atomel Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Próbowałem różnych biosów. Obecnie jadę na tej najnowszej beta 1114-3 (FX60TEST). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Panowie, czy cos moze wiecie w temacie "umierania termicznego" procy x2 po OC? chodzi o nagly skok temp. przy tych samych warunkach pracy (hard, soft) z powiedzmy <50 na blizsza 60 st. bez znaczenia czy to z WC czy AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zaniepokoiłeś mnie trochę. Pogooglałem ale specjalnie nic na ten temat nie znalazłem. Skąd te wieści? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Hmmm, jakiś czas temu obiło mi się o uszy coś o tym że A64 Wysoko taktowane mają tendęcje do szybkiego padania, no ale jakoś nie słyszałem potem o tym , a na forum sporo osób ma A64... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zaniepokoiłeś mnie trochę. Pogooglałem ale specjalnie nic na ten temat nie znalazłem. Skąd te wieści?mnie bardziej zaniepokoil nagly skok temp. z 55st. na ponad 60, tak bez zapowiedzi :) i jakos nie moge znalezc powodu - i chlodzenie, przelyw powietrza, soft, ustawienia, wszystko wydaje sie byc w normie..tylko nie temp. i jescze trafilem na to -> link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Nigdy nie slyszalem o takim czyms jak masz Sulaco. Wreszcie dostalem procka. 2400@1.53(nie wiem czy jest az tyle potrzebne) i temp mam na 48po 10h of dula prime. Teraz leci sobie 2600@1.53 i temp po 10 minutach 51. Czpeczka szwankuje...bedzie chyba proc do ciecia... Szczegolnie po tym jak zobaczylem ile bachus dostal po sciagnieciu... - czapa to wrog FC !!! Narazie staram sie ujazmic procka...pozniej zajme sie RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Nigdy nie slyszalem o takim czyms jak masz Sulaco. Wreszcie dostalem procka. 2400@1.53(nie wiem czy jest az tyle potrzebne) i temp mam na 48po 10h of dula prime. Teraz leci sobie 2600@1.53 i temp po 10 minutach 51. Czpeczka szwankuje...bedzie chyba proc do ciecia... Szczegolnie po tym jak zobaczylem ile bachus dostal po sciagnieciu... - czapa to wrog FC !!! Narazie staram sie ujazmic procka...pozniej zajme sie RAM. To zalozyles fc juz na tego procka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 To zalozyles fc juz na tego procka ?? No chyba nie bo przecież temp dodatnie na FC i to pod 50stC....to chyba nie możliwe, no może na jakimś prescocie lub preslerze :lol: Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Panowie, czy cos moze wiecie w temacie "umierania termicznego" procy x2 po OC? chodzi o nagly skok temp. przy tych samych warunkach pracy (hard, soft) z powiedzmy <50 na blizsza 60 st. bez znaczenia czy to z WC czy AC.Obys sie mylił, tez coś kiedyś czytałem, ale to chyba pojedyncze przypadki. A ja swojego tak katowałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Przeca widze ze dodatnie , pytanie ze tak powiem wybiega w przyszlosc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Przeca widze ze dodatnie , pytanie ze tak powiem wybiega w przyszlosc :D hehehe :wink: a no chyba, że tak. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Wciaz czekam na agregat. Niebawem chce amputowac mu czapke, ale cosik widze ze procus dycha calkiem niezle poki co :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Wszystkich Forumowiczow. To moj pierwszy post na tym forum choc czytam je juz dosc dlugo... Swojego X2 zakupilem podczas Swiatecznej wizyty w USA za Cene 310USD i naprawde jest wart swojej ceny :) Narazie poszukuje lepszej plyty do OC bo narazie dalo sie go podbic o jedyne 400Mhz ale to tez wina slabych pamieci... Co do temperatur to w Idlu mam 29-30C na wentylu ustawionym na okolo 2000rpm w stresie temp potrafi skoczyc do 42-45C. Macie moze propozycje lepszego chlodzenia do jakichs 150zl?? Pozdrawiam. Poprosil bym o jakis koment i podpowiedzi... Rady Doswiadczonych Fachmanow napewno sie przydadza :lol: Po nocnych bojach stabilnie podnioslem FSB na 260 co dalo 2600mhz na 1.55v Dochodze do wniosku ze chlodzenie jednak trzeba zmienic.... :mur: Co proponujecie?? Moje TCaseMAX: 63C wiec dobrze trafilem w serie.... Edytowane 25 Stycznia 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metz Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (...) Co do temperatur to w Idlu mam 29-30C na wentylu ustawionym na okolo 2000rpm w stresie temp potrafi skoczyc do 42-45C. Macie moze propozycje lepszego chlodzenia do jakichs 150zl?? Po nocnych bojach stabilnie podnioslem FSB na 260 co dalo 2600mhz na 1.55v Dochodze do wniosku ze chlodzenie jednak trzeba zmienic.... :mur: Co proponujecie?? Temperatury to ty akurat masz przyzwoite ale jak koniecznie chcesz coś zmienic chociażby dla ciszy, to do 150 zł polecam Thermaltake Big Typhoon. Bedziesz bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Witam, u mnie xp120 spisuje sie znakomicie ale tylko do 2600 MHz, poźniej troszke gorzej. Choć nie powiem na 1.6V 2750 przeliczył spi 16M. WC wkrótce :) Edytowane 25 Stycznia 2006 przez tomall0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Moj stary 3800 liczyl spi16 przy 2780 Obecny opek170 sp2004 ma 2700, a spi16 wciaz tylko 2780 !! Chlodzenie to Ninja+Crystal120+AC80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) A jak narazie Procek smiga na 2500Mhz=250FSB w Idlu 29-31C a po sp2004(30min) na rdzen wynosi 47C a czujnik pod scalakiem plyty pokazuje 20 stopni w pokoju mam tak 20-21 A oto zdjecie Mojej budy w srodku... Ta niebieska poswiata to Arctic Cooling pro 2L a te malenstwo na procku to freezone nxc-100cu Zdecydowalem sie na wymiane Pamieci... Bardzo mnie moje obecne blokuja (firmy PQi) wiec wymieniam je na 2x512 PDP Patriot XBLK (DDR466@CL2, DDR500@CL2,5) te powinny byc OK :) i zamiane freezona na Scythe Ninja... Edytowane 27 Stycznia 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f00T Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Witam jestem szczęśliwym posiadaczem a64 x2 3800+ Mam pytanko czym najlepiej przetestować X2??? SPi i Prime2400 nie zabardzo obciążaja 2 jajka o co chodzi?? Też tak macie?? Jeśli tak to jak można konkretnie zestresować 2 jajka?? Co bym miał pewność co do stabilności! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Witam jestem szczęśliwym posiadaczem a64 x2 3800+ Mam pytanko czym najlepiej przetestować X2??? SPi i Prime2400 nie zabardzo obciążaja 2 jajka o co chodzi?? Też tak macie?? Jeśli tak to jak można konkretnie zestresować 2 jajka?? Co bym miał pewność co do stabilności! Bo ustawiłeś w Sp2004 Blend test a nie Small FFT, ustaw small FFT i będzie ok (oczywiście odpalaj tak jak robiełeś teraz czyli dwa testy). Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) Panowie, czy cos moze wiecie w temacie "umierania termicznego" procy x2 po OC? chodzi o nagly skok temp. przy tych samych warunkach pracy (hard, soft) z powiedzmy <50 na blizsza 60 st. bez znaczenia czy to z WC czy AC.Złożyłem kompa dwa tygodnie temu ale dopiero od wczoraj wziąłem sią za OC (z braku czasu) i zaobserwowałem takie dziwne zjawisko. Po przekroczeniu 2.65GHz i zbliżając się do 2.7 przy napięciu 1.6V podczas ładowania windy nagle przyspieszają wentyle, krótki sygnał alarmowy z biosu i wyłączenie kompa! Tak jakby bios wyłączył ze względu na jakiś przekroczony parametr. Wyłączenie mam ustawione na napięcie proca i temperature. Napięcie jest pow.1.8V więc na pewno nie skoczyło więc wygląda tak jakby był wspomniany skok temp...bardzo mnie to zmartwiło... Co wy na to? Normalnie temp podczas ładowania systemu rośnie do mniej więcej 45st. i nagle wyłączony. Ale dzieje się to za szybko i nie moge zobaczyć czy to skok temp czy coś innego to powoduje. Ale jak zwiększyłem wcześniej obroty wentyli to to samoistne wyłączenie nastąpiło troche póżniej, tzn przy wyższych MHz. Zauważyłem że najbardziej grzeje się podczas testu w 3DMarku 2006 i maksymalnie dochodzi do 49st. Chłodze Ninją i cooler jest letni tak jak i heatpipe'y. Czyżby źle czapka założona czy to norma? Edytowane 29 Stycznia 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) W sumie masz bardzo podobny config. Ja używam na codzień zegara 2750 MHz przy napięciu 1,53V wg CPU-Z i Smartguardian. Przy długotrwałym obciążeniu 100% temperatura dochodzi do 49-50*C. Przy próbach OC napięcie procesora podnosiłem do 1,6V wg CPU-Z ale przy temp. > 52*C przerywałem testy. Mój proc ma TCaseMax 55*C. Zwróć uwagę, że przy silnym obciążeniu i coolerze Ninja, który nieco zasłania elementy na płycie, bardzo wzrasta temp. PWMIC - regulatorów napięcia dla zasilania płyty i procesora na płycie. Na płycie DFI elementy regulacyjnyjne napięcia (tyrystory/triaki) mają założone fabrycznie radiatory aluminiowe a mimo to temperatura przy nich ta PWMIC potrafi wzrosnąc do 54*C i więcej. To może być przyczyna automatycznego wyłączania kompa. Zauważyłem też, że parametry, których używałem wydzielają moc, która jest już chyba bliskiej granicznej, którą odprowadzała Ninia z wentylatorem Akasa max 1400 obr/min. Zamieniłem więc Akasa na wentylator Titan, który pracuje w przedziale 1500 - 2000 obr/min. Myślę ale nie jestem pewien, że technologia heatpipe wymaga utrzymywania określonych temperatur radiatora dla umożliwienia przemiany fazowej ciecz/gaz w rurkach na skutek różnicy temperatur panujących w rurkach. Jeżeli temperatura jest za wysoka to przemiana może być zakłócona - zdolność odprowadzenia ciepła jest zmniejszona powodując raptowny wzrost temperatury procesora i automatyczne wyłączenie komputera. Jaka jest twoja TMaxCase i PWMIC pod dużym obciążeniem? Edytowane 29 Stycznia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 atomel , jak Ci się te pamiątki kręcą, może byś zapodał jakiś test w tym temacie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=162234 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Drejfus jak z gwarancją??? jak Ci się coś skopie to w polsce Ci gware uznają czy wysyłka do USA??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) atomel , jak Ci się te pamiątki kręcą, może byś zapodał jakiś test w tym temacie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=162234 ?Przybieram się do tego od jakiegoś czasu. Ricci jednak stawia wysokie wymagania dla testów pamięci a u mnie z czasem nie jest najlepiej. Coś jednak chyba napiszę. blank2424 Gwarancja na sprzęt z USA wymaga wysyłki. Taka polityka polskiego oddziału AMD lub ich centrali, że odsyłają do sklepu/dystrybutora, w którym sprzęt został nabyty. Edytowane 29 Stycznia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) To tak... Jezeli chodzi o karte graficzna to kupilem ja w USA 2 dni po premieze i moge ja serwisowac tylko w usa i zeby to zalatwic musialem sie pofatygowac do tego milego kraju... Ale musze przyzanc ze zostalem bardzo milo potraktowany i karta zostala wymieniona mi odreki, na nowke... (tzn po wyslaniu karty do serwisu w Ontario po 5 dniach przyszla nowa z listem z przepriosinami od serwisanta i meil z przedstawicielstwa o podobnej tresci...) A pamieci PDP maja przedstawiciela w Polsce. Jest nim firma Extreme Men i chyba serwisuja w polsce... Choc zapytam dystrybutora :) Sprzed sciaga dla mnie zaprzyjazniony sklep... To zalzey jak zakupiles procesor w USA bo wiekszosc sklepow umywa rece i odsyla cie odrazu do producenta i nie zalatwia ci niczego. Najlepiej odrazu zwrucic sie do serwisu AMD lub innej firmy (tylko w USA). Np u mnie... zgubilem gdzies swoj rachunek za karte graficzna, a osoba ktora mi ja kupowala w sklepie buy.com zapomniala hasla do swojego konta i nie moglem otrzymac duplikatu... u nas sprawa beznadziejna a tam serwisant z XFX po rozmowie tel ze mna uznal mi zgloszenie bez wyslania razem z karta rachunku co jest u nich podstawowym warunkiem wogule zajecia sie sprawa... Pozdrawiam. Edytowane 29 Stycznia 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Witam, właśnie wczoraj nabyłem Athlonka 2x3800+, w całkiem przyzwoitej cenie 1150 na warszawskiej giełdzie przy stodole, tak na szybko to 2600 się wykręcił ale bez zaawansowanych testów, ale pobawię się nim troszkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 ...Myślę ale nie jestem pewien, że technologia heatpipe wymaga utrzymywania określonych temperatur radiatora dla umożliwienia przemiany fazowej ciecz/gaz w rurkach na skutek różnicy temperatur panujących w rurkach... Jaka jest twoja TMaxCase i PWMIC pod dużym obciążeniem? :-) mam też identyczne TMaxCase 55st. PWM u mnie na płycie jest chłodzony OTES'em więc jakiś ekstremalnych temp. to on nie ma maks do 50st dochodzi. Ale takie moduły mogą pracować w bardzo wysokich temperaturach. Na płycie fabryczną temperature jako ostrzegawczą mam 75st a już na poprzedniej Abit AN7 do 89st dochodzilo i wszystko było stabilne. Co do heatpipe'ów to faktycznie do pełnej wydajności potrzeba odpowiedniej temp. Chodzi o to że mają większą wydajność im większa różnica temp między źródłem ciepła a otoczeniem. Czyli im cieplej tym szybciej pracują i ich wydajność rośnie. Więc powinnny nadąrzać za grzejącym się prockiem. Chyba że mają duże opóźnienie w działaniu i to powoduje skoki temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moadip Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) wiem ze za takie pytanie oberwe srogo w waszych komentarzach, ale co mi tam!nastala wiekopomna chwila w ktorej mam kupic proca i nie wiem jaki wybrac zastanawiam sie ktory bedzie lepiej chodzil A64 x2 3800+ czy A64 SD 3700+ ma kumpla w sklepie wiec roznica nie jest taka duza!wiem ze seria z ktorej ma pochodzic SD 3700+ pojdzie na 2,9GHz na pewno, ile wykrece tego x2(nie wiem jaka to seria)prosze o konstruktywne komentarze! pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2006 przez moadip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) wiem ze za takie pytanie oberwe srogo w waszych komentarzach, ale co mi tam!nastala wiekopomna chwila w ktorej mam kupic proca i nie wiem jaki wybrac zastanawiam sie ktory bedzie lepiej chodzil A64 x2 3800+ czy A64 SD 3700+ ma kumpla w sklepie wiec roznica nie jest taka duza!wiem ze seria z ktorej ma pochodzic SD 3700+ pojdzie na 2,9GHz na pewno, ile wykrece tego x2(nie wiem jaka to seria)prosze o konstruktywne komentarze! pozdrawiam To zalezy czego chcesz... Multi tasking to jednak mila sprawa. No i napewno nie wykresisz 3800+ na tyle co tego 3700+ ale co 2 rdzenie to nie jeden... U mnie chodzi na 2500mhz na codzien a od swieta na 2650 i to nie sa jego granice bo mam kiepskie mobo... To zalezy na jakiego x2 trafisz. Ja bym Bral x2 do tego fajne mobo i napewno bedziesz zadowolony... Pozdrawiam. No i jeszcze jedno co myslicie o A8N-SLI Premium?? Tak jakos chyba zmienie swoja plyte na te cudenko :rolleyes: co oczywiscie pociagnie za soba sprzedaz Gf'a.... Wiec jak ktos byl by chetny na karte taka jak w opisie w wersji BOX i jeszcze w Foli to zapraszam na PW :) Edytowane 30 Stycznia 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moadip Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Chodzi mi o jakis sprzet ktory mi na mniej wiecej 1-1,5r pod wzgledem mocy obliczeniowej procka by wystarczyl, nie wiem czy SD selekt z 3GHz bedzie tutaj dobrym wyborem, !choc teraz wiekszosc gier i programow nie wspiera multi taskingu.jeszcze do tego moge miec A64Sandiego 4000+, ale o tym ostatnim nie wiem nic jak sie kreci, jaka seria. mam Abita An8 Ultra czeka na procka jest nieruszana wiec nie jestem pewien czy nie bede musial oddac jej do serwisu po Bios update na jakas wersje ktora obsluguje X2,Chlodzenie tez mam juz kupione, wybralem TT tower 112 pure CU, do tego jeszcze mam Fandera ale zmienie na Silentcata! jak tu nie oszalec przy takim wyborze!!!!! Edytowane 30 Stycznia 2006 przez moadip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...