Skocz do zawartości
kucyk

Epox 9nda3+

Rekomendowane odpowiedzi

wynik fajny ale można go wyjaśnić....

1) to gskille czyli nazwa mwi sama za siebie

2) DDR600 z samej nazwy...

3) komplet 2x256 więc pamięci jedno stronne czyli z samego założenia kręcą się lepiej

4) gość jest z Xtremsystems :lol: <- joke

5) no i chyba najważniejsze - popatrzcie na timingi -> 3-4-4-8 :blink: to chyba za ciekawe to one nie są - pewnie z T2 -więc jak mówiłem samsungi tccd + ta płyta to niewypał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się skłaniał jednak ku płycie. Mam te AData i na DFI z palcem w nosie robią 300 na 2,5-4-4-11 1T i napięciu ..... 2,6V. Oczywście Stabilnie w SuperPi/ Prime. Proponuję się zastanowić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3) Kiepskie założenie (dość często sie sprawdza nie powiem że nie)

1276283[/snapback]

Niestety to jedyne wytlumaczenie no ewentualnie moze miec procka z lepszym kontrolerem pamieci . Ten kolo zawsza wypada z nowosciami i ma troche wtykow tu i tam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

re :]

wlasnie wrocila moja plyta z reklamacji,w czwartek wyslana (pronox ladnie sie wyrobil :) ) plyta nowka :)

Mam nadzieje,ze ta juz nie padnie :] swoja droga patrzac na stronke dzisiaj pokazal sie nowy biosik

http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=322&type=1

Pozdroofka

Edytowane przez Blade3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tutaj rozpawiacie o pamieciach, a probowal ktos testowac plyte na staryc dobrych ( imo wciaz najlepszych - co pokazuja wyniki Rapry ) winbondach ?

Co do krecenia pamieci, czytalem gdzies, ze obecne procesory A64, a konkretnie kontroler w nie wbudowany ma problem z kreconymi pamieciami dwustronnymi, za zapewne do takich zalicza sie tez Adata 512mb.

Jeszcze nie mam plytki, ale mam w domu niesprawdzone jeszcze winbondy 2 x 256 infineon bh-6 i jak tylko jakies wyniki beda i bede mial wlasnie ta plyte to zamieszcze.

MSI k8n niczego sobie, ale tez bez wad nie jest - z tego co wiem po OC przestaja dzialac dwa porty sata na niej.

Czekam jeszcze na wyjscie DFI nf3 pod 939, ale kto wie czy wyjdzie, ploty sa niby.

Pytanie do ludzi posiadajacych DFI jakiekolwiek z nf4 - takie cienkie fsb to wina waszych procow czy mocno drogich plyt ?

315 sie zrobi na plycie dwa razy tanszej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mysl ze na innej plycie te A-daty wyciagna niewiadomo ile. Na nich przy wysokim fsb ciezko 2.5-3-3-6 uzyskac. Poczytajcie ludzie na XS o nowych wypustach Twinmosa . Zwykle twinmosy maja teraz znowu winbondy i to UTT jak ocz VX no i podobno najlepsze jakie sie kolesiowi trafily na 3,5 w Dualu 2x 512 doszly do 270mhz ponad. Cena ofkorz jak zwyklych twinmosow kolo 600zl 2 x 512mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do ludzi posiadajacych DFI jakiekolwiek z nf4 - takie cienkie fsb to wina waszych procow czy mocno drogich plyt ?

315 sie zrobi na plycie dwa razy tanszej....

1278057[/snapback]

... a możesz mi powiedzieć do czego mi FSB/HTT > 330 ?? Na 360 siedziałem jakiś czas, 400 też już ktoś odpalał ... widzisz jakiś sens by jechać z mnożnikiem CPU w dół i żyłować FSB/HTT ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a możesz mi powiedzieć do czego mi FSB/HTT  > 330 ?? Na 360 siedziałem jakiś czas, 400 też już ktoś odpalał ... widzisz jakiś sens by jechać z mnożnikiem CPU w dół i żyłować FSB/HTT ??

1278322[/snapback]

A czy ja mowilem cos o opuszczaniu mnoznika ? Stare dobre DFI 754 ciagnie 335 bez opuszczania mnoznika i to pewnie tylko kwestia procka ze "tak malo".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mysl ze na innej plycie te A-daty wyciagna niewiadomo ile. Na nich przy wysokim fsb ciezko 2.5-3-3-6 uzyskac.

1278216[/snapback]

Mi wystarczy 280 przy 2,5-3-3-8 T1 - ludzie na naszym forum testowali już na msi wiele sztuk i wszystkie szły na 285 w dualu 512x2. :wink: a ta płyta to porażka jeżeli chodzi o tccd - taka prawda - a nie testowałeś sam więc niewiesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja mowilem cos o opuszczaniu mnoznika ? Stare dobre DFI 754 ciagnie 335 bez opuszczania mnoznika i to pewnie tylko kwestia procka ze "tak malo".

1278774[/snapback]

Powodzenia na 3000+ z 335x9 i z 3200+ z 335x10 ... jeśli masz takiego CPU to TA PŁYTA CIĘ NIE TRZYMA ... skoro 360 to też dla ciebie mało to ja wysiadam 360x9=3240 i 360x10=3600 :lol:

Mógłbyś zakończyć już jałową dyskusję o HTT/FSB bo wiadomo że nie płyta a CPU jest ograniczeniem !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jutro bede mial procusia od rapry (dzieki wiekie rapra) 2600MHz na okolo 1.45V (tak mi napsial :) ) wiec jutro sie pobawie i sam sie przekonam czy ten epox jest wart uwagi i pieniazkow ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mama pozwoliła ci się bawić tym sprzętem kucyk?

1280160[/snapback]

Może by tak kiedyś jakiś moderator sie jednak zainteresował tym topickiem.... :angry: Testowaliście już ten nowy bios ? Ja go wgrałem i różnic nie widze :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wlasnie stalem sie posiadaczem 9NDA3+ i AMD64 3000+ 0450

Wczesniej mialem NF7 + mobila i w sumie bylem zadowolony z tej platformy ale chcialem sie pobawic AMD64.

Na poczatku to bylem oszolomiony nie widzialem jaka plyte kupic nawet zamowilem juz MSi K8N Neo2 Platinum ale w ostatniej chwili zrezygnowalem i wziolem epoxa w sumie to dzieki waszym opisom he he.

Narazie to dopiero czytam co i jak wiec jeszcze nie krecilem ale mam kilka pytan.

1. Nie moge za pomoca Speed fana (ver. 4.20) zmienic wiatrakow dla power i system fan cpu fan dziala czy to jest normalne czy u mie jest cos nie tak?

2. Przy instalacji firewall nvidii wywala blad eror 1609 i sie nie instaluje moze spotkaliscie sie z tym?

3. Speedfan pokazuje mi jakies szalone napiecia dla 12v - 5,72 a dla 3,3 - 1,60v czyzby zasilacz siadal?

4. Czy opcje w biosie system fastes czy normal polecacie ustawiac?

5. Mam bledne odczyty napiec w speedfanie czy tez tak macie?

Edytowane przez siwmad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by tak kiedyś jakiś moderator sie jednak zainteresował tym topickiem....  :angry: Testowaliście już ten nowy bios ? Ja go wgrałem i różnic nie widze  :angry:

1280893[/snapback]

rozni nie widac bo to jest ten sam bios o ktorym byla mowa kilka stron wczesniej od czasu tego z 11 stycznia epox jeszce nie wydal nowego oficjalnego biosu tak wiec bez obaw mam andzieje ze juz niedlogo wyjdzie biosik ktory naprawi te nieszczesne dzielniki pamieci i HTTx2 :)

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon64 3000+ (1800 @ 2800 MHz 1,55V) - stabilny!!! selekcjonowany przez raprę + XP90 Thermalright, Ino3D GF 6800 GT (350 @ 400, 1000 @ 1100) + Zalman VGA-cooler VF700-Cu, 2x512MB A-Data 566 (DDR566 @ DDR580),

Jarlaxe pozwol ze zapytam jakim to cudem zmusiles neo2 do pracy na 2800 mhz i to jeszcze przy pamieciach na 290 (DDR580) :blink:

9x311 = 2800mhz div 183 , dram freq 279mhz DDR560 jak kto woli

8x250 = 2800mhz div 166 ,dram freq 279mhz DDR560

8x250 = 2800mhz div 166 ,dram freq 311mhz DDR622 :rolleyes:

moze jakis wyniczek z spi zapodasz bo powinno byc niezly czas ? :wink:

Edytowane przez wampir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie przesiade na platforme 939 z mojego 754, jednak zle zrobilem ze kupielem proca na 754, ale co tam

moge sie przeniesc na epoxa 9nda3+ i wezme winchestera 3000+ , decyduje sie na to widzac jak sie te procki kreca moj

max chodzi na 2470MHz i to na napieciu 1,65v, wymiane bede robil z symboliczna doplata jakies 50zl wiec mysle ze sie oplaca. Teraz tylko jak trafic na dobrego proca zeby sie wysmienicie krecil, teraz to juz chyba tylko serie powyzje 450 sa

ale one tez chyba dobrze lataja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsza jest sztuka a nie seria. Nawet w najgorszej ( jesli w ogole mozna uzyc takiego okreslenia ) serii trafiaja sie blyskotliwe egzepmlarze. No i dwa proce z jednej serii nigdy nie pojda tako samo - selekcja to jedyne wyjscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ja moge powiedziec cos o mobo . ustawianie timingow po swojemu przy wysokim htt u mnie skutkowalo tym ze mobo nie wstawala powyzej htt280 , dalem recznie 1T i ddr133 + cas 2.0 i plyta wstala na htt300 , plyta ustawila reszte timingow na 3-3-6 , moje reczne ustawiania bylo identyczne a jednak nie wstawalo , popieram to co jest w poradniku przy 9nda3+ ze plyta dziala extra z wszystkimi pamieciami ale gorzej jest z ustawieniem timingow , denerwuje mnie ten wentylatorek w zlotym radiatorku u mnie przez 1 5 minut pracy werczal okropnie

9x290 :)

9x300@1.457V B)

no to jestem zadowolony ze wszystkiego tylko szkoda ze epox nie ma dzielnikow dla pamieci takich jak DFI

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi