R.i.P. Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Kiepko cos... trzeba bylo brac te Toledo co My :D ... w sensie mam nadzieje ze moje Toledo gdzies lezy w magazynie Stolicy... dzwonilem do Pani i byla nie mila.. nie wiem gdzie moja przesylka wrr... czekam na 4speed otwieraja od 10 zadzwonie i musze dostac nr przesylki :/ jak odeslali to zabije po prostu zabije. :( A Ty Saimek zamowiles tego proca w 4speed za jakas dodatkowa oplata? czy normalnie napisales ze chcesz z koncowka na toledo, i ile czekales w sumie od zlozenia zamowienia do wyslania? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) mam konfiga jak w podpisie (niekręcony) i tak się zastanawiam czy by nie zainwestować w X2 - pytanie (1.)) do osób które przesiadały się z A64 3000+ 1.) jest różnica w komforcie codziennej pracy ? mam zwyczaj mieć odpalonych kilka aplikacji (Kaspersky, IM, uTorrent, WinAmp, FireFox, Thunderbird + monitorujacy Everest) i dodatkowo: 2.) jak wyglądają temperatury XP 3800+ niekręconego w IDLE i STRESS? [na BOXowym! chłodzeniu w A64 3200+ w idle mam przy tych upalach 34C, przy stress: 48C ale wentyl jest puszczony na 2.4k rpm i wtedy jest na prawde cichy - X2 sie pewnie grzeje bardziej, ale do tego procka raczej doszedlby Big Typhoon do chlodzenia jednak chcialbym miec podobne temperatury no i zachowana cisze :) ) ps: problemy z grami mnie raczej nie obchodzą - gram może 5h w ciągu miesiąca i to w tytuły mało wymagające graficznie (FM 2006) Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez M4ciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 A Ty Saimek zamowiles tego proca w 4speed za jakas dodatkowa oplata? czy normalnie napisales ze chcesz z koncowka na toledo, i ile czekales w sumie od zlozenia zamowienia do wyslania? :-P Bez dodatkowej oplaty ;) w uwagach napisalem ze chce koncowke CD i innej maja mi nie przysylac. Koles mowil ze tak mam zrobic. Paczka przyszla 31 lipca juz ale mnie tydzien nie bylo i probuje ja wlasnie teraz odebrac i dzwonie do Stolicy ale nikt nie odbiera wrr... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 M4ciek Piszesz, że nie grasz. Czy używasz innych aplikacji wymagających wydajności procesora? Jeśli nie, to po co w ogóle wymieniać procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 M4ciek Piszesz, że nie grasz. Czy używasz innych aplikacji wymagających wydajności procesora? Jeśli nie, to po co w ogóle wymieniać procesor?nie dodałem najważniejszego :oops: [to co na liście wymienione - zawsze gdzieś tam odpalone jest] a głównym procesem jest często Photoshop, czesto tez ripuje z formatu dvd->div-x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Jak ripujesz to w takim razie jak najbardziej.. mozna wtedy ripowac i robic cokolwiek innego a nie zwalnia nic :) Tylko musisz sie liczycz z wydatkiem jakos 350 zl wiecej.. Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Saimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) nie dodałem najważniejszego :oops: [to co na liście wymienione - zawsze gdzieś tam odpalone jest] a głównym procesem jest często Photoshop, czesto tez ripuje z formatu dvd->div-xHa, więc mogę Ci powiedzieć, że różnica w używaniu jest masakryczna ! Właśnie wczoraj miałem okazję poznać potęgę dwurdzeniowca w trakcie rekonwersji divx -> divx celem pozbycia się QuarterPixel. Nie wypowiem się co do czasu trwania, bo już nie pamiętam ile to na Venice@2,7Ghz trwało, ale w każdym razie albo trzeba było na ten czas zapomnieć o używaniu kompa, albo ustawić priorytet na idle i całość trwała co najmniej 1,5h, a i to czuć było że komputer się muli. Na dwurdzeniowcu ja po prostu nie wiedziałem, że cokolwiek się konwertuje, i to przy normalnym priorytecie! Mozilla - pyk, odpalona, działa. Winamp - pyk, odpalony, gra. OpenOffice - pyk, już jest, gotowy do pracy. Reasumując: w twoim przypadku powinieneś odczuć duuużą różnicę. Nie wiem jaka będzie w prędkości rzeczonego Photoshopa, ale w komforcie pracy różnica będzie widoczna i to zdecydowana. Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 katoda Ale ta konwersja gdy jest "sama" wykorzystuje oba rdzenie czy też tylko jeden a drugi pozostaje na użytek innych programów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Konwersja za pomocą Virtual DubMod - oba rdzenie okolo 90% obciazenia, dvdSanta - 100% NeroVisonExpress - 90% ale np poszukiwanie blednych klatek za pomoca VirtualDubMod obciaza tylko jeden rdzen. Dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 katoda Ale ta konwersja gdy jest "sama" wykorzystuje oba rdzenie czy też tylko jeden a drugi pozostaje na użytek innych programów? Hm, używam DivXa 6.2 niby wspierającego wielowątkowość, oba rdzenie obciążone na 100%. ale np poszukiwanie blednych klatek za pomoca VirtualDubMod obciaza tylko jeden rdzen. DziwnePrawdopodobnie nie jest realizowane przez kodek tylko przez VirtualDuba, który - z tego co wiem - nie jest aplikacją wielowątkową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Dobra Panowie, zapraszam do umieszczania wpisów w tym zestawieniu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=143350 Kilka wpisów dwurdzeniowców już tam jest: AC 2862 - Zulusman - Opteron 165 05XX XXXX, 9*318, AC: Ninja+Fander120, pasta: ASV - SCREEN 2750,8 - Atomel - X2 Toledo 4400+ 0537 RPMW, 11*250, AC Ninja, Vcore: 1,55V - SCREEN 2718,7 - Jimmy007 - Dual Core Opteron 165 CCBWE 0547TPMW Toledo , 9*302,1, AC: Ninja + 2x Delta 120mm, Vcore: 1,39V - SCREEN WC 3000,6 - Znakomity - A64 X2 3800+ LCBIE 0618EPMW, 10*300, WC: Bloczek Misiego, Vcore: 1,55V - SCREEN, SANDRA 2900,0 - AndyN - A64 X2 3800+ LCBIE 0618EPMW Toledo 5CD, 10*290, WC: PowerX 2.0, AS5, Vcore: 1,40V - SCREEN, SANDRA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Moze pytanie retoryczne ale czy jest szansa ze gdyby to byl CD (Toledo) to bedzie sie slabo krecil? W proline narazie nie maja x2 3800, wyslalem maila przed chwila do 4speed. Zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil-bart Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 No wiesz zdarzały się venice 2400mhz 1,5V :rolleyes: Ale IMO do 2,8-2,9ghz powinieneś na nim pojechać bez problemów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrums Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 pisałem do 4speed niestety nie mają, jak ktoś będzie miał jakiś cynk niech da znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Dobra Panowie, zapraszam do umieszczania wpisów w tym zestawieniu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=143350To możesz dodać i mnie :) X2 3800+ Toledo 0616 - 2.8GHz, 1.375V, cooler BOX Moje pamięci to zwykle 4*512MB DDR400 więc nie dziwcie się czemu tak mało :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Moze pytanie retoryczne ale czy jest szansa ze gdyby to byl CD (Toledo) to bedzie sie slabo krecil? W proline narazie nie maja x2 3800, wyslalem maila przed chwila do 4speed. Zobaczymy.Jak na razie próba badawcza z PurePC.pl zgłasza 100% kręcalność procków, ale tych ludzi można policzyć na palcach jednej ręki - na razie. Kojarzy mi się, że parę stron wcześniej był link do jakiegoś obcojęzycznego forum gdzie człek też testował X2 3800 Toledo i też osiągnął imponujące wyniki. Myślę, że z Twoim prockiem nie będzie źle, szczególnie jeżeli trafisz w 18 tydzień 2006 r. , z tego co widzę to wszystkie obecne na forum Toledo są z tego okresu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 To możesz dodać i mnie :) X2 3800+ Toledo 0616 - 2.8GHz, 1.375V, cooler BOX Moje pamięci to zwykle 4*512MB DDR400 więc nie dziwcie się czemu tak mało :P Zgłaszać na PW według składni opisanej w tamtym wątku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) dzieki za info ;] w 4speed nie maja narazie CD :( jakby ktos wiedzial gdzie mozna dostac to rowniez prosze o takie info. btw gdyby ktos byl zainteresowany moim prockiem http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208433 :) edit: hmm Pan z 4speed napisal mi w moim zapytaniu czy moge zlozyc zamowienie i dopisac ze interesuje mnie tylko z koncowka CD i dopiero wtedy (jak przyjda procki) zostanie mi takowy wyslany, ze "raczej sie nie da bo nie sprawdzamy na biezaco serii procesorów, a przy 100 zam dziennie ciezko o tym pamietac" hmm czyzby sie wycwanili? czy w slowach "raczej sie nie da" pachnie $? ;ooo Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez R.i.P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zrobiłem mini FAQ, które dostępne jest w 1 poście tego tematu. Jeśli macie ciekawe propozycje co do jego kształtu i zawartości merytorycznej, to proszę odezwać się na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Spotkal sie ktos moze z rdzeniem Toledo w 4200+ ? Jeszcze jedno pytanko, czy wszystkie toledo podkrecaja sie jak 3800+ ? chodzi mi o to czy 4400+ na rdzeniu Toledo ma takie same (lub podobne) mozliwosci oc jak 3800+ ? Bede wdzieczny za szybka odpowiedz :] EDIT: Bo bym mojego gofnianego menchestera zamienil na Toledo 4400+ i sie przestal chrzanic z nim, tylko nie wiem czy dociagne chociaz do 2,7Ghz (na 1.375V -1.4V) na toledo 4400+. Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko, czy wszystkie toledo podkrecaja sie jak 3800+ ? chodzi mi o to czy 4400+ na rdzeniu Toledo ma takie same (lub podobne) mozliwosci oc jak 3800+ ?Tip: zobaczy wyniki ThemOn'a .... ------- Czyli kicha ? (tyle samo co menchester) :(To jeden jedyny przypadek. Nie wiadomo .... :? Ale .... Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Czyli kicha ? (tyle samo co menchester) :( EDIT: Wynik z cinebencha: 8. 37,4 - rafa [Abit AN8S] - A64 X2 4400+@2653MHz (10x264) RAM 2x1024 (265MHz) 3-4-4-8 | niewiele.... Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Ogolnie te 4400+ slabo sie kreca... im wiecej L2 tym gorzej pewnie.. te 3800+ na Toledo to jakas zlota seria.. po prostu cud miod. Nie bylo chyba takich X2 jeszcze... nie spotkalem sie ze stable 2,9 Na 1,4 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) te 3800+ na Toledo to jakas zlota seria.. po prostu cud miod. Nie bylo chyba takich X2 jeszcze... nie spotkalem sie ze stable 2,9 Na 1,4 :]Czy stable to zobaczę gdy puszczę SP2004 na naprawdę kilka godzin. Albo S&N (czy jak mu tam ;) ) Albo 3Dmarki .... ------------- Heh, pomysleć ile procków z tej serii (0618 CD) trafiło do nieswiadomych użytkowników albo do komputerów w firmach .... Zgroza ..... ;) Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 A wymienialibyscie na moim mmiejscu menchestera @2,5Ghz ~1.5V na 4400+ (lub 4200+) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 tylko na 4400 bo to ma 1MB cache -wtedy wymiana ma sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Hm, używam DivXa 6.2 niby wspierającego wielowątkowość, oba rdzenie obciążone na 100%. Prawdopodobnie nie jest realizowane przez kodek tylko przez VirtualDuba, który - z tego co wiem - nie jest aplikacją wielowątkową. Mam divx 5.2 i 3.1 a mimo to VirtualDubMod koduje dual core... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Sam nie wiem czy go wymieniac na (za doplata) :-| 4400+ czy sprobowac poszukac 3800+ ale CD.... sam juz nie wiem, najgorsze jest to że szybko musze sie zdecydowac :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) szansa na CD dopiero za kilka dni jak beda nowe dostawy w sklepach (koniec tygodnia) i nie wiadomo czy bedzie ten sam tydzien itp i jak bedzie sie podkrecal -wiec jezeli masz teraz decydowac to ja bym bral 4400 -i jak sie dobry trafi to tez powinien wysoko poleciec Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 No szukaj CD.... ja mialem szczescie szybko sie zdecydowalem i sie dla mnie jeden CD ostal w 4speed :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...