Skocz do zawartości
KamiKaze boski wiatr

Czy Warto Się Wymienić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam możliwość wymiany mojego procesora (northwood 2,6ghz) na prescota 2,4 ghz. Czy jest to opłacalna wymiana?? czy da sie tego prescota podkręcić , i czy może w tym być w tej zamianie jakiś haczyk (bo gość albo jest głupi i myśli , że 2,6 jest szybszy , albo ma jakiegoś kiepskiego tego prescota i chce go wymienic).

Czy jakość tego prescota może zależeć od partii albo jakiegoś innego czynnika?

Proszę o doradzenie w sprawie tej wymiany.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam możliwość wymiany mojego procesora (northwood 2,6ghz) na prescota 2,4 ghz. Czy jest to opłacalna wymiana?? czy da sie tego prescota podkręcić , i czy może w tym być w tej zamianie  jakiś haczyk (bo gość albo jest głupi i myśli , że 2,6 jest szybszy , albo ma jakiegoś kiepskiego tego prescota i chce go wymienic).

Czy jakość tego prescota może zależeć od partii albo jakiegoś innego czynnika?

Proszę o doradzenie w sprawie tej wymiany.

Pozdro

1365428[/snapback]

Nie oplaca ci sie

1 Moze to prescott 2.4E czyli 2.4/533 z 1MB cache bez HT

2 Bardziej sie grzeją, więcej Cahce nie znaczy ze lepiej, w grach bedzie nawet gorzej :)

3 z drugiej strony mój 2.4E bez zajakniecia idzie na 3.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

No to moim skromnym zdaniem sprwa wygląda tak:

Jak masz northwood-a bez HT a oferowany Ci prescott ma ową technologię brał bym bez zastanowienia, jeżeli jest to prescot bez HT to co kolega Sabat wspomniał to wymiana mija się z celem i posunę się do stwierdzenia że Twój northwood bedzie szybszy a napewno mniej się będzie grzał.

Ps. Napisz dokładniejsze info o oferowanym Ci procku.

Pozdrawiam

Edytowane przez KeinXor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba stary oszalałeś !!! Wymieniać na gorszego procka ??? Bez sens !!!

Nowe prescoty mają więcej Cache ale sa wolniejsze!! Widać to np. na teście cinebench, super pi i wogule gorzej wypadają. No czasami uda im się wygrać ale na ogół tak nie jest a tym bardziej że ten procesor ma o 200Mhz mniej. Na pewno twoj procek da sie podkręcić na 3Ghz. A co do porównania to dodam jeszcze że mój wujek ma prescota 3Ghz a ja mam Nortwooda 3Ghz i u mnie system windows xp ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> się znacznie szybciej. O jakieś 10s albo i więcej.

Prescoty mają sens jeżeli połączy się je z ramem DDR2 566Mhz albo szybszym, Intelem 925XE. Wtedy to ma kopa a a normalnych ddr i chipsecie z serii 8 (s478)to jest to jak dla mnie chała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o zakupieniu procka Prescota 3.0 E ?? , czy wart jest on swojej ceny (700zł) , bo moze by mi sie udało wymienić moje go northwooda 2,6 na niego za dopłatą 1xx zł . Co o tym sądzicie? da sie to coś podkrecic (bo po to wkoncu mam WC :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej ci podkrecic tego nortwoda?? Sam piszesz ze po cos masz WC, spokojnie go podkrecisz o te 400mhz i masz juz 3ghz, wiem ze to jest niewiele jak na P4 :mrgreen: ale masz 400mhz za free, zreszta zrobisz jak zechcesz, ja sie wypowiedzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba stary oszalałeś !!! Wymieniać na gorszego procka ??? Bez sens !!!

...A co do porównania to dodam jeszcze że mój wujek ma prescota 3Ghz a ja mam Nortwooda 3Ghz i u mnie system windows xp ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> się znacznie szybciej. O jakieś 10s albo i więcej.

Prescoty mają sens jeżeli połączy się je z ramem DDR2 566Mhz albo szybszym, Intelem 925XE. Wtedy to ma kopa a a normalnych ddr i chipsecie z serii 8 (s478)to jest to jak dla mnie chała.

1366286[/snapback]

Rozumiem ze Ty i wójek macie IDENTYCZNĄ konfigurację sprzętową - inne porównanie jest nie na miejscu.

Skąd takie informacje ze presccot na 925 jest o NIEBO szybszy niz ten sam procesor na innej podstawce(478) - jesli juz podpierasz się testami to uwazam ze sa bardzo porównywalne dla obu chipsetów.

Co do pytania czy wymiemiać - uwazam ze wymienia się konkretnie a nie 100Mhz tu czy tu - niezaleznie od procesu niewiele to da - jesli zmienic na presccota to na takiego 3 lub powyzej - inaczej płacisz a efekt średni.Kazdy zawsze broni swego i to zrozumiałe ale jesli juz wymieniać to niech to da się odczuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prescott jets faktycznie nowszy i ma to swoje zalety - wiecej kaszy i insterukcje SSE3 - ale nie ma to wplywu na wydajnosc (a jesli nawet to ujemny) i sie strasznie grzeje

przy tych samych czestotilwosciach northwood powinien bys szybszy, dopiero po podkrecenu northwooda i prescotta to jakis >3,5 prescott zaczyna wygrywac w takim porownaniu (kiedys czytalem taki test na bit-techu - z tego co pamietam)

jeste jeszcze jedna kwestia: chyba obecnie jedynym zrodlem do kupna northwoda jest allegro :angry: bo w sklepach juz chba dawno pozchodzily, a prescotta mozna dostac wszedzie 'od reki'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

też stałem przed możliwością zamiany mojego poczciwego NW na Prescotta (właśnie na 2.4 FSB133 bez ht). Na początku się troche wahałem ,że może na prescot'cie będzie lepszy O/C (ponoć jest świetny na tych modelach). Do czasu ,kiedy zacząłem kręcić swojego NW :) Poszedł niewiarygodnie wysoko ,bo z FSB 100 na FSB 200 czyli podkręciłem go o 1800 mhz i mam 3600mhz (prime stable). Po prostu brak mi było słów jak zobaczyłem post bios-u a później boot WinXp i przejście testów

W Northwoodach drzemie moc :)))

olej prescotta

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram!! Jak masz 2.6 to nawet jak wymienisz na 3.0 to różnica będzie prawie nie odczuwalna :/. Poczekaj lepiej aż wyjdą dwurdzeniowe :P wtedy dorwiesz model o podobnej cenie a wydaność będzie o niebo lepsza!!

1370948[/snapback]

no super perspektywa, teraz wymienic tylko cpu na cos znacznie szybszego. CZy moze poczekac jakies 6-7 miesiecy i kupic sobie duala, ale nie zapominajmy ze mamy do czynienia z Intelem wiec wraz z kupnem CPU przygotujmy sie na kupno nowej "dedykowanej" plyty od duale, ktora zapewne bedzie drozsza od normalnej, no tez mi piekna perspektywa.

Ja bym na twoim miejscu:

1:podkrecil to co obecnie masz do 3.0 - 3.2 Ghz i miec spokuj

2:wymieal ale jak juz to na prescota minimum 3.2ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no wybitne porownanie, gosc ma 10sekund roznicy w ladowaniu windows przy procach 3,0 wykonanych tylko w innych technologiach :lol: zapomnial dodac chyba ze na jednym jest Asrock i 128ram i dysk 5400rpm.... nie ma to jak opinie znawcow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no wybitne porownanie, gosc ma 10sekund roznicy w ladowaniu windows przy procach 3,0 wykonanych tylko w innych technologiach  zapomnial dodac chyba ze na jednym jest Asrock i 128ram i dysk 5400rpm.... nie ma to jak opinie znawcow.

Kolego znacznie się mylisz :) ani ja ani wujek nie mamy wybitnych płyt głównych a oba dyski to 7200rpm. Ram aż sam ze zdziwienia u siebie wyjmowałem aby było go tyle ile u wujka i nie miało to praktycznie wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi