Skocz do zawartości
k@mcio_pl

Winfast Gf 6800 U Or Sapphire Radeon X850xt Pe

Rekomendowane odpowiedzi

@Sulaco mam do Ciebie pytanko,jak spada u Ciebie wydajnosc po wlaczeniu SM2,0++ w Riddicku :rolleyes:  Bo z testow na EG tutaj http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=150 widac ze spadek jest zenujacy  :?  Sorry za OT  :wink: pozdrawiam

wlasne demo 1280x1024 0fsaa 8xaniso

2.0 - 63,9

2.0++ - 14,5

SLi

2.0 - 86,1

2.00++ - 27,2

1280x1024 4xfsaa 8xaniso SM2.0

norm 46,01

SLi - 76,6

SLi w riddicku wymiata, gdyby tak chodilo wszystko w SLi jak w nim...ale nie ma rozy bez lodygi :) testy robilem na sterach 71.25, na nich niestety nie dziala juz SM2.0++ z fsaa - framerate na poziomie 0,25fps, na sterach 71.84 riddick w ogole nie odpala, a na sterach 76.10 nie dziala w SLi, chociaz SM2.0++ dziala z fsaa :( jak nie urok to sraczka...

btw: tu sa fajne benche z riddicka

high-end

http://www.firingsquad.com/hardware/chroni...ck_performance/

mainstream

http://www.firingsquad.com/hardware/chroni...riddick_perf_2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę faworyzować nv bo x850xt pe jest najszybszą kartą na rynku i w najwyższych rozdzielczościach ze wszystkimi bajerami: AA i AF gf nie da jej rady, to jeśli masz kasiorkę, by teraz wydać ją na 6800u a w przyszłości możliwość zamiany na grafikę nowej generacji to bierz gf i ciesz się S.M3.0.Far :cry: z hdr jest obłędny a i inne gry będą miały te efekty, których radeon Ci nie da.Nowe karty będą za kilka miesięcy dostępne :?: Przez ten czas będziesz cieszył się gf i to wszystko w tym temacie.

Dziękuję za uwagę.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm-własnie to jest dziwne że niby ATI obsługuje HDR ale jak narazie to HDR na ATI nie działa w ŻADNEJ grze a jeśli chodzi o HL2 i te niby HDR na ATI w tej grze to NIE JEST prawdziwe HDR....

Było już gdzies o tym że to nibyHDR na ATI to jest robiony za pomocą BLOOM czy cuś takiego i wygląda to bardzo sztucznie....

A co do HDR to widziałem u qmpla demko Splinter Cell z HDR i w pełnej okazałości-poprostu SUPER!!W porównaniu do trybu z SM1.1 to dwie rózne gry!

Jednak trzeba przyznac że jeśli chodzi o samą wydajnośc to Radek x850xt jest szybszy i jeśli chodzi o 1600x1200 i AAx4/AFx16 to będzie najlepszy wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qqrydza - Jedynym powodem dla którego nei działa HDR w Far Cry jest NV, w żadnym wypadku radeony nie mają problemów z tym efektem, ba, pierwszy raz gdy był prezentowany w grach (HL2), to właśnie na radeonie (9800).

to, ze HDR w Far Cry nie dziala na ati, nie jest wina nv tylko samego ati...crytek wykorzystal istniejacy standard - OpenEXR, a ze ati nie spelnia jego wymagan pod wzgledem hardware, to juz jest problem tylko i wylacznie ati...byc moze pojawienie sie r520 zmieni ten fakt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasne demo 1280x1024 0fsaa 8xaniso

2.0 - 63,9

2.0++ - 14,5

SLi

2.0 - 86,1

2.00++ - 27,2

1280x1024 4xfsaa 8xaniso SM2.0

norm 46,01

SLi - 76,6

SLi w riddicku wymiata, gdyby tak chodilo wszystko w SLi jak w nim...ale nie ma rozy bez lodygi :) testy robilem na sterach 71.25, na nich niestety nie dziala juz SM2.0++ z fsaa - framerate na poziomie 0,25fps, na sterach 71.84 riddick  w ogole nie odpala, a na sterach 76.10 nie dziala w SLi, chociaz SM2.0++ dziala z fsaa :( jak nie urok to sraczka...

btw: tu sa fajne benche z riddicka

high-end

1326278[/snapback]

Widac ze Sli daje niezlego kopa :wink: Chociaz z drugiej strony wynik w okolicach 30klatek/s w rozdzialce 1280x1024 jest jeszcze do zaakceptowania ale na pojedynczej karcie juz nie :cry: Tak wiec widac ze zeby popykac w gierki obslugujace PS2.0++ bedzie potrzeba minimum 2x6800GT/Ultra lub poczekac na R520 lub cos nowego ze strony nVidii :-| Btw.Testy ciekawe tylko zadziwia mnie slaba wydajnosc ukladow Ati we wszystkich trybach :? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec widac ze zeby popykac w gierki obslugujace PS2.0++ bedzie potrzeba minimum 2x6800GT/Ultra lub poczekac na R520 lub cos nowego ze strony nVidii :-| 

tym PS2.0++ to osobiscie w ogole bym sie nie przejmowal. - nadali wlasna nazwe dla jednego efektu, ktory nie sadze aby zostal wykorzystany w wiekszej ilosci tytulow...taka ciekawostka i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym PS2.0++ to osobiscie w ogole bym sie nie przejmowal. - nadali wlasna nazwe dla jednego efektu, ktory nie sadze aby zostal wykorzystany w wiekszej ilosci tytulow...taka ciekawostka i tyle...

1327161[/snapback]

Jestem ciekaw jak ten PS2.0++ ma sie do SM3.0 :rolleyes: Bo skoro PS2.0++ jest wykonywany przez nowe karty to chyba musza byc uruchamiane jakies instrukcje SM3.0 :unsure: Jezeli nie to nie wiem dlaczego nie da sie tego efektu odpalic na nowych radkach :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw jak ten PS2.0++ ma sie do SM3.0 :rolleyes: Bo skoro PS2.0++ jest wykonywany przez nowe karty to chyba musza byc uruchamiane jakies instrukcje SM3.0 :unsure: Jezeli nie to nie wiem dlaczego nie da sie tego efektu odpalic na nowych radkach :wink: pozdrawiam

wykorzystali rozszerzenie ogl, ktorego ati nie obsluguje...nic nowego...chodzi o operacje na stencil buffer, a dotyczy to renderowania cieni w rozdz. 4x wiekszej - jezeli grasz w 1280x1024 cienie sa liczone w rozdz. 5120x4096, do tego dowalasz jeszcze jakies fsaa i juz masz 12fps :) z SM3.0 imho to nie ma wiele wspolnego bardziej z kiepska obsluga ogl'a przez ati ...ztcp w sw:kotor byla podobna sytuacja - soft shadows tragicznie wolna dzialaly na ati i standardowo byly wylaczone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja to widze tak ze jezeli kupiles plyte na SLI i masz odpowiednia ilosc gotowki to 6800U i za jakis czas dolozysz druga taka sama karte i na pewno lyknie w kazdej mozliwej rozdzielczosci i grze pojedyncza karte ati jaka by nie byla...

natomiast jezeli chcesz jedna karte to wysokich rozdzielczosciach + tak zwany eye candy mode bedzie lepsze x800xt pe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja to widze tak ze jezeli kupiles plyte na SLI i masz odpowiednia ilosc gotowki to 6800U i za jakis czas dolozysz druga taka sama karte i na pewno lyknie w kazdej mozliwej rozdzielczosci i grze pojedyncza karte ati jaka by nie byla...

natomiast jezeli chcesz jedna karte to wysokich rozdzielczosciach + tak zwany eye candy mode bedzie lepsze x800xt pe...

1327556[/snapback]

jw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

Może byście rozwiali moje wątpliwości przy wyborze pomiędzy Winfast GF 6800 GT 256 MB 256 Bit DDR III AGP

http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...id_produktu=615

a

Sapphire Radeon X800 PRO 256 MB 256 Bit AGP

http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...id_produktu=405

bo z ATI w cenie 1.5 z 16potoczkami pod AGP nic nie znalazłem :(

poprawka - Sapphire Radeon X800XL Atlantis 256MB GDDR3 VIVO&DVI

http://www.komsad.pl/sklep,740,11807644,80...n,165242,0.html

mój obecny zestaw:

AMD 2500@3000+ 1GB RAM Abit KV7 ATI9600Pro LCD 17" SATA160GB Liteon_401@801 Enlight+Chieftec420W

Edytowane przez chryst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<LOL>

Dyskusja na temat 6800U a X850XTPE a ty tu z x800XL :/

Do autora wątku : Bierz radeona

1357055[/snapback]

No to sie popisales :mur: Temat to jakas skamielina i autor pewnie juz podjal decyzje :wink:

Teraz radza co kupic chryst'owi :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...