Skocz do zawartości
MI4

Aster

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

mieszkam na Ursynowie (imielin) od niedawna i zastanawiam sie na założeniem stałego łącza. i tu pojawia sie problem bo nie bardzo oriętuje sie co do oferty providerów. wiem że mogę wziąc Chello lub aster (w aster mam kablówkę) po za tym nie wiem czy są jakieś inne opcje??!?!

jak motglibyście cos doradzić to byłbym wdzięczny

mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników Aster z ursynowa tzn. jak wam sie to łącze sparwuje???? (słyszałem ze z tym netem przez kablówke jest różnie, w zależności od miejsca zamieszkania).

aha jeszcze jedno. w aster decydowałbym sie na pakiet Mój Dom tylko mam wątpliwości co do szybkości. w ofercie jest napisane 768 (jest przy tym 2 i napisane: oddzielne pasmo dla zasobów lokalnych ASTER i wyznaczonych sieci) oraz podana druga prędkość 256.

Nie wiem co to znaczy????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zrezygnowałem z ASTER (odłączają mi 1 lutego) ale napiszę jak działa tutaj na Ursynowie (pomiędzy Stokłosami a Imielinem). A więc.... działa dobrze. Żadnych przestojów, awarii (no chyba że między 3.00 a 4.00 rano. bo nie pamiętam w ciągu dnia). Za 152zł jest pakiet mój dom z TV z prędkością 256/768 z lokalnych. Tzn, że z zasobów internetu, które nie są w sieci WIX (www.wix.net.pl - leżą tam m.in. obrazy Tucows...) pobierasz z prędkością 256kb/sek czyli 32kB/sek (kilobajty na sekundę) - np jeśli ściągasz coś ze strony www.gamershell.com, która nie jest w sieci WIX masz 256 kbps. Natomiast z zasobów lokalnych (m.in. WIX) pobierasz z prędkosćią 768kps czyli 96kBps. Od godz 1.00 w nocy do godz 11.00 rano wszyscy użytkownicy pakietu Mój Dom objęci są promocją "Nocne Myszkowanie" gdzie prędkość ściągania dla zasobów Internetu (tych poza WIX'em) wzrasta do 768kbps. Transfery są zawsze na poziomie 50,60 czasem 70 kB/sek! Jednak jeśli źródła sa marne to jak to się mówi "wyżej wała nie podskoczysz" - ja mam takie bo mam 512kbps. Ja mam Mój Dom w promocji "Bliżej Świata" tj 512/512 i działa b. dobrze. Biorę jednak Chello - ta sama prędkosć limit 15GB - ale nie spędzam tyle czasu, abym go miał przekroczyć, trochę tańsze.

ASTER jest OK, kumpel wczoraj założył CHELLO LIGHT (512kbps przy asterze 256kbps) i też ma transfery 56, 60kBps.

Wybór należy do Ciebie

POZDRAWIAM

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez dodam cos od siebie.

aster dobry jest :wink: (przynajmniej na bielanach, tu gdzie mieszkam) mam to szczescie ze moge sobie pozwolic na pakiet "twoj swiat" (1024/192 | 174pln) internet jest szybki, z dobrych serwerow wyciagam tyle ile powinno byc czyli ok 122 kB/s. troche denerwuje upload, ale to samo jest u wszystkich polskich providerow. usluga jest bezawaryjna, czasem tylko (raz na kwartal-pol roku) wylaczaja w srodku nocy, ale zawsze oglaszaja to na swoich stronach (swoja droga: przydalo by sie mailowe powiadomienie od nich o planowanych konserwacjach). poza tym zewnetrzne ip, brak jakichkolwiek limitow i blokowania portow skutecznie przekonuja mnie o slusznosci wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieszkam na ursynowie i mam astera i jestem bardzo zadowolony z lacza 768/192, dwa kompy w sieci (kazdy na swoim IP) i wszystko dziala pieknie, bez limitow, blokowan portow z mozliwoscia wyboru IP publicznego/prywatnego (mozna zmienic za free co jakis okres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aster jest spoko... mam od niedawna chello light i jestem niezadowolona. Miałam wcześniej aster - też mieszkam na ursynowie i teraz żałuje że zmieniłam. Aster jest jednak droższe i oferuje mniej promocji.. Chello dużo częściej przyspiesza - dlatego sie na nie pokusiłam. Nie wiem jednak czy nie wróce spowrotem do astera jak mi sie tutaj skonczy umowa. Aster ma mniej użytkowników i biega całkiem nieźle.. Polecam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aster jest spoko... mam od niedawna chello light i jestem niezadowolona. Miałam wcześniej aster - też mieszkam na ursynowie i teraz żałuje że zmieniłam. Aster jest jednak droższe i oferuje mniej promocji..  Chello dużo częściej przyspiesza - dlatego sie na nie pokusiłam. Nie wiem jednak czy nie wróce spowrotem do astera jak mi sie tutaj skonczy umowa. Aster ma mniej użytkowników i biega całkiem nieźle.. Polecam,

1276083[/snapback]

Napisałas ze jestes niezadowolona z chello ale nienapisałas dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na pewno nie ma limitow? Na przyklad w Australii mi zwalniali z 1MB/s do 7kB/s po 20 GB, kosztowalo okolo 200zl.

