dokręcasz te zaciski. Ewentualnie kupujesz kable głośnikowe z wtykiem bananowym (coś podobnego do małego jacka) i wsadzasz je w ten otwór z przodu zacisków. Edytowane 8 Maja 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Widzę że jesteś zupełnie zielony w temacie przewodów głośnikowych :). Ale spoko. Od tego jest forum żeby Ci pomóc. Odkręcasz na maksa te zaciski. Zobaczysz mały otworek i wsadzasz tam swój kabelek :lol2: :lol2: :lol2: a następnie ma maksa dokręcasz te zaciski. Ewentualnie kupujesz kable głośnikowe z wtykiem bananowym (coś podobnego do małego jacka) i wsadzasz je w ten otwór z przodu zacisków. aha... dziękuje Ci bardzo. Teraz wygląda to mniej groźnie :) A nawet przyjemnie ;) :lol2: W takim razie może dzisiaj coś na mieście poszukam, albo kupie na allegro. Dziękuję jeszcze raz. Jak tylko Solo 7C przyjdzie nie omieszkam porobić foty i pochwalić sie jak to gra. Juz się nie mogę doczekać jak nich bedzie grać Tabular Bells Oldfielda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Dokładnie ma to wyglądać tak. http://img217.imageshack.us/my.php?image=imgp3174yw6.jpg http://img216.imageshack.us/my.php?image=imgp3175copydi6.jpg Fotki nie są moje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 2 fotka, kable nadal zaizolowane (kazda zyla osobno), przydaloby sie przed podlaczeniem je oskrobac;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baols Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 http://allegro.pl/item354384231_real_cable...ikowy_hit_.html To jest kabel głośnikowy. Coś podobnego dołączane jest do SOLO 5/6/7. Troszkę drogi ten kabel... Biorąc 4m wyszłoby 60zł. :( Będzie duża różnica między powiedzmy czymś takim: http://www.allegro.pl/item356564315_2x2_5m...ka_dostawa.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Standardowe miedziane cuś będzie jakościowo takie same/podobne jak standardowy kabel dołączony do ML. Taniej to już: http://www.allegro.pl/item359316830_kabel_..._2x_2_5mm2.html http://www.allegro.pl/item353713602_klotz_...udio_f_vat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) http://audiovoodoo.alatar.pl/ Widze ze juz niektorzy popadli w paranoje... ZWYKLY 2x2,5mm miedz beztlenowa za 3zl metr....i jak ktos uslyszy roznice miedzy drozszym do gratulacje. ps. widze ze te z aukcji wyzej to wlasnie takie tylko "firmowe" i 3x drozsze.... Edytowane 8 Maja 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 możesz mi pogratulować, bo zmieniłem jakiegoś no-name'a 2,25 ofc za 7zl/m, na ProCab LS15 za 3.90zł/m i jest wyraźna różnica na korzyść ProCaba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) miedz to miedz, delikatna roznice slyszalem przy kablu z posrebrzanej miedzi, wysokie bardziej klarowne. W twoim przypadku co? elektrony poruszaly sie z wieksza szybkoscia;)? nastapila raczej autosugestia :wink: ale reasumujac 3,9zl za metr to dobra cena, a nie 15-20:) Edytowane 8 Maja 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Każdy słyszy różnicę do czasu ślepych testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) I stało się. Po zapewnianiu samego siebie, że zakupię Solo6C w środę w nocy zamówiłem 7C. W czwartek rano zadzwoniłem do Infosoftu żeby upewnić się, że jak wpłacę kasę to natychmiast tego samego dnia głośniki pójdą do mnie. Ostatecznie wyszło za pobraniem i o to mam je od kilku godzin! Koszt 343zł (325zł + 19zł kurier). Ogólnie jestem po wrażeniem szybkości zrealizowania zamówienie! Wielkie dzięki dla Infosoftu! One są WIELKIE! Większe niż obudowa od mojego starego komputera :blink: Ale są tez piękne :wub: :lol2: Wspaniale wykonane, drewno jest ładne i solidne. Każdy z głośników waży odpowiednio dużo. Nie buczą, nie przenoszą szumów z sieci. O graniu za dużo na razie nie mogę powiedzieć, poza tym, że utwór Mike'a Oldfielda Cochise z albumu Guitars oraz All I Ask For zespołu Ill Niño z albumu One Nation Underground zmiażdżyły mnie (pierwszy to FLAC, drugi MP3). Na razie mankamentem jest dobre ustawienie karty muzycznej, bo z jej winy basy nie brzmią jak trzeba. Minimalne poprawki w ustawieniach X-Fi Gamera pokazały, że nie będzie to trudne. Zdecydowanie nie nadają się do bliskiego słuchania. Ale od tego mam Creative Aurvana Live!. Na czas remontu Solo7C stoją obok mnie :unsure: , ale po przeprowadzce zrobie z nich głośniki tylko do muzy podłączane tylko do delektowania się muzą. Przy kompie pozostaną moje wysłużone, zawsze wierne Manty i słuchawki. Można spokojnie słuchać na nich cicho. Dają sobie radę z cichym dzwiękiem bardzo dobrze. W drugą strone trzeba uważać, by nie zrobić sobie krzywdy! Przy ustawieniach karty muzycznej na 50% i Solo7C na 45% zrobiło się głośno, bardzo głośno. Na razie nie chciałem straszyć osób przebywających w pobliżu więc na tym poprzestałem :lol2: Teraz o wadach. Wbrew pozorom nie chodzi mi o wagę i rozmiary. Wiedziałem na co się piszę. (no prawie :P ) . Wadą natomiast sa dość krótkie wszystkie kable. Zasilający ledwo mi starczył, głośnikowy, około 2m, też na styk, a przecież moje Solo są teraz za blisko. Innymi słowy trzeba prędzej czy później kupic dłuższy. Od biedy polączenie z PC może być. Brak wyjścia słuchawkowego, ale z tym sobie poradziłem. Nie mniej jednak to dość spora wada, w koncu to głośniki do kompa <_< Pilot u mnie musi być wycelowany dość dokładnie, nie wiem dlaczego, skoro u RBEJ nie było takiego problemu. Ale to mniej istotne. Kolejna wada, to włącznik umiejscowiony gdzieś z tyłu przy radiatorze. Nie jest to wygodne. Ostatnia wada, to kabel głośnikowy, który sam sobie musiałem oskrobać :P Podsumowując zakup udany! Szczerze polecam. Bo choć ma wady, to gdy się je usłyszy te wady nie są już tak istotne. Wspaniały sprzęt za niską cenę. Tak jak napisał RBEJ. Jakim cudem tak dobrze wykonane głośniki są tak tanie. Czy to tylko magia produkcji w Chinach, czy może inni producenci tak bardzo zawyżają ceny swocih głośników? Wieczorem potestuję je z tatą na albumach Led Zeppelin granych z oryginalnych CD. Oj będzie się działo, a efektem będzie jeszcze trochę informacji ode mnie. Za chwilę postaram się dorzucić jakieś fotki, ale nic nie obiecuję, bo baterie mi siadają w aparacie, a telefonem nie chcę robić. --------------------------- Są i obiecane zdjęcia, na razie tylko 3, bo padła bateria w aparacie :/ Ten monitor ma 21 cali! Niestety na razie musi stać na Chieftecu LBX... I takie bliższe porównanie z lewą satelitką Manty :P A na pierwszym planie Aurvana Live. Edytowane 9 Maja 2008 przez Asturas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 325, nie 425. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 325, nie 425. Oczywiście! Dzięki za zwrócenie uwagi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) Gratuluję zakupu!!. Z kablami się faktycznie nie popisali ale to mały szczegół w porównaniu z zaletami SOLO 7c. PS.Kolumny masz jeszcze gorzej rozstawione niż ja :wink: Edytowane 9 Maja 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 PS.Kolumny masz jeszcze gorzej rozstawione niż ja :wink: Wiem <_< Ale niestety nie mam na razie wyjścia. To się zmieni. Musi, bo obecnie są za blisko i na różnych wysokościach. W nowym pokoju bedą tylko do muzyki, do nagłośnienia pokoju 4x5m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Jakim cudem tak dobrze wykonane głośniki są tak tanie. Czy to tylko magia produkcji w Chinach, czy może inni producenci tak bardzo zawyżają ceny swocih głośników?Zawyrzanie cen i płacenie za markę. Przykładem są wymienione przez ciebie Creative Aurvana Live! (niecałe 200zł) , których bliźniacze DENONY około 500zł/600zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Pilot u mnie musi być wycelowany dość dokładnie, nie wiem dlaczego, skoro u RBEJ nie było takiego problemu. Ale to mniej istotne.W pilocie TV Sony mam tak: im słabsze baterie, tym mniejsze kąty :E Piszmy już o szczegółach Solo w odpowiednim temacie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Podwójny post - mimo że ML doczekały się osobnego tematu - tu chyba więcej osób zagląda... A więc są - ba - SĄ... Ogromne... wielgachne... RBEJ miał rację - 1. kontakt na żywo i człeka poraża doszczętnie. Pierwsze wrażenie po przesłuchaniu paru FLAC'ów - jest znakomicie... wszelkie braki Geniusów (niższe tony, dynamika) zredukowane, jeszcze lepsza stereofonia (choć te 65cm odległości między kolumnami to tak 3x za mało), bdb pasmo... No i przy niskich głośnościach równie dobrze. Nie trzeba denerwować sąsiadów. Ale fakt - już zaczynam szukać SBS-260 do gier i neta... A to dlatego, że: Jak widać - naprawdę się nie nadają do bliskiego odsłuchu :E Jak sobie na spokojnie je przesłucham, wezmą się trochę 'pogrzeją' skrobnę coś więcej. Jak narazie jestem bardzo zadowolony z zakupu. BTW. Aczkolwiek kurier coś mało staranny bo karton w jednym miejscu uszkodzony. No i kolumna ma 'ała': Aczkolwiek aż takim estetą nie jestem aby męczyć się ze zgłoszeniem tego... Na dźwięk to nie wpływa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) Ale fakt - już zaczynam szukać SBS-260 do gier i neta... A dlaczego akurat te Creative'y? Bo ja do gier/neta mam zestaw 2.1 Manty, ale on buczy jak cholera co mnie czesto irytuje. (choć nie powiem, bo zestaw gra przyzwoicie) Te Creative'y na pewno nadają się do Youtube'a, ale do gier? Cos mam obawy, że nie mają basów i nawet w grach może to odbić się na jakości "doznań" :P Edytowane 9 Maja 2008 przez Asturas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Pisząc szukać miałem na myśli - szukać w szafie :) Mógłbym wyciągnąć Cambridge SW DTT2200 (jako 2.1 podpiąć) ale: - za dużo kabli - kogo tam obchodzą gry? ma być w nich dźwięk i już :) Od radowania się dźwiękiem mam muzykę i Solo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy666 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Mam pewien problem. Chcę głośniki z kartą dźwiękową w przedziale 700 zł. Zdaje sobie sprawę że z tą cenę nie dostanę sprzętu genialnego, ale biedni studenci nie mają zbyt wielu funduszy a zbierałem na ten cel kasę pół roku. W grę wchodzi taki zestaw: 1) Microlab Solo 6 + E-MU 0202 USB Lub 2) BEHRINGER MS40 + (tutaj nie wiem jaka karta bo fundusze ograniczone) Słucham głównie muzyki (rock, metal, muzyka filmowa), raczej nie za głośno często również oglądam filmy niezwykle rzadko gram. Teraz pojawia się pytanie czy karta w pierwszym zestawie nie jest po prostu za mocna. Nie chcę wydawać pieniędzy na coś czego w pełni nie wykorzystam. W microlabach nie ma wyjścia na słuchawki dlatego wybrałem zewnętrzną kartę (bo do obudowy słuchawek nie mam zamiaru podłączać). Natomiast drugi zestaw charakteryzuje się tym że jest wejście na słuchawki więc i karta powinna być pod PCI- tylko jaka? Jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje to wezmę je sobie do serca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Tamta aukcja. odn. Teufela 5.1 potaniała o 5 dych. Aha... Pamiętaj ,że jeśli zamierzasz kupić ten sprzęt bezpośrednio u producenta ,zostanie on przesłany przez Poczte Polską (DHL rozwozi tylko na terenie Niemiec) .Jeśli nie wierzysz zapytaj producenta lub zadzwoń do polskiej filii DHL .------- Jak ktoś takiego zestawu posłucha, to niech wrzuci tu jakąś opinię;) Edytowane 10 Maja 2008 przez elektrykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Mam pewien problem. Chcę głośniki z kartą dźwiękową w przedziale 700 zł. Zdaje sobie sprawę że z tą cenę nie dostanę sprzętu genialnego, ale biedni studenci nie mają zbyt wielu funduszy a zbierałem na ten cel kasę pół roku. W grę wchodzi taki zestaw: 1) Microlab Solo 6 + E-MU 0202 USB Lub 2) BEHRINGER MS40 + (tutaj nie wiem jaka karta bo fundusze ograniczone) Słucham głównie muzyki (rock, metal, muzyka filmowa), raczej nie za głośno często również oglądam filmy niezwykle rzadko gram. Teraz pojawia się pytanie czy karta w pierwszym zestawie nie jest po prostu za mocna. Nie chcę wydawać pieniędzy na coś czego w pełni nie wykorzystam. W microlabach nie ma wyjścia na słuchawki dlatego wybrałem zewnętrzną kartę (bo do obudowy słuchawek nie mam zamiaru podłączać). Natomiast drugi zestaw charakteryzuje się tym że jest wejście na słuchawki więc i karta powinna być pod PCI- tylko jaka? Jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje to wezmę je sobie do serca. Zdecydowanie pierwszy zestaw. MS40 nie mają dobrych opini. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Może i nie jest to wyznacznik sound quality ale... Klik and Klik :wink: swoją drogą spodobały mi się te Teufelki ;] Edytowane 10 Maja 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 A właśnie, jestem przed zakupem zestawu 5.1 do taniobudżetowego kina domowego. Max cena to jakieś 400zł. Nie idę z tym pytanie na pclab, bo tam albo wcisną mi Logitechy, albo zakrzyczą wszystkich przy Geniusach 5005 czy jak mi tam. Nie mówię, że Geniusy są złe, ale może jest coś innego lepszego do 400zł lub w okolicach? Pytam tutaj, bo w końcu to dzięki PurePC forum dowiedziałem się o SOLO 7C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Nie mówię, że Geniusy są złe, ale może jest coś innego lepszego do 400zł lub w okolicach? Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Nie. No tak, to rozwiązuje mój dylemat :) W końcu sporo jest pochlebnych opinii o tych Geniusach/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...