Skocz do zawartości
Wiewiór81

Jak Wykryć Wąskie Gardło?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od momentu złożenia mojego komputerka mam wrażenie, że nie działa on na 100% swojej wydajności - może mam zbyt duże oczekiwania, ale mimo ogólnie szybkiej pracy sprzętu czasem widzę coś, co pokazuje, że nie wszystko jest różowo.

Przykładowo - czas kopiowania z DVD na HDD według mnie powinien być krótszy, wydajność grafiki jakby nie do końca ta...

Czy istnieją programy (lub zestawy programów), które potrafiłyby kompleksowo zbadać mój komputer i pokazać, co należy zmienić, żeby wszystko chodziło nieco dynamiczniej?

Czy ktoś ze "znających się na rzeczy" mógłby (np. na podstawie wyników z PCMarka, czy cuś :)) stwierdzić, czy z moim kompem jest wszystko OK, czy wymaga "rekonfiguracji"?

pozdrawiam

WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takim programikiem ,który w pewnym stopniu ci może pomóc jest SiSoftware Sandra.

W którejś zakładce (bodajżeCombined Perfomance-ale nie jestem pewny) sprawdza po kolei komponenty komputera i pokazuje je na takim pięciokącie . Widzisz wtedy które z ramion symbolizujące wydajność procka, pamięci , grafiki itd. jest najkrótsze i wiesz co dolega maszynie... :)

Inna sprawa to oczywiście na ile to jest wiarygodne ale na pewno jakiś pogląd będziesz miał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także mam taki problem i nie wiem czym jest to wywołane.

java script:emoticon(':-|')

smilie

Mój wynik w 3DMarku2001 jak dla mnie jest troszkę za niski jak na taki sprzęt - mam 8500 pkt. Czy toś może mi pomóc?

Moja konfiguracja: Sempron 2400@2700+ (10*193) 2*256 GOOD RAM 400 w dualu, 5200 Ultimate z zegarami 310/610 oraz płyta głóna ECS N2U400-A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smilie

Mój wynik w 3DMarku2001 jak dla mnie jest troszkę za niski jak na taki sprzęt - mam 8500 pkt. Czy toś może mi pomóc?

Moja konfiguracja: Sempron 2400@2700+ (10*193) 2*256 GOOD RAM 400 w dualu, 5200 Ultimate z zegarami 310/610 oraz płyta głóna ECS N2U400-A.

1374024[/snapback]

Wynik w normie, przecież to tylko słabiutki FX...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na komputroniku widziałem kompy o podobnych konfiguracjach a miały większe wyniki coś ok. 9500 pkt.. Windows również jest u mnie nastawiony na overclocking więc nie wiem w czym leży wina. SiSoft Sandra nie pokazuje żadnych błędów a zakup nowej kary odpada - nie mam kasy :cry: (i długo nie będę miał). Może ktoś wie co mogę zrobić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na komputroniku widziałem kompy o podobnych konfiguracjach a miały większe wyniki coś ok. 9500 pkt.. Windows również jest u mnie nastawiony na overclocking więc nie wiem w czym leży wina. SiSoft Sandra nie pokazuje żadnych błędów a zakup nowej kary odpada - nie mam kasy  :cry: (i długo nie będę miał). Może ktoś wie co mogę zrobić???

1382557[/snapback]

Człowieku ja mam Bartka 2500+ 256Ram (400) 9600Pro\XT (lub wyżej zależy od humoru karty he he) i też mam ok. 9500 (nie kręcąc)

PS: Przecież ten FX 5200 to cieńka karta mógłbym nawet powiedzieć cieniarska

Pozdro!!! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku ja mam Bartka 2500+ 256Ram (400) 9600Pro\XT (lub wyżej zależy od humoru karty he he) i też mam ok. 9500 (nie kręcąc)

PS: Przecież ten FX 5200 to cieńka karta mógłbym nawet powiedzieć cieniarska

Pozdro!!! B)

1382668[/snapback]

Jak to "cieniarska"?! Obsługuje chociaż DirectX 9 - kiedyś miałem Geforce 4 440MX 64 SDR i to był dopiero szmelc - na tym samym kompie wynik w 3dmark 2001 był równy 3900pkt. :lol: 5200 ultimate to dobra karta przynajmniej dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3dmark01 zależy od zbyt wielu komponentów kompa

odpal sobie 3dm03 i zobacz jakie wyniki

porównaj z rekordzistą tweakowym (jest toppic)

co do fx5200

miałem

sprzedałem

nie żałuję

i tak jest ot akrta lo-end nieważne co kto o tym myśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień stery na 44.03 - wynik od razu mocno podskoczy ;)

Do niedawna miałem FX5200u (zegary ok. 360/360) i wynik na poziomie 9700 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smilie

1374024[/snapback]

Masz dosc wysokie FSB a w 2k1 to bardzo istotne.Moze miec na to wplyw twoje MOBO ale nie koniecznie :) Jedyne zostaje to przeinstalowanie sterow i zaisntalowaniu najlepszych mozliwych pod GF 5200 (szukaj w tematach o ow karcie). Pamietaj ze jak instalujesz na nowo stery dobrze by bylo pierw usunac calkowicie poprzednie np. tym programem.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, coś tu u ciebie nie gra,ja mam GF4 Ti4200 64MbDDR i Celerona 2,6 na 256mb DDR333 i mam na zanieczyszczonym systemie miałem prawie 8000, cos tu masz wolno działającego...

BTW. Zmieniając na te 44.03 coś uzyska czy raczej stracę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprubuję zmienić stery na te 40. Jak do tej pory kożystałem z najnowszych referencyjnych - teraz mam chyba 71.cośtam cośtam. Może to pomoże...

Prubowałem programem nTune zmieniać taktowanie magistrali AGP zmieniłem z 66 na 77 ale nie było efektów - chyba jest zablokowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phi ja mam radzia 9200 (taki jak w podpisie ) i na moim "cieniarskim" Xp 2000+ ( bez kręcenia ) jest ok 8400 w 01 , a po zmianie FSB na 166MHZ mam 9100 więc chyba co nietak jest z tym twoim GF 4 TI 4200 , przecież to bardzo dobra karta a ma wynik tylko 8k ???? :sad: Musiż chyba troche bardziej zmusić kompa do szybkiej pracy :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to ma być?! Po zainstalowaniu sterów 44.03 wynik wynosi już 9500 (bardzo mi się to bodobało jak zobaczyłem) lecz gry chodzą wolniej, a taki nfs:u2 nie odpala wcale :cry:

Sprawdzałem kilka(naście) referencyjnych od 44.03 aż do najnowszych i jest tendencja spadkowa w 3dmark01 zaś gry chodzą szybciej. Wie ktoś może jakie stery są do tej karty najlepsze (5200 ultimate) z tych oficjalnych jak i nieoficjalnych (nieoficjalnych nie chce mi się testować za dużo czasu)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron to goowno, (przykład: Duron1,7 & Radziu9200SE(!!)+256DDR 266=szybciej nfs:u2 poganiał niż u mnie na Gieefie) Mógłby zmienić(żebym znalazł PIV s473 do 2,8 w przystepnej cenie, Tyle ze komp mi się ugotuje od środka(jak celek da w palnik to już się ciepło robi, i jest problem, komp ma 1typ pasującego coolera na proca więc niewskazane by było zeby się grzał ileśtam razy silniej :wink: )

EDIT:

znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48502165

Ale funduszy brak(chwilowo na k.telwizyjną zbieram)

Edytowane przez AKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, coś tu u ciebie nie gra,ja mam GF4 Ti4200 64MbDDR i Celerona 2,6 na 256mb DDR333 i mam na zanieczyszczonym systemie miałem prawie 8000, cos tu masz wolno działającego...

BTW. Zmieniając na te 44.03 coś uzyska czy raczej stracę;)

1392705[/snapback]

ja na p4 1.6ghz, gf4 ti4200 miałam ~10.5k

Ja na swoim sprzęcie mam 15151 w 3DMarku 2001SE i 5626 w 3DMarku03.

Czy to w miarę normalnie? Tj. czy powinienem się przestać martwić, że coś jest nie tak?

pozdro, WR81

1397939[/snapback]

Ja mam 9800 8x1 i 128bit i mam 16-17k w 2001SE :)

no a w 2003 mam 4500, wiec cos "slabiutko" ci idzie w 2001

Edytowane przez lukas-comp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na p4 1.6ghz, gf4 ti4200 miałam ~10.5k

Ja mam 9800 8x1 i 128bit i mam 16-17k w 2001SE :)

no a w 2003 mam 4500, wiec cos "slabiutko" ci idzie w 2001

1398674[/snapback]

Panowie z wysokimi wynikami mają naprawdę fajne rozmówki. Tych z "małymi się ignoruje :) !!! Ja tam w 3dmark03 mam 1800-1900 i się cieszę po kumpel ma Geforca 5600 a ma tylko 1600 :) . Kożystał ktoś z Nvidia Cooling path? Ja mam ECS-a z nforce 2 ultra ale boję się użyć, czy to jest bezpieczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi