Skocz do zawartości
Gość

Procesor na 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam na Waszą radę. Muszę doradzić kumplowi zakup procesora. Pod uwagę biorę te modele:

PROCESOR INTEL PENTIUM 4 2.0AGHz mPGA478

0.13u FSB 400MHz L2 512kB wersja Retail (BOX)

728.68 zł netto 889.00 zł z Vat

PROCESOR INTEL PENTIUM 4 2.40GHz mPGA478

0.13u FSB 533MHz cache L2 512kB wersja Retail (BOX)

859.83 zł netto 1049.00 zł z Vat

PROCESOR AMD ATHLON XP 2.1+ 266 Socket A

0.18u Palomino (1.73GHz) - 12 miesiecy gwarancji

482.78 zł netto 589.00 zł z Vat

PROCESOR AMD ATHLON XP 2.2+ 266 Socket A

0.13u Thoroughbred (1.80GHz) - 12 miesiecy gwarancji

687.70 zł netto 839.00 zł z Vat

PROCESOR AMD ATHLON XP 2.2+ BOX Socket A

0.13u Thoroughbred (1.80GHz) wersja BOX - 36 m-cy gwarancji

753.27 zł netto 919.00 zł z Vat

Sam mam AMD AThlon Xp 2.2+, więc głupio mi doradzać P IV 2,4 Ghz, ale dzisiaj właśnie go bym wybrał, ze względu na to iż 1,8 Ghz Amd to za mało. A na procesor AMD Athlon XP 2400+ czekam ponad pół roku, a go ciągle nie ma w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze AMD 2200+ można kupić za 700zł, a nie za 839.

Po drugie, to pozwól, że zapytam: na co AMD 2200+ to za mało? Rozumiem, że wychodzą wymagające gry w przyszłym roku, ale bez przesady, procesor to sprawa drugorzędna jeżeli chodzi o gry a przede wszystkim liczy się karta graficzna.

Według mnie AMD 2200+ wystarczy w zupełności.

Skoro koleś potrzebuje doradzania, więc pewnie na procesorach się nie zna i podkręcać nie będzie. Jeżeli tak, to raczej 2 GHz Pentium 4 to będzie za mało, podczas gdy Athlon 1.8 Ghz będzie oferował nieco więcej mocy.

Jeżeli facet ma zamiar podkręcać, to niech kupi sobie P42.0A GHz i puści to na magistrali 533...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się AXP2200+ powinien kosztować 650-660, żeby być opłacalnym zakupem .

Jeżeli już jesteśmy przy zakupach, a myślę, że nie tylko procesor będzie kupowany, to warto zaoszczędzić te kilkaset zł kupując AXP2100+ i dołożyć na inne komponenty, np: pamięc lub grafike!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będzie podkręcał ( w co wątpie) to P4 2.0A, w każdym innym wypadku polecam Athlona XP 2000+ - w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak Athlon XP 2000+ to za mało, kolejnym CPU jaki bym brał to Athlon na magistrali 166 (333 jak ktoś woli).

W każdym razie jeżeli żaden procek nie będzie podkrecany to taki P4 wymięka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze AMD 2200+ można kupić za 700zł, a nie za 839.

Nie znalazłem w Gdańsku tańszego dobrego sklepu. Jakby ktoś miał jakiś adres to czekam. A kupowanie przez internet odpada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 2.0 GHz 770zł, P4 2.4 GHz 990zł.

Nie wiem po ile chodzi AXP 2200+ BOX, ale pewnie też nieco taniej.

Oczywiście ceny sklepowe zwykle są wyższe od giełdowych, to nie to co w supermarkecie, gdzie co chwila reklamują, że jeżeli w promieniu 1km znajdziesz ten sam towar taniej, to Ci go sprzedadzą za tyle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu przez internet odpada . . . Zamawiałem dużo , rzeczy i zawsze dostawałem bez problemu. Polecam Polbras - nigdy nie miałem z nimi kłopotu. Co do podstawki to za AMD przemawia "wieczność" socket A zaś za Intelem lepsza wydajność w przypadku TOP modeli. Wydaje mi się , że każdy procesor z tych które wymieniłeś spokojnie spełni oczekiwania kumpla . . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za AMD tylko zastanawiam mnie co będzie w tym kompie wymieniane oprócz procka???

Nagrywarka CD-RW TDK Cyclone 48x/24x/48x ------ 465zł

i grafika Hercules 3D Prophet 8500 128MB ------------1200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu przez internet odpada . . . Zamawiałem dużo , rzeczy i zawsze dostawałem bez problemu. Polecam Polbras - nigdy nie miałem z nimi kłopotu. Co do podstawki to za AMD przemawia "wieczność" socket A zaś za Intelem lepsza wydajność w przypadku TOP modeli. Wydaje mi się , że każdy procesor z tych które wymieniłeś spokojnie spełni oczekiwania kumpla . . .

Jaka "wieczność" ????

zastanów sie, czy np. na chipsecie kt133 uruchomisz XP, a jeżeli tak to jak on bedzie działał ? Poza tym niedługo ma mieć premiere "młot" i on będzie miał inną podstawkę. Tak w sumie możesz sobie policzyć ile razy Intel zmieniał podstawke a ile AMD

wg. moich obliczeń (od ery procesorów pentium)

AMD : 3

Intel : 5

z tym że można było dostać przejściówki do procesorów Intela i te procki na tych przejściówkach działały, a w przypadku AMD nie spotkałem sie z zadnymi przejściówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOŻE!!! Radeon 8500 za 1200zł!!!! Przecież te karty w wersji "nie markowej" kosztują POŁOWE tej ceny!!!

Za 1200zł można kupić GF4Ti4600! Co jak co ale nawet z włączonymi bajerami, Radeon 8500 NIGDY nie będzie tak wydajny jak GF4Ti4600!

Ludzie! OPANUJCIE sie! Ten sklep, w którym kupujecie dosłownie zdziera z Was co do złotówki! Naprawdę poszukajcie, ostatecznie, gdyby w moim mieście były tylko drogie sklepy, a nie było giełdy to wybrałbym się z 5'tką znajomych do innego miasta na giełdę i piwo!

1200zł za Radeona dawało się PÓŁ ROKU TEMU! Jezu... co za zdzierstwo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+

Za przeproszeniem, co ty pierdzielisz? 2100+ jest wykonany w technologii 0.18u a 2200+ w 0.13u. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby procesor o zbliżonym zegarze(różnica wynosi 66MHz) wykonany w lepszej technologii grzał się więcej niż poprzednik. Wielkie LOL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+

Za przeproszeniem, co ty pierdzielisz? 2100+ jest wykonany w technologii 0.18u a 2200+ w 0.13u. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby procesor o zbliżonym zegarze(różnica wynosi 66MHz) wykonany w lepszej technologii grzał się więcej niż poprzednik. Wielkie LOL.

lol to dla ciebie :twisted: , jak nie znasz tematu to sie nie wypowiadaj. Mimo że 2,2+ jest zasilany mniejszym napieciem niż palomino to ma prawie o połowe mniejszą powierzchnię odprowadzania ciepła, chuba nie trzeba być wybitnym inteligentem żeby wyciągnąć z tego wnioski. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko athlon..........tylko athlon..........

aleś mnie przestraszył swoim avatarem... myślałem, że chociaż tutaj jestem bezpieczny.

a tak swoją drogą, to rzeczywiście drogi ten sklep, gdzie chcecie kupować sprzęt...

no i z innych przemyśleń: przy tak wypasionym procku lepiej wygląda Radeon 9700 :) Model R8500 bardziej pasuje do np. Athlona 1700+ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mowie ze AXP 2100+ wystarcz w maxymalnej zupelnosci, tyle ze bedziesz musial kumpla przyzwyczaic do wysokich temperatur. P4 2 Ghz mozna podkrecic i bedzie tak samo grzal i moc bedzie wieksza, tyle ze tracisz gwarancje, a i cena jest nieco wyzsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROTFL syneczku dla Ciebie

nie znasz sie to sie nie wypowiadaj (jeszcze z wieloma rzeczami sie nie spotkałes i o wielu jeszcze nie wiesz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOŻE!!! Radeon 8500 za 1200zł!!!! Przecież te karty w wersji "nie markowej" kosztują POŁOWE tej ceny!!! 

Za 1200zł można kupić GF4Ti4600! Co jak co ale nawet z włączonymi bajerami, Radeon 8500 NIGDY nie będzie tak wydajny jak GF4Ti4600! 

Ludzie! OPANUJCIE sie! Ten sklep, w którym kupujecie dosłownie zdziera z Was co do złotówki! Naprawdę poszukajcie, ostatecznie, gdyby w moim mieście były tylko drogie sklepy, a nie było giełdy to wybrałbym się z 5'tką znajomych do innego miasta na giełdę i piwo! 

1200zł za Radeona dawało się PÓŁ ROKU TEMU! Jezu... co za zdzierstwo!

A możesz polecić mi jakiegoś RADEON-a do 1100zł. Jedyny wymóg to 128MB pamięci, dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz w gdansku grala - ceny sa tam w miare w porzadku, ale jeszcze jest w gdyni ALT computer i tam ceny sa jeszcze nizsze i obsluga o niebo lepsza niz w gralu :) , chyba stac cie na dojazd z gdanska do gdyni... 8)

www.gral.pl

Niestety o Gralu słyszałem bardzo dużo złych rzeczy, nawet na tym forum, więc go nie wybiorę :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...