Od czasu kiedy przyjechalem do Polski 5 miesiecy temu bylem odlaczony od internetu, od piatku mam Aster i teraz zaczelem DL pare gigantycznych bittorentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wy wszyscy siedzicie po 15h dziennie przed kompem i ściągacie co się da? Że nie wystaczy dajmy na to 15, 25GB? Rozumiem, może już nie studiuję. Dla mnie 15GB wystarczy, a jak ktoś drze po 20 filmów na miesiąc, tony mp3-jek, dema, shareware'y.... kiedy to oglądać, kiedy słuchać, testować! Ba!

PZD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co poniektórzy mając nagrywarkę DVD i szybkie łącze ściągają np. filmy DVD, na 25 GB limitu takich za dużo nie pościągasz :rolleyes: Wszystko zależy od tego, jakie ktoś ma potrzeby <_<

Dopiero co zastanawiałem się nad zmianą Aster Twój Dom na Chello 2Mbit/s, ale skoro przyśpiesza, to nie ma bata:) Kilka pozytywnych cech (jak dla mnie): niezawodne, REALNY download/upload, brak limitu i oddzielne pasmo z sieci lokalnej (podczas ostrego sciągania necik przeważnie nie muli) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wy wszyscy siedzicie po 15h dziennie przed kompem i ściągacie co się da? Że nie wystaczy dajmy na to 15, 25GB? Rozumiem, może już nie studiuję. Dla mnie 15GB wystarczy, a jak ktoś drze po 20 filmów na miesiąc, tony mp3-jek, dema, shareware'y.... kiedy to oglądać, kiedy słuchać, testować! Ba!

PZD

1288988[/snapback]

no widzisz.. a ja mam w sieci takiego typa (student 3roku informatyki) co ssa co sie da a potem chwali sie kolegom ile to GB "zassał" :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dostalem maila od aster i oto co robia:

Uprzejmie informujemy, że od pi±tku, 1 kwietnia 2005 r. zwiększone zostaj±

parametry ¶ci±gania danych w wybranych pakietach internetowych.

Nowe, obowi±zuj±ce od 1 kwietnia parametry:

Pakiet TwójNet 256:

do 256 kb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w dzień

do 512 kb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w nocy

Pakiet TwójDom:

do 768 kb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w dzień

do 1,5 Mb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w nocy

Pakiet Twój¦wiat:

do 1 Mb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w dzień

do 1,5 Mb/s - transfer ¶ci±gania danych z Internetu w nocy

Szybszy transfer ¶ci±gania danych w nocy oznacza automatyczne zwiększenie parametrów

ł±cza w godzinach 02:00 - 10:00.

UWAGA: Do skorzystania z wyższych przepustowo¶ci konieczne jest chwilowe odł±czenie

modemu kablowego od zasilania w celu pobrania przez niego nowego oprogramowania z wyższymi

parametrami. Modemy z nieaktualnym oprogramowaniem będ± sukcesywnie weryfikowane i zdalnie

aktualizowane przez służby techniczne ASTER.

Sorry za kodowanie ale tak mi Eudora to otowrzyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak, jak wam działa necik po tym, jak Aster przyśpieszył? U mnie bez zmian :angry:  Pewnie to tylko chwyt marketingowy, albo będą to wdrażać miesiącami...  :blink:

1364397[/snapback]

mi przyspieszyl... dzis w nocy zauwazylem ze torrenty sciagalo szybciej niz zwykle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosz kurde dobrze ze przeczytalem to tutaj ze trzeba modem zresetowac. A juz chcialem do nich dzwonic w poniedzialek :oops:

Nie ma to jak uzywanie poczty u innego providera :-P

MOgliby upload zwiekszyc chociaz do 128kb/s :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak będę dzwonił, bo resetowałem modem i bez zmian. Może mam za stary modem (Motorola SB4200E) ? A może jeszcze nie zweryfikowali mojego oprogramowania. W poniedziałek do nich kolnę i się dowiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam prośbę. Może któryś z Was, a szczególnie keiename sprawdzić przepustowość łącza tuż po włączeniu kompa (wtedy są najlepsze wyniki) na stronce http://www.numion.com/YourSpeed/index.html wybierając WORLD?

U mnie średnia kilku pomiarów to 246 kbit/s.

Spece z helpdesk od Aster odpowiedzieli mi (po tym jak przesłałem im m.in. wyniki):

Niestety ale wszelkie testy wykonywane miedzy innymi na tej stronie nie są

dla Nas miarodajne !

Jedyne miejsce, gdzie mamy wpływać na uzyskiwany transfer gwarantując go nie

jako jest Nasza sieć - czyli np ftp.aster.pl ( działa bez logowania )

jeśli z Naszej sieci będzie Pan miał również problem z transferem wtedy

można będzie mówić o problemie lub błędzie z Naszej strony.

Czyli w dwóch słowach, zwiększenie parametrów to w moim przypadku jawne kłamstwo, bo z ich ftp to ja miałem transfer przed "przyśpieszeniem" taki sam jak mam teraz (bo są to zasoby sieci lokalnej) :angry:

Jeszcze z nimi powalczę, albo czas zmienić operatora :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie mialem sie zapytac a ktore to sa zasoby lokalne i zauwazylem wlasnie to ftp ahahahah

Po co one jest skoro nic tam nie ma?

Najlepiej jakis spoko torrent z duza iloscia seedow i peerow i czekasz az osiagniesz max :7

@ Mizc imho nie warto...

Dzisiaj sprawdzilem, jesli jest mozliwosc to wykorzystywany jest max transfer.

Nie mowiac a tym ze aster ma b.dobre pingi na zachodnich serwerach i brak utraty pakietow.

Aster > kazde neo

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi