crensch Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Trochę sie uslug narobilo i trzeba bylo zwiekszyc dsl'a. Zmiana z 1000 na 2000 trwala prawie miesiac bo w telepunkcie pewna znudzona pani po prostu zapomniala o jednym z wielu wnioskow. Telepunkty to niby nie tepsa tylko podwykonawcy ale... w kazdym razie po interwencji zadzwoniono przeproszono i przerzucono na 2Mbity. Adresacja zatrybila od razu po restarcie. Tylko tranfer w testach np na numion.com mialem okoo 250k .. no mysle moze czegos nie przestawili i to portwa...czekam 3 dni i dzwonie do polpaka. tam pani mowi ze zmienili soft na modemie...testuje i jak nic w dalszym ciagu predkosc nie przekracza 600 k...na moje "nie zamkne zlecenia dopuki lacze nie bedzie dzialalo tak samo jak na 1Mb conajmnie (mialem wyniki od 600k - 1.1M) no i teraz juz nie bylo usmiechow tylko bardzo zimna sie pani stala...ktorekie odpowiedzi ze sprawdzono 2 razy i od rutera do mojego modemu jest max 2 mega i to znaczy ze dziala... Chorera nie pamietam jak to jes w umowie... w kazdym razie po zamianie place prawie raz tyle co za 1M a dostaje jakosc lacza taka jak w 512k...to chyba dziwne ps. sprawdzalem rano...3 testy co 10 min i wynik od 120k-250 no qfa to juz na 512 neostradzie sasiad ma 260k co jest grane???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 A sprawdzales z jakiegos ftp tez? czy tylko numion ktory bywa bardzo zawodny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Numion nie jest w żadnej mierze wymierny. Spróbuj coś zassać na przykład z kernel.org. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 W Telepunktach i tpsa panuje chaos. Jak zamówiłem DSL 1Mbit to dali DSL 0.5Mbit a płaciłem za 1Mbit. Nie pomogło tłumaczenie ze to działa za wolno... dopiero po 3 miesiącach zmienili prędkość łącza na 1Mbit. Pozniej jeszcze była batalia o zwrot kasy za te 3 miesiące bo przecież płaciłem ponad 2X więcej, na szczescie sie udało, ale straciłem duuuzo nerwów i czasu. Teraz mam DSL 2Mbit transfery jakie uzyskuje z serwerów to równiutkie 256KB/s czyli wszystko tak jak powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Współczuję. Nie poddawaj się. Walcz z gnojami. Ma być ponad 256kB i koniec! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffx Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) :lol: 2MBit = 2048 / 8 = 256kb/s :D lol czy ja cos zle licze ? :D poza tym jak Twoj sasiad moze wyciagac na neo 512 az 260kb/s :?: 64kb/s to maks co on moze miec !! a tak w ogole - jaki jest sens przesiadania sie na szybsze lacze skoro i tak masz limit ? to juz najwieksza glupota chyba jest :) ja tam mam neo 768/192 ( bez limitu ! ), ciagne po 80kb, wysylam po 20 i jest spox :) i NIE MA LIMITU! :P Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez ffx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) :lol: 2MBit = 2048 / 8 = 256kb/s :D lol czy ja cos zle licze ? :D poza tym jak Twoj sasiad moze wyciagac na neo 512 az 260kb/s :?: 64kb/s to maks co on moze miec !! a tak w ogole - jaki jest sens przesiadania sie na szybsze lacze skoro i tak masz limit ? to juz najwieksza glupota chyba jest :) ja tam mam neo 768/192 ( bez limitu ! ), ciagne po 80kb, wysylam po 20 i jest spox :) i NIE MA LIMITU! :P 1388325[/snapback] No zle liczysz (tj. zapisujesz). 2Mbit = 256 kB/s :D A kolega pewnie pisze o kb/s (kilobity na sekunde, a nie kilobajty) :lol: Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 :lol: 2MBit = 2048 / 8 = 256kb/s :D lol czy ja cos zle licze ? :D poza tym jak Twoj sasiad moze wyciagac na neo 512 az 260kb/s :?: 64kb/s to maks co on moze miec !! a tak w ogole - jaki jest sens przesiadania sie na szybsze lacze skoro i tak masz limit ? to juz najwieksza glupota chyba jest :) ja tam mam neo 768/192 ( bez limitu ! ), ciagne po 80kb, wysylam po 20 i jest spox :) i NIE MA LIMITU! :P 1388325[/snapback] przeliczasz bity na bity i wychodzi mniej?? <_< pisz kB a nie kb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) :lol: 2MBit = 2048 / 8 = 256kb/s :D lol czy ja cos zle licze ? :D Tak zle liczysz B - Bajt b - bit Powinno byc 2Mb (megabity) = 2048kb / 8 = 256kB/s edit: no ladnie troszke sie spoznilem i juz kilka postow jest przedemna ;) Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez jg5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffx Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 no dobra dobra :P teraz bede wiedzial ;) zawsze mi sie to mylilo :D ale zasada ta sama - dzielisz przez 8 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 NIe ma to tamto. Numion to chyba najmniej miarodajny test jaki widziałem. Jesli chcesz cos juz testowac to tu: www.dsl.cz lub tu z szybkiego servera pobrac plik: test.mcnet.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) ffx "DSLu" nie ma limitow i do tego mozna legalnie dzielic jakby ktos sie pytal :wink: Jakies sa wasze praktyczne doswiadczenie z DSLem zwiazane z dzieleniem? W koncu jest tylko 256kb/s? Czy przy np 6 userach up nie bedzie szybko sie dlawil? Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez WaWrzOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 ja mam DSL2000 dzielony na 30 userów, jesli masz dobry qos to nie ma żadnych problemów.... grunt to ograniczenie transferu uploadu per user i liczby nawiązywanych połączeń na usera... DSL-e nie lubią zbyt dużej ilości połączeń... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Ja na razie nie moge sie doczekac by zmienic neo w DSL1000. Walcze juz ponad 1/2 roku. Raz mi odmowiono z przyczyn technicznych, ale teraz dostalem zgode. Zegnaj neo 640 (i tak super sie spisywalo) witaj stale IP i przede wszystkim ten 256Kb/s upload !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Co to za nowomoda z tymi jednostkami? Transfer okreslamy jednostka kbit/s albo kbps a nie zadne kB/s i inne kwiatki...podobnie mbit/s albo mbps, gbit/s itd. W KB to sobie wielkosc filmu mozesz liczyc. A kB/s to w ogole nie istnieje, nie mam pojecia skad ludzie takie rzeczy biora i jeszcze innych pouczaja... w szkole teraz tak ucza? Co do DSL'a z tematu posta to wspolczuje, ale obawiam sie, ze nie jestes sam na tamtej "dwojce"... zdarza sie to nader czesto w Polpaku i nie jestes jedyny. Czesto paru klientow wisi na tym samym strumieniu 2mbit/s i pewnie tak zostales podwieszony na routerze po zmianie. Jesli sa to firmy to z reguly nie ma problemu, ale jesli trafi sie ssacz ktory chce cala dobe wyciskac maksymalna przeplywnosc to coz... trzeba bylo brac od innego operatora, np. Telenergo. Zwlaszcza, ze w Polpaku masz tego DSL'a z zerowym CIR'em i mozesz im na kant stolu skoczyc teraz. "Do routera" to piekne slowo-klucz w tej branzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 MSPANC Co to za nowomoda z tymi jednostkami? Transfer okreslamy jednostka kbit/s albo kbps a nie zadne kB/s i inne kwiatki...podobnie mbit/s albo mbps, gbit/s itd. jak juz tak wszystkich na okolo po katach rozstawiasz.. to zajrzyj do tabeli jednostek SI i sprawdz symbole przy jednostkach mega i giga <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Silverfast: a wez sobie wlacz dowolnego klienta p2p czy jakiegos download managera i zobacz, w jakich jednostkach Ci transfer pokazuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 A ja polecam Dialog jak ktoś ma dostęp. Szybko i bezproblemowa obsługa , zwisy bardzo rzadkie , transer mam przy łączu jak w podpisie ok. 100 kB/s(bajty nie bity :) ). Podzielone na routerze Pentagram Cerberus na 9 ludzów :) i wszystko śmiga jak złoto B) POLECAM DIALOG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Co to za nowomoda z tymi jednostkami? Transfer okreslamy jednostka kbit/s albo kbps a nie zadne kB/s i inne kwiatki...podobnie mbit/s albo mbps, gbit/s itd. W KB to sobie wielkosc filmu mozesz liczyc. A kB/s to w ogole nie istnieje, nie mam pojecia skad ludzie takie rzeczy biora i jeszcze innych pouczaja... w szkole teraz tak ucza? 1425354[/snapback] Często przedstawia się szybkość transferu w kB/s lub KB/s (albo po prostu KB). Jednostka ta jest wielokrotnością kbps (osiem razy większą). Jeżeli więc przeglądarka informuje o transferze rzędu np. 30 KB/s oznacza to, że dane są transmitowane z prędkością 240 kbps (8*30KB= 240 kbps). Ktoś tu ma jakieś braki chyba a chce być mądrzejszy niż wszyscy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 moim zdaniem ta dyskusja jest OT, niepotrzebnie roztrząsanie drobnych problemów, takie jak ogólnie panująca dyleksja na forach... chodzi głównie o to aby piszący kB/s czy kbit/s wiedział o czym pisze i nie wciskał komuś że DSL-e mają 2 MB/s transferu czy 230 kbit/s... a wszyscy bedziemy żyć spokojniej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...