g0rgiasz Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Witam.. Nigdy się nadtym nie zastanawiałem, nawet nie wiem jak to policzyć.. Chciałbym wiedziec ile kosztuyje mmnie utrzymanie komputera miesiecznie, tj ile place za prad elektryczny dla niego(cos duzy rachunek przyszedl...;/) PIII 800 mnh monitro samtron 15' graficzna nvidia tnt2 no i to mniej wiecej wsyztsko... najgorsze to to ze nie mam pojecia jak to policzyc... :oops: :oops: :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Na tej stronce wyliczysz wszystko na 100% :wink: http://www.jscustompcs.com/power_supply/Po...r.php?cmd=INTEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g0rgiasz Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 big thx :)jednak nie komp tyle zezarl... ide szukac dalej przyczyny:D dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 (edytowane) takie wyliczenia mocy to wiesz co możesz, to jest dokładnie to samo co z pamiarem napięć, programem to wisz co możesz, musisz mieć specjalny miernik weź wyłącz wszystko co mosz w chacie i zobacz czy przypadkiem się nie kręci licznik Edytowane 18 Czerwca 2005 przez TOMAHAWK_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frosti Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 okragły rok....ok.420W to jakies 1500zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 a ile mniej wiecej kosztuje kWh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 mam takie pytanko napewno orietujecie sie ile kasy srednio idzie na kompa na miesiac załózmy ze komp chodzi 24 h ? czy to faktycznie tak strasznie duzo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Corso: ale on liczy maksymalne możliwe obciążenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Kiedyś robiłem doświadczenie w szkole. Wyszło że monitor konsumuje 2/3 całego poboru mocy przez komputer. Nawet podczas 'czuwania' monitor pobiera energię (z tego co pamiętam) jakieś 30-40zł (jak nie więcej) na miecha (będąc w stanie czuwania 24/7). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 1kWh kosztuje chyba 35gr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Kiedyś robiłem doświadczenie w szkole. Wyszło że monitor konsumuje 2/3 całego poboru mocy przez komputer. Nawet podczas 'czuwania' monitor pobiera energię (z tego co pamiętam) jakieś 30-40zł (jak nie więcej) na miecha (będąc w stanie czuwania 24/7). 1504301[/snapback] Nie dotyczy to oczywiście monitorów LCD :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 kurde dzis po rozładowaniu z 2 kolegami 90 TON truskawek na nocnej zmianie wiem ile fizycznie kosztuje miesiac czasu włączony monitor, za 30 zł od godziny 20 do 6 rano z jedną 10 minutową przerwą trzeba ostro zapier... noi zapowiadaja sie zawaliste wakacje FUCK! ale sam tego chciałem i chce dalej, LCD kosztuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 nie no 20..30 pln za czuwający monitor to lekka .. spora przesada... może mieliście jakiejś radzieckiej firmy :D jak ja wracam do domu na wakacje to rachunki podnoszą się o jakieś 20..30 pln (2 kompy online ok średnio 12/24) + monitory w stanie czuwania... Przeciez czuwający monitor czekja ino na sygnał od karty graficznej.. do tego nie potrzeba dużej mocy. Niektóre starsze modele telewizorów w stanie czuwania mają włączony układ zasilania kineskopu... może i wasz monitor miał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Kiedyś robiłem doświadczenie w szkole. Wyszło że monitor konsumuje 2/3 całego poboru mocy przez komputer. Nawet podczas 'czuwania' monitor pobiera energię (z tego co pamiętam) jakieś 30-40zł (jak nie więcej) na miecha (będąc w stanie czuwania 24/7). 1504301[/snapback] Witam Ludzie !!! Jak nie wiecie o czym mówicie to nie wypowiadajcie się !!! 30-40 zł miesięcznie za czuwający monitor Chłopie dobrze się czujesz? Te wszystkie kalkulatory to o kant pupy. Przecież nie chodzi wam przez cały czas CD, CD R, DVD, proc 100% obciążenia, karta graficzna 100% obciążenia itp., itd. To, że macie zasilacz 300W, 400W itp. nie świadczy o tym, że komp pobiera tyle prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 monitor czuwający to pewnie gdzieś max 5W, chyba że ktoś ma monitor co przycisk na nim wyłącza go kompletnie z prądu to wtedy 0 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 W specyfikacji kilku Monitorow CRT, ktore posiadalem bylo napisane, ze podczas czowania pobor mocy wynosi 5 do 15W (zaleznie od monitora). Czyli nie wiecej niz 11 kWh na miesiac - przy cenie rzedu 0,4zl za kWh masz niecele 5 zl na miesiac. Liczac 20 zl za miesiac pobor mocy wynioslby 70W - co jakby nie patrzec sugeruje ze monitor stale byl wlaczony ;P moze to nie byl "stad by" tylko wygaszacz ekranu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frosti Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 co do trybu czuwania to jestem uczulony na wszystkie urządzenia w chacie , nawet taki magnetowid pobiera a my za to placimy.... w końcu chodzi o nasze pieniądze. ma ktoś dokładne rachunki ile płacił jak nie miał kompa i jak komp dużo chodził (ściagał z neta) i trzeci jak był dużo używany do grania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) powiedz ile płacisz za energie Edytowane 24 Czerwca 2005 przez TOMAHAWK_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) frosti , więcej energi pobierzesz raz porządnie odkurzając domeczek niż ci przez cały miesiąc w stanie czuwania zeżre magnetowid , zegarki , jakieś diodki w radiu czy inne tego typu bzdety. Toż to są opłaty rzedu paru złoty ( ba , chyba przy dwóch zegarkach w każdym z możliwych pomieszczeń) Utrzymanie miesięczne komputerka , przy ściaganiu nocnym , graniu , serfowaniu itp to wydatke rzędu pewnie parudziesięciu ( kilku - 30-40 ) zł. Najdrożej to wychodzą takie rzeczy jak : lodówa , pralka , odkurzacz, światło (!!) , kuchenki , mikrofale , rzeczy z których na codzień korzystamy , a nie komputerek , który średnio pobiera może 100 W. Edytowane 24 Czerwca 2005 przez salaciarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Ja płacę na miech 100zł za prąd, a mam kuchenkę elektryczną i bojler na wodę, a komp chodzi 8-14h dziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 proponuje znaleźc jakiegoś fizyka, niech znajdzie wzór( wiem że taki jest bo ostatnio widziałem) podstawi i policzy przykładowa konfigurację. jak czytam takie brednie co tu niektózy wypisują na swoje własne widzimisie to mi żal cieniktórych .. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) najprosciej to wziac miernik i samemu zobaczyc ile ciagnie. kiedy bede mial natchnienie to sprawdze Edytowane 25 Czerwca 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 co do miernika to musi być troche lepsszy nie za 8zł, one mają pomiar tylko stałego, a potrzebny jest zmienny światło najwięcej zużywa energi przy włączaniu, jak będziesz włączał 15-razy w ciągu godziny to ci dużo więcej pójdzie prądu, lepeij odrazu zainwestować w dobre kompakty, nierozumiem też tych osób (np. moja ciotka), żeby włączyć małą lampke zamiast dużej, a duża ma świetlówke kompakt, a mała normalną żarówke ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 (edytowane) proponuje znaleźc jakiegoś fizyka, niech znajdzie wzór( wiem że taki jest bo ostatnio widziałem) podstawi i policzy przykładowa konfigurację. jak czytam takie brednie co tu niektózy wypisują na swoje własne widzimisie to mi żal cieniktórych .. :wink: 1513218[/snapback] Witam Co tu da fizyk ? to samo co różnego rodzaju internetowe "wyliczarki" które już pisałem o co można sobie ... Jedyny solidny sposób to wyłączyć wszystko na pewien czas i miernikiem (licznikiem) sprawdzić pobór prądu. Potem wynik pomiaru pomnożyć tak aby wyszedł pobór prądu: dobowy, miesięczny i roczny. Im dłuższy jest czas pomiar tym wynik końcowy będzie bardziej zbliżony do rzeczywistości. Mój komp (niepodkręcony) chodzący 24h na dobę. Celeron 1.80 GHz MSI 845PE Max GeForce 2MX400-32 MB Kingston 256 MB Seagate Barracuda 80 GB 7200 Zasilacz 350W (zwykły) Monitor 15' CDR Philips i CDRW Philips „Żre” prądu za 25 zł miesięcznie Wynik uzyskany bez "cudownych" wyliczarek - po prostu o tyle wzrosły rachunki za prąd. Lepszy sprzęt vel podkręcony zużyje więcej prądu, ale bez przesady. W 50 – 60 zł (za super wypasiony i podkręcony) mogę jeszcze uwierzyć ale nie w sumy tutaj podawane przez poniektórych. 40 zł za monitor w stanie czuwania buhahah :lol: Normalnie jak to przeczytałem spadłem z krzesła :lol: Edytowane 27 Czerwca 2005 przez ilubek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 potrzebne beda: 1) miernik 2) kolega ktory go posiada i potrafi obsluzyc a wiec podlaczasz miernik miedzy kompa a gniazko mierzysz pobor pradu w stanie gdy nic nie robisz na kompie notujesz wynik Pozniej ponawiasz pomiar grzebiac caly czas na kompie kopiujesz odpalasz gry czy co tam robisz na codzien zapisujesz wynik bierzesz liczysz srednia z tych dwoch pomiarow pozniej bierzesz magiczny wzor na moc czynna P=U*I P-moc U-napiecie I-prad podstawiasz do wzoru 230V*sredni prad z pomiaru=moc pobrana przez komputer wyjdzie ci moc chwilowa potem mnozysz wynik razy czas czyli 720 godzin i wyjdzie ci mniej wiecej miesieczny pobor mocy w miesiacu Potem wynik przerabiasz z kosztem kW/h z rachunku i wyjda ci zlotowki Takim domowym sposobem wystarczaja takie pomiary zeby miec zarys :mur: Nie trzba mi dzienkowac autografy przez telefon :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Moje rachunki za prąd wahają sie miedzy 150-250 zl (za dwa miesiace). Jak nie było kompa w domu to mialem 80-90 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 hmm z ta moca to nei do konca P=I*U bo jeszcze cosinusa mamy wiec przydal by sie watomierz a nie amperomierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...