Skocz do zawartości
KrzychuG

Baza Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze temat bazy danych i jej wielkosci byl poruszany juz kilka razy i jak podano baza zajmuje ponad 1GB. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Przegladalel forum gentoo i pokusilo mnie aby zerknac na tamtejsze statystyki. Mozna tam znalezc informacje o wielkosci bazy i co ciekawe jest ona strasznie mala - 85M, przynajmniej w porownaniu do tej z tweaka. Co jest rowniez ciekawe na ich forum zarejestrowanych jest wiecej uzytkownikow (niecale 75 tysiecy), a ilosc postow dobija juz do 2 milionow.

Stad tez moje pytanie, co zajmuje tyle miejsce w bazie tweaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

91.73 MB = 93931,52 KB

Teraz podzielić to przez 1923092 postów

93931,52 : 1923092 = 0,0489 KB na jeden post czyli na jednego posta przypada około 50 znaków... wynik nie będzie bardzo wiarygodny bo w bazie danych siedzą tez inne informacje czyli rzeczywisty wynik byłby napewno nizszy niz 50 znaków na posta.

PS. Moze się gdzieś walnołem w obliczeniach ale nie chce mi się tego sprawdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

91.73 MB = 93931,52 KB

Teraz podzielić to przez 1923092  postów

93931,52 : 1923092 = 0,0489 KB na jeden post  czyli na jednego posta przypada około 50 znaków...  wynik nie będzie bardzo wiarygodny bo w bazie danych siedzą tez inne informacje czyli rzeczywisty wynik byłby napewno nizszy niz 50 znaków na posta. 

PS. Moze się gdzieś walnołem w obliczeniach ale nie chce mi się tego sprawdzać.

1212048[/snapback]

Na jeden wpis w tabeli przypada 50 Bajtów. To nawet nie starczy na uzupełnienie tabeli (id i inne pola) nie mówiąc już o samym poście.

90 MB to może ważyć sama tabela topiców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro taki temat zostal poruszony: czy jest w nowej wersji forum, w dziale ogloszenia automatyka samoczynnie kasujaca tematy po minieciu okreslonego czasu? uwazam ze 2 tygodnie w zupelnosci wystarcza kazdemu, a w starej wersji forum tematy wisialy w nieskonczonosc (uzytkownicy z zasady o nich 'zapominali') zwiekszajac niepotrzebnie rozmiar bazy danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro taki temat zostal poruszony: czy jest w nowej wersji forum, w dziale ogloszenia automatyka samoczynnie kasujaca tematy po minieciu okreslonego czasu? uwazam ze 2 tygodnie w zupelnosci wystarcza kazdemu, a w starej wersji forum tematy wisialy w nieskonczonosc (uzytkownicy z zasady o nich 'zapominali') zwiekszajac niepotrzebnie rozmiar bazy danych.

1218147[/snapback]

Samo oprogramowanie forum nie udostepnia takiej opcji. Posiada natomiast mozliwosc ustawienia crontaba (opcja Task Manager w ACP), czyli odpalania skryptu php (trzeba go samemu napisac) o okreslonej godzinie lub w okreslonych odstepach czasu. To co dany skrypt bedzie robil zalezy juz od administratorow, ale nic nie stoi na przeszkodzie by usuwal on nieaktualne juz posty z dzialu ogloszenia. Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi