Gość Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Czekam na Waszą radę. Muszę doradzić kumplowi zakup procesora. Pod uwagę biorę te modele: PROCESOR INTEL PENTIUM 4 2.0AGHz mPGA478 0.13u FSB 400MHz L2 512kB wersja Retail (BOX) 728.68 zł netto 889.00 zł z Vat PROCESOR INTEL PENTIUM 4 2.40GHz mPGA478 0.13u FSB 533MHz cache L2 512kB wersja Retail (BOX) 859.83 zł netto 1049.00 zł z Vat PROCESOR AMD ATHLON XP 2.1+ 266 Socket A 0.18u Palomino (1.73GHz) - 12 miesiecy gwarancji 482.78 zł netto 589.00 zł z Vat PROCESOR AMD ATHLON XP 2.2+ 266 Socket A 0.13u Thoroughbred (1.80GHz) - 12 miesiecy gwarancji 687.70 zł netto 839.00 zł z Vat PROCESOR AMD ATHLON XP 2.2+ BOX Socket A 0.13u Thoroughbred (1.80GHz) wersja BOX - 36 m-cy gwarancji 753.27 zł netto 919.00 zł z Vat Sam mam AMD AThlon Xp 2.2+, więc głupio mi doradzać P IV 2,4 Ghz, ale dzisiaj właśnie go bym wybrał, ze względu na to iż 1,8 Ghz Amd to za mało. A na procesor AMD Athlon XP 2400+ czekam ponad pół roku, a go ciągle nie ma w PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Po pierwsze AMD 2200+ można kupić za 700zł, a nie za 839. Po drugie, to pozwól, że zapytam: na co AMD 2200+ to za mało? Rozumiem, że wychodzą wymagające gry w przyszłym roku, ale bez przesady, procesor to sprawa drugorzędna jeżeli chodzi o gry a przede wszystkim liczy się karta graficzna. Według mnie AMD 2200+ wystarczy w zupełności. Skoro koleś potrzebuje doradzania, więc pewnie na procesorach się nie zna i podkręcać nie będzie. Jeżeli tak, to raczej 2 GHz Pentium 4 to będzie za mało, podczas gdy Athlon 1.8 Ghz będzie oferował nieco więcej mocy. Jeżeli facet ma zamiar podkręcać, to niech kupi sobie P42.0A GHz i puści to na magistrali 533... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 PROCESOR INTEL PENTIUM 4 2.40GHz mPGA478 wersja Retail (BOX) PROCESOR AMD ATHLON XP 2.2+ BOX Socket A ja bym rozwazal miedzy tymi dwoma prockami jezeli planujsh podkrecac to biesh P4 a jak nie to tego AMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgadza się AXP2200+ powinien kosztować 650-660, żeby być opłacalnym zakupem . Jeżeli już jesteśmy przy zakupach, a myślę, że nie tylko procesor będzie kupowany, to warto zaoszczędzić te kilkaset zł kupując AXP2100+ i dołożyć na inne komponenty, np: pamięc lub grafike! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Jeżeli będzie podkręcał ( w co wątpie) to P4 2.0A, w każdym innym wypadku polecam Athlona XP 2000+ - w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak Athlon XP 2000+ to za mało, kolejnym CPU jaki bym brał to Athlon na magistrali 166 (333 jak ktoś woli). W każdym razie jeżeli żaden procek nie będzie podkrecany to taki P4 wymięka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Po pierwsze AMD 2200+ można kupić za 700zł, a nie za 839. mi sie zdaje ze nie tylko ta cena jest inna ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Po pierwsze AMD 2200+ można kupić za 700zł, a nie za 839. Nie znalazłem w Gdańsku tańszego dobrego sklepu. Jakby ktoś miał jakiś adres to czekam. A kupowanie przez internet odpada :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 P4 2.0 GHz 770zł, P4 2.4 GHz 990zł. Nie wiem po ile chodzi AXP 2200+ BOX, ale pewnie też nieco taniej. Oczywiście ceny sklepowe zwykle są wyższe od giełdowych, to nie to co w supermarkecie, gdzie co chwila reklamują, że jeżeli w promieniu 1km znajdziesz ten sam towar taniej, to Ci go sprzedadzą za tyle.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Nie wiem czemu przez internet odpada . . . Zamawiałem dużo , rzeczy i zawsze dostawałem bez problemu. Polecam Polbras - nigdy nie miałem z nimi kłopotu. Co do podstawki to za AMD przemawia "wieczność" socket A zaś za Intelem lepsza wydajność w przypadku TOP modeli. Wydaje mi się , że każdy procesor z tych które wymieniłeś spokojnie spełni oczekiwania kumpla . . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 :D heh... a ja mam atlhona ok.2100+ za 318 zeta :wink: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Ja jestem za AMD tylko zastanawiam mnie co będzie w tym kompie wymieniane oprócz procka??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ja jestem za AMD tylko zastanawiam mnie co będzie w tym kompie wymieniane oprócz procka??? Nagrywarka CD-RW TDK Cyclone 48x/24x/48x ------ 465zł i grafika Hercules 3D Prophet 8500 128MB ------------1200zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Nie wiem czemu przez internet odpada . . . Zamawiałem dużo , rzeczy i zawsze dostawałem bez problemu. Polecam Polbras - nigdy nie miałem z nimi kłopotu. Co do podstawki to za AMD przemawia "wieczność" socket A zaś za Intelem lepsza wydajność w przypadku TOP modeli. Wydaje mi się , że każdy procesor z tych które wymieniłeś spokojnie spełni oczekiwania kumpla . . . Jaka "wieczność" ???? zastanów sie, czy np. na chipsecie kt133 uruchomisz XP, a jeżeli tak to jak on bedzie działał ? Poza tym niedługo ma mieć premiere "młot" i on będzie miał inną podstawkę. Tak w sumie możesz sobie policzyć ile razy Intel zmieniał podstawke a ile AMD wg. moich obliczeń (od ery procesorów pentium) AMD : 3 Intel : 5 z tym że można było dostać przejściówki do procesorów Intela i te procki na tych przejściówkach działały, a w przypadku AMD nie spotkałem sie z zadnymi przejściówkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 BOŻE!!! Radeon 8500 za 1200zł!!!! Przecież te karty w wersji "nie markowej" kosztują POŁOWE tej ceny!!! Za 1200zł można kupić GF4Ti4600! Co jak co ale nawet z włączonymi bajerami, Radeon 8500 NIGDY nie będzie tak wydajny jak GF4Ti4600! Ludzie! OPANUJCIE sie! Ten sklep, w którym kupujecie dosłownie zdziera z Was co do złotówki! Naprawdę poszukajcie, ostatecznie, gdyby w moim mieście były tylko drogie sklepy, a nie było giełdy to wybrałbym się z 5'tką znajomych do innego miasta na giełdę i piwo! 1200zł za Radeona dawało się PÓŁ ROKU TEMU! Jezu... co za zdzierstwo! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ja bym wzial p4 2.0GHz na fsb 400 i pozscil na 533 ttylko sie przestawia w biosie powinien chodzic na domyslnym napieciu bedzie sporo wydajniejszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noso Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 tylko athlon..........tylko athlon.......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 masz w gdansku grala - ceny sa tam w miare w porzadku, ale jeszcze jest w gdyni ALT computer i tam ceny sa jeszcze nizsze i obsluga o niebo lepsza niz w gralu :) , chyba stac cie na dojazd z gdanska do gdyni... 8) www.gral.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+ Za przeproszeniem, co ty pierdzielisz? 2100+ jest wykonany w technologii 0.18u a 2200+ w 0.13u. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby procesor o zbliżonym zegarze(różnica wynosi 66MHz) wykonany w lepszej technologii grzał się więcej niż poprzednik. Wielkie LOL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ale to czesciowa prawda ,2200+ to thoroughbred A ,niedopracowany do konca ,mimo zasilania default 1.65v to grzeje sie dosc mocno dlatego ze ma mniejsza powierzchnie oddawania ciepla,przyczym na dobrej klasy coolerze jest spoko.(albo wodzie :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+ Za przeproszeniem, co ty pierdzielisz? 2100+ jest wykonany w technologii 0.18u a 2200+ w 0.13u. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby procesor o zbliżonym zegarze(różnica wynosi 66MHz) wykonany w lepszej technologii grzał się więcej niż poprzednik. Wielkie LOL. lol to dla ciebie :twisted: , jak nie znasz tematu to sie nie wypowiadaj. Mimo że 2,2+ jest zasilany mniejszym napieciem niż palomino to ma prawie o połowe mniejszą powierzchnię odprowadzania ciepła, chuba nie trzeba być wybitnym inteligentem żeby wyciągnąć z tego wnioski. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ja bym kupił jakiegokolwiek P4 z niższymi zegarami i jądrem C1. Dodam, że P4 1.8A z tym steppingiem idzie na 3.2GHz na AC i bez zmiany napięcia 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 wez pod uwage ze p4 na odpowiednij chlodzeniu bardziej podkreci sie zapas mocy jest o wiele wiekszy niz w przypadku AMD - a pozatym wydajnosc P4 jest o wiele wyzsza niz AMD (patrz Sandra2003 - MFLOPS) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Nie sugeruja sie Sandra bo to benchmark czysto syntetyczny. Do chłodzenia P4 podkreconego nie trzeba miec super chłodzenia. BOX Cooler wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertcik Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 e!Gr00bY ma racje bierz P4 (też kiedś byłem za AMD) ale ten overclocking..... P4 2GHz wykręci się na 2,8 (a nawet 3GHz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 tylko athlon..........tylko athlon..........aleś mnie przestraszył swoim avatarem... myślałem, że chociaż tutaj jestem bezpieczny. a tak swoją drogą, to rzeczywiście drogi ten sklep, gdzie chcecie kupować sprzęt... no i z innych przemyśleń: przy tak wypasionym procku lepiej wygląda Radeon 9700 :) Model R8500 bardziej pasuje do np. Athlona 1700+ ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ja mowie ze AXP 2100+ wystarcz w maxymalnej zupelnosci, tyle ze bedziesz musial kumpla przyzwyczaic do wysokich temperatur. P4 2 Ghz mozna podkrecic i bedzie tak samo grzal i moc bedzie wieksza, tyle ze tracisz gwarancje, a i cena jest nieco wyzsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 jak zdecudujesz sie na amd to kup 2100+-wydajnosc mniejsza niezuważalnie niz 2200 a mniejsza cena i co najwazniejsze nie grzeje sie tak cholernie jak 2200+ Za przeproszeniem, co ty pierdzielisz? 2100+ jest wykonany w technologii 0.18u a 2200+ w 0.13u. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby procesor o zbliżonym zegarze(różnica wynosi 66MHz) wykonany w lepszej technologii grzał się więcej niż poprzednik. Wielkie LOL. ROTFL syneczku dla Ciebie nie znasz sie to sie nie wypowiadaj (jeszcze z wieloma rzeczami sie nie spotkałes i o wielu jeszcze nie wiesz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 BOŻE!!! Radeon 8500 za 1200zł!!!! Przecież te karty w wersji "nie markowej" kosztują POŁOWE tej ceny!!! Za 1200zł można kupić GF4Ti4600! Co jak co ale nawet z włączonymi bajerami, Radeon 8500 NIGDY nie będzie tak wydajny jak GF4Ti4600! Ludzie! OPANUJCIE sie! Ten sklep, w którym kupujecie dosłownie zdziera z Was co do złotówki! Naprawdę poszukajcie, ostatecznie, gdyby w moim mieście były tylko drogie sklepy, a nie było giełdy to wybrałbym się z 5'tką znajomych do innego miasta na giełdę i piwo! 1200zł za Radeona dawało się PÓŁ ROKU TEMU! Jezu... co za zdzierstwo! A możesz polecić mi jakiegoś RADEON-a do 1100zł. Jedyny wymóg to 128MB pamięci, dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 masz w gdansku grala - ceny sa tam w miare w porzadku, ale jeszcze jest w gdyni ALT computer i tam ceny sa jeszcze nizsze i obsluga o niebo lepsza niz w gralu :) , chyba stac cie na dojazd z gdanska do gdyni... 8) www.gral.pl Niestety o Gralu słyszałem bardzo dużo złych rzeczy, nawet na tym forum, więc go nie wybiorę :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...