Skocz do zawartości
TomekB

Katoda Do Wody

Rekomendowane odpowiedzi

Well, jeśli chodzi Ci o katody takie do pc to raczej sądząc po ilości i wytrzymałości kleju na plastykowych kwadracikach (które zamykają rurke przy wlocie i wylocie) to jest szczelna, ale pewnie nie w 100%. Z samym uszczelnieniem tego raczej nie powinno być problemu, natomiast możesz napotkać inny problem - a mianiowicie taki, że czasem przedłużenie kabla od katody = zmniejszenie jasności jej świecenia, lub nawet niecałkowite jej świecienie :/ Po drugie 620V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem już problemy przy przedłużeniu katody o drugie tyle samo kabla co standardowo :/ Może zależy to od katody...

Jak dotknie się odizolowanego kabla od katody która jest pod napięciem to czuć ten zapach spieczonej skóry... smells gut ! Dołączona grafika

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak 620V. O tym nie pomyślałem  :?  Aż się boje pomyśleć co by się stało gdyby .....  :wink:

1332514[/snapback]

Hmm... miałbyś pieczone rybki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam jakiejsc katody ktora moge wstawic do pojemnika z woda do WC...

Musi dawac reakcje z plynami UV (99% daje wiec to bez problemu) i musi miec tak dlugi kabel by mogla wyjsc jakies 0.7 m za obudowe...

Ktos moze testowal wsadzanie katody do wody :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykłą katode UV 10cm kup. złącze między katodą i kablem zalej wodoszczelnym sylikonem bezbarwnym i sprawa załatwiona?? lub postaw katode za rezerwuarem i tyle :P katoda wydziela mało ciepla więc nie powinna pęknąć w wodznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie chce nic mówić bo może się nie znam i wogóle, ale przypuscmy że katoda w tej wodzie da spięcie. Woda przewodzi prąd jak ogólnie wiadomo, a że bloczek miedziany to również nie będzie "bierny" - jesli nastapi przebicie napięcia na procka to ojjj.. ale ja to cieńko widze.

Jeśli pisze głupoty to sory ale ze mnie taki elektryk jak z lodówki solarium. :blink: :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=122098

Pamiętaj, rozszczelni się i masz jak chyba dobrze myśle po całym kompie (620V na pompke i wode -> woda do bloczków -> bloczki miedziane -> procek dead i se tak dalej poleci...

Po penis ryzykować... Wystarczy dać uvke 10cm koło zbiornika...

//Edit//

Znów mnie mendy wyprzedziły jedne no :[

;>

<;

;>

<;

Edytowane przez Nexer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aj co by sie stalo..to zalezy od pradu jaki przeplywa przez ta katode a nie od napiecia

mozna sie "kopnac" nawet 1kV o bardzo malym natezeniu i nic praktycznie sie nie poczuje

a mozna dostac niezle 5V i np. 30A

kwestia prundu:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wogóle nie rozumiem po co wkładać katode do wody?

Przeciez wystarczy zeby była za pojemnikiek a jeszcze lepiej zeby nie było jej widać....

Zawsze mozesz też użyć LEDów... kilka przykleić do zbiornika...

Ogólnie wkładanie katody do wody to głupi pomysł.

A kabel to se przedłużyć zawsze można.. więc nie widze problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kabel to se przedłużyć zawsze można.. więc nie widze problemu

1362536[/snapback]

Tak jak pisałem w innym topicu - przedłużanie kabli w katodzie niezawsze wychodzi jej to na dobre - może nawet dojść do tego, że będzie świeciła w 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że przy większym napięciu a tym samym oporze prąd płynie większy co wynika z prawa Ohma, owszem paralizatory pracują na wysokim napięciu, ale mają ograniczniki prądu tak aby nie popłyneło przez czlowieka więcej niż 10mA (60mA jest już zabójcze), napięcie 5V nie wymusi przepłwy dużego prądu przez twoje ciało -a to przez twój zrogowaciały naskórek

złap za elektrody, do którego przyłożono 1kV napięcia stałego bez ograniczenia prądowego to zobczysz czy to przyjemne jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włoż paluchy chociazby pod 3.3V od zasilki kompowej zobacz ile tam jest amperow:D nie wiem czy to nie wymusi duzego przeplywu;]]]

ps. 60mA jest zabojcze ale chyba tylko przy tak wysokim napieciu

slyszales moze o efekcie powierzchniowym

przy baaardzo duzym napieciu prad "slizga sie" po ciele - nic sie czlowiekowi wtedy nie stanie;]] a to taka ciekawostka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież nic nie stoi chyba na przeszkodzie, żeby poprzedłużać kabel przed inwerterem, a resztę zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku (np szkło/plexi + silikon do akwarium).

ewentualnie zalać całą katodę silikonem (hardcore ;) ).

12 V chyba nic złego rybkom nie zrobi (aż tak duże natężenie by było?). Najwyżej dostaną 5fps więcej :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież nic nie stoi chyba na przeszkodzie, żeby poprzedłużać kabel przed inwerterem, a resztę zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku (np szkło/plexi + silikon do akwarium).

ewentualnie zalać całą katodę silikonem (hardcore ;) ).

12 V chyba nic złego rybkom nie zrobi (aż tak duże natężenie by było?). Najwyżej dostaną 5fps więcej :D.

1362642[/snapback]

12V to idzie do inwertera, a od inwertera 620V, wystarczy dotknąć odizolowanego kabla by mieć spaloną skóre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem. Kurde, źle napisałem. Chodzi mi o to żeby katodę + inwerter wrzucić razem do jakiegoś szczelnego pojemnika, albo to zalać. Ale tak, żeby ew. tylko przewód 12V był narażony na kontakt z wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi