Skocz do zawartości
Elektron

Hallołin :) w polsce?

Hallowen w Polsce??  

1. 1. Hallowen w Polsce??

• tak
      7
    • bez roznicy
      3
    • niszczenie Polskiej tradycjii
      8
    • pokiego to??
      20

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie bez sensu, kolejny element glupiej kultury amerykanskiej w polsce, po cholere to...

sto procent racji!

Jak tak dalej pojdzie, bedziemy obchodzic 4.lipca :lol:

My mamy do opijania 11 listopada, wystarczy w zupełności :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... Jakie amerykańskie święto? Halołin to święto czysto pogańskie, które (jak wszystko) Chrześcijanie ukradli i przystosowali do swoich celów. "Dynie" na przykład to część tradycji irlandzkiej (o ile się nie mylę) - maski miały sprawić, aby złe duchy nie rozpoznały uczestników uroczystości. Jestem pewien że wszystkie kultury celtyckie obchodziły swieto duchow właśnie w okolicy listopada, co do innych nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... Jakie amerykańskie święto? Halołin to święto czysto pogańskie, które (jak wszystko) Chrześcijanie ukradli i przystosowali do swoich celów. "Dynie" na przykład to część tradycji irlandzkiej (o ile się nie mylę) - maski miały sprawić, aby złe duchy nie rozpoznały uczestników uroczystości.  Jestem pewien że wszystkie kultury celtyckie obchodziły swieto duchow właśnie w okolicy listopada, co do innych nie mam pojęcia.

Tradycja bodajze szkocka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh swieto fajne ale w Polsce mamy zajebisty dzien trupka i starczy !

Tak - samonapedzajacy sie :lol: - co roku coraz wiecej ludzi ginie 1.XI wiec w nastepnych latach coraz wiecej ludzi jedzie 1.XI odwiedzić groby. I znowu coraz wiecej ludzi ginie na drogach.

Po cholere kopiowac czyjes zwyczaje ?

Bo wypełniają pewną lukę. Ten zwyczaj służy głównie oswojeniu się ze śmiercią - tak jak niektore "dance macabre" były robione specjalnie pod dzieci - szkielety wyglądały na całkiem szczęśliwe.

Zwyczaj przyjmie sie jezeli bedzie potrzebny. Jezeli nie - nie ma żadnej siły która zmusiłaby do jego przyjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dotąd to o tym nie myślałem ale ostatnio doszedłem do wnisoku że hallowłineek jest nawet spoko i myśle że to kolejny powód do zabawy i zapomnieniu chociaż na chwilę o naszej pięknej polskiej optymistycznej :wink: :lol: rzeczywistości :( :?

Więc nic do hallowłinka nie mam i uważam że jest spoko Dołączona grafika

looknijcie ta dynię poniżej Dołączona grafika :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi