Anamoli Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Mam problem, a mianowicie: Przy instalacji gier/programów, bądź kopiowania filmów na dysk twardy z CD umieszczonego w napędzie DVD, występuje czasami błąd: Przy wykonaniu tych samych czynności z innego napędu (nagrywarki), wszystko odbywa się bez zarzutu... Szukałem co nieco w internecie na ten temat - pisali, że płyta jest uszkodzona, w co wątpie, gdyż instalacja z tej płyty włożonej do drugiego napędu odbywa się bezproblemowo. Może ktoś z Was miał podobny problem i byłby gotów posłużyć dobrą radą? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icecube86 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Hej ja miałem podobny problem u siebie na kompie że żadna gra mi sie nie chciała sie zainstalowac. Tez wyskakiwał za kazdym razem błąd danych CRC. Na innym kompie gierki mozna bylo normalnie instalowac. Przyczyną tego wszystkiego była wadliwa kość pamięci RAM. Po wymianie pamiatki wszystko chodziło extra. Sprawdz sobie pamiec MemTestem86 jak pokaże jakies errory to znaczy ze to jest Twoj problem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 powiem tyle - moja teoria jest taka: nagrywarki mają mocniejsze lasery, dzieki temu lepiej czytają dane. a nagrywarki dvd to już wogóle mielą (LiteOn np.) u mnie jak wrzucilem dysk (spisany na straty bo bardzo porysowany, ale za to z bardzo ważnym filmem) do jakiegokolwiek innego napętu niż moja nagrywarka, nie chcialo nawet 10 mb z płyty skopiować, a o odtwarzaniu nie bylo wogle mowy. wrzucilem do nagrywarki DVD i jakby wogle ona nie zauwazyla ze porysowane, wszystko pieknie odczytała - stąd mój wniosek o mocniejszych laserach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Anamoli Napęd napędowi nie równy, jeden to odczyta bez zarzutu a drugi nie.. Jezeli dzieje sie tylko z ta jedna plytka to moze przeczysc juz naped, albo stetsuj na innych plytkach. Skoro dziala na innym napedzie, jest to oznaka padającego twojego napedu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Calkiem mozliwe ze to wina uszkodzone nosnika. I jest tak jak pisza koledzy. Jeden naped ma mocniejszy laser i sobie radzi. Sproboj uzyc do skopiowania tej plyty programu bad copy i zobaczymy czy sobie poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tallib Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) Szmatka i próbować przetrzeć nośnik DVD [często pomaga]- na przyszłość 3mać płytki w jakimś "bezpiecznym miejscu"...powodzenia Edytowane 4 Maja 2005 przez Tallib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N2O Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 wystarczą odciski palców i niektóre napędy maja problmy z czytaniem płytki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 ale maślaczycie, a tak naprawdę po za drugim postem to każda następna odpowiedź nie ma nic wspólnego z problemem - oczywiście, że jest to wina ram, albo za bardzo przekręcona albo uszkodzona kostka, być może wina leży po stronie kabla lub sterowników IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trybi Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 To co jest grane wreszcie??Połowa postów wogóle nie na temat.To jak kupiłem nowego kompa to wymienić go czy zainstalować system od nowa i sprubować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) heh archeolog się znalazł ;) jak widzisz wyżej przyczyn takiego zachowania może być wiele - uszkodzony nośnik, uszkodzony napęd, pamęci ram lub jeszcze jakieś inne czynniki. sam musisz dojść co jest nie tak, ale najbardziej podejrzane w takiej sytuacj są napęd i nośnik. jeśli ci się nie chce doszukiwać przyczyny do oddaj całego kompa do serwisu i czekaj niewiadomo ile, może w serwisie coś znajdą ;) Edytowane 12 Lutego 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Odkopuje temat, bo mam strasznie irytujący mnie problem :? Otóż... Mam od pewnego czasu nagrywarke DVD LITE-ON SOHW. Praktycznie od początku jak ją mam nagrywałem na płytach TDK (kiedyś roznie, jednak od paru miechow tylko +R) i nagrywałem duzo - nigdy nie bylo problemow. Jednak ostatnio w pobliskim MM gdzie sie zaopatruje, nie było moich ulubionych TDK ( :( ) i zmuszony byłem kupic EMTECi (też +R). No i zaczely sie moje problemy. Z uwagi na nowe płyty postanowiłem uzyc opcji "zweryfikuj dane po zapisie" w nero (wczesniej jej nie uzywalem, bo z TDKami nigdy nie mialem problemow). Weryfikacja wykryła bład. Mysle sobie - plyta zwalona. Biore drugą - to samo. Potem trzecia. Kazda nagrala sie "z powodzeniem", jednak kiedy probowalem zgrac z niej dane na dysk wywalało mi Bład danych (CRC). EMTEC to nie jest jakas firma-krzak, wiec uznalem za malo prawdopodobne, ze 3 plyty z rzedu moga byc wadliwe. Pojechalem do innego sklepu i kupilem TDK (+R z jakąs nową ochronną warstwą^^) - nagralem ją i ten sam błąd CRC. Potem nagrałem jeszcze kilka płyt roznych marek (drogich i tanich) - na kazdej byl bład CRC (dziwne, ale ZAWSZE tylko w jednym plilku na plycie, a nagrywalem rozne dane). W międzyczasie przeinstalowalem kontrolery IDE, napędy, a nawet NERO. Zrobiłem też test Memtestem - nie wykryl zadnych błedow. Po tym wszystkim doszedlem do wniosku, ze musial sie zepsuc moj LITE-ON. Ale zrobilem wszystkie mozliwe testy za pomocą NERO i nie znalazłem zadnego błedu. Poza tym byloby troche dziwne, gdyby naped zepsul sie akurat w momencie nagrania na pierwszym EMTECu (czysta, nowa plyta raczej nie moze zepsuc napedu?). Jednak jako ze wczesniej (na TDK) nie robilem weryfikacji, pomyslalem sobie, ze moze juz wczesniej cos bylo nie tak z napedem - sprawdzilem wiec ostatnio nagrane TDK (te co nagrywalem przed przejsciem na EMTEci) i wszystkie są OK. Sprawdzilem tez plyty z bledami w innym napedzie - bład CRC. I teraz moje pytanie: Czy w obliczu przedstawionych faktow potrafi ktos powiedziec, WTF?? Z gory dzieki;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Oddaj to na gwarancji. Kupowalem +-10 nagrywarek benq do komputerow ktore skladalem.. w tym jednym 3 tyg temu zaczely sie dziwne akcje dziac.. jednego dnia nagrywala plyty i wszystko pieknie.. a nastepnego dnia czytala plyty za 20 razem i wogole nie nagrywala ani cd ani dvd.. nagrywarka poszla na gwarancji i dzisiaj wymienili na nowa, tyle ze nec z 2letnia gwarancja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuco22 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Odkopuje temat, bo mam strasznie irytujący mnie problem :? Otóż... Mam od pewnego czasu nagrywarke DVD LITE-ON SOHW. Praktycznie od początku jak ją mam nagrywałem na płytach TDK (kiedyś roznie, jednak od paru miechow tylko +R) i nagrywałem duzo - nigdy nie bylo problemow. Jednak ostatnio w pobliskim MM gdzie sie zaopatruje, nie było moich ulubionych TDK ( :( ) i zmuszony byłem kupic EMTECi (też +R). No i zaczely sie moje problemy. Z uwagi na nowe płyty postanowiłem uzyc opcji "zweryfikuj dane po zapisie" w nero (wczesniej jej nie uzywalem, bo z TDKami nigdy nie mialem problemow). Weryfikacja wykryła bład. Mysle sobie - plyta zwalona. Biore drugą - to samo. Potem trzecia. Kazda nagrala sie "z powodzeniem", jednak kiedy probowalem zgrac z niej dane na dysk wywalało mi Bład danych (CRC). EMTEC to nie jest jakas firma-krzak, wiec uznalem za malo prawdopodobne, ze 3 plyty z rzedu moga byc wadliwe. Pojechalem do innego sklepu i kupilem TDK (+R z jakąs nową ochronną warstwą^^) - nagralem ją i ten sam błąd CRC. Potem nagrałem jeszcze kilka płyt roznych marek (drogich i tanich) - na kazdej byl bład CRC (dziwne, ale ZAWSZE tylko w jednym plilku na plycie, a nagrywalem rozne dane). W międzyczasie przeinstalowalem kontrolery IDE, napędy, a nawet NERO. Zrobiłem też test Memtestem - nie wykryl zadnych błedow. Po tym wszystkim doszedlem do wniosku, ze musial sie zepsuc moj LITE-ON. Ale zrobilem wszystkie mozliwe testy za pomocą NERO i nie znalazłem zadnego błedu. Poza tym byloby troche dziwne, gdyby naped zepsul sie akurat w momencie nagrania na pierwszym EMTECu (czysta, nowa plyta raczej nie moze zepsuc napedu?). Jednak jako ze wczesniej (na TDK) nie robilem weryfikacji, pomyslalem sobie, ze moze juz wczesniej cos bylo nie tak z napedem - sprawdzilem wiec ostatnio nagrane TDK (te co nagrywalem przed przejsciem na EMTEci) i wszystkie są OK. Sprawdzilem tez plyty z bledami w innym napedzie - bład CRC. I teraz moje pytanie: Czy w obliczu przedstawionych faktow potrafi ktos powiedziec, WTF?? Z gory dzieki;] Nagrywarki Liteona tak mają :mur: , może nie wszystkie modele czy serie. Znajomy ma Liteona i filmy nagrane u niego chodzą dobrze ale tylko w napedach firmy Liteon :lol2: , w innych wywala błedy CRC.I tak ma zepsute z 70% filmów. Sprawdzałem jedną płytę, u niego chodzi idealnie a testowałem w napędach LG, Asus, Samsung, Pionier, Nec, już były błedy i nie dało się skopiować.Tak mi zależało żeby to przegrać. Tak samo w wiekszości zwykłych odtwarzaczach DVD. Film się zatrzymywał :angry: Niestety to Liteon, tego to nawet w niektórych sklepach nie chcą sprzedawać :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 No nie, mam nadzieje, ze to jakies zarty:> - jak wybieralem nagrywarke to wlasnie lite-ony cieszyly sie najlepsza opinią :? . Jak na zlosc zepsuł mi sie tez naped DVD Toshiba. Teraz musze kupic nową nagrywarke, a lite-ona oddam na gwarancji (bede mial dwie nagrywarki, coby nie ryzykowac takiej sytuacji jak teraz, ze nie moge nagrac DVD, ot co ;) ). Co w takim razie jest teraz godne polecenia? Pionier (stacjonarne mają dobre ponoc)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Lite-ON'y to porażka straszna jest jeśli o wypalanie dvd chodzi... wiem bo mam (mimo że forumowa brać mówiła - NIE BIERZ!)...:| teraz tylko na philipsach wypalam i jako tako jest ok, ale wszystkie tańsze to już lipa jest...:| Dawno się nie obracałem w temacie, ale wiem że pozytywnie oceniano NEC'a i Benq'a ... (sam się przymierzam jako drugi napęd kupić)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Ja polecam LG , akurat napędy dvd robi ok. Nec-i często padają. Edytowane 5 Października 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Co w takim razie jest teraz godne polecenia? Pionier (stacjonarne mają dobre ponoc)?Bierz pioneera bez zastanowienia. Sprawdzona marka. Sam mam i polecam. Edytowane 5 Października 2006 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuco22 Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Co w takim razie jest teraz godne polecenia? Pionier (stacjonarne mają dobre ponoc)? Wyboru wielkiego nie ma :wink: Pionier - tak, tylko są niezbyt tanie Asus - nagrywarki DVD są produkcji Pioniera, nie wiem jak teraz ale wcześniej tak było, czy li też mozna, zawsze troche taniej. LG - modele sprzed roku i starsze były chwalone, z nowszymi to róznie może być, trzeba sie w sklepie popytać, może złośliwie nie będą doradzać :lol: LiteON - oczywiście odpada :mur: Sony - Liteon z napisem Sony :angry: , czyli tez odpada NEC - słyszałem że nowsze modele troche są awaryjne Benq - obecnie tez się kończy, model 1670 który mozna kupić w sklepach podobno bardzo przeciętny. Wcześniejsze modele które były udane, były robione przy współpracy z Philipsem ?????, Obecnie zakłady Benqa produkujace napędy optyczne wykupił Liteon :mad: Samsung - trudno powiedzieć :? , zawsze to była nierówna firma, loteria <_< Plextor - nagrywarki Benq (nie wiem czy wszystkie modele) z napisem Plextor Ciężki wybór :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jecku Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Skopiuj programem Bullet Proff copy win.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Wiec mowicie, ze Pioneer dobry... Moze ktos polecic jakis konkretny model (oczywiscie chodzi o nagrywarke wewnętrzną)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 111D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...