Skocz do zawartości
nadi

Jaki procesor jaka technologia

Rekomendowane odpowiedzi

Hej zamierzam kupić nowy proc oczywiście athlon i okazało się że są 2 wersje :) 8O tzn

Palomino

0.18 microna,

L2=256KB

FSB 133 MHz

Thoroughbred

0.13microna,

L2=256KB

FSB 133 MHz

Który wybrać

2 Jeszcze się zastanawiam jaka jest różnica wydajności między

(VIA KT266A) a (VIA KT333) i czy przy procku 1700+ opłaca się kupić pł.główną opartą na (VIA KT333)

a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT333 jest szybsze (zauważalnie) i jak wspomniał bruce, są większe szanse, że wyciągniesz FSB 166.

Różnica między Palomino, a Thoroughbredem taka jak między Thunderbirdem, a Palomino. Czyli mniejsze wydzielanie ciepła (mniejszy pobór prądu), wyższe taktowania oraz wyjątkiem jest zmiana magistrali z 133MHz na 166MHz (do tego przydają się pamięci DDR 333MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz nic z tych dwóch. Kup sobie PIV 1.8 i 256 DDR333 MHz Samsunga i podkręcaj!!!! :P

Taaa a swistak siedzi i zawija. Nie pytal czy ma kupowac P4 - prawda to co wyjezdzasz. Chcesz wywolac kolejna potyczke AMD vs Intel??? :twisted:

Bierz Througbreada i plytke na KT400, np SOLTEK SL-75FRV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe jądro wcale nie jest takie cacy, przedewszystkim mniejsze jądro = mniejsza powierzchnia rozpraszająca ciepło, po drugie to ograniczenie wydzielania ciepła przez mniejszą strukturę jest bardzo minimalne, ogólnie mówiąc wybór zależy od ciebie. Biorąc palomino nic nie stracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz nic z tych dwóch. Kup sobie PIV 1.8 i 256 DDR333 MHz Samsunga i podkręcaj!!!! :P

Taaa a swistak siedzi i zawija. Nie pytal czy ma kupowac P4 - prawda to co wyjezdzasz. Chcesz wywolac kolejna potyczke AMD vs Intel??? :twisted:

Gosc dobrze radzi wiec co od niego chcesz ? :)

Zrobienie z p4 1.8 - 2.7 GHz jest prawie tak proste jak wlaczenie TV. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie brzmialo kupic Athlona czy P4? czy tak? No to co mu tutaj wyezdzacie z P4. Dla mnie intel to sobie moze kalkulatory produkowac a nie procesory. :twisted:

:);) :P :x :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie brzmialo kupic Athlona czy P4? czy tak? No to co mu tutaj wyezdzacie z P4. Dla mnie intel to sobie moze kalkulatory produkowac a nie procesory. :twisted:

:);) :P :x :evil:

Zauważ, że zadający pytanie jest początkującym użytkownikiem i może nie wie, że jest takie coś jak P4 :-) Co do twojego ostatniego zdania to jest ono wyrazem szczytu głupoty. Wolałbyś, żeby na rynku istniał tylko AMD? Twoja kieszeń nie wyszłaby na tym za dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to proste , ale czy nie za proste ???

Nie mam nic do P4 ale koles pytal o AMD i dobrze wybral :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty sie nie kloc bo z p4 to se ozesz w bierki pograc moze wtedy pokaze sie na ekranie wieksza ilosc fpsow:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestancie sie zachowywać jak dzieci w piaskownicy kłócące się o łopatke :evil: Chce Athlona to niech kupuje. Lepiej oczywiście kupić Athlon 0.13um czyli T-B niż starego Palomino.

nadi - jeżeli zaś kupujesz nowego kompa to zastanów się jednak nad P4 1.8A. Bardzo dobrze się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Przestancie sie zachowywać jak dzieci w piaskownicy kłócące się o łopatke :evil:  Chce Athlona to niech kupuje. Lepiej oczywiście kupić Athlon 0.13um czyli T-B niż starego Palomino. 

nadi - jeżeli zaś kupujesz nowego kompa to zastanów się jednak nad P4 1.8A. Bardzo dobrze się kręci.

Sam nie chcesz żeby się kłócili ale swoje zdanie musisz wtrącić :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh, nie rozumiem - moze i jest 'poczatkujacym uczestnikiem', co wcale nie znaczy, ze nie wie o istnieniu 'czegos taki jak p4' - nie robmy z ludzi idiotow/laikow tylko ze wzgledu na to, ze na tym forum zaczynaja udzielac sie obecnie - nie tedy droga imho 8)

Klotnie AMD vs Intel - rotfl - kazdy kupuje to, co lubi, albo to, na co mu funduszy starcza... co uwaza za lepsza platforme - ponoc o gustach sie nie dyskutuje... jalowe dysputy :lol:

Jesli chodzi o samo pytanie, sposrod tych dwoch prockow wzialbym tego z nowszym steppingiem przy dobrym wietrze niezle mozna je 'przydusic', choc xp1600+ z serii AGOIA... tez wydaje sie kuszaca propozycja

Do takich konfiguracji tylko i wylacznie kt333 - nie widze sensu kupowania kt400... ale to tylko moje zdanie :> - no i oczywiscie abit'a, jesli dazysz do uzyskania stabilnej pracy i dobrej wydajnosci przy 166mhz'owej magistrali :>.

Tyle jesli chodzi o ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosh... wy nigdy nie przestaniecie z tymi prockami

Początkujący nie znaczy wcale głupi...

Zadał konkretne pytanie - oczekuje konkretnej odpowiedzi, nie?

Specyfikację elektryczną [temperatury i napięcia] procków znajdziesz tutaj:

http://users.erols.com/chare/elec.htm

Co do wydajności, to nie wiem, ale może tu coś będzie:

http://www.tomshardware.com

Jeszcze a propos chipsetów, to KT333 wydaje mi się lepszym pomysłem... jest trochę wydajniejszy i ma kilka ulepszeń [zdaje się że USB2.0 bez zastosowania dodatkowych układów, włożysz do tego proc na FSB166 etc]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze userzy jak ze cudnych p4 sa tak tym faktm podjarani ze zamiast czytc jaki jest problem slepo wala ciagle "kup p4 kup p4"

Coz a potem ciecie maja pretensjie ze my (userzy amd )wczynamy klutnie !

Poprostu wasza wiedza konczy sie na p4 i nie macie nic do powiedzenia ciekawego stad ciagle gadanie "kup p4"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosh... wy nigdy nie przestaniecie z tymi prockami

Początkujący nie znaczy wcale głupi...

Zadał konkretne pytanie - oczekuje konkretnej odpowiedzi, nie?

podpisuje się pod tym,

a tak poza tematem to myślałem że dziecinada AMDvsIntel się zakończyła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licz się ze słowami.

Poprostu wasza wiedza konczy sie na p4 i nie macie nic do powiedzenia ciekawego stad ciagle gadanie "kup p4"

Dobrze, że Twoja wiedza nie kończy się na AMD :lol:

Zamiast wnieść coś do dyskusji to tylko szczekasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Dobrze, że Twoja wiedza nie kończy się na AMD  :lol: 

Zamiast wnieść coś do dyskusji to tylko szczekasz.

No widzisz straszne co ! A Ty zamiast zakonczyc na wypowiedzi zwiazanej z problemem musiales dodac:

Eh jak moderatorzy traktuja nowych useruw jak lamy to mi sie smutno robi (i nie mowie tu o wszystkich bo jest kilku fajnych ! )

A teraz panu podziekuje ! Wesolych swiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Jezuuu... i znów AMD i Intel (dobrze, że VIA się nie wtrąca).

Poniżej 400zł można wybierać między At XP 1600+ lub 1700+ AGOIA wyższe modele są jush mniej opłacalne.

Pierwshy Athlon XP na rdzeniu Thoroughbred to 2200+ i kosztuje 860zł. Jednak jak słusznie zauważył Dexter, ciężko (o ile wogóle) go dostać w Polsce.

Aby nie być tak za AMD to wspomne iż P4 1.8GHz kosztuje mniej więcej co ten At 2200+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest prawda i co bys nie napisal Grooby to user zadal konkretne pytanie i zapewne oczekuje KONKRETNEJ odpowiedzi ,jak dla mnie to tym razem wlasciciele P4 pokazali sie z "gorszej" strony w tym takze z lekka ty.Domniemywanie ze dany czlowiek to "lama" jest zdeczka chamskie.

No ale do konkretow :-) ,oczywiscie biez thoroughbreda ,ma mniejsze zasilanie (1.65v) i sie deczko mniej grzeje oraz wyciaga deczko wiekshe zegary niz Palomino ,jak sie ma duzego farta to na powietrzu leci w okolicach 2ghz (ale b.dobrym AC) a z woda pojdzie na 2ghz prawie napewno i moshe wyzej palomino ma okolo 150mhz (usredniajac) mniejshe "zasoby".Aha i po pierwshe kupic 2200+ to zaden jush problem,w kraku 2400+ i 2600+ tesh sie dostanie (acz ciezej), po drugie procki na thoroughbred A mialy byc produkowane od oznaczenia 1700+ (widzialem kilka recenzji z takimi modelami) i jest MOZLIWE ze taki moshna dostac ,aczkolwiek jest to cholernie trudne ;-D.Co do chipsetu jesli bierzesz teraz to i z KT400 i z KT333 raczej sie nie pomylisz ponieważ obsluza ci procki na szynie 166Mhz (niekazda na KT333),ale jesli mozesh poczekac, to zrob to -> KT400A oraz nforce2 w drodze.

:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadi :

Ja bym wziął palmonio ,najlepiej xp1600 lub 1700 ,bo też można je nieźle pokręcić (co widać po konfigach userów forum). Procek jest przeszło 2x tańszy od T-Berda a różnica hmm .. :wink: !

Swoją drogą zastanów sie czy potrzebujesz aż tak wydajnego (a raczej drogiego) proca bo różnicy w normalnej pracy i w gierkach nie odczujesz (przy odpowiednio wydajnej grafie). Chyba ,ze chcesz dla satysfakcji posiadania T-Berda wydać więcej kasy to się nie będe wtrącał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej 400zł można wybierać między At XP 1600+ lub 1700+ AGOIA wyższe modele są jush mniej opłacalne.

Pierwshy Athlon XP na rdzeniu Thoroughbred to 2200+ i kosztuje 860zł. Jednak jak słusznie zauważył Dexter, ciężko (o ile wogóle) go dostać w Polsce.

Gdzies widzialem tabelke mowiaca ze TB zaczynaja sie juz od 1600+.

2200+ byl pierwszym TB i od tej szybkosci nie ma juz palomino. Pozniej AMD zaczal robic tez wolniejsze TB. Problem jak rozpoznac czy to TB czy Palomino gdy sa w BOXie. Sam jestem na kupnie 1800+ BOX przez internet i jestem ciekawy co mi przysla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to proste , ale czy nie za proste ???

Nie mam nic do P4 ale koles pytal o AMD i dobrze wybral :) .

Potwierdzam - najlepszy wybor za stosunkowo male pieniadze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2200+ byl pierwszym TB i od tej szybkosci nie ma juz palomino. Pozniej AMD zaczal robic tez wolniejsze TB. Problem jak rozpoznac czy to TB czy Palomino gdy sa w BOXie. Sam jestem na kupnie 1800+ BOX przez internet i jestem ciekawy co mi przysla...

Przecież i tak proc jest widoczny w takim fajnym okienku w BOX'ie i wszytko tam widać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Prawda jest prawda i co bys nie napisal Grooby to user zadal konkretne pytanie i zapewne oczekuje KONKRETNEJ odpowiedzi ,jak dla mnie to tym razem wlasciciele P4 pokazali sie z "gorszej" strony w tym takze z lekka ty.Domniemywanie ze dany czlowiek to "lama" jest zdeczka chamskie.

Wlasciciele p4 pokazali sie z "gorszej" strony ? Na podstawie czego tak sadzisz ? Ktos pisze krotkie zdanie:

"Kup sobie PIV 1.8 i 256 DDR333 MHz Samsunga i podkręcaj"

lub

"nadi - jeżeli zaś kupujesz nowego kompa to zastanów się jednak nad P4 1.8A. Bardzo dobrze się kręci"

i to cie obraza, obraza kazdego posiadacza amd ? To jest powod do klotni ?

Widzisz cos zlego w tym ze ktos pisze: "nadi - jeżeli zaś kupujesz nowego kompa to zastanów się jednak nad P4 1.8A. Bardzo dobrze się kręci", jesli 'user' zastanawia sie nad kupnem xp 2200+, za przeciez niemale pieniadze ? Ludzie pisza na forum, gdy nie sa do konca pewni co wybrac, oczekuja opinii i pomocy w wyborze. To, co ci ludzie wybiora to juz ich sprawa.

(aa, przepraszam zapomnialem, to co wlasnie sobie przypomnialem, amd to jedyny wlasciwy wybor, sugerowanie innej opcji to szczyt chamstwa).

Bardzo ciekawie czyta sie tworczosc niektorych posiadaczy amd. Naprawde ciekawie. Pozwole sobie zacytowac kilka.

"Dla mnie intel to sobie moze kalkulatory produkowac a nie procesory. "

"a ty sie nie kloc bo z p4 to se ozesz w bierki pograc moze wtedy pokaze sie na ekranie wieksza ilosc fpsow"

"Widze ze userzy jak ze cudnych p4 sa tak tym faktm podjarani ze zamiast czytc jaki jest problem slepo wala ciagle "kup p4 kup p4"

Poprostu wasza wiedza konczy sie na p4 i nie macie nic do powiedzenia ciekawego stad ciagle gadanie "kup p4""

Ja bym proponowal, aby niektorzy fani amd najpierw nauczyli sie jako tako skladac zdania w jezyku polskim, a dopiero potem pisali swoje blyskotliwe, i napewno poparte szeroka wiedza, uwagi na forum.

"Coz a potem ciecie maja pretensjie ze my (userzy amd )wczynamy klutnie ! " - czy cokolwiek trzeba dodawac ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież i tak proc jest widoczny w takim fajnym okienku w BOX'ie i wszytko tam widać :D

Jak napisalem wyzej kupuje przez Internet i niestety moj kabelek sieciowy nie udostepnia opcji wgladu w zawartosc pudelka :roll:

A zdjecie we wszystkich sklepach maja to samo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...