Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

cisek90 napisał(a):

A TAK PRZY OKAZJI:) BO MOJ KUZYNEK NIE MA NETA I CHCIAŁEM ŻEBYSCIE MU POMOGLI:) BO ON MA CELKA 2.66 I JAK PODKRECI CHOĆBY DO 2.7 TO NIE MA GŁOSU!!! W WINAMPIE OTRZYMUJE KOMUNIKAT Z BŁĘDEM STEROWNIKA DZWIEKOWEGO :/ CO MA ZROBIC?

nich se kupi pierwsza lepsza karte dzwiekowa pod PCI...sadzac po tym co napisales uzywa zintegrowanego dzwieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piohal napisał(a):

Właściwie zaczynam dopiero testy. Obecnie jedzie 3,5 Ghz czyli fsb 175x20. Pamięci synchro w dualu + PAT enabled. W obciążeniu SuperPI w stresie temp rzędu 49-50 C.

Niepokoją mnie 2 rzeczy:

1. Wahania napięcia procka. Jest ustawione na AUTO (czyli powinno być 1,5 V) a CPU-Z pokazuje 1,476.

Jak przestawiłem na 1,5125 V to CPU-Z pokazywał ok 1,6 V. Tak samo Everest. Skąd taka róznica ???!!!!

2. Jestem przerażony moimi Hynixami. Wczoraj przy pamięciach ustawionych na 218 (dzielnik 4:5) i 3-3-3-8 i fsb 175 jak dziś, SuperPi wywalało mnie od razu. Co jakiś czas reset. Napięcie było ustawione na 2,65 V. Co z tym zrobić? Zbyt małe napięcie?

Aha, Revision procka to E0.

Na 3,5 Ghz poszło bez problemu. Zwiększam do 3,6.

A teraz jest ok na 3,5 Ghz. Jak myślicie, ile można podnosić fsb bez zmiany napięcia ?

Przeczytałem na historii wątku, że ktoś miał problemy z AGP/PCi na płycie Asus P4P800. Powiedzcie, gdzie w Sandrze i Evereście sprawdza się przektowanie PCI i AGP? Jakoś nie pamiętam gdzie to było.

Edytowane przez piohal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piohal napisał(a):

A teraz jest ok na 3,5 Ghz. Jak myślicie, ile można podnosić fsb bez zmiany napięcia ?

Przeczytałem na historii wątku, że ktoś miał problemy z AGP/PCi na płycie Asus P4P800. Powiedzcie, gdzie w Sandrze i Evereście sprawdza się przektowanie PCI i AGP? Jakoś nie pamiętam gdzie to było.

3,5 GHz na standardowym napieciu to bardzo dobry wynik, cięzko będzie o lepszy.

W Sandrze jest tak: Mainboard Information => PCI Bus(es) on Hub 1

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj cisek piszesz mi na gg że jak wyciągałeś boxowego coolera to go wyciągnąłeś razem z prockiem :lol: i że pozaginały ci sie nóżki(może sie jakaś złamała), a to może być przyczyną słabego oc twojego proca i innych uszkodzeń, chcesz zeby ci ktoś pomógł a nie piszesz takich rzeczy, piszesz tylko że zmieniłeś cooler i ci proc nie działa :blink: i kto ma wiedzieć co sie stało??? Idź do cyganki a prawde ci powie :lol: Zastanów sie zanim napiszesz kolejnego posta <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Assassin_ napisał(a):

3,5 GHz na standardowym napieciu to bardzo dobry wynik, cięzko będzie o lepszy.

W Sandrze jest tak: Mainboard Information => PCI Bus(es) on Hub 1

Obecnie mam 3,6 i jest ok bez zmiany napięcia. Tylko już nie wiem jakie jest stanrdowe napięcie dla tego procka. Wg. mnie 1,5 a potrafi mi skakać (chyba przy obicążeniu) na 1,375 czy jakoś tak. Dlaczego tak się dzieje?

Też tak widziałem w Sandrze, ale jakoś nie widzę tych częstotliwości. No ale gdyby blokada mi nie działała, to przy 180 fsb mój dysk SATA poszedłby już w diabły. Tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kagan napisał(a):

Słuchaj cisek piszesz mi na gg że jak wyciągałeś boxowego coolera to go wyciągnąłeś razem z prockiem

Dobre :lol: :lol: :lol: Ciekaw jestem jak to możliwe. Jednak LGA 775 jest banalnie proste. Nie to co kiedyś, śrubokręty, zapinki, ukruszone procki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piohal napisał(a):

Obecnie mam 3,6 i jest ok bez zmiany napięcia. Tylko już nie wiem jakie jest stanrdowe napięcie dla tego procka. Wg. mnie 1,5 a potrafi mi skakać (chyba przy obicążeniu) na 1,375 czy jakoś tak. Dlaczego tak się dzieje?

Też tak widziałem w Sandrze, ale jakoś nie widzę tych częstotliwości. No ale gdyby blokada mi nie działała, to przy 180 fsb mój dysk SATA poszedłby już w diabły. Tak mi się wydaje.

Ja mam w standardzie 1,3v, a przy 1,5 było już naprawdę ciepło. Wg. strony Intela max. defaultowe vcore to 1,4. Moze płyta nie do końca wykrywa procka? Dziwne... Masz też wyjaśnienie bardzo dobrego overclockindu "bez zmiany napięcia" ;)

Spadkami i wahaniami się nie przejmuj, to normalne na większości płyt.

A blokada działa z pewnością, mi przy PCI 35MHz już nie wykrywało dysku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAMILcom napisał(a):

jednak sie boje kupować wsklepie internetowym nie wiem czemu ale jakoś tak mam

a na allegro mam już wszysko kable stery rozgałeziacz sata instrukcje gwaren na 24 miechy

pozatym jakie mogą byćproblemy w tym soleku???

kupowalem w tym sklepie kilka razy i nigdy nie bylo z nimi problemow, zlozylem praktycznie 2kompy na czesciach od nich, z tego co zauwazylem to duzo czesci maja najtaniej, przesylka to u nich chyba 14zl, mozesz tez isc do jednego z ich oddzialow maja je w kilku miastach, kupujac abita tez masz 2lata gwarancji kable i inne duperele a co do solteka to sa raczej plyty niskobudzetowe i maja dzialac na standardowych ustawieniach oc to juz dla nich jest wysilek napiecia moga skakac i wogle w biosie moze byc niewiele opcji oc a abit to abit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej mam ten config co w podpisie i chciałem to podkrecić mam blokade na agp/pci włączoną na 33/66 i podnosze stopopniowo fsb na 160 działa wszysko OK ale już na 163 zawiesił mi sie raz już pod koniec testu w 3d marku a na FSB 166 już nie chce sie włączyć!!! nie mam możliwości podnieśenia Vcore a chciałem jeszcze troszke podkrecić. Nie wiem może to wina pamieci Apacer na modułach samsunga DDR400 PC3200 CL 2.5

co byście zrobili na mojim miejscu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamilnie da rady...

ja dzisiaj korzystajac z zimy pobawilem sie znowu z moja celina no i odpalilem ja na FSB200MHz i standardowym napieciu wsio dzialalo posiedzialem na necie,gg itd ale spi nie chcial przejsc <_< dalej juz bylo gorzej co chwile musialem podnosic vcore doszedlem do 3.94GHz i FSB219MHz ale niestabilnie na napieciu 1.575 (w biosie 1.625 B) ) ogolnie sie troche zawiodlem liczylem na 4GHz ale widocznie mojemu prockowi nie jest dane przekroczyc ta wartosc bez jakiegos lepszego chlodzenia :( za to jakims cudem wlaczyl mi sie PAT :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ustanowilem swoj nowy rekord, poluzowalem timingi na ramach, wiem, ze to smieszne ustawiac wlasnie takie timingi, ale jednak pojawil sie przyrost wydajnosci, a przeciez o to chodzi :D Twinmosy chodza na 2,5-4-3-8, Celina 2,53@3,73 stabilnie, co smieszne to chodzi stabilnie, przechodzi super pi i wszsytkie 3d marki, jak podniose FSB o chocby 1 to juz sie ostro wali, Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja stwierdzilem ze moj komp jest dziwny aktualnie mam proca na szynie 173MHz pamieci dzialaja na 216 2.5;3;3;6 w dualu (zwykle kingstony 400MHz cl3 przy napieciu 3,2V) no i mam aktywny PAT <_< zarowno cpu-z jaki 2 everesty tak twierdza natomiast jesli ustawie cpu:ram 1:1 PAT sie wylacza z tego co pamietam to PAT zawsze byl jak ram i cpu szly rowno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pixelik napisał(a):

no jak tak krecicie i tak ladnie ida to pobijcie moj wynik w spi :)

zycze powodzonka;) pozdro!

Ja jak zaraz wparuje z moim nowym kompem to wszystkie celki zdeklasuje.... :lol: pozdro dla overclockerów celinek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

morph231 napisał(a):

Nie mam pojecia Pixelik jak wycisnales taki wynik w spi :P osobiscie mam troszke ponad 18 min, amsz jakies pomysly co tu moze mi blokowac powiedzmy wydajnosc ?? Dodam ze #d mark 2001 na obecnej konfiguracji leci 19850 :] Pozdrawiam

sproboj cos jeszcze wycisnac z tego celka, podkręcenie pamięci tez daje kopa. Ja miałem celka 2,4@4ghz i pamięci 223mhz i wynik 15:30 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<lol> sluchajcie wiem ,ze to temat nie na ten dzial, ale wlasnie mam pamieci takie jak w podpisie, chcialbym wycisnac fsb ponad 200 albo chociaz 200 moj plan to poprawic wynik w spi i dobic do 20k w 3d marku 2001, mysle, ze zmiana pamiatek tu pomoze, bo proc mi sie slicznie krecil bo moglem luzowac timingi, jak juz nie moge wyzej obecnie 3,4,4,8 to proc ani drgnie, FSB 196. Jestem przekonany ze inne pamiatki by pomogly, o zmainie zasilki tez powoli mysle, bo jednak mysle, ze fortron noise killer 350W moze byc za slaby... Wiec moze podpowiecie jakie pamieci ??

Edytowane przez morph231

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi