Skocz do zawartości
Szajba.

P4 HT vs P4 bez HT

Rekomendowane odpowiedzi

W grach aż takiej różnicy nie odczujesz, ale i tak radzę Ci zmienić mobo ze względu, że wątpię, że uda Ci się wyciągnąć 3.0 GHz, a w dodatku chipset i845PE jest obciętą wersją i865P i nie posiada Dual'a, a on kopa P4 daje i to duużego  :twisted: 

P.S. Jeśli chcesz kręcić to musisz ramy zmienić  :lol:

1198259[/snapback]

A czemu niby 845 jest obcietym 865???

moze miales na mysli 845 i 848 albo ewentualnie 865 i 875?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informatoł

co ty wiesz o samochodach

jest kilka tysiecy roznych hut na swiecie ,kilkadziesiat znormalizowanych gatunkow stali ,dodajac do tego rozne stopy niemetalowe mamy kilkaset roznych materialow

do tego dochodza szkla i inne ceramiki i kikladziesiat rodzajow tworzyw sztucznych weglowych

wiec nie pie.rd.ol ze samochody robi sie z tego samego materialu

a procesory aktualnie produkuje sie z dwoch rodzajow wafli krzemowych o srednicy fi200 i fi300 (wymiary w mm jakby ktos nie wiedzial :] )

metode otrzymywania walcow jednolitego materialy wynalazl przypadkiem Polak

zawieraja krzem w czystosci 99.99999%

tak rzeczywiscie Intel robi procki ze zlota a AMD z goowna :lol: :lol: :lol:

Athlony byly w cenie P3 i byly lepsze i dzieki tym procesorom AMD teraz moze funkcjonowac

i nigdy nie tanial gwaltownie

nie przecze sobie ,ty to robisz

A64 jest w prostej linii Opteronem i dlatego ma przestepna cene ,a projekt ma juz prawie dwa lata (projekt produkowany w postaci Opterona)

a P4 ma bardzo daleko do Xeona - to wlasciwie rozne procesory

i wychodzi na to ze P4 to projekt niskobudzetowy ,a premiera Prescota z wieloma bledami w rdzeniu tylko to potwierdza :rolleyes:

VIA potrafila zrobic wydajniejszy chipset bez licencji - wydajnosc to nie wszystko??

to co sie liczy?stabilnosc?

o stabilnosci nie mozesz sie wypowiadac nie majac do czynienia z tym chipsetem - jak wynika z twojego podpisu wogole nie mozesz mowic o innych platformach

skoro tankowcami dinozaura transportowali to i procesory mozna (JP 2 sie klania )

zdejmij oslone z K6-2 to cos zobaczysz

brak oslony pozwolilo na lepsze chlodzenie rdzenia i obnizenie kosztow produkcji

i mozna sie bujac bo jezeli kupisz Athlona i go nie pokruszysz przy montazu to masz wydajniejszy procesor lub o tej samej wydajnosci ale nizszej cenie

a jezeli pokruszysz to wracasz do Intela bo jestes jeszcze za slaby na "wyzsza technike"

projekt oslony <hahaha> -ale sie ubawilem

malo klopotliwe w instalacji - hmm ciekawe czy widziales s775

tak widziales procesory moknace na deszczu - ciekawe bo ja widzialem ze OEM sa pakowena w kartony ,a kazdy procesor siedzi oddzielnie na swoim miejscu w plastikowym stojaku

a pudelka Intela i AMD roznia sie tylko napisami wydrukowanymi na wierzchu - zwykly karton dwuwarstwowy

nie jestem szczeniakiem dla ciebie - mam 22lata i w ten sposob pelnie praw obywatelskich ,no i zeby bylo jasne to zwiedzilem nie jedna hurtownie sprzetu elektornicznego -wiedzialem jak sie tam traktuje towar i zadnych agentow Intela nie widzialem ktorzy by pilnowali delikatnego obchodzenia sie ze sprzetem Intela

w tej chwili posiadam P 166MMX ,Cyrixa M2 PR233 i AMD K6 200MHz

i zgadnij ktory z tych procesorow byl kiedys najdrozszy (biorac pod uwage ten sam dzien zakupu dla wszystkich procesorow)

i ktory jest najmniej wydajny przy tych samych ustawieniach 233MHz (3.5x66)

zaleta Pmmx jest tylko technologia 0.28um vs. 0.35um dla amd i cyrix

Intela wykrecilem na 290MHz ,a amd nie sprawdzalem na takim taktowaniu, ale 266MHz robia na tym samym zasilaniu

jakosc,stabilnosc itp. wszystkich tych procesorow jest identyczna - sprawdzane na tych samych plytach jedna MSI na i430VX druga PCpartner na via VP2

na testach mam wlasnie FIC na via VP3

twoje teorie jakosci mozna wywiesic w kiblu tak by byly pod reka gdy z kibla korzytasz

faktem jest tylko ze w dniu zakupu Cyrixa M2 PR233za 300pln byl obok P233MMX za 600pln

i co moze powiesz ze procesor IBMa jest gorzej wykonany niz Intela :lol:

to IBM sprzedaje patenty dla Intela i AMD a nie na odwrot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty wiesz o samochodach

jest kilka tysiecy roznych hut na swiecie ,kilkadziesiat znormalizowanych gatunkow stali ,dodajac do tego rozne stopy niemetalowe mamy kilkaset roznych materialow

do tego dochodza szkla i inne ceramiki i kikladziesiat rodzajow tworzyw sztucznych weglowych

wiec nie pie.rd.ol ze samochody robi sie z tego samego materialu

Zaimponowała mi Twoja wiedza. Dziękuje. Ta dziedzina tzn Materiałoznawstwo była mi totalnie obca.

a procesory aktualnie produkuje sie z dwoch rodzajow wafli krzemowych o srednicy fi200 i fi300 (wymiary w mm jakby ktos nie wiedzial :] )

metode otrzymywania walcow jednolitego materialy wynalazl przypadkiem Polak

zawieraja krzem w czystosci 99.99999%

tak rzeczywiscie Intel robi procki ze zlota a AMD z goowna

Piszesz "procesory" ma masz na myśli tylko to co widac na środku tego co nazywasz procesorem. Przypominam ci że to co kupujesz to nie jest tylko płytka krzemowa. To są nóżki i ich materiał, luty i ich materiał, materiały do łączenia tej płytki krzemowej z resztą, kleje.. zdziwił byś sie ile materiałów jest użytych do wyprodukowania tego co nazywasz procesorem. Jakość wykonania oprócz materiałów dotyczy też precyzji maszym które dokonują montażu, warunków w pomieszczeniach. Ale dzięki za wykład o materiałoznawstwie.

A64 jest w prostej linii Opteronem i dlatego ma przestepna cene

A Punto jest w prostej lini Ferrari i dlatego ma przystępną cene.

VIA potrafila zrobic wydajniejszy chipset bez licencji - wydajnosc to nie wszystko??

to co sie liczy?stabilnosc

?

W systemach PROFI? głównie stabilność.

o stabilnosci nie mozesz sie wypowiadac nie majac do czynienia z tym chipsetem - jak wynika z twojego podpisu wogole nie mozesz mowic o innych platformach

Właśnie to co mam w podpisie jest wynikiem doświadczenia. Dłuższego niż pół twojego życia.

brak oslony pozwolilo na lepsze chlodzenie rdzenia i obnizenie kosztow produkcji

i mozna sie bujac bo jezeli kupisz Athlona i go nie pokruszysz przy montazu to masz wydajniejszy procesor lub o tej samej wydajnosci ale nizszej cenie

a jezeli pokruszysz to wracasz do Intela bo jestes jeszcze za slaby na "wyzsza technike"

Wszystko jest fajnie do momentu kiedy bawisz sie sam, swoim komputerkiem. Ale jeżeli nagle musisz złożyć ich bardzo dużo SZYBKI< PEWNY I BEZPIECZNY zatrzask jest czymś bardzo ważnym, oszczędza czas i nie uszkadzasz sprzętu przy montażu. Z tym obniżeniem kosztów produkcji masz racje. Tylko że nie tylko na tym jest oszczędzone w AMDkach. O tym dalej.

projekt oslony <hahaha> -ale sie ubawilem

Ktoś w intelu zużył troche czasu na to żeby zwymiarować tą osłonke

Ktoś zużył troche czasu aby wkomponować to w dokumentacje i wymiary proca

Ktoś w intelu zużył troche czasu na to żeby ustawić maszyny na produkcje tej osłonki

Ktoś zużył troche czasu opracowując jej montaż

Ktoś zużył troche czasu dobierając odpowiednią fakture powierzchni i rodzaj materiału oraz kleju

Ktoś w intelu zużył troche czasu na to żeby te osłonki wyprodukować i miały odpowiednie parametry i sprawdził czy mimo takiego zabezpiecznie proca może on pracować nie niszcząc sie

Ktoś potem zużył troche czasu na sprawdzenie jakośći montażu tych osłon

Ktoś potem zużył troche czasu na wkalkulowanie to w koszt produkcji procesora

Ktoś potem zużył troche czasu na to żeby zamówić potrzebne na osłony materiały i maszyny.

Wiec luksus posiadania bezpieczego procka którego łatwo można zamontować nie krusząc go KOSZTUJE kilkadziesiąt pensji dla ludzi którzy to robią. I m.in dlatego ten procek jest droższy. Nie zdawałeś sobie z tego sprawy?

A zabezpieczenie termiczne procesora? Też trzeba to było , opracować, sprawdzić, wdożyć.. ale dzieki temu jak ci sie jakimś cudem zsunie radiator to intel sie wyłączy a AMD sie po prostu SPALI. Ale ktoś w intelu nad tym posiedział i dlatego tak jest. Ale za to procesor jest droższy. I jescze wiele wiele innych takich patentów tam jest KTÓRE KOSZTOWAŁY a na których AMD oszczędziło.

malo klopotliwe w instalacji - hmm ciekawe czy widziales s775

a ty widziałeś mój podpis? LGA775 ma taką samą wajche jak np Socket 7. Nie jest bardziej kłopotliwy od innych gniazdek typu " z wajchą".

A widziałes kiedyś procesor Gx do Macintosha? albo inne coś do profi serwerów?.

Zapakowany w sztywną folie, kartonik, z instrukcją montażu i RĘKAWICZKĄ antyelektrostatyczną wraz z podpiętym do niej KABELKIEM uziemiającym.

I to wszystko tylko na te 4 sekundy kiedy go wsadzasz w podstawke.

tak widziales procesory moknace na deszczu - ciekawe bo ja widzialem ze OEM sa pakowena w kartony ,a kazdy procesor siedzi oddzielnie na swoim miejscu w plastikowym stojaku

Jak tak czytam co piszesz ma przed oczami Warszawską Giełde na Grzybowskiej. Gdzie właśnie procki "z kratki" leżały co weekend pod szybami albo foliami i deszcz nie deszcz, mróz nie mróz.. z ciepłego w chłodne .. z ciepłego w chłodne.. woda sie krapla. paruje, skrapla. paruje.. i tak aż sie nie sprzeda. Tańsze na ogól o VAT. Ale kto by sie przejmował prockami z kratki (nazywanymi OEM) które mają gwarancje na odpalenie... o przepraszam. na rok. U nieogolonego pana co dzieś jest "hurtownią" w sezonie spredaje choinki... a zadziwiająco boxowany ma 3 lata. Ciekawe czemu.

nie jestem szczeniakiem dla ciebie - mam 22lata

ja mam 30 a w komputerach siedze bardzo mocno od 13-14 roku życia (Zx Spectrum , C20.. te sprawy) i sie tak nie miotam jak ty. Posiedzisz dłużej w temacie to sie okaze że najlpeij i najtaniej to mieć świety spokój. A świety spokoj masz wtedy kiedy wszystko działa latami i nie świecisz przed klientami oczami a klient NIE MUSI SIE NA NICZYM znać. Tylko że wtedy musisz myśleć o rozwiązaniach na których ktoś "AMD oszczędził na kosztach" bo to wcześniej czy później z tego sprzętu wyjdzie... tak to wygląda z mojej, kilkunastoletniej perspektywy czasu.

sprzetu elektornicznego -wiedzialem jak sie tam traktuje towar i zadnych agentow Intela nie widzialem ktorzy by pilnowali delikatnego obchodzenia sie ze sprzetem Intela

Hurtownia a autoryzowany dystrybutor z Product Menagerm od produktu są są różne bajki. W hurtowni to leżą paczki jedne na drugich i tyle z tego. Autoryzowany dystrybutor oznacza spełnienie jakichś norm przechowywania i transportu, przeszkolonych na produkt ludzi, konferencje co jakiś czas z informacjami co i kiedy w przyszłym roku wejdzie na rynek i w jakiej bedzie cenie, kompetentny serwis i wsparcie techniczne. SZYBKIE. Ale za to sie płaci kupując drożej proca.

w tej chwili posiadam P 166MMX ,Cyrixa M2 PR233 i AMD K6 200MHz

A ja sobie kiedyś kupiłem (jak jeszcze istniało TCH) Pentium 133 ale mi było mało to kuszony "testami wydajności" puściłem go na giełdzie i kupiłem Cyrixa 150+. No owszem Norton System Info pokazało więcej. tylko co z tego. gry z DirectX3 zabijały go na śmierć, Need For Speed II i kilka innych programów wykrywało go jako 486 i odpalało sie w małych oknach albo wcale. Rendering w 3DS3 był tragedią w porównaniu do tego P133. Ale WIĘKSZOŚĆ testów jakimi go mierzyłem pokazywała że jest świetny. Parametr Pentium Rating to szit :)

O sterownikach do grafik pod te AMD K6 pisałem w innym miejscu i nie bede sie powtarzał..

sprawdzane na tych samych plytach jedna MSI na i430VX druga PCpartner na via VP2

na testach mam wlasnie FIC na via VP3

Bez komentarza człowieku. PCPArtner, FIC ???? A nic na Shuttle se nie złożyłeś? :lol: ? NA VIACH? Lubisz szukać po necie sterowników do K6 żeby sie z VIĄ kochały albo trzepać fora pod kątem " czy moja karta graficzna zadziała z tycm chipsetem bo słyszałem że są problemy". I ty mi taki sprzęt przedstawiasz jako wzorzec stabilności? Daj se na luz.

faktem jest tylko ze w dniu zakupu Cyrixa M2 PR233za 300pln byl obok P233MMX za 600pln

i co moze powiesz ze procesor IBMa jest gorzej wykonany niz Intela

No i ilu znasz ludzi którzy mają albo mieli M2? Bo ja ZERO. Taka to świetna technologia, przyjeła sie i zdobyła rzesze wiernych i zaufanych klientów. :D :D :D No ale 300zł...

Ale poprzedni nabywcy Cyrix 150+ (125MHz de facto i takaż realna prędkość w aplikacjach) co sie wydymali i to kupli (tak jak ja) mieli zostać ugłaskani WYPASIONYM M2 za rozsądne pieniądze. I KUPA. Nie działa.

wiesz czym sie rózni karta siecowa 3Com 10/100 albo Intel 10/100 za prawie 150zł od Realteka w Compexach i LG za 8 zł netto ? Wg ciebie niczym. Jest nawet lepsza bo tanio sie ją kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1208590[/snapback]

tiaa

ja lubie dokladne info a nie historie it pisano przez

serwisy ala wojo i cytowanie zywcem przez kogos

artu z benchmarku na swojej stronie.

a to link do urzedu patentowego z rejestracja AMD.

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?...RS=PN/5,944,816

cos wiecej ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informatoł

rozkleil ci sie procek AMD kiedys?

to o co co ci chodzi z montazem jader do obudow - Intel i AMD uzywaja tej samej technologi i powiem ci ze jak widze luty w p166mmx to zygac sie chce

A64 to Opteron bez jednej nozki (s939) albo z wieksza liczba kalectw (s754)

z pierwszego wycieto jedynie prace wieloprocesorowa ,a z drugiego jeszcze dual ram

reszta to to samo

nie chodzi o klopoty z zalozeniem proca do s775 tylko o to ze twoj Jakosciowy,przez co dlugowieczny dzialajacy na korzysc klienta Intel wprowadzil podstawke na kilkanasnie montazy/demontazy proca

helm to pestka - i le ktos inwencji musial wlozyc zeby opracowac takie goowno ktore celowo ulegnie zniszczeniu po jakims czasie

i jeszcze bzdury wciskaja ze to wieksze prady przenosi ,a prawda jest taka ze tna po kosztach produkcji procesora zwalajac wszystko na producenta plyty

tak,tak - Intel tnie po kosztach -puszcza proce z bledami i wprowadza lipne gniazda

nie kupuj na WGK - kupuj w ZNAKu

swoja droga to Intele tez tam mokna :razz:

AMD mialo gotowa oslone jadra ,ale widac zaufalo montazystom

ja ze swojej strony moge powiedziec ze trudno pokruszyc Athlona coolerem z dobra zapinaka - najgorsze jaki spodkalem to na 3 lapki -pojedyncze sa spoko

fakt ze mocowanie na dziory wymaga ostroznosci ,ale nie pokruszylem jeszcze zadnego K7 -wystraczy przy zapinaniu docisnach cooler do procesora reka by ten sie nie przesuwal i przeginal

jedyny proc jaki pokruszylem to K6-2 -slabe jadro ,K7 to skala przy K6-2

a swiety spokuj to oznaka starosci

jak sobie wyobrazasz ze ja jako mechanik powiem do klienta -"panie kup sobie rower ,bo mi sie nie chce oleju u pana zmieniac ,jeszcze gwint zerwe w korku" :lol:

zreszta AMD samo nie wymyslilo braku helmu - zapewne podpatrzylo u Jakosciowego Intala FCPGA :razz:

co do Pcpartner to jedna z lepiej uzadzonych stron i dostep do biosow -sama plyta sobie radzi

FIC - najlepsze konstrukcje na ss7 i s7 -choc abit tez sobie radzil :P

z VP2 nie ma zadnych problemow ,i430VX to gniot ,moze HT/TX lepsze ale tez problem z szybkimi kartami na PCI maja np. Riva M64 PCI na tym nie rusza

VP3 to juz AGP i rzeczywiscie bywaja problemy z grafa ,ale zawsze jest Voodoo3 ktore problemow nie sprawia

hmm do K6 nie potrzeba zadnych strownikow - to procesor

co do problemow to ostatnio patronowalem kolesiowi co kupil plyte Intela na i865 i nie chciala z nia chodzic r9600 od HISa ,wiec mit stabilnosci i bezproblematycznosci Intela zostal obalony

bo jezeli plyta Intela nie jest SKAŁĄ to jest drogim gniotem bez mozliwosci o/c - czyli total badziewie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o klopoty z zalozeniem proca do s775 tylko o to ze twoj Jakosciowy,przez co dlugowieczny dzialajacy na korzysc klienta Intel wprowadzil podstawke na kilkanasnie montazy/demontazy proca

Powiem Ci prawde jeszcze straszniejszą. Ta "gumowa" podkładka pod radiatorem jest JEDNORAZOWA. Po zdjęciu zaleca sie założenie NOWEGO radiatora. Nikt nie zakłada że to gniazdo to deska w kiblu w przejściu podziemnym którą sie bedzie opuszczać i podnosić 40 razy dziennie. Kupujesz płytke, zakładasz proca i masz.

Chyba oprócz płyt w 2-3 komputerach u mnie w serwisie nie miałem potrzeby tyle razy wyciągać procesora z czegoś tyle razy że powiedzieć "kilkanaście". Wszystkie gniazda zatrzaskiwane mechanicznie sie zużywają. Cudów nie ma. LGA nie jest tu wyjąkiem ale i nie jest jakimś ostatnim. Dużo znasz ludzi którym to nietrwałe gniazdo LGA sie zuzyło? Znasz ich ZERO Sztuk? :)

A64 to Opteron bez jednej nozki (s939) albo z wieksza liczba kalectw (s754)

z pierwszego wycieto jedynie prace wieloprocesorowa ,a z drugiego jeszcze dual ram

reszta to to samo

A Toyota SUpra 3.0 to To Toyota Supra Twin Turbo bez turbo albo z większą liczbą kalectw (opony, AFS, moc, skrzynia).... a Punto to Ferrai. tylko w innym kolorze. CAłkiem to samo tylko tak nie jeździ

Sory stary ale zacząłeś fajnie pisać i nagle pojechałeś z takim czymś...

tak,tak - Intel tnie po kosztach -puszcza proce z bledami i wprowadza lipne gniazda

Może nie wiesz ale błędy mają wszystkie proce. Nawet w granicach jednego producenta są te BOX i te w kratke. Zgadnij które mają większą stope błędów. Tylko że błędy intela sie wściekle nagłosnia jak toś je znajdzie. Powiedz mi ilez to razy spotkałeś sie z tym że te błędy Tobie coś uniemożliwiły i ile razy rozpadło ci sie gniazdko procka intelowskiego? Wg mnie powielasz zasłyszane opinie.

Błędy w procach są publikowane w formie list i kompilatory "robiąc oprogramowanie" mijają te krytyczne wartości. Zresztą taką WIELKĄ ZADYMĄ był błąd w Pentium 60. I to nie we wszystkich.

nie kupuj na WGK - kupuj w ZNAKu

swoja droga to Intele tez tam mokna

Nie kupuje ani na giełdzie ani w "znaku". Od lat nastu mam firme (i nie noszej jej w walizce :D ). może inaczej.. moja firma ma lat -naście i u wszystkich bezpośrednich dystrybutorów mam ekstremalne zniżki i wysokie kredyty. To wygodne jak chcesz sobie coś kupić :). Wiec niech sobie intele mokną gdzie chcą. Moje nie mokną. ALe jakby mokły i by to wyszło to by dystrybutorzy wymieniali z przeprosinami przynosząc je w zębach a Intel by im też za nie nie oddał. Wiec im sie nie opłaca :).

a swiety spokuj to oznaka starosci

święty spokój to w moim pojęciu więcej kasy w kieszeni i wiecej czasu dla siebie.

Wiecej kasy w kieszeni jest wtedy kiedy "ja" nie musze wozić towaru na naprawy gwarancyjne a ludzie nie są zajęci rozwiązywaniem problemów klientów związanych z tym że sprzęt sie wali bo jest niskiej jakości.Prosty przykład. Realizuje mały przetarg..np: 50 kompów i wkładam tam słabe sieciówki. Klient ma starą sieć. I w te komputerów po zainstalowaniu już na miejscu nie chcą w tej siedzi działać. A inne działają wiec nawet jak ta sieć jest zła to dobre karty sobie z nią radzą. teraz mam 2 opcje. Wykonać drogi i czasochłonny pomiar parametrów sieci zlecając to innej firmie i płacąc ima za to dużo kasy oraz przeszkadzając w pracy klientowi (bo ja jako strona nie jestem wiarygodny) i mając w łapie ich PISEMNE oświadczenie przepychać sie z klientem nieżadko w sądzie paląc za sobą w praktyce wszelkie mosty. Albo wysłać ludzi żeby komputer wywlekli spod biurka, rozkręclili, wyjeli sieciówke i oddali do dystrybutora. I tak x50. A na ogól na okres gwarancji czy wymiany u dystrybutora musze zapewnic kolejnych 50 działających sieciówek na podmianke. 2 ludzi po 8 godzin minimum na wyjęcie+ 2 ludzi po 8 godzin na wsadzenie+ paliwo + zamieszanie + świecenie oczami. To wszystko są pieniądze. Stracone. I niemałe.

Z takich doświadczeń wynika mój podział na to co działa i na to co nie działa.

Wiec wszystko fajnie dopuki badziewisz sobie ze swoim komputerkiem albo dwoma.

co do problemow to ostatnio patronowalem kolesiowi co kupil plyte Intela na i865 i nie chciala z nia chodzic r9600 od HISa ,wiec mit stabilnosci i bezproblematycznosci Intela zostal obalony

przez pojedyńczy wypadek? A zasilacz? A może ten HIS to coś nie chalo?

Ostatnio u mnie w firmie nie ruszyła płyta ASUSA za 1000zł z kartą X800Xt za 2000zł bo zasilacz Feel Modecoma miał 18A na 12V. A to minimum żeby ta płyta ruszyła.. a co z poborem X800Xt? To z tego JEDNEGO wypadku mam wnioskować że ASUS do kitu? radeon X800 do kitu? Czy po prostu że za słaby dobrałem zasilacz? Który de facto swoje robił.. i był sprawny. tylko nie na takie pobory.

Poza tym ZAWSZE sie trafi uszkodzona sztuka. tylko jak to jedna na 1000 to super. Ale jak to 10 na 100 to już nędza. Taką nędzą jest np ASrock gdzie notorycznie padały sieciówki (zresztą realteki.. fuj).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami procesory sie wymienia u siebie ,a dla ludzi ktorzy tego nie robia to nalepszym rozwiazaniem jest wlutowanie proca ,co juz tez swita producentom :/

przyklad s775 mial ci bardziej uswiadomic to czemu zaprzeczasz - ze Intel tez tnie po kosztach - kazdy tnie i nic tego nie zmieni

czy ty zrozumies w koncu ze A64 to Opteron - jadra moze nawet powstaja na tych samych waflach do tych obu "innych" procesorow

FX-51 to nawet obudowe ma taka sama ,tylko jest to przeselekcjonowany egzemplaz

podejzewam ze Opterony na konfiguracje 4 procesorowe rozna sie tyko ukladami na zewnatrz jadra

hmm ,no jednak Opteron ma tylko kontroler ddr333 a A64 juz ddr400 - ot taka subtelna roznica

A64 tez mial 1 blad tylko ze rozwiazac go mozna bylo nowszym biosem :D

karta HIS jest dobra sprawdzana na innej plycie ,na tym Intelu gf4mx440 tez chodzil dobrze -zasilacz odpada

poprostu plyta gryzie sie z ta karta - i co tu uzaja na gwarancji

a mowilem zeby bral Abita chodzby i na PT880

mozesz stosowac drozszy sprzet bo nie ty za niego placisz tylko klient

jak bys montowal karte Realteca (nie wiem co do niego cierpisz-banalna instalacja ,z problemami sie nie spotkalem) to bys bral 50pln ,a tak za 3com'a bierzesz 250pln

to duza wygoda nie liczyc kosztow ,ale uswiadom sobie ze gdy przyjdzie ktos i zrobi ta siec na Realtecach za 50pln to ty juz nie dostaniesz kolejnego zlecenia od tego klienta

wiem ze to nieprawdopodobne bo teraz wszystko w biznesie zalezy od znajomosci ,a przecietny klient nie wie czego chce i nie pofatyguje sie sprawdzic - KLIENT chce zeby sie swiecilo i malo kosztowalo - a ile to malo ? hmm do cennika sprzetu nie zajzy bo nie wie czego szukac ,zapyta sprzedawce ,on napewno doradzi cos dobrego :D

w banku AIG musialem czekac z kumplem bo komputer sie zawiesil :lol:

patrze a to Intel Insaid celeronik

nie ma regoly ,juz dawno nie wierze w stabilnosc Intela i zawsze bede bronil pod tym wzgledm AMD - ja nie rozróżniam platform na stabilne i zawieszajace sie - zalezy od uzytkownika jak sprzet bedzie dzialal

co do sieciowek to zazwyczaj wszystkie dzialaja -to ze Made in China zgubi sygnal po 50m kabla ,a 3COM po 150m to bywa ,ale tez nie jest regula

jezeli uzywa sie dodatkowych opcji jak budzenie przez lan lub komp parcuje bez dysku to zgoda za lepiej kupic firmowa sieciowke to bedzie mniej problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to duza wygoda nie liczyc kosztow ,ale uswiadom sobie ze gdy przyjdzie ktos i zrobi ta siec na Realtecach za 50pln to ty juz nie dostaniesz kolejnego zlecenia od tego klienta

aha. Tylko że za pół roku przestaną mu działać. Wiem co mówie

jak bys montowal karte Realteca (nie wiem co do niego cierpisz-banalna instalacja ,z problemami sie nie spotkalem)

Pada na ryj wybitnie często, Krótka gwarancja. Tyle.

w banku AIG musialem czekac z kumplem bo komputer sie zawiesil 

patrze a to Intel Insaid celeronik

Celeronik sie zawiesił czy zawiesiła sie APLIKACJA którą obsługiwał. A moze serwer co miali w podziemiu na AMD.. a dla tej pani wszystko to jest "komputer sie zawiesił" wiec nie stosuj takich chwytów.

a przecietny klient nie wie czego chce i nie pofatyguje sie sprawdzic - KLIENT chce zeby sie swiecilo i malo kosztowalo

To niech spieprza do supermarketu i kupi se wypasika na AMD albo na celeronie z kratki na płycie FIC i HDD Samsunga z Wypaśną nagrywarką LiteOn. Z bogiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom nagrywarki LiteOn juz wiecej nie kupie ,jednak LG juz swoja renome wyrobilo

FIC kiedys robil swietne plyty ,teraz to nie wiem jak to nazwac - licencja Epoxa ,podroba Epoxa :unsure:

HDD Samsunga sa debesciak i poki to sie nie zmieni na gorsze to preferuje tylko ta firme ,Seagate sa strasznie przecietne ale ostania polityka cenowa i gwarancyjna zaczyna mi sie podobac

ot tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co samsung robi dobre to monitory CRT SyncMaster (klasa jakościowa Philipsa, Sony - jak kogoś nie wnerwiają paski przez koneskop nie będące wadą fabryczną). Bo już obraz na ich LCD jest conajmniej przeciętny. Z resztą wyrobów samsunga jest jak z kasztanem jednorocznym - są jednoroczne :). WIem co mówie bo mam autoryzacje na samsunga.

CD romy tragiczne, nagrywarki rzenujące, dyski padają. Jakbym miał kupić mikrofalówke samsunga to ja wole kociłek i ognisko w kuchni..Laptopy.. szkoda gadać. Ale wszystkie oczywiście pełne bajerów i tysiąca funkcji podświetlonuch na niebiesko generujących tysiąc problemów. Za to nie ma podstawowej funkcjonalności. Niezawodności.

tylko monitory CRT, nie przebajerzone za to świetnie działające. NAwet jeżeli mają 1000 podsystemów to nic o nich nie wiesz - bo nie musisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no dyski samsunga sa niezniszczalne poza ferelna seria gdzie wszystkie padaly - podobno bo chyba przespalem ta serie :D

moja 20gb chodzi ponad 3 lata i sobie ja chwale -ciecha jak na wiek i wiekowosc ,predkoscia nie grzeszy,ale tez nie muli

Samsung produkuje prawie wszystko ,napedy optyczne ma srednie ,ale pamieci ,hmm to chyba nie przypadek ze co trzecia seria jest demonem podkrecalnosci

wiec jak bys wyrzucal pamieci samsunga to ja je moge zutylizowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informatoł, jedna sprawa - jeśli tyle czasu siedzisz w kręgu komputerów to chyba liznąłeś troche ortografii, czy nie??

KGB - to samo "jeśli tyle czasu siedzisz w kręgu komputerów to chyba liznąłeś troche ortografii, czy nie??".

Kurna, goście, jak to czytam to się zastanawiam, dlaczego kolesie piszący o nowych technologiach nie są w stanie napisać jednego postu bez błędu w naszym "zasranym" języku!!??

DLACZEGO???

JA mogę zrozumieć "bo trzeba szybko", ale może też by wartało to sprawdzić - chociaż "szybko"???

Pozdrówka!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informatoł, jedna sprawa - jeśli tyle czasu siedzisz w kręgu komputerów to chyba liznąłeś troche ortografii, czy nie

Liznąłeś. O ortografii to wiem tyle że w MS Word jest taka ikonka :). Żart oczywiście.

Tylko że pisząc dużo i zczytując to szybko nie bardzo mam czas sie bawić w korekcje ortografii. Pisze z róznych komputerów z róznych klawiatur.

Nie robie błędów po złości tylko skupiam sie na treści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czasami procesory sie wymienia u siebie ,a dla ludzi ktorzy tego nie robia to nalepszym rozwiazaniem jest wlutowanie proca ,co juz tez swita producentom :/" - interpunkcja "niezła" :)

"FX-51 to nawet obudowe ma taka sama ,tylko jest to przeselekcjonowany egzemplaz podejzewam ze Opterony na konfiguracje 4 procesorowe rozna sie tyko ukladami na zewnatrz jadra" - pisze się - "podejrzewam".

"to duza wygoda nie liczyc kosztow" - pasowałoby "nie licząc kosztów".

"w banku AIG musialem czekac z kumplem bo komputer sie zawiesil

patrze a to Intel Insaid celeronik" - bez komentarza ;)

"nie ma regoly ,juz dawno nie wierze w stabilnosc Intela" - wiara sił dodaje, oby tak dalej! ;) Reguła jest, tylko trza przeczytać co nieco!

"to ze Made in China zgubi sygnal po 50m kabla ,a 3COM po 150m to bywa ,ale tez nie jest regula" - a jednak coś tam koledze "świta" :)

I tyle, interpunkcja leży na łopaty, za każdym przecinkiem, kurde, jak ja bym pisał tak w robocie, to by mnie wywalili na zbity ryj bez szansy odzewu :)

Ale forum ma inne prawa - ważny jest przekaz informacji. A jak tak sobie tylko napomknąłem o ortografii, fajnie jakby się wszyscy STARALI pisać zgodnie z normami NASZEGO języka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o czepianie się czyichś błędów. Ale mnóstwo młodzierzy czyta to forum, jak se wlepią gały w tą treść to potem dadzą ciała na "dyktandzie". Starajmy się pisać bez błędów! Wiem ze kurde czasu niema, tez mam w [gluteus maximus] generalnie interpunkcje i ortografie, jak pisze do "swoich", bo wiem ze "oni" wiedza jak nalezy pisac").

Starajmy sie. Tyle tylko chcialem powiedziec, na razie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sie czepiles ... jestes nauczycielem j.polskiego czy co??

Dyskusja toczy sie tu na inny temat a orty sa tu mniej wazne.

Ja tez robie mnustwo bledow i zdziwil bys sie, myslac ze jestem niedouczonym w ojczystym jezyku trzynastolatkiem poznawszy prawde.

Nie ortografia jest tematem tej dyskusji!

Oczywiscie bez urazy ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to duza wygoda nie liczyc kosztow - to zdanie jest dobre

chodzi w nim o to : dużą wygodąjest nie liczyć kosztów ,a nie że pomijając koszty to duża wygoda

moge cie pocieszyc ,ze gdy pisze recznie to jestem mistrzem przecinkow :razz: -zadnemu nie przepuszcze

a piszac na forum czasem uzywam entera zamiast przecinka

zreszta gdyby sie stosowac do wszystkich regul to zdania trzeba by zaczynac duza litera i konczyc kropka ,dbac o spojnosc tekstu

a to nie wypracowanie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tego nie rozumiem....... Intel powiedział że HT to odrazu jakaś rakieta że bedzie przyrost wydajności......... tyle że programy które korzystają z ht można policzyć na palcach obu rąk !!

1217014[/snapback]

No jeżeli ktoś potrafi tylko grać i surfować po necie to masz rację. Cała masa zaawansowanych aplikacji potrafi to wykorzystać. Tylko, że user musi mieć potrzebę z nich korzystać. A jak widze większość tutaj tylko gra i net przegląda. Do tego może być każdy proc.

Ale podstawowym i najważniejszym programem potrafiącym korzystać z HT jest....

Win XP :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam HT ale i tak jestem bardzo zadowolony z Intela - wcześniej miałem AMD i wcale nie było tak różowo jak wszyscy mówili (chodzi mi głównie o kompresje video) Film na Athlonie XP 2500@3200+ - 35klatek na sekunde, ten sam film na P4 który mam obecnie to ok 200 - wiec róznica jest kolosalna

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuśwa (ta... ort) - swoje wiem.

I popieram KGB (oraz swój plmos).

--> KGB - To co napisałeś zawierało najwięcej prawdy z tego co wyczytałem to reszta ma jakieś dziwne "ANTY" i próbuje to przeforsować.

W jednym tylko niestety musze cię zmartwić - kiedyś testowałem procki trochę ...i najwolniejszt HT, nie pamiętam ile MHz miał dokładnie, ale poniżej 2000 był dwa razy szybszy a renderingu w 3DStudio oraz obróbce w After efects od Barton 2500+ @ 2200MHz.

Jeżeli chodzi o pozostałe zastosowania to tylko AMD jak chcesz mieć cena/jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAZOR

ale najwolniejszy HT to 2.4

wiec nawet jezeli bylby 2 razy szybszy to skad sie wziely jeszcze dwie takie wartosci przy 3.9

wychodzi ze max 4 razy moglby byc szybszy ,ale gdzie tu 6 to jeszcze dodatkowo 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...