Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Super Pi 32M przeliczył na 3,43, 3dm 2006 3,4ghz więc szału nie było, kusiło mnie jedynie to 3,0 na 1,25, mój potrzebuje 1,3V. Ale jak pokazuje życie proc procowi nie równy :D

Nie każdy trafia na takie sztuki.. :razz:

1,35 to normalne na 3ghz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a mocno leci temp po zmianie napięcia na 1.25/3? Bo póki co leci mi na standardowym 1.2, a nie wiem czy jak dam wyższe to czy mój fryzjer da rade to opanować :D na tą chwilę 1 h orthosa daje mi temp 51/43 stopnie.

...ja na boxie daje z 1,55v :wink: z 1,35

daj mu 1,35 i bedzie good

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale tam też jest TDP = 65W.

Jest 45W. W tym linku co podałeś jest błąd, zdarzają się tam takie błędy jak na przykład istnienie procków 65nm F3 ;]

edit2.

Już zwątpiłem, procek o oznaczeniu ADH powinien mieć 45W wg dokumentacji AMD, nie wiem już teraz jak to jest. Ale na moje to jednak oba są 45W

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-18430-1219010439_thumb.jpg

Dziś wróciłem wieczorem do domu i postanowiłem zakończyć całą zabawe z oc cpu. Wynik jaki widać. Dalej nie kręcę bo a) boję się b) dodatkowe 100-200 mhz już raczej potrzebne mi nie jest. W zasadzie wszystko szło gładko do pierwszej zapaści kompa. Na 2.9 GHz na v1.275 3marki i orthos przelatywały pięknie. Potem ustawiłem 3 GHz - również ok i w tym momencie chciałem zaszaleć - ustawiłem fsb 257 co dawało mi 3080 MHz napięcie wciąż 1.275, komp nawet nie zabotował. Pomogła tylko zworka. No i właśnie ustawiłem z powrotem 3 GHz ale pojawił sie problem z napięciem. Wcześniej jak ustawiłem 1.275 to wszystkie programy monitorujące pokazywały 1.260-1.275 z kolei po resecie biosu nagle napięcie niby powinno byc te same, a programy wskazywały 1.245-1.260 :/ Przy tym stanie reczy smarki przechodziły ale orthos wywalał się po 3 min. Nie miałem wyboru i ustawiłem 1.3, którego nie zaniża. Nie wiem dlaczego tak się dzieję z tym napięciem. OC końce bo jestem zadowolony, bazując się na 3dm06 wynik podskoczył względem 2.4 GHz z 8k do 9.4k więc myślę, że satysfakcjonująco. Z pewnością 100-200 MHz z tego proca dałoby się wycisnać ale to już raczej z kombinacjami i zabawami, a tych mi póki co starczy ;) Czas wziąć się za gpu :)

edit: screen jest z 1.275 (jak widać pokazuje 1.248 :/) gdzie 2 pętle smarków przeszły bez komplikacji ale orthos nie więc v poszło w górę.

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3GHz nie jest zle. Pare dni temu koledze kompa skladalem i ustawilem mu 3.3ghz napiecie 1.45(bios, plyta DFI).

Smiga wszystko ladnie pieknie bo sie go pytalem.

LPKorn3324

Czego sie boisz, ze dalej nie krecisz ?

Edytowane przez Sardyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co jak ustawiłem te 3.1 GHz i komp nie mógł wstać to sytuacja wyglądała tak: "ustawiam 3.1" , "F10" , komp restartuje się i słyszę taki słaby pisk no i komp nie wstał. Nie wiem czy to cewki/kondensatory zaczęły jęczeć po prostu chciałbym troche tym cpu się nacieszyć, a nie latać ponowe mobo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co jak ustawiłem te 3.1 GHz i komp nie mógł wstać to sytuacja wyglądała tak: "ustawiam 3.1" , "F10" , komp restartuje się i słyszę taki słaby pisk no i komp nie wstał. Nie wiem czy to cewki/kondensatory zaczęły jęczeć po prostu chciałbym troche tym cpu się nacieszyć, a nie latać ponowe mobo ;)

Powiem tak 1,3v to jest nic, płytke masz najlepszą pod am2 do oc ,chłodzenie masz w porządku i czego się boisz? Rozumiem gdybyś dał mu 1.7v...

Po prostu 3ghz to one robią jak chcą,ale np. u mnie 3ghz na 1,35(def) 3,2ghz 1.5v 3,3ghz 1,55v nie stabilne...

Daj mu 1,5v(jak sie boisz 1,4 ;/) 276x12 jakby co ht zmniejsz...I chłopie timingi! Ile chcesz jechać na cl4? Dziwisz się ze wstać nie chce...

Co do skoków napięcia,to normalne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to później powalcze jeszcze trochę. Pytanie czy zmiana z cl 4 na 5 jest konieczna? W sumie w tym momencie memki ustawione w biosie na 533 ale taktowanie i tak doleciało do 667 jak standardowo ma. Poza tym czy cl 5 znacząco nie zwolni kompa? Bo nie chciałbym dolecieć do 3.1/2 GHz, a i tak mieć wydajność na poziomie 3.0ghz cl4. Aha i jeszcze jedno czy dłuższa jazda na 1.4V nie wpływa szkodliwo na cpu? Bo znając życie to polatam na tym cpu kolejne 2/3 lata więc mimo wszystko chciałbym dotrwać z nim tyle czasu ;)

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to później powalcze jeszcze trochę. Pytanie czy zmiana z cl 4 na 5 jest konieczna? W sumie w tym momencie memki ustawione w biosie na 533 ale taktowanie i tak doleciało do 667 jak standardowo ma. Poza tym czy cl 5 znacząco nie zwolni kompa? Bo nie chciałbym dolecieć do 3.1/2 GHz, a i tak mieć wydajność na poziomie 3.0ghz cl4. Aha i jeszcze jedno czy dłuższa jazda na 1.4V nie wpływa szkodliwo na cpu? Bo znając życie to polatam na tym cpu kolejne 2/3 lata więc mimo wszystko chciałbym dotrwać z nim tyle czasu ;)

Najpierw daj pamieci na cl5(możesz też puścić ramy na 400 na zapas) i patrz ile procek zrobi max...potem baw się z cl4... Myślę że te pamiątki zrobią ok ~900mhz cl5 do tego wykręcisz cepa i będzie lepiej...Oczywiście najlepiej mieć Wysokie taktowanie i niskie timingi... , podnosiłeś napięcie ramu?

Wraz z podniesieniem napięcia rośnie temperatura i gdy jest zbyt wysoka jest szkodliwa...Twoje chłodziwo powinno wystarczyć do ok 1,5v...

Nie ma szans żeby proc padł po 2-3latach...nie jest to jakieś wygórowane oc

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi