Skocz do zawartości
PoGo

Punkty Kontrole Z Aparatami.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie może czy da rade w necie znalezc gdzies spis punktów kontrolnych np. z mojego miasta - Poznania ?

Próbowałem szukać na google ale bezskutecznie. A glupio dostac pare razy fleszem po oczach i oddac prawko za punkty karne :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 to w miescie... przynajmniej w miescie powinno sie jezdzic przepisowo.

Po 2 jest pewien sposob na to ze jak o 2 czy 3km/h przekroczysz predkosc zeby mandatu nie dostac bo to paranoja - nie jest nie zgodny z prawem.....ale jak to zrobisz to na wlasna odpowiedzialnosc.

Przyklej sobie jakas folie na powierzchni tablicy np. przezroczystym sylikonem w rogach:P to na fotce nie bedzie widac jakie masz numery, bedzie tylko rozblysk :).

Zabronione jest calkowite badz czesciowe przyslanianie tablic rejestracyjnych, ale foli mozna uzyc poto zeby nie dac sie sfotografowac, nie poto zeby popelnic wykroczenie (mozesz komus pozyczyc samochod a mandat przyjdzie na Ciebie, albo przekroczys nieswiadomie predkosc tylko minimalnie i dostajesz mandat...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.city.poznan.pl/mim/strony/b12o/...l?instance=1002

Tutaj sa informacje strazy miejskiej gdzie w danym tygodniu wypatruja. AFAIK jednak maja wiecej niz jeden.

Ogolnie to z tego co widze lubia glowne szerokie ulice. 2 rama, Warszawska etc gdzie jest ograniczenie do 70 a wiekszosc jezdzi 100 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

:arrow: PoGo

Jak używasz google? bo ja wpisalem haslo "fotoradar kraków" i na 5 pozycji otrzymałem: 1231973[/snapback]

IMHO - troche to nie realne żeby dostać mandat za przekroczenie prędkości o 2, 3km/h - no bo ile za to miałby ktoś zapłacić? - to po pierwsze. Po drugie fotoradary są ustawione minimum na +10km/h z tej prostej przyczyny - bo i za to raczej nie duży mandat jest - ja za +20km/h dostałem 100zł i 2pkt - z czego stargowałem do 50zł bo napłakałem, że biedny student jestem :razz: No i do tego dochodzi jeszcze fakt, że gdyby nie było żadnej rezerwy tylko fotoradary byłyby ustawione na "zero" np. ograniczenie 70km/h = fotoradar 70km/h to klisza dość szybko by się skończyła :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez RiSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radary maja napewno wiecej tak jak pisze RiSC chocby z tej prostej przyczyny ze za przekroczenie do 5 km nie ma nawet zadnej wzmianki w "tabelce prawdy" czy taryfikatorze jak kto woli :)

EDIT: a tak przyokazji moze ktos mi wyjasni jakim cudem sa tam lampy blyskowe stosowane ??? przeca na zdrowy rozum nie moze tam byc lamp blyskowych bo przeca by kierowca dostal tym po oczach ... interesowal sie ktos tym bardziej ??

Edytowane przez ^Garth^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego limitu to nie wiem jaki jest, ale znajac pazernosc policji to niewiele. W tv mowili ze fotoradary rejestruja obecnie tyle przypadkow ze nie wyrabiaja z przegladaniem tych fotek i wyszukianiem w;ascicieli samochodow.

Wiec mialy byc wprowadzone takie lmity 20km/h, zeby wpadali najwieksi "piraci"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

EDIT: a tak przyokazji moze ktos mi wyjasni jakim cudem sa tam lampy blyskowe stosowane ??? przeca na zdrowy rozum nie moze tam byc lamp blyskowych bo przeca by kierowca dostal tym po oczach ... interesowal sie ktos tym bardziej ??

1232291[/snapback]

W odpowiedzi na Twoje pytanie - IMHO, no lampy błyskowe są, ale raczej nie takie jak w zykłym aparacie, bo efekt byłby taki jak piszesz :) - to raczej już dużo bardziej zaawansowana technologia musi być - wyczytałem na Interii, że koszt takiego fotoradaru to 110-115tyś. więc coś w tym musi być.....

EDIT: Coś jeszcze co udało mi się wygooglować :) LINK

Pozdrawiam.

Edytowane przez RiSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotoradary łapia z tolerancja do 20 Km/h. Teraz ma wejsc nowy przepis i tolerancja ta ma sie zwiekszyc do 30Km/h

Sam u siebie w miescie na ograniczeniu 50 KM jezdze 65-70 KM i jeszcze nigdy nie zlapalem fotki.

Powyzej tej predkosci nie testowalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje to fotoradary nie maja lamp blyskowych przynajmiej u nas w polsce ) wiec wszelkiego rodzaju nakladki i szuper gulczasowe szpreje mozna sobie wsadzic :) zreszta kto robil zdjeca auta za pomoca aparatu z lampa blyskowa ten wie ze i bez super szprejow gulczasowych z tablicy nic sie nie da odczytac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie jezdzijcie ostroznie. 2 moich kumpli nie tak dawno zgineło zajawkowicze tuningu odpicowane fury na zakrecie nie wyrobili i smierc. 1 kumpel tez zginał. pomysl te radary po cos sa jak chceszszybko jezdzic to na tor! zamknac ten debilny watek. eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" chcesz szybko jezdzic to na tor"

Trzeba tylko jeszcze jakis tor znalezc.

Marzy mi sie swiat, w ktorym kazdy pasjonat motoryzacji, moglby wyjechac na tor i niezaleznie od tego czy ma stara bmw, czy nowe porsche, zeby mogl jezdzic razem, ze wszystkimi.

Na powaznie, ja z ogromna checia zaplacilbym za bilet wstepu na tor, gdzie sobie jezdze iles tam okrazen, czy przez jakis okres czasu. Dobrze by bylo, gdybysmy mieli kilka torow na cala Polske, w okolicach wiekszych miast, latwo dostepnych. Moznaby sie wyszalec, sprawdzic jak szybko jezdzi samochod, pocwiczyc jazde, nauczyc sie czegos no i przede wszystkim swietnie sie bawic.

A moze sa gdzies u nas takie tory ? ktos wie ? choc watpie, zeby takie sie znalazly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up.

1401893[/snapback]

Normalnie nóż się otwiera :mur: :mur: :mur: Fontanny z wodotryskiem niech jeszcze zamontują wzdłuż drogi i posadzą stokrotki.

A co powiecie na ten pomysł "tachometru" do osobówek. Już po prostu zostanie tylko auto sprzedać. :angry:

Przepisy drogowe, a przede wszystkim częstotliwość występowania ograniczeń prędkości jest tak bezsensowna że wręcz zmusza do ich łamania. Pojawi się po zimie parę dziur na jakimś odcinku drogi to pomarańczowi stawiają ograniczenie do 40km i leją na to. Jak można gdzieś dojechać jak co kawałek na drodze krajowej jest ograniczenie do 60??? Do czego służą te drogi? Na pewno nie do jazdy samochodem. :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widziales gdzie to montuja . Tam w 1 lato zginelo 14 osob . Czy wg ciebie ta kasa pewnie kolo 200 tys ale ch..wie ile dokladnie nie warta jest oszczdzenia zycia kilku osobom ?? a na fotoradary tak ludzie uwagi nie zwracaja.

1403633[/snapback]

900 tysiecy euro

A ile osób ginię w innych częściach kraju z powodu tragicznej jakosci dróg. I nie mówię tutaj o piraceniu. Mówię o braku dobrze oznakowanych przejść dla pieszych, mówię o poszerzeniu dróg krajowych, itd.

Wygodnie jest wstawić ograniczenie prędkości albo z całą surowością prawa egzekwować ograniczenia prędkości na tej autostradzię, gdzie ludzie chcą nadgonić stracony czas. Gdyby było więcej dróg ekspresowych, więcej autostrad to ludzie jezdziliby szybko na autostradach a chetniej jeżdzili przepisowo na zwykłych drogach i w miescie.

Idealnym przykładem są Niemcy. Przy takiej infrastrukturze drogowej jak tam, jestem za surowym egzekwowaniem ograniczeń prędkości- ale nie przy tym co u nas jest.

I proszę cię nie wyjeżdżaj z takimi tekstami: "czy ta kasa nie jest warta oszczędzenia życia kilku osobom?"

Odpowiadam: tak wydawana nie jest warta!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie sposób w jaki druga bramka będzie ponownie sprawdzała szybkość samochodu pstrykniętego na pierwszej bramce. Przez 5km, jak tam napisali jedzie się 2 minuty, przez 2 minuty można zmienić pas wielokrotnie, można wjechać za inny samochód, itp. A jeśli będa tam jechały 2 identyczne samochody, jeden za szybko a drugi z normalną prędkością? Ale jajca będą :-)

berkrut- nie kombinuj rozwiązanie jest idiotycznie proste :-) Otórz nad rejestracją i pod umieszcza się diody świecące w podczerwieni o szerokim kącie świecenia. Ludzkie oko nie widzi że coś tam świeci ale kamera/aparat zobaczą to jako wielką biała plamę :-) Takie rzeczy już niektórzy stosują. Diody podczerwieni można kupić wszedzie, ale polecam dobrać odpowiednią długość fali żeby były skuteczniejsze i kąt świecenia nie mniejszy niż 60st. Diody te zasila się jak zwykłe LED'y tyle że impulsowo i prądem nawet do 1A na diodę!! (ledy max 20mA)

Jak ktoś nie wierzy że to działa to niech wyceluje pilotem od tv w kamerę/aparat foto i wciśnie jakiś guzik :-)

Edytowane przez Saabotaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie sposób w jaki druga bramka będzie ponownie sprawdzała szybkość samochodu pstrykniętego na pierwszej bramce. Przez 5km, jak tam napisali jedzie się 2 minuty, przez 2 minuty można zmienić pas wielokrotnie, można wjechać za inny samochód, itp. A jeśli będa tam jechały 2 identyczne samochody, jeden za szybko a drugi z normalną prędkością? Ale jajca będą :-)

1404899[/snapback]

Z fotki w tym artykule widzę że kamery są na obu bramkach nad każdym pasem, zatem wydaje mi się, że to działa tak:

- pierwsza bramka robi cały czas fotki wszystkim samochodom na wszystkich pasach,

- następnie z takiej fotki programowo (jak OCR w skanerach) odczytuje się rejestrację,

- do tak otrzymanej informacji o rejestracji pierwsza bramka dołącza bieżacy czas,

- powyzszy "pakiet informacji" przesyła na następną bramkę, gdzie kamery robią dokładnie to samo co na pierwszej,

- .teraz wystarczy już tylko porównać rejestrację x (czas y) na pierwszej bramce i rejestracją x (czas y+n) i po policzeniu wg. wzoru z artykułu mamy prędkość średnią na dystansie między bramkami. Naturalnie można wyciągać średnią z kilku bramek.

Po minięciu ostatniej bramki komputer albo archiwizuje fotki (jeżeli ktoś przekroczył prędkość) albo je kasuje (jeśli jechał przepisowo). Tym sposobem faktycznie mamy każdego na widelcu.

Pomysł jest sprytny, aczkolwiek wypowiedziałem się co do jego zasadności w naszym kraju we wcześniejszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak jak piszę, ledy w podczerwieni na rejestracji, ewentualnie mieszanka błota chlapnięta tu i tam, ostatecznie złomiarze i złodzieje sami się tym zajmą.

1404973[/snapback]

Jeżeli mówisz o takim potraktowaniu tych kamer to myślę że moze być poważny problem. Ktoś musiałby być nieźle szurniety żeby wejść na środek autostrady i (do wyboru) rzucać kamieniami, błotem czy czymś tam jeszcze w kamery. Po prostu mogłaby być to ostatnia rzecz w życiu jaką by robił :lol: :lol: :lol:

Natomiast istnieje szansa oszukania tego tylko poprzez zaslonięcie rejestracji w jakiś sposób, lub o zgrozo :blink: .... zatrzymanie się przed drugą bramką na jakis czas. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mówisz o takim potraktowaniu tych kamer to myślę że moze być poważny problem. Ktoś musiałby być nieźle szurniety żeby wejść na środek autostrady i (do wyboru) rzucać kamieniami, błotem czy czymś tam jeszcze w kamery. Po prostu mogłaby być to ostatnia rzecz w życiu jaką by robił :lol:  :lol:  :lol:

Natomiast istnieje szansa oszukania tego tylko poprzez zaslonięcie rejestracji w jakiś sposób, lub o zgrozo :blink:  .... zatrzymanie się przed drugą bramką na jakis czas. :lol:

1404997[/snapback]

niemozna sie zatrzymywac na autostradzie ;] pozostaje tylko zwolnij ale i tak tylko do 60km z tego co pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up.

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=624495

Myślałem że to jakieś info z pogranicza science-fiction, jak to czasem na interii i opisywanym 'expressie' bywa, ale w lokalnym serwisie to samo:

http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2714425.html

Dla tych, którzy nie wiedzą jak wygląda trasa, na której zamontują ten wynalazek - po trzy pasy + pobocze dla każdego kierunku oddzielone pasem zieleni i barierką.

Zaiste potrzeba nam w biednej Łodzi tej wspaniałej inwestycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi