Spentany Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 hejka hmm coprawda przedemna jeszcze 3 lata LO ale chcialem sie was zapytac co gdzie i jak? tak mnie jakos dziwnie ciagnie do wrocka a ze nie jestem rozeznany w tych rejonach pytam sie was co jak i gdzie tam najlepiej studiwac informe, moze jakies inne propozycje [inne miasta] co myslicie o PJWSTK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 O PJWSTK slyszalem tylko zle rzeczy... swego czasu (jakis rok temu) na grupie pl.comp.lang.c jak ktos zadawal proste pytanie to co bardziej doswiadczeni ironicznie pytali czy nie studiuje wlasnie w tej szkole, jezeli chcesz byc dobrym informatykiem to nie idz na studia prywatne! Jako, ze sa one platne, szkola, chce abys studiowal jak najdluzej (wiecej kasy dla nich), co owocuje niekoniecznie sprawiedliwym ocenianiem itp. Za to jezeli chodzi o UWr i PWr to sa to bardzo dobre szkoly informatyczne. UWr jest chyba 2 czy 3 w kraju w kategori najlepszych uczelni inf. wiec jak skonczysz jedna z tych dwoch szkol, to napewno bedziesz dobry :) nie bedzie jednak latwo... Acha, wypadalo by sie zastanowic, czy aby napewno dobry kierunek wybrales (nie zebym w Ciebie watpil :D), zeby nie bylo potem rozczarowan. Czesc ludzi wybiera inf. bo jest dobrze platna i niestety tylko dlatego.. przez co rynek Polski jest zalewany takimi "specjalistami". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 co myslicie o PJWSTK?Na wielu kierunkach jest to uczelnia dobra a wrecz bardzo dobra. Ma tylko 2 wady - niestety olbrzymie 1) jest w warszawie (wiadomo utrzymanie x2) 2) kosztuje zajebiscie duzo I tutaj dla 99 procent osob konczy sie myslenie o PJWSTK Generalnie IMHO informatyka nie ma szczescia do uczelni wyzszych. Polibudy sa wszystkie nastawione na produkcje programistow ze swietna znajomoscia matematyki i niczym wiecej. O poziomie na wiekszosci uniwerkow nie mowiac. Najpierw musisz sie zdecydowac co tak naprawde Cie interesuje w informatyce. Jesli masz naprawde solidne bazy z matematyki, pociaga Cie programowanie to polibuda jest dobrym wyborem. W innym przypadku lepiej sie 3 razy zastanowic niz potem zalowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 jak chesz sie dostac gdzeikolwiek na informatyke to musisz napisac dosyc trodne egzaminy matematyczno informatyczne, z tym, ze test informatyczny to tylko kropla w morzu punktow ktore mozna otrzymac, albo i nie w tescie z matmy. Chesz isc na informe, powinienes miec 5 z mamy, albo przynajmniej bardzo mocna i zasluzona 4. Inaczej niema co marzyc, tak neistety jest mozesz miec ogromna wiedze z informy a na matmie sie wylozysz i papa buenos dias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 jak chesz sie dostac gdzeikolwiek na informatyke to musisz napisac dosyc trodne egzaminy matematyczno informatyczne, z tym, ze test informatyczny to tylko kropla w morzu punktow ktore mozna otrzymac, albo i nie w tescie z matmy. Chesz isc na informe, powinienes miec 5 z mamy, albo przynajmniej bardzo mocna i zasluzona 4. Inaczej niema co marzyc, tak neistety ejst mozesz miec ogromna wiedze z informy a na matmie sie wylozysz i apa buenos dias Hmmm czyzbys mial "przyjemnosc" na WiPS? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 NIestety mialem przyjemnosc niedostania sie na WiPS brakowalo 3 punktoof, i przenioslem sie ma Wydzial Techniki Morskiej - Oceanotechnika ale nic niestracilem bo matematykoof mam tychsamych co sa na infie :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevw Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 W w-wie na newelskiej jest też niezła infa, ale nie pamietam nazwy uczelni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Studiuję informę i muszę przyznać że pierwszy rok to w 90% matma :( Na 2 roku jest już spoko, tutaj matma to tak 30%, przynajmniej na 3 semestrze, zobaczymy co będzie na 4 :) Ale jeżeli ktoś czuje się z matmy nieźle, to może startować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 jak chesz sie dostac gdzeikolwiek na informatyke to musisz napisac dosyc trodne egzaminy matematyczno informatyczne, z tym, ze test informatyczny to tylko kropla w morzu punktow ktore mozna otrzymac, albo i nie w tescie z matmy. Chesz isc na informe, powinienes miec 5 z mamy, albo przynajmniej bardzo mocna i zasluzona 4. Inaczej niema co marzyc, tak neistety jest mozesz miec ogromna wiedze z informy a na matmie sie wylozysz i papa buenos dias No chyba, że prywatna uczelnia (tak jak ja). Jestem obecnie na II roku informy na uczelni której logo widać po lewej w mieście, które widać poniżej loga. Na pierwszym roku zrobili całkiem niezły odsiew; odpadło jakieś 30 - 40 %. Informa u mnie na uczelnie nie opiera się na matmie, ale jest ważna i niestety nie każdy ją bezproblemowo zalicza. Może coś więcej powie Wam paszczu, bo ja teraz na modemie musze szybko pisać:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 W w-wie na newelskiej jest też niezła infa, ale nie pamietam nazwy uczelniWSISIZ, calkiem niezla jest , chodze tam i polecam , tyle ze wyklady czysto informatyczne sie zaczynaja pod koniec 2 roku dopiero , wczesniej jest matma, matma , oraz matma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 W w-wie na newelskiej jest też niezła infa, ale nie pamietam nazwy uczelniWSISIZ, calkiem niezla jest , chodze tam i polecam , tyle ze wyklady czysto informatyczne sie zaczynaja pod koniec 2 roku dopiero , wczesniej jest matma, matma , oraz matmaHeh, ja na pierwszym roku miałem propedeutykę filozofii i warsztaty psyhologiczne :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 a jaki kierunek polecacie komus takiemu jak ja qtory z mlotkiem podchodzi do komputera bratowa polecala polibude w gdansku ale wlasnie zrezygnowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper_Tango4 Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Może mnie by również ktoś coś doradził - w tym roku kończe pomaturalną informatyczną i chciałbym sobie jakieś studia zrobić. Zakładam że polibuda odpada - najchętniej by mnie interesowało cosik prywatnego gdzie raczej nie ma olbrzymiego nacisku na matematykę, a jest więcej informatyki. Acha no i tryb jedynie zaoczny. Może ktoś studiuje w Katowicach (albo w okolicy) i mógłby mi coś doradzić Z góry big THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ja mieszkam w Szczecinie, ale z tego co widzialem to od groma takich uczelni reklamuje si e w gaach , z ciekawosci poszedlem dowiedziec sie do Unizeto i tam takei studia ciekawie wygladaly , w Katowicach tesh jest Unizeto ? siak tak to przejc sie dowiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swisti Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Mam pytanko.Wybiram szkole i wacham sie miedzy dwoma: WSIiZ lu Mila.Jest ktos kto chodzi do ktorej z tych szkol? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 ja chodze na wsisiz i teraz chyba sie przeniose na mila ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 O PJWSTK slyszalem tylko zle rzeczy... swego czasu (jakis rok temu) na grupie pl.comp.lang.c jak ktos zadawal proste pytanie to co bardziej doswiadczeni ironicznie pytali czy nie studiuje wlasnie w tej szkole, jezeli chcesz byc dobrym informatykiem to nie idz na studia prywatne! Jako, ze sa one platne, szkola, chce abys studiowal jak najdluzej (wiecej kasy dla nich), co owocuje niekoniecznie sprawiedliwym ocenianiem itp. Jesli ktos chce byc informatykiem (cokolwiek to moze znaczyc, wiadomo szerokie pojecie) to musi chciec, uczelnia ma znaczenie ale dalsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 AE Katowice kierunek Informatyka i Ekonometria, specjalnosc Informatyka Ekonomiczna. Jestem na 4-tym roku (w koncu :lol: )i co moge powiedziec: I i II rok to matematyka+statystyka....no i typowo teoretyczne przedmioty typu mikro(makro)ekonomia, polityka spoleczna itp. Ale III rok to juz to co tygrysy lubia najbardziej czyli bazy danych, multimedia, projektowanie systemow informatycznych, programowanie (wrrrrr :evil: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Informa na krakowskiej AGH wymiata, właszcza mat i fiz na pierwszych 2 latach.... 5.5 roku kucia do inżyniera, kolejne 2 do magistra o ile dobrze pamiętam :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 PJWSTK - tak jak marco wspomniał - cholernie drogo ale poziom trzyma. Przede wszystkim nie uczy teorii programowania tylko programować. I to naprawdę dobrze. Poza tym uczelnia posiada kapitalne zaplecze techniczne i naukowe (a w szczególności robotyka :> ). Drugą rozsądną uczelnią jest mila - taniej o połowę a poziom również wysoki. A co do polibudy to świetnie się matmy nauczysz ale programować ni w pięć ni w dziewięć... z tego co wiem wałkuje się głównie turbo pascala ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 to ja mam takie pytanko. mam maturke za 2 (w zasadzie to za 1.5 roku) i chcialbym sie wybrac dalej tez na informatyke. ale nie na programowanie, tylko na sieci..... co proponujecie :?: najlepiej panstwowka (wiadomo - kasa :?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 sorki a ja wladuje sie tu ze swoim topickiem bo ostatnio nie mial powodzenia a tematyka ta sama : Chodzi o kierunek studiow i czy ten wedlug was jest dobry i przyszlosciowy ,.. nie jest to do konca informatyka i w sumie sam dobrze nie wiem co to jest .. czasu na decyzje mam naprawde malo a jest to : Specjalnosc-systemy informatyczne w automatyce i diagnostyce Program studiow przygotowuje do do poslugiwania sie wspolczesnymi jezykami komputerowymi , takim jak : Matlob - Simulink , Scada , Mathematica , Deriwe, Xillins, Sol, C , administrowania sieciami , jak : Nowell, tworzenia i zarzadzania bazami danych , umiejetnego poslugiwania sie i programowania zaawansowanych struktur logicznych CPLD i programowalnych struktur sterujacych PLC. a i co ja po tym bym mogl robic ?? i czy moze ktos to studjije ?? jak tak to ciezko jest ?? tz czy bardzo ciezko ? z gorki dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Studiuję informę na polibudzie w wawie i muszę przyznać że pierwszy rok to w 90% matma :( Na 2 roku jest już spoko, tutaj matma to tak 30%, przynajmniej na 3 semestrze, zobaczymy co będzie na 4 :) Ale jeżeli ktoś czuje się z matmy nieźle, to może startować ja studiuje informatyke 700km na zachod od wawy i jest tak samo. Zanim sie ludzie wybierzecie na info to sprawdzcie program studiow; one nie polegaja na podkrecaniu kompow ani graniu w gierki i niestety sa dosyc trudne. dlatego 60% ludyi rezygnuje albo wylatuje przez pierwsze dwa lata. aha jak pojdziesz do bardzo dobrej uczelni to nie znaczy ze masz juz wszystko zaklepane. TY SAM musisz wymiatac z matmy zeby ci to cos dalo, inaczej moga cie tam zajechac i zrezygnujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 polecam informatyke na AGH w Krakowie.niestety bardzo trudno sie tam dostac .ja bede zdawal na telekomunikacje<bo na informatyke zrezygnowalem>. Informatyki teraz ucza na kazdym wydziale ,a zeby zarabiac dobrze w tym zawodzie trzeba byc naprawde swietnym fachowcem,trzeba wybic sie z tlumu.zreszta teraz jak skonczysz informatyke to najlepiej zrobic jeszcze pare dodatkowych kursów i najlepiej studia podyplomowe z Zarzadzania i marketingu<podobno inf.z takimi studiami podyplomowymi sa bardzo potrzebni> Ja tez bylem strasznie zajawiony na informatyke ale nie chcialbym spedzic calego zycia przed monitorem -bo badzmy szczerzy praca informatyka;programisty;administratora nie jest latwa i czasem trzeba spedzic duzo czasu nad rozwiazaniem jakiegos problemu.<wiem bo mam kolege ktory pisze programy dla banków i jest administratorem malej sieci> :D :D :D :? :? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Hmmm czyzbys mial "przyjemnosc" na WiPS? ;)Hehe, WIPS wymiata... Naprawdę polecam. Miałem 4 lata świetnego ubawu... Aż to tej pory rotfluje 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 a jaki kierunek polecacie komus takiemu jak ja qtory z mlotkiem podchodzi do komputera bratowa polecala polibude w gdansku ale wlasnie zrezygnowalem A można wiedzieć czemu zrezygnowałeś :?: Jak podchodzisz z młotkiem do komputera to raczej technikum ;) Tak serio to jeśli oprócz programowania (to jest na kazdej uczelni wyższej) interesują Cie sprawy sprzętowe, to napewno jakaś politechnika bo na uniwersytetach (mówię ogólnie, pewnie sa wyjątki), głównie matma i programowanie. Na polibudzie masz szanse poznac szczegóły budowy procesorów i ich projetowania itp. Ogólnie jest wiecej o sprzęcie, ale jak dla mnie i tak mało. Z tym, że na Politechnice Gdanskiej jak na innych technicznych uczelniach, oprócz matmy jeszcze z fizyki gnebią :) PS. Na uczelni kroją się ponoć zmiany programowe od piewszego semestru, i to czhyba na lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 PJWSTK - tak jak marco wspomniał - cholernie drogo ale poziom trzyma. Przede wszystkim nie uczy teorii programowania tylko programować. I to naprawdę dobrze. Poza tym uczelnia posiada kapitalne zaplecze techniczne i naukowe (a w szczególności robotyka :> ). Drugą rozsądną uczelnią jest mila - taniej o połowę a poziom również wysoki. A co do polibudy to świetnie się matmy nauczysz ale programować ni w pięć ni w dziewięć... z tego co wiem wałkuje się głównie turbo pascala ;]jesli chodzi o poziom to wsisiz > mila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Radze ci nie idz na Informatyke i Ekonometrie bo bedziesz mial kupe ekonomi statystyke i tego typu inne badziejstwa. Mam nadzieje ze zaczne jak najszybciej kierunek wlasciwy czyli zarzadzanie sieciami i systememi komputerowymi , bo mnie juz te ekonomie wykanczaja. A i radze ci jak nie umiesz matmy przynjamniej na dobrym poziomie to nawet nie idz oszczedzisz sobie zdrowia. Ja teraz zaloje bo z matmy orlem nie jestem i teraz mam klopoty z zaliczeniem semestru. Idz na jakos polibude albo na Agh ( jesli masz same 5 z majzy i fizy ). Ogolnie na polibudach najgorsze sa majzy na 1 roku i 2 potem to juz z gorki. A dodam ze ucze sie na prywatnej uczelni i nie jest tak kolorowo i milo jak to niektozy mysla. Wcale sie goscie nie zastanawiaja wala sztuki jedna za druga az piszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Wcale sie goscie nie zastanawiaja wala sztuki jedna za druga az piszczy. :D piekne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Hehe, WIPS wymiata... Naprawdę polecam. Miałem 4 lata świetnego ubawu... Aż to tej pory rotfluje 8) Z tego wnioskuje ze nic sie nie naucze na WI? A moze na ZiP'y pojsc, tam to dopiero jest nauki :twisted: Jesli sie mieszka w Szczecinie to sie ma przeje.. co do studiow ... nic tu nie ma. Zostaje tutaj - bo musze :( PS. No ale kurde nie badzmy pesymistami, moze matme poszlifuje a informy to sie bede w domciu uczyl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...