Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

ale jak podlaczyc do mobo to mobo moze samo regulowac, albo kupisz regulator za 10 zl i tez bedziesz mial regulacje, tylko ze reczna

1591578[/snapback]

Witam.Czyli bios płyty będzie zarządał obrotami?.I jeszcze jedno sorki za OT ale mam dziwny kłopot w pracy forum otwiera śię bez kłopotów natomiast w domu strona główna otwiera śię bardzo wolno i w zasadzie do żadnego działu nie mogę wejść mam windę Xp profesional + Sp2 + Firefox,jakaś rada? :mur: Edytowane przez Turkina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy jak mu ustawisz. Jak podłączysz do mobo to albo mobo ma funkcję autoregulacji, jak np. moje dfi, albo speedfan bedzie chodzil w tle, a tam masz jeszcze wiecej opcji niz w biosie.

1592445[/snapback]

Mam płytę giga-byte GA-8I865P-G do niej jest dołączony program easy tune do monitorowania temperatur podkręcania,ale tam chyba(nie pamiętam jestem w pracy)brak jest regulacji obrotów.Po weekeńdzie kupuję freezera 4 to napiszę jak mi to działa :D Edytowane przez Turkina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam takie małe pytanie.

Czy montować Freezera 64 na PCU razem z dołączoną do niego podkładką na AMD 64, czy wystarczy ta co jest juz zamontowana na płycie głównej.

Konkretnie mi chodzi o ten moduł, co odziela procka od radiatora (no bo tego nie ma na płycie główniej).

I czy jak się zainstaluje ten moduł, trzeba używać pasty?

z góry thx,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. procka od radiatora nic nie oddziela poza pastą

2. to o czym mowisz to tzw. backplate, ktory wkladasz pod plyte i na plyte, czesc nad przkyrecasz do czesci pod za pomoca srubek

3. jak ten co masz na mobo jest beznadziejny albo ci sie nie podoba to wymieniasz, ale mozesz tez zostawic (wymieniac piekny zolty backplate na mojej dfi... mhhmm... głupota :lol:)

4. do backplate przymocowujesz freezera, dzięki zapince która zakładasz na górną stronę backplate mozesz regulowac nacisk miedzianego spodu freezera na procek posmarowany pasta

wszystko jasne? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Freezera 4 czy opłaca się go szlifowac, bo spód ma nieciekawy?? I ile st. to da?

1592950[/snapback]

Moja szklana kula mówi, że może coś dać, ale wcale nie musi. Sam sobie kiedyś wyszlifowałem, bo moja szklana kula powiedziała mi, że będe miał niższe temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Aug 13 2005, 23:18-->

CYTAT(Czaruś :) @ Aug 13 2005, 23:18)
Wystawionych już nie ma, zapytam... może coś znajdzie... :)

1593341[/snapback]

Już są http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60857726

Dzisiaj kupiłem Freezera 4 od AAB :D

Edytowane przez Turkina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie kieruje do osob ktore juz maja ten wentyl od jakiegos czasu

Ja go mam od okolo 4 miesiecy , dosc czesto go czyszcze itp. ale osttnio zauwazylem ze jakos on drga , przenosi to na plyte glowna a ta na obudowe i jest taki dziwne burzeczenie gdy obudowa jest zamknieta. - czy ktos cos takiego zauwazyl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic dziwnego ze przy 33 dBA wiatrak robi wibracje... zdziwiłbym się gdyby ich nie było... undervoltuj go

1599849[/snapback]

zmniejszylem na 1500obrotow na min - nie wiel ile to Volt bo zmniejszalem regulatorem ale tez cos slychac jakies buczenie

Ale te buczenie to juz nie ten wentyl - wprost przeciwnie przy 1500obrotow wcale ale to wcale nie slychac ( ucho okolo 10cm od wentyla) - zas to buczenie idzie z wentyla od chiefteca wyrobil sie:(

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Wczoraj przyszła paczka z Freezerem 4,temperatury spadły mi o 10 stopni na nie wygrzanej paście(MX-1).Mój komp to celek 2.66 w idle mam 37 stres 47 wcześniej było 40 i 55 na arctic Super Silent 4 Ultra TC(buda zamknięta w jednym i drugim wypadku).Mam takie pytanie jak długi jest czas wygrzewania pasty MX-1 spotkałem śię z okresem 200 godzin,zadzwoniłem do sprzedawcy(aab na Allegro polecam) i gościu stwierdził że po 2/3 dniach jest już wygrzana jak jest naprawdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic dziwnego ze przy 33 dBA wiatrak robi wibracje... zdziwiłbym się gdyby ich nie było... undervoltuj go

1599849[/snapback]

Ja mam włączonego na 12V i nie mam aż takich drgań, że by mi coś latało praktycznie nic nie ma... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taka akcje z Freezerem 64 , wlaczam kompa po nocy i od razu jak sprawdzam w biosie temp to ma juz 38-39 stopni, wczoraj po okolo 5 godzinach pracy na nim i instalowaniu wszystkiego po formacie mial gora 42, przewaznie 39 - 40 . Wiec pytanie czy temp po wlaczeniu nie powinna byc nizsza niz po 5 godz pracy ??? bo mi sie wdaje ze tak. Troche mnie zirytowal wczoraj gosc w serwisie jak go monitowali razem zpłyta gł. Zamotnował go wczoraj na podstawke od MSI bo ta od Frezeera Obrazek cos tam nie pasowala, czy ona jest wazna ???. Paste nalozyl tak ze nawalil jej troche na srodek i potem docisnal wiatrak, a mi sie wydawalo ze powinno sie rownomiernie po calej powierzchni rozprowadzic, z koli na stronie AC jest zeby robic tak jak on to zrobił....jest tez co o tym ze pasta dopiero po tygodniu czasu ma optymalne własciwosci. Procek niby chodzi jeden dzien. Co zrobic?? Zaznaczam że procek na razie nie był kręcony i chodzi sobie spokojnie na 1800 Mhz

Temp sprawdzam: Motherboard monitor 5

UPDATE: Przy Instalacji i grze w HL 2 temp skacze do 51 stopni , tak samo przy grze w GTA :SA --- chyba za duzo jak na F 64

Edytowane przez TomiURS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no za duza temp. :] u mnie na BOX (nie krecony) ma w Idle 30C

moze zle zalozony silencer albo zle pasta posmarowana a jak cos to czujnik walniety ...

Edytowane przez molimo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie.... teraz prz wylaczonym winampie, jednym okienku od gg i dwoch panelach w firefoxie mam 43 stopnie... przy grach skacze jeszcze bardziej do gory...a temp mialy byc duzo nizsze....(moj Duron 1.3 mial 46-49 w stresie) Co z tym zrobic ?? Bo prcek nie krecony a temp za wysokie :? Czy ma to jakies znaczenie, ze u mnie freezer wieje w kierunku przodu obudowy ?? z tylu mam zalozyonego jeszcze Cooler Mastera ktory wieje do srodka. Buda jest akutalnie otwarta ....

Czy to ze tego

Dołączona grafika

nie mam zalozonego pod plyta ma jakis wplyw na to ze sa tak duze temp ??

Edytowane przez TomiURS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TomiURS - a jaki numer biosu masz wgrany? Jak podstawowy 1.5 to zmień go na 1.8 i temeperatury się unormują.

1604437[/snapback]

No własnie mam 1.5 bo sprawdziłem Live Update, a teraz jest juz 1.9

Przepraszam za tego posta ale zielony jestem w tym temacie a nie chce niczego spiprzyc na nowej plycie

Wiec pytanie. Jak wgrac tego Biosa ?? Odpalam to MSI LiveUpdate, czekam az mi znajdzie najnowszy BIOS i potem co ?

Odpalilem setup i wyskoczylo mi cos takiego

Dołączona grafika

Patrzylem w Biosie i nie mam takiej opcji jak "Bios protection" - przynajmniej jej nie znalazłem , wiec co teraz... zamykam wszystkie programy , jade dalej i po klopocie ??????

I co by było jakby cos poszlo nie tak ???, bo slyszałem z z tym Live Update bywa roznie.... :?

Edytowane przez TomiURS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma to jakies znaczenie, ze u mnie freezer wieje w kierunku przodu obudowy ?? z tylu mam zalozyonego jeszcze Cooler Mastera ktory wieje do srodka.

No to niesamowicie ten gość co Ci zakładał pomyślał. Przecież lepiej chyba jest aby wydmuchiwał od razu ciepłe powietrze na zewnątrz czyli powinien byc obrócony do tyłu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO wiem tylko że z jego prawej strony na płycie są od razu wejscie na taśmy i przy mojej budzie troche ciężko go tak założyć. Moze zrobie fotki to wrzuce i pokaże jak to jest.

Zostawic tak jak jest czy zmienic tak jak jest w instrukcji czyli zeby wiał w kierunku tyłu obudowy i tego coolera ktory jest na tylnej sciance obudowy załozyc tak zeby wyciagał powietrze a nie wiał do srodka (zaznaczam że to moj jedyny wiatrak na budzie bo jeszcze jej nie ciałem a chce jeszcze 2 dodac - jeden z obku i jeden na gorze :) )??

A w przypadku gdybym chciał go tak przełożyć zeby wiał do tylu to musze od nowa pastą smarować ??

Edytowane przez TomiURS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi