Szawel Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Mam zamiar zmienic moje KT400 Asusa (z opisu) na nForce2. Tylko mam maly problem z wyborem odpowiedniej mobo. Nie wem... Abit NF7 v2.0, Soltek 75FRN2-RL??? Nie wiem. Moze jeszcze cos innego? Co tak naprawde jest najlepsze pod XP 2500+??? Zaznaczam, ze ma isc na FSB400MHz. Czyli wyjsciowo 9x200 i UP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 DFI Infinity Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 i co w niej takiego, co ja wyroznia z posrod pozostalych nForce??? ASUSA, Solteka czy Abita??? Pytam, bo malo sie o niej pisze i jeszcze nikt mi jej nie polecil. No ale z opisu http://www.dfi.com.tw/Product/xx_product_s...TYPE=MB&SITE=PL niby jest OK. Tylko to umiejscowienie gniazda CPU z zaczepami na skraju i te pobliskie kondensatory mnie niepokoją... Czy ta plytka ma w sobie cos specjalnego, co ja wyroznia? UPDATE: ale tu nie wypadla najlepiej... http://www.rbmods.com/Articles/Dfi/Nf2ultra/4.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 W sumie jeśli to ma być tylko FSB200MHz to każda z tych płyt które wymieniłeś je obsłuży. Jeśli natomiast myślisz o pujściu dalej to Abit NF7/ NF7-S albo właśnie DFI Infinity/DFI Lanparty B. Ze swojej strony polecam Abita, mam rev jeszcze 1.2 a i tak ładnie biega jak w podpisie. Przyjrzyj się podpisom i wybierz to co najpopularniejsze (NF7 :) ). PozdrawiamW sumie jeśli to ma być tylko FSB200MHz to każda z tych płyt które wymieniłeś je obsłuży. Jeśli natomiast myślisz o pujściu dalej to Abit NF7/ NF7-S albo właśnie DFI Infinity/DFI Lanparty B. Ze swojej strony polecam Abita, mam rev jeszcze 1.2 a i tak ładnie biega jak w podpisie. Przyjrzyj się podpisom i wybierz to co najpopularniejsze (NF7 :) ). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 ten Abit nie robi zadnych problemow?? A jak tam z kompatybilnoscia z Audigy2??? Ogulnie to chce na nia dac to co w opisie tyle ze XP2500+ jak narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 problemy abita znajdziesz w faqu o nf7 .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Mam obie te świetne płyty, czyli abita NF7-SL i DFI Infinity :) A więc moje sposrzeżenia sa takie : Abit : - wymaga L12 moda lub mod biosów dla posiadaczy procków z FSB 133. - trzeba praktycznie dla każdego różnego biosu i mnożnika wyszukiwać maksymalne FSB i napięcie. (np. u mnie na 8,5x nie wyjde ponad 1,8V)Po prostu kapryśna. - BEZNADZIEJNE chłodzenie na chipsecie, głośne i dosłownie rozlatujące się po jakimś czasie. - na moim radku strasznie często krzyczy, że brakuje dodatkowego kabla zasilającego. - brak możliwości wyłączenia/włączenia cpc w biosie - niskie napiecia dla pamieci (2,9V max) - gdy ma się dwie pamiatki trzeba kombinować z ich prawidłowym ułożeniem w slotach, w jednych działają, w innych nie. + nie pada tak często bios ;) + nie upierdliwe rozmieszczenie elementów na płycie głównej (zworki, socket), a nawet przyjemne w użytku. + wyciąga więcej z pamięci niż DFI, za tym idzie wydjaność. + duże możliwości ustawienia v-core (co może być zniwelowane przez to o czym pisałem wyżej). + gdy się zbytnio podkręci to wystarczy włączyć komputer, po czym go wyłączyć z zasilania, po odczekaniu chwile i odpaleniu same załadują się defaults a w biosie będziemy mieli ostatnie ustawienia. DFI : - "i ciąaagle pada!" Nie radze bawić się ustawieniami biosu gdy nie ma takiej potrzeby. Największa wada. - do powyższego można zaliczyć idiotyczne rytuały majace na celu uruchomienie płyty po awari. - radiator na SB prawie się stylka z większymi chłodzeniami na grafice jak np. VGA Silencer - upierdliwe rozmieszczenie elementów. Socket na krawędzi załamania ;) A zworka resetu cmos jest prawie niedostepna w mniejszych obudowach z dużym chłodzeniem na grafice. - trzeba kręcić "stopniowo". Jak ustawi się wszystko za jednym razem to płyta nie wstanie. - nie tak dużo mod biosów (to tak abrdzo na siłe) + Duuuużo ustawień :) Szczególnie dla pamieci, wszystkie pomniejsze timingi (w tym cpc), alpha timingi itd. + 3,3V dla pamięci!! + niezastąpiona do wysokich FSB + można spokojnie kręcić na firmowym biosie (6/19) + naprawde dobrze schłodzony chipset, radiator na SB. + normalne, w porównaniu do Abita kręcenie... Tj. najzywaczjniej w świecie gdy podkręcasz zwiększasz v-core itd. Nie musisz zgadywać czy dla danego mnożnika nie ma jakiegoś szczególnego ograniczenia FSB czy v-core. + CMOS reloaded (dwa zapisane profile cmosu pozwalają ominac problem z stopniowością podkręcania) +Jeszcze raz za potencjał OC :D Ogólnie wolę DFI, ale że padło to używam Abita ;) Abit nei pozwala rozwinac mojemu prockowi skrzydeł, to z powodu ograncizenai v-core na konkretne mnożniki :| Ale za to jest dość wydajny przy takich ustawieniach jakie mam. Tyle powinno Ci wystarczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Hamil_Hamster -> zmien bios a polowa minusow abita odpadnie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Gent - Tylko jeden odpada, czyli ten z L12 modem ;) A z napięciami trzeba było kombinować na każdym biosie :| Ale za to modbiosy poprawiają głupią systuacje z ograniczeniem FSB na niektórych mnożnikach (9x na niektórych biosach był absolutnie nie do kręcenia). Ale to wciaż nie jest połowa minusów :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Gent - Tylko jeden odpada, czyli ten z L12 modem ;)niezgodze sie - bys mogl wylaczac/wlaczac cpc w biosie - wiekszosc FSB, mnoznikow i napiec by chodzila :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Hmmm...oświeć mnie proszę ;) Jakiż to bios pozwala na włączanie i wyłączanie cpc ? Bo wgrać sobie bios z włączonym lub wyłączonym to i ja potrafie ;) Co do napięć...Niektóre napięcia na niektórych mnożnikach nie chodzą na żadnym sprawdzanym przezemnie biosie. Czyli pare Abitowskich, troche Merlinowskich oraz Matrarays XT. EDIT - Naprawde bardzo licze na odpowiedź :) Ponieważ teraz mam 13x173=2250mhz przy 2V, tak tylko testowo. Nie obraził bym się gdyby wingroza chociaż mi się ZAŁADOWAŁA przy tym samym taktowaniu i napięciu, ale mnożniku 9x, a nawet 9,5x. Ale niestety, dla mnożnika 8,5x mam ograniczonie do 1,8V, dla 9x do 1,85V a dla 9,5x tylko 1,93V... EDIT2- By nie zaśmiecać ;) - Żaden bios, w tym Merlinowskie, nie pozwala na włączanie/wyłączanie cpc spod opcji biosu :( Można tylko zflashować sobie na wersje cpc=on lub cpc=off :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Hmmm...oświeć mnie proszę ;)o tej porze nie bede zapalal swiatla ;) hehe Jakiż to bios pozwala na włączanie i wyłączanie cpc ?Jezeli sie nie myle (a moge sie mylic bo czytalem topic o DFI lanParty i o Merlinowskich biosach naraz) to wlasnie merlin'nowski bios pozwala na wlaczanie i wyczanie cpc spod biosu Co do napięć...Niektóre napięcia na niektórych mnożnikach nie chodzą na żadnym sprawdzanym przezemnie biosie. Czyli pare Abitowskich, troche Merlinowskich oraz Matrarays XT. ano mozliwe :) dobra ide spac jutro trzeba rano wstac (8:30) pozdro :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 no dobra a co to te cpc (chyba nie Cichy PC :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 no dobra a co to te cpc (chyba nie Cichy PC :P ) CPC=Command Per Clock to tyle z mojej strony bo nie mam pojęcia co to jest ale można wyżej jechać z FSB jak się wyłączy ale też spada wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 FFFAJNIE... Dzieki za cenne uwagi Hamil_Hamster. A co do tego wiatraka na Abicie, to chyba bez problemu idzie tam wstawic cos pasywnego? nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...