Czarek_p Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Witam Właściwie chodzi mi oto, ze są tacy ludzie co zakładają w swoich samochodach Bóg wie po co układy wydechowe, które powodują to ze na wysokich obrotach silnika wydobywa sie z nich bas. Ale po co. Na dłuższą trasę to jest męczące. Widziałem w telewizji taki moduł, który zakłada sie między katalysatorem a tłumikiem( w kazdym razie przed tłumikiem). Po włączeniu tego silnik staje się prawie niesłyszalny. Otóż wykorzystuje to prawo fizyki. Jeśli fale się nakładają na siebie, i się równoważą, następuje ich zniesienie. Silnik wydaje z siebie fale o okreslonej dlugosci, a to cacko wydaje o tej samej, nakładając jedne na drugie. Dzięki temu następuje ich zniesienie, a w efekcie czego wyciszenie. (tak tłumaczyli w tv) Pytania są takie: Jak to sie nazywa. Ile to kosztuje. Gdzie to dostane. Proszę o konkretne odpowiedzi, a nie zchodzenie z tematu a'la dres itp itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Też bym chętnie takie coś kupił, ale cena by pewnie zwaliła z nóg. Ja kiedyś w telewizji widziałem urządenie w tym stylu ale współpracujące z odkurzaczem i musze powiedzieć, że efekt był niezły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Nie wyobrazam sobie mojego silnika przy 7000 rpm aby byl nieslyszalny. To poezja przeciez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 czytalem o tym kiedys. chyba lotus w swoim modelu to montowal... czasem by sie przydalo...ale zmieniac biegi patrzac na obrotomierz?? wole slyszec :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek_p Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) Sam siebie zacytuję Po włączeniu tego silnik staje się prawie niesłyszalny. 1586252[/snapback] Napisałem. Silnik prawie całkowicie się wyciszy. A cena? Nie sądzę że jest wysoka. Ja kiedyś w telewizji widziałem urządenie w tym stylu ale współpracujące z odkurzaczem i musze powiedzieć, że efekt był niezłyJeśli ktoś wypuści takie coś do kompów rozejdzie sie jak ciepłe bułeczki Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez Czarek_p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Sam siebie zacytuję Napisałem. Silnik prawie całkowicie się wyciszