Skocz do zawartości
Kamilek

Lga 775 A Socket 478

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie zakupiłem płytkę Asus p4p800 i do tego procka 3,2 ghz prescott.

Wszystko ładnie na gwarze.W tej cenie mogłem kupić Abia As8 i prescotta 3.0 ghz tez w tej samej cenie ale bez gwary.CZy dobrze zrobiłem ??

Jeden kolega z forum mówił mi ze na lga775 komfort pracy jest większy niż na socket 478.Aż nie chce mi się wierzyć.Niby dlaczego ?? Mówię tutaj o konfiguracjach z chipstem 865pe zarówno na lga jak i s478.

A co wy sądzicie ??

Edytowane przez Kamilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry wybór ponieważ:

obydwie plyty sa ta tym samym chipsecie (i865pe) - maja mniejwiecej to samo wyposarzenie, takie same zlacza...

wiec roznica jest w prockach w takim uladzie: albo 3,2 z gwarancja lub 3 bez...

hmm... ciezki wybór B)

jedyne przeciw to taki ze nie bedziesz mogl zrobic upgradeu na 64bit bez wymiany plyty, ale wchodza dualcore i 'jednojądrowce' niebawem zaczną znikać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze parę pytań jak juz mam swój temat :)

1.Czy windows 2000 obsługuje HT ??Bo coś słyszałem że nie :)

2.Czy do plyt intela nie ma czasem dodatkowego zasilania ?? :)

3.Szukam gdziekolwiek stery do chipsetu ale nawet na stronie intela ich nie widzę :] Będe miał chipset 865pe

4.O czym jeszcze muszę pamiętać przesiadając się z amd na intela ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak, obsluguje, najlepiej wgrac odrazu SP4

2. 4pinowa kostka 12V tzw. P4 obecnie jest w kazdym zasilaczu ;)

3. ze stronki intela wystarczy poszukac ;) http://www.intel.com/support/chipsets/sb/cs-009241.htm

4. nie zgadzam sie z przedmowca, zalezy od wersji procka ;) na NW temp. sa b. niskie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam 3,2 presshota i nie narzekam na temperatury, jednak posiadaczy amdkow moze przestraszyc ta "troszeczke" temperatura w szczegolnosci na boxowym chlodzeniu (jak zle zamontowane to 100* lapia ;)). aktualnie wentyl kteci sie 884rpm temperaturka od 41 do 64 (oc na 3,6 bez zmiany v), tylko jeszcze musze spowolnic troszeczke zasilke (1500rpm) i kompa nie uslysze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie, nie trzeba... ale dzwiek, dyski i grafika moga przestac dzalac

2. na 865pe pat zazwyczj sam sie wylancza ew nie daje wlaczyc) po podkreceniu

1434098[/snapback]

PAT sam się nie wyłącza i nie przeszkadza, jak masz dobre pamięci. A jednak wydajność podnosi.

Kamilek --> Co do blokady PCI --> bezpieczne dla PCI jest jeszcze taktowanie na poziomie 70-72MHz. Później wyłącza się dxwięk on-board i mogą siadać dyski twarde (S-ATA siadą na pewno).

Ciekawe, na ile pójdzie twój Prescott na tym 865PE, bo mój jakoś nie bardzo chce latać (240MHz pozbawia go już całkowicie stabilności mimo podniesienia napięcia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi