Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

[...]

pozatym już raz nas wydymali i to na dobre 50 lat [...]

jak wydymali ?

to wina amerykanów że Polska znalazla sie na obszarach zdobytych przez Armie Czerwoną ???

Tak Amerykanów, wiem że to była decyzja polityczna (i głównym celem było wygranie wojny i pokonanie nazistów) ale gdyby zrealizowano brytyjski plan inwazji Europy przez Bałkany (z Grecji) to Alianci byli by w Warszawie i Berlinie przed ruskimi. Pozatym na konferencjach w Teheranie, Jałcie i Poczdamie jankesi o nas zapomnieli i oddali w łapy ruskich na 50 lat.

Ps. Austrię też wyzwolili sowieci i jakoś nie zostali tam 50 lat.

Crazy_Ivan napisał: 

[...] 

pozatym już raz nas wydymali i to na dobre 50 lat [...] 

Gdybysmy zaraz po wojnie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> sowietow nie bylo by 50 lat niewoli.

Jesli chodzi o bazy to byly one w niemczech, ameryka za te bazy placi i inwestuje w infrastrukture.

Jesli uwazasz ze Usa ma nas w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> to wiadomosci obejrzyj, moze przejzysz na oczy i uslyszusz co szkopy w gazetach o Nas smaruja

Sowietów to mogliśmy sobie wykopać jak byśmy mieli coś do powiedzeniea, niestety decydowali za nas inni m.in. Amerykanie --> patrz wyżej.

No i co ztego ze płaci i iwestuje w (swoją) ifrastrukturę? A kto ma to robić jak nie oni przecież to ich bazy a nie np. chińczyków. Fakt pozostaje niezmieniony jest to wojsko obcego państwa na naszym (jeśli zostaną przeniesione) terytorium - mnie się to nie podoba i mówię stanowcze NIE.

Gdzie napisałem że Amerykanie mają nas w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> TERAZ? nigdzie bo pisałem że teraz mają do nas interes ale jak on się skończy to zapomną o Polsce szybciej niż ją na mapie znależli :P Wielki pozatym sojusznik który cały czas utrzymuje dla nas wizy, gdyby nas tak lubili to powini je znieść a wcale im się nie spieszy, jakoś nie oczuwam tej wielkiej przyjazni mędzy naszymi narodami pozatym że my zawsze ich popieramy a oni co robią? niewiele lub nic.

Swiat mial dosyc wojny

Jak bysmy pogonili ruskich , stalin dal by se spokuj. Zolnierze radzieccy tez byli zmeczeni. Komuchy pokroju Świerczewskiego, wasilewskiej i bieruta zmontowaly na socjalizm

Mikolajczak przyjechal w 1945 r do polski ale nikt go nie poparl

Zaraz po pokonaniu szkopow trzeba bylo ruskich <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i tyle

Zaraz po wojnie zsrr bylo za slabe aby walczyc z USAi anglia, a gdyby polacy zaczeli walczyc brytyjczycy i usa by nas nie zostawili.

KAj by wizy zniesli na ich ryneku pracy pojawilo by sie kilkaset tysiecy polakow.Żaden kraj tego niw wytrzyma

na to trzeba czasu

Tak "jeśli" USA i Anglia by nam pomogła.

Na poczatku wojny Niemcy dostali ultimatum i co było z tego? Nic totalnie nic, a gdyby japońce nie zaatakowali USA to amerykańce nawet palcem by nie kiwneli. Po poprawie błędów taktycznych Hitlera być moze teraz Ciebie by nie było, mnie - wszystkich.

Francuzi mimo, ze mieli prawie 2x więcej wojsk niż Niemiecki, a "zdygali".

Ale zostawmy tą kwestie.

Powiedz mi jak państwo, które zostało prawie wytępione/spalone w obozach miałoby się przeciwstawić Rosji? USA i Anglia też była zmęczona - każdy kraj był zmęczony wojną.

BTW: USA i Anglia pomagało ZSRR więc nie mieli podstaw by nam pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na nie i prosze zeby zaden pajac sie nie przypieprzal bo i tak nie bede do tego watku zagladal,a tu widze ze od samego poczatku jakis kolo przychrzania sie do ludzi,bo jest kur.wa wielkim entuzjasta z powodu ze mu cos sie wydaje

i tak wejdziemy do tej pieprzonej uni,wiec zycze wszystkim entuzjasom ,zeby im to bokiem wyszlo

to miala byc ankieta,ale bydlo przyszlo i zrobilo bajzel

wy do uni chcecie wchodzic,a nie znacie znaczenia slowa ANKIETA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy do uni chcecie wchodzic,a nie znacie znaczenia slowa ANKIETA :lol:

Przykro mi stwierdzić, ale właśnie udowodniłeś, że nie masz pojęcia co to jest ankieta.

Jak widzisz gościu postawił temat z ankietą, czyli głosujemy + wypowiadamy się na temat tj. w tym wypadku wypowiadamy swoje poglądy na dany temat (Forum).

Trudno być tu rycerzem bez skazy prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na nie i prosze zeby zaden pajac sie nie przypieprzal bo i tak nie bede do tego watku zagladal,a tu widze ze od samego poczatku jakis kolo przychrzania sie do ludzi,bo jest kur.wa wielkim entuzjasta z powodu ze mu cos sie wydaje

OT:

Wiesz, każdy ma swoje poglądy. Niedługo będzie referendum - będzie okazja się wypowiedzieć.

A co do tego czy ktoś się "przychrania" - zwykle atakują eurosceptycy. Czasem euroentuzjaści. Tak czy inaczej wszczynanie pyskówek i obrażanie innych użytkowników (co sam zrobiłeś) jest objawem niskiej kultury. I w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest się za czy przeciw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np.

jestem ciekaw jaka jest wasza opinia na ten temat. bo ja aqrat nie jestem za wejsciem

Wybacz, ale nie masz chyba mozgu w takim razie, lub ewentualnie nie masz zielonego pojecia o omawianym temacie.

Podaj argumenty przeciw a potem porozmawiamy.

kulturalna dyskusja nie ma co i ten atak eurosceptyka :lol:

od kiedy w ankiecie ANKIECIE sie komentuje?

a jezeli juz wypowiadamy swoje zdanie i argumenty

a argument nie masz mozgu do mnie nie trafia,bo jak moglby chociaz pisac na klawiaturze bez mozgu :?

co do samej uni to ostatnio bylem na wykladzie :"Fakty i mity o uni europejskiej"

i pomijajac watki kulturalne,podkladanie sie w negocjacjach i wyprzedawanie terytorium to jeden zajebiscie wazny fakt - mianowicie finansowy -jest taki ze w najlepszym przypadku zyskamy nedzne grosze,a w juz troche gorszym nic nie zyskamy

a wozenie na rejestracji paru gwiazdek mam gdzies,zwlaszcza ze kaza jeszcze mi zaplacic za ta rejestracje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np.

jestem ciekaw jaka jest wasza opinia na ten temat. bo ja aqrat nie jestem za wejsciem

Wybacz, ale nie masz chyba mozgu w takim razie, lub ewentualnie nie masz zielonego pojecia o omawianym temacie.

kulturalna dyskusja nie ma co i ten atak eurosceptyka :lol:

od kiedy w ankiecie ANKIECIE sie komentuje?

a jezeli juz wypowiadamy swoje zdanie i argumenty

a argument nie masz mozgu do mnie nie trafia,bo jak moglby chociaz pisac na klawiaturze bez mozgu :?

co do samej uni to ostatnio bylem na wykladzie :"Fakty i mity o uni europejskiej"

i pomijajac watki kulturalne,podkladanie sie w negocjacjach i wyprzedawanie terytorium to jeden zajebiscie wazny fakt - mianowicie finansowy -jest taki ze w najlepszym przypadku zyskamy nedzne grosze,a w juz troche gorszym nic nie zyskamy

a wozenie na rejestracji paru gwiazdek mam gdzies,zwlaszcza ze kaza jeszcze mi zaplacic za ta rejestracje

Jak już pisałem wcześniej - oszołomy zdarzają się wśród entuzjastów jak i sceptyków. Dlaczego nikt dla odmiany nie zacytuje kulturalnego posta??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze jedna fajna sprawa:

nie będe płacił cła :D

Jeśli zamówie prenumerate jakiegoś miesięcznika to nie będe płącił dodatkowych kosztów, bo jak wynika z def. UE jest to wspólnota wiec jeśli zamówie w Angli jakis fajny miesięcznik itp. to nie płace 100% wartości tego miesięcznika :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na TAK, bedzie mozna jezdzic bez problemu za granice i sprowadzc sobie tyle trawy (Marychy oczywiśnie) ile sie chce, a w polsce gorzej nie bedzie napewno. a patriota i tak nie jestem.

