Skocz do zawartości
/matthew/

Przesiadka Na Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sprzęt jak w opisie i pomyślałem tak sobie, czy nie warto już pomyśleć o czymś nowym... Na myśl przyszły mi nowe AMD 64 a mianowicie model 3200+ socket 939 no i do tego jakaś płytka główna. Czy opłaca się przesaidać?? Chciałbym też w końcu mieć HT, czyli kusi nie Intel prockiem, np. 3.0, albo 3.2 pczywiścei pod 478. Co byłoby najwydajniejsze?? Głównie gram w gry i pracuje nad grafiką w 3Ds max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje zaczekać jeszcze z jakieś 3 miechy - do momentu aż venice pojawią się w polsce... wtedy kupisz sobie jakąś wypasioną płytkę na s.939 i wsadzisz do niego venice.. poczem podkręcisz go... venice się kręcą zajebiści*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Ci platformę A64. Kupisz sobie jakies mobo s939 z AGP (np. MSI K8N Neo Platinum), wnioskuję, że grafiki nie będziesz zmieniał. Do tego Winchester 3000 albo 3200 (odpowiednio 1,8 i 2GHz) no i gitara.

1414103[/snapback]

Prawda. Grafiki w tej chwili jeszcze nie będę zmieniać, to dopiero pod koniec roku...

@victor89 Aco to jest ten "venice"?? To jakaś nazwa kodowa nowego rdzenia?? I jeszcze jedno, czy moje pamięci po ew. modernizacji będą prawidłowo działały??, bo słyszałem że często są kłopoty z Hynix'ami i AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venice to nazwa kodowa nowego jadra A64. Poprawiony zostal kontroler pamieci, dodana obsluga instrukcji SSE3 i pewnie cos jeszcze ;) Mozna juz kupic na forum Luks_pl sprzedaje. O ile mnie pamiec nie myli to za 3200+ wersje box z trzyletnia gwarancja trzeba wycelowac 880zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zamisat Winchestera/Venice kup sobie (jak będą) Turiona64 Lancaster MT-30 (1,6GHz) 1MB cache L2 (przy standartowych ustawieniach pobiera 25W), do tego DFI LanParty UT nf3 250gb, dobre chłodzenie i nic tylko prosi się, żeby podkręcić!

Tematy nt. Turiona na forum:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=109262&hl=turion

Możesz także poszukać na stronie głównej tweaka w archiwum - bylo cos o turionie, który dorwali goście z extremesystems :-D

UPDATE: znalazłem - http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=turion

2GHz na 1V - robi wrażenie :twisted:

Edytowane przez micitek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz P4 @3GHz i chcesz platformę zmieniać?  :blink: Zainwestuj lepiej w jakąś porządną grafę, Radek 9550 w tym konfigu jest raczej wąskim gardłem jeśli grasz. Imho mi szkoda narazie byłoby pieniędzy na przesiadkę  :huh:

1414385[/snapback]

:lol: gdzie ty widzisz 9550? bo ja widze 9700pro . Ale tak swoją drogą to ja bym sie jeszcze wstrzymał, to p4 nie jest takie złe. Jak zmieniać na a64 to już na venice i do tego dobrą grafe na pci-e np x800xl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz twoja platforma też jest dobra, ale jeżeli chciałbys zmieniac proca to poczekaj na tego A64 "Venic", podobno sie kręci, ktos wyżej napisał, że 3,15GHZ po o/c to nie problem, to nawet jakbys osiągnął te 2,8GHZ(taki 2,5GHZ A64 spokojnie konkuruje z PIV 3,7GHZ) to będzie duża wydajność nawet dla 3ds max który dostanie kopa. A do gier to będzie miód maszyna:)

P.S Platforma Intela też niejest zła, ale teraz bardziej się chyba opłaca jednak poczekac na tego Venice, albo na jakiegoś selekcjonowanego Winchestera z dobrym o/c.

Edytowane przez lori129

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Fidel - jak już teraz zmieniac proca i płyte, to tylko 64bity - jeśli nie chce mieć taniego AMD o wydajności większej od odpowiednika u konkurencji, to niech bierze P4 z serii 6xx. Jednak w naszym pieknym kraju jeszcze trochę poczekamy, zanim będziemy kupować sprzęt nie patrząc na portfel (mała dygresja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@victor89

A wiesz na jakim chlodzeniu byly te testy robione? Niewielu sobie na to moze pozwolic to po pierwsze. Po drugie procek procowi nie rowny i zobaczymy jak w rzeczywistosci bedzie to wygladac i wtedy bedzie mozna powiedziec, ze venice jest krolem O/C. Winchester tez sie kreci dobrze, ale proce wyprodukowane do 50 tygodnia 2004. Pozniej juz nie jest tak rozowo z tym.

@matthew

W twoim wypadku imo nie oplaca sie zmieniac proca. Chyba, ze

2 fps wiecej w grach cie zadowoli ;) Przy twoim konfigu dla gier to predzej karta graficzna bedzie waskim gardlem, a nie procek (zakladajac, ze chcesz pograc w najnowsze produkcje z detalami na full plus AA i AF) Jezeli nie uzywasz wielu wymagajacych aplikacji na raz to bez HT tez sie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  gdzie ty widzisz 9550? bo ja widze 9700pro .  Ale tak swoją drogą to ja bym sie jeszcze wstrzymał, to p4 nie jest takie złe. Jak zmieniać na a64 to już na venice i do tego dobrą grafe na pci-e np x800xl

1414405[/snapback]

Ups..sorki sigi pomyliłem :mur: Chyba się w pracy przemęczam :huh: Defacto platformy bym nie zmieniał :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Fidel - jak już teraz zmieniac proca i płyte, to tylko 64bity - jeśli nie chce mieć taniego AMD o wydajności większej od odpowiednika u konkurencji, to niech bierze P4 z serii 6xx. Jednak w naszym pieknym kraju jeszcze trochę poczekamy, zanim będziemy kupować sprzęt nie patrząc na portfel (mała dygresja).

moze masz racje ale jeszcze nie ma powszechnego wsparcia dla 64bitow!!

malo rzeczy kozysta z dobrodziejstw 64bitow

tyle ze 64bity to konfort na przyszlosc

a z ta wydajnoscia to mozna sie klucic!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi