springer Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 (edytowane) Właśnie zamówiłem Freezera 4 i na początek Arctic Creamique - zobaczymy jak się sprawdzi :-) Mam pytanie czy to prawda że zaplikowana pasta na boxowym coolerze ma właściwości klejące??? Jeśli tak to jak będzie można bezpiecznie zdiąć stary radiator? Edytowane 11 Maja 2005 przez springer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Ja pokręciłem procem w lewo i w prawo wkońcu puścił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Zabardzo nie wiem jaki to radiator WRIV, ale można powiedzieć ze tak możesz zrobić, jeśli oczywiście ten radiator nie ma zbyt cieńkiego denka (Freezer ma podstawke grubości około 10mm) 1435495[/snapback] Widziałem jak zamontowałeś tego Freezera na Socket A. widzie że mało miejsca tam masz. Jaką wysoką masz obudowe ?? w moim wypadku lepsze jest skierowanie Freezera do góry bo tam na NeoTec 4200 mam wiatrak 120mm który wyciąga powietrze ... hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Widziałem jak zamontowałeś tego Freezera na Socket A. widzie że mało miejsca tam masz. Jaką wysoką masz obudowe ?? w moim wypadku lepsze jest skierowanie Freezera do góry bo tam na NeoTec 4200 mam wiatrak 120mm który wyciąga powietrze ... hmm 1439989[/snapback] Jest to mała buda. Freezer dmucha (w sumie to on tak dmucha chodźby wcale :)) do góry dokładnie w miejsce gdzie jest wiatraczek w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Lazy One Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Dzisiaj kupiłem Freezera 4 + A Ceramique do Celeronka 1.7. Temperatura w idle spadła gdzieś o 7/8 stopni do 24C, hałas bez porównania z BOXowym wentylem, choć troche go słychać. To były plusy. Teraz minusy. WYKONANIE !!!!!! Nie wiem czy dostałem jakiś urzywany model czy co. Końcówki heat-pipe'ów są upaprane jakimś zaschniętym czymś, a po jednej stronie kilka finów też jest czymś upapranych (czymś innym w dodatku). Odgiąłem minimalnie te blaszki bo chyba za mocno by procka dociskały. Fajnie sie ułożył w obudowie bo AC FAN 3 TC dodatkowo wyciąga z niego powietrze (4mm miejsca zostało) od tyłu, a Chief od góry. Ogólnie bardzo dobry, tani acz ciężkawy wentyl. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 heatpipe w każdym modelu są upaprane ;) za tą cenę sprawuje się bardzo dobrze, właśnie mam 34st w idle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 zdjąłem as5, nałożyłem arctic mx-1 dobrze, prędzej miałem za mało pasty bo na pentagramie as5 został, włączam prime 14 minut a tam co? 45 stopni po 14 minutach !!! Zobaczcie sami: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Moje temperatury na procku: freezer na max (2045RPM) C&Q 1200MHz - 28'C freezer na min (1042RPM) C&Q 1200MHz - 31'C freezer na max (2045RPM) 2000MHz - 36'C freezer na min (1042RPM) 2000MHz - 39'C freezer na min (1042RPM) 2000MHz stres- 47'C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 zdjąłem as5, nałożyłem arctic mx-1 dobrze, prędzej miałem za mało pasty bo na pentagramie as5 został, włączam prime 14 minut a tam co? 45 stopni po 14 minutach !!! Zobaczcie sami: 1443482[/snapback] Czyli jaka roznica miedzy AS5 a MX-1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pe.Pe. Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Dzisiaj założyłem Freezera 64 na Athlona XP Thorton 2000+, przy procu na 2400MHz (10x240) 1,8V przy prime95 jest max 51 stopni, wentyl chodzi na ok. 2100 obr, pasta dołączona do wentyla MX-1 (plastelina). Wcześniej miałem CoolerMaster Aero 7 Light i na ustawieniach proca 2250MHz 1,65V było ok. 54 stopnie, przy 2350MHz 1,75V temperatura przekraczała 60 stopni, wentylator chodził na 2800 obr , powyżej bardzo nieprzyjemnie świszczał, pasta „srebrny” titan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Czyli jaka roznica miedzy AS5 a MX-1? 1443521[/snapback] tego to nie wiem, ponieważ prędzej miałem źle nałożonego as5, różnica między as5 na pentagramie qc80-cu na full a freezer 4 na full mx-1 to 11 stopni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Dzisiaj założyłem Freezera 64 na Athlona XP Thorton 2000+, przy procu na 2400MHz (10x240) 1,8V przy prime95 jest max 51 stopni, wentyl chodzi na ok. 2100 obr, pasta dołączona do wentyla MX-1 (plastelina). 1443550[/snapback] Tez sie przymiezam do zalozenia tego Freezera 64 na mojego AthlonaXP :) Masz moze CooperShima na procku, czy nie trzeba miec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) No więc zamontowałem Freezera na procku (939)... pierwsze wrażenie takie, że trzeba rozwalić płytę główną żeby to zamontować (chodzi mi o nacisk zapinki). No, w sumie przesadzam, nie było tak źle, ale nacisk potrzebny był zdecydowanie za duży. Za to potem wiadomo że nic nie jest w stanie Freezera oderwać od płyty :). Jeszcze nic nie podkręcałem (cholerny problem z dyskiem :mur:, na razie nie mogę zainstalować Windy), więc mogę tylko powiedzieć, jakie są moje wrażenia słuchowe. BIOS mówi, że temp w idle wynosi 32 stopnie. Niech mu tam będzie. Jeszcze Athlonika rozgrzejemy :D. Co do głośności, no więc właśnie... wentyla podłączałem na dwa sposoby. Najpierw do płyty głównej. Ponieważ owa kontroluje jego obroty, toteż od razu było cicho. Jako że nie mogę zainstalować windy więc nie wiem jak jest w stresie, kiedy temperatura procesora skacze. Następnie podłączyłem Freezera do baybusa Akasy (działa na tej samej zasadzie co Fan Mate). Puściłem go najpierw na maxa (wg specyfikacji Akasy 12V). Zdecydowanie wybijał się ponad wszystko inne w komputerze. Jednak w miarę jak jechałem w dół, wiatrak bardzo mocno się sciszał. W końcu doszedłem do miejsca (około 6-8V), w którym nie było go juz słychać. Zapewne powiecie: nic dziwnego - ale, ale. W moim kompie hałasowały: - dysk Samsunga 80GB SATA - trzymany w dłoniach więc bez wibracji; - dwa Nexusy 120mm skręcone na 6V - Tagan 480W - Freezer - wiatrak na DFI - zdecydowanie najgłośniejszy ale zatrzymyłem go palcem Wnioskuję, że wtedy Freezer musiał mieć między 19 a 21 dB, tak jak zresztą podaje SilentPCReview. A zatem: zalety: - świetny dla podkręcających - świetny dla maniaków ciszy - tani - nawet ładny :lol: wady: - trochę duża siła nacisku (ale naprawdę nie ma się czym martwić). Ogólnie rzecz ujmując: POLECAM! Jak zainstaluję Windę i zacznę kręcić to powiem jeszcze jakie tempy na 2,7 GHz w stresie i tak dalej. Edytowane 13 Maja 2005 przez jediknight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pe.Pe. Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Tez sie przymiezam do zalozenia tego Freezera 64 na mojego AthlonaXP :) Masz moze CooperShima na procku, czy nie trzeba miec ? 1443727[/snapback] Mam CS, ogolne od pol roku moj komp lezy plasko w pelni otwarty ze wszystkich stron, zakladalem freezera na mocowaniu od colermastera aero 7 lite , on ma prawie identyczna grubosc podstawy, freezer niestety dosc latwo sie daje przekrecac, ale juz kombinuje nad jakas blaszka dociskajaca mocowana do plyty na 4 sruby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Mam CS, ogolne od pol roku moj komp lezy plasko w pelni otwarty ze wszystkich stron, zakladalem freezera na mocowaniu od colermastera aero 7 lite , on ma prawie identyczna grubosc podstawy, freezer niestety dosc latwo sie daje przekrecac, ale juz kombinuje nad jakas blaszka dociskajaca mocowana do plyty na 4 sruby. 1443858[/snapback] Aha, czyli Twoj komp nie stoi "normalnie" tylko lezy na boku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pe.Pe. Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Aha, czyli Twoj komp nie stoi "normalnie" tylko lezy na boku ? 1444357[/snapback] Tak lezy na boku, własciwie to z obudowy jest tylko blacha do plyty, tzn. mialem taka obudowe ze plyta wraz z kartami byla zamocowana do takiej wysuwanej do tylu "szuflady". Poniewaz ostatnio duzo grzebie w kompie to zostawilem sobie tylko ta "szuflade" na stole, a zasilacz i napedy leza luzem obok. Moze kiedys dorobie do tego jakas drewniana obudowe, ale narazie nie mam czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) A co myslicie, zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do przerobki jakas werscje z PIV, bo one kosztuja w Proline 59zł, a wersja na A64 kosztuje 79zl. Jest miedzy nimi jakas roznica, skoro i tak bym wyciagal zapinke i wkladal nowa ? Edytowane 14 Maja 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 wersja na a64 kosztuje ~62zł na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Różnica jest tylko w zapince, której i tak nie wykorzystasz. Bierz to co tańsze! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
64BitInside-User Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 DziupekR1 wydaje mi się, że łatwiej pod socket A będzie przerobić wersje 64, wydaje mi się tak gdyż patrząc po zapince ta od 64 byłaby niezłą bazą do zrobienia tkiego modu, BTW zaraz się właśnie za to zabieram (akurat doszedł mój kochany freezer 64 :*) ale to moje subiektywne zdanie,... Mam takie pytanie gdyż zamierzam wymontować ten wentylek z tego chłodzenia i zamontować Papsta 90 z reduktorem mojego pomysłu, na to chłodzenie, i myślicie, że da się zyskać jeszcze trochę wydajności z tym wentylem na tej zamrażarce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 myślę że nie opłaca się, tracisz 6 lat gwarancji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
64BitInside-User Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Czemu tracę, przecież ten Top z wentylem można normalnie odkręcić, a co za problem przykleić w 4 miejscach do tych blaszek kropelką wentyl? :) Poza tym jak się nie używa wentyla to szansa, że coś się zepsuje jest naprawdę minimalna,.. bo przecież co może sie stać? Rurki mogą zacząć przeciekać? :D albo blaszki poodpadają? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 fakt, ale troche to dziwne, kupujesz chłodzenie za 70zł i wsadzasz wentylator za tyle samo :D imho zostałbym przy standartowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Witam, mam do Was pytanie, czy u Was heatpipy są ciepłe ? Bo u mnie przy athlonie64 3000+ są dosłownie zimne ... temperatura proca okolo 38 stopni. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 38 stopni to prawie tyle samo co Twoje ciała wytwarza... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 38 stopni to prawie tyle samo co Twoje ciała wytwarza... :wink: 1445292[/snapback] wiem, wiem :) Tyle, że one wydają mi się jeszcze zimniejsze niż mój palec :) Pozdrawiam, dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
springer Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 DziubekR1 - faktycznie Freezer 4 w sklepie proline.pl kosztuje 59zł ale zauważ że za koszty przesyłki zapłacisz w granicach 20zł w zależności od sposobu zapłaty(wysyłają wyłącznie kurierem). Niewiem dokładnie ale prawdopodobnie do Freezera 4 dodawana jest jakaś pasta termoprzewodząca, jednak w momencie kiedy zamawiałem go dla siebie nie wiedziałem o tym i zamówiłem dodatkowo arctic creamique :-| a słyszałem że ta oryginalna jest znacznie lepsza od creamique - czy faktycznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pe.Pe. Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Ja kupilem Freezera 64 na Allegro za 63zl + 11,5 zl przesylka z pobraniem, oryginalnej zapinki lepiej nie przerabiac (zawsze sie przyda przy zmianie platformy). Do freezera dolaczana jest pasta MX-1 i sprawuje sie bardzo dobrze tylko ciezko ja nalozyc, po jakichs 24 godzinach od nalozenia wydaje mi sie ze spadla mi jeszcze o 1 stopien temperatura w stresie, zobacze jeszcze co bedzie dalej, na opakowaniu pasty jest napis ze najwyzsza wydajnosc uzyskuje po 200 godzinach od nalozenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Witam, mam do Was pytanie, czy u Was heatpipy są ciepłe ? Bo u mnie przy athlonie64 3000+ są dosłownie zimne ... temperatura proca okolo 38 stopni. Pozdrawiam 1445260[/snapback] Mam termometr na stałe wetknięty między pierwsze blaszki od radjatora. Jest przy rurce i pokazuje 28,4'C. Temperatura procka 32'C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 No no, teraz na procku 1.8 GHz @ 1.4V pokazuje mi 37 stopni w stresie na paście Arctic Ceramique. Co prawda przy otwartej budzie i dwóch 120mm w tejże (@1000rpm oba) ale i tak ładnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...