A teraz masz jakieś problemy z wyjazdem za granicę??? I co ty gadasz o maryśce??? Już Ci się całkiem rzuciło na mózg. Nie pal tyle bo przez takich jak ty zawsze będzie więcej przeciwników legalizacji...

PS Dla euroentuzjastów - polecam dzisiejszy felieton JKM w "Angorze".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz masz jakieś problemy z wyjazdem za granicę??? I co ty gadasz o maryśce??? Już Ci się całkiem rzuciło na mózg.

No wiesz... Przecież nie każdego menela stać na paszport. A żeby pomyśleć, że trzeba będzie jeszcze mieć trochę kasy na wyjazd (i trawe) to już jest wyższa szkoła jazdy :).

PS Dla euroentuzjastów - polecam dzisiejszy felieton JKM w "Angorze".

Czekam, aż po południu w internecie opublikują 8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz masz jakieś problemy z wyjazdem za granicę??? I co ty gadasz o maryśce??? Już Ci się całkiem rzuciło na mózg.

No wiesz... Przecież nie każdego menela stać na paszport. A żeby pomyśleć, że trzeba będzie jeszcze mieć trochę kasy na wyjazd (i trawe) to już jest wyższa szkoła jazdy :).
To że wejdzemy do Uni nie oznacza że bedzemy mogli "zapomnieć" o paszportach, dopiero jak podpiszemy traktat z Shengen to tak, ale to ma nastąpić gdzieś w 2006 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że wejdzemy do Uni nie oznacza że bedzemy mogli "zapomnieć" o paszportach, dopiero jak podpiszemy traktat z Shengen to tak, ale to ma nastąpić gdzieś w 2006 roku.

Pisałem już o tym tutaj z 4 razy. Jak widzisz niektórzy mają już tak mózgi wypalone trawą, że nic już do nich nie dociera.

Poza tym aby przystąpić do Schoengen wszystkie państwa muszą się zgodzić jednomyślnie!

widział ktoś  może ultki ligi polskich rodzin- żałosne, że ktoś w to wierzy

Widziałeś ulotki prezydenta??? :lol:

Nie, no. Do was nie można pisać jak do rozumnych ludzi bo i tak nic nie rozumiecie.

1. Referendum jest w czerwcu.

2. Konstytucje UE podadzą w grudniu.

3. Przyjęcie praw UE przez 7 lat przed przystąpieniem, a potem głosowanie (przecież to bezsens!!!!!), co spowodowało spadek wzrostu PKB z 7% do 0%.

4. Nie wiadomo czy będzie można wystąpić.

5. Paszporty będą i tak potrzebne.

6. Więcej zapłacimy, niż z tego dostaniemy.

7. Wiecej utrudnień dla przedsiębiorców.

8. WIEKSZE PODATKI!!!!

Wy po prostu jesteście tępi!!! Mam dla was propozycje:

Podpiszcie ze mną umowę, a ja wam powiem później o co w niej chodziło :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szkopy wszystko w Polsce wykupia i zwolnia polowe Polakow to wtedy bedziesz wiedzial dlaczego lepiej nam bylo byc bez uni. Bo chyba powaznie nie myslisz ze niemcy czy inne kraje UE obchodzi los Polski. Polska nie bedzie w stanie konkurowac z innymi krajami poniewaz przemysl w Polsce pod kazdym wzgledem ustempuje EU. Nikt nie bedzie kupowac Polskiego towaru ktory kosztowac bedzie wiecej niz ten sam produkt z niemiec czy Francji. Polska jest dla Polakow ale po tym jak wejdziemy do EU to niestety ale w Polsce beda rzadzi szkopy i zabojady bo oni beda miec pieniadze i wplywy. Sumujac to co sie niemcom nie udalo zrobic militarnie w 1939 teraz po latach zrobia ekonomicznie. Zrobia sobie z Polski zaplecze na tania sile robocza.

Ale farmazony wypisujesz 8O Jesteś przedstawicielem LPR-u w Toronto? czy może Andrew Lepera?

farmazony??? on ma przykład takiej prawdziwej bezlitosnej ekonomii codziennie dokoła siebie... wszelkie firmy jakie wejdą do Polski po przystapieniu do Uni mają tylko jeden cel - ZYSK ZA WSZELKĄ CENE, myślisz że ich obchodzi, że nie będziesz miał za co jedzenia kupić??? Ja nie mem jeszcze utrwalonego jakiegos poglądu, ale nie ejstem ślepy i widze co się teraz dzieje u nas, co sie dzieje z naszymi przedsiębiorstwami... panuje WYZYSK i jest totalny BRAK POSZANOWANIA CZŁOWIEKA (mówie o firmach przejętych), a wszytsko dla zysków :cry: boje się, że po przystapieniu to może tylko powiększyć swoja skale... niestety, ale oni nie widzą nas inaczej jak tylko kolejnych 40 milionów dojnych krów... :( nie bał bym sie, żeby jeszcze nasi polityce byli inni... ale oni nietety nie potrafia zadbac dobrze o nasze interesy... niech nikt nie wierzy, że unia będzie nam dawac kase za darmo... bo nic nie ma za darmo... dadzą nam prawie nic, a zarobia sobie na nas pare razy więcej... czy nie mówie prawdy??? podkreslam, że nie jetstem przeciw!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche OT... wogóle to nawet nie mówiąc o Uni... teraz na całym świecie nie liczą się inne wartości jak tylko $... nie wiem jak daleko w przyszłośc patrzycie, ale jeśli ludzie się nie zmienią to fantastyczne realia z Mad Maxa staną sie nasza rzeczywistością... co mnie niestety wcale nie pociesza... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już o tym tutaj z 4 razy. Jak widzisz niektórzy mają już tak mózgi wypalone trawą, że nic już do nich nie dociera.

Poza tym aby przystąpić do Schoengen wszystkie państwa muszą się zgodzić jednomyślnie!

widział ktoś  może ultki ligi polskich rodzin- żałosne, że ktoś w to wierzy

Widziałeś ulotki prezydenta??? :lol:

Nie, no. Do was nie można pisać jak do rozumnych ludzi bo i tak nic nie rozumiecie.

1. Referendum jest w czerwcu.

2. Konstytucje UE podadzą w grudniu.

3. Przyjęcie praw UE przez 7 lat przed przystąpieniem, a potem głosowanie (przecież to bezsens!!!!!), co spowodowało spadek wzrostu PKB z 7% do 0%.

4. Nie wiadomo czy będzie można wystąpić.

5. Paszporty będą i tak potrzebne.

6. Więcej zapłacimy, niż z tego dostaniemy.

7. Wiecej utrudnień dla przedsiębiorców.

8. WIEKSZE PODATKI!!!!

Wy po prostu jesteście tępi!!! Mam dla was propozycje:

Podpiszcie ze mną umowę, a ja wam powiem później o co w niej chodziło :wink:.

GG bardzo dobrze mówi, bo większość polaków ogląda się tylko za swoimi korzyściami takimi jak możliwość pracy za granicą ( legalnej) sprowadzanie aut z zachodu bez cła oczywiście ;)

Ludzie czy wy nie widzicie tych zagrożeń jakie niesie za sobą nasze wejście do UE ? Co z tego że można sprowadzać auta czy podejmować pracę za granicą jak polska pójdzie w ruinę. Patrzcie na przyszłość żeby wasze dzieci miały dobrze a nie wy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz na całym świecie nie liczą się inne wartości jak tylko $...

Twoim błędem jest to, że postrzegasz człowieka przede wszystkim jako pracownika. Chcesz, żeby praca było bezpieczna, łatwa i przyjemna. Nie bierzesz pod uwagę faktu, iż pracujesz 8 godzin, a przez ponad 16 jesteś konsumentem! Chodzi o, żebyś w pracy zasuwał jak głupi i był wykorzystywany na maxa, ale w zamian po robcie idziesz do sklepu i masz być traktowany ze wszelkimi honorami, a pracownicy mają latać naokoło i być przez Ciebie wyzyskiwani.

W modelu, gdzie wszyscy szanują wszystkich (klienci pracownika) rozwój jest rząd wielkości mniejszy - nie ma elementu napędzającego - czy się stoj czy się leży to 100zł się należy :).

Z resztą - jak chcesz zadbać o poszanowanie człowieka? Zakazując pracy więcej niż 40 godzin i w weekendy, kodeksy pracy itp? To spowoduję, że sam nie będziesz szanowany jako klient, bo nie będziesz mógł kupić nic po 18 czy w niedziele! Dodatkowo pracownik, który nie może być bardziej wyzyskiwany (a może chce?) zarobi mniej na bułki.

Ludzie czy wy nie widzicie tych zagrożeń jakie niesie za sobą nasze wejście do UE ? Co z tego że można sprowadzać auta czy podejmować pracę za granicą jak polska pójdzie w ruinę. Patrzcie na przyszłość żeby wasze dzieci miały dobrze a nie wy  :!:

A nie uważasz, że to jaką przyszłość będą miały Twoje dzieci, nie jest powiązane, z tym w jaki sposób Ty żyjesz? Jeżeli masz więcej pieniędzy możesz posłać je do lepszej szkoły, czy też zapisać na kurs niemieckiego. Tutaj popełniasz ten sam błąd co niektórzy zwolennicy UE ("na razie możliwe że będzie gorzej, ale za to nasze dzieci będą miały lepiej" - co z tego, skoro będą głupsze???).

Podstawową kwestią jaką chciałem, żebyście zrozumieli jest problem wolności - niech każdy ma prawo produkować taki towar jak chce, założyć restaurację w której będzie serwował koty, czy też handlował z kim chce. To klient zdecyduje czy kupić od niego czy nie. Dlatego sprzeciwiam się UE z ich głupimi normami i sztucznym sterowaniem gospodarką, ale jestem zdecydowanym zwolennikem EOG, żebyś mogli sobie te samochody kupować i Schoengen, żebyśmy mogli mieszkać pracować gdzie chcemy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz na całym świecie nie liczą się inne wartości jak tylko $...

Twoim błędem jest to, że postrzegasz człowieka przede wszystkim jako pracownika. Chcesz, żeby praca było bezpieczna, łatwa i przyjemna. Nie bierzesz pod uwagę faktu, iż pracujesz 8 godzin, a przez ponad 16 jesteś konsumentem! Chodzi o, żebyś w pracy zasuwał jak głupi i był wykorzystywany na maxa, ale w zamian po robcie idziesz do sklepu i masz być traktowany ze wszelkimi honorami, a pracownicy mają latać naokoło i być przez Ciebie wyzyskiwani.

W modelu, gdzie wszyscy szanują wszystkich (klienci pracownika) rozwój jest rząd wielkości mniejszy - nie ma elementu napędzającego - czy się stoj czy się leży to 100zł się należy :).

Z resztą - jak chcesz zadbać o poszanowanie człowieka? Zakazując pracy więcej niż 40 godzin i w weekendy, kodeksy pracy itp? To spowoduję, że sam nie będziesz szanowany jako klient, bo nie będziesz mógł kupić nic po 18 czy w niedziele! Dodatkowo pracownik, który nie może być bardziej wyzyskiwany (a może chce?) zarobi mniej na bułki.

to akurat rozumiem, ale na myśli miałem co innego...

na myśli mialem inny preceder, potentaci rynkowi w rónych dziedzinach (firmy często będące w doskonałej kondycji finansowej) tak czatują na większy zysk, że są gotowi na wszystko... przedewsyztskim zwalniają pracowników i zrzucają na barki jednej osoby zadania, kóre wcześniej wykonywały dwie, czy nawet więcej nadal za te same pieniądze, a często nawet niższe... oczywiscie ta osoba godzi sie z tym, no bo co zrobi, $ na życie potrzebne, a lepsze to niż nic... niestety cierpi na tym zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne tej osoby... ze strony polityki firm to wygląda tak, jakbyś kupował jeden samochód, zajeździł go ile się tylko da i bierzesz następny bo ten sie już tylko na złom nadaje... ale przecież ludzie to nie samochody!!!! nawet samochody niektórzy traktują lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że ciężko wam będzie dojść do porozumienia ponieważ każdy z was ma swoje racje i poglądy polityczne i tak naprawdę nie ma o co się spierać czy ktoś jest za czy przeciwko UE bo i tak nasz kochany rząd zrobi to co dla niego bedzie najlepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki gg za nawyzywanie od tępych. Bardzo ładnie reprezentujesz eurosceptyków. Jak tak czytam to coraz bardziej jestem pewny swojej decyzji

Wielce szanowny Mutosie. Bardzo grzecznie przepraszam Cie za kolege gg i bardzo prosze o ustosunkowanie sie do jego argumentow - pomimo niewatpliwego despektu, jaki od niego doznales. Kolege gg po prostu poniosly nerwy - on wie i rozumie dlaczego jest przeciwko i nie moze zrozumiec (podobnie jak ja) dlaczego tak oczywiste argumenty, jak te, ktore przytoczyl nie przekonuja innych ludzi.

Czy tak grzeczna odpowiedz skloni Cie - UE-entuzjaste do rzeczowej dyskusji :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielce szanowny Mutosie. Bardzo grzecznie przepraszam Cie za kolege gg i bardzo prosze o ustosunkowanie sie do jego argumentow - pomimo niewatpliwego despektu, jaki od niego doznales. Kolege gg po prostu poniosly nerwy

Ależ ja już jestem całkowicie spokojny. Przecież to było tylko stwierdzenie tego, co wszyscy wiemy, ale nikt nie chciał powidzieć.

i nie moze zrozumiec (podobnie jak ja) dlaczego tak oczywiste argumenty, jak te, ktore przytoczyl nie przekonuja innych ludzi.

Już rozumiem - przecież napisałem czemu nie przekonują.

Mi też na początku było trudno to zaakceptować, ale takie są fakty.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, jak panowie spokojni to co innego.

Nawiązując do Waszych argumentów panowie eurosceptycy (z częścią się zgadzam z częścią nie) stawiam pytanie:

Jaką mamy realną alternatywę dla UE??

Moim zadniem żadną. Nie wierze, że np. sojusz gospodarczo - militarny propagowany przez pana Macierewicza. Nie wierze w nasze szanse w strukturach NAFTy. W moim mniemaniu jedyną alternatywą dla UE jest niestety izolacja i marginalizacja :( Nie mamy na tyle silnej gospodarki jak np. Norwegia czy Szwajcaria aby sobie pozwolić na luksus przebywania poza Unią. Te państwa są silne i stabilne ekonomicznie dlatego czy to w UE czy nie każde inne państwo będzie z nimi robić interesy. My takich szans nie mamy. Może kiedyś.

Poza tym idee Unii uważam za dobrą - silny sojusz ekonomiczno - gospodarczy wielu państw. Od razu nam tam lepiej nie będzie, ale dla naszych potomków już będzie dobrze (mam nadzieje). Zostawiając sprawy obecnemu biegowi (tzn. władze w rękach niekompetentnych polityków, lobbing, przekręty etc.) nie wróże Dużych szans dla Polski :(

Tak więc dlatego mimo wielu słusznych (i niesłusznych) argumentów eurosceptyków jestem na tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie zadnej alternatywy nie widac. Przeciez nie bedziemy sie izolowac jak bialorus. Ale irlandia nie weszla za 1 razem. Mieli zle warunki (jak my) powiedzieli nie wznowili negocjacje i wstapili po 3 latach. Wyobrazacie sobie polska jako biala plame w europie. Ja nie unia tez nas potrzebujei teraz powiemy nie a za 3 lata na lepszych warunkach 100% spoleczenstwa powie tak dla uni na warunkach ktore zapewnia nam rowne szanse w rodzinie ktora jest unia europejska. Głosujmy na nie na tych warunkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie zadnej alternatywy nie widac. Przeciez nie bedziemy sie izolowac jak bialorus.

Biedna, wyizolowana Szwajcaria... lol

Czemu niby mamy być wyizolowani w przypadku niewstąpienia?

Głosujmy na nie na tych warunkach

Oczywiście...

BTW. muszę przyznać, że trochę głupio się czuję...

Czemu my mamy wyszukiwać Wam alternatyw (podawałem już kilka razy, ale nie widzicie ich - chyba specjalnie)?

To Wy powinniście powiedzieć nam czemu Wasz pomysł jest dobry? Nie potrafię wymyśleć żadnego poważnego argumentu za - Wy najwyraźniej też nie. Wielcy unioentuzjaści buahahaha :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie zrobić tak, żeby zagranicznym firmom opłacało się zakładać TUTAJ firmy???

Czemu nie zrobić tak, żeby Niemcom z przygranicza opłacało się przyjeżdżać i tankować paliwo U NAS???

Czemu nie zrobić tak, żeby to OD NAS wyjeżdżały "mrówki" z alkoholem????

Czemu nie zrobić tak, żeby np. Opel Astra czy inny Hyundai produkowany U NAS był najtańszy w Europie ???

Czemu nie....

To tylko małe przykłady tego, co można zrobić. I NIE TRZEBA się izolować. Jakoś fabryki np. samochodów zakładali u nas BEZ UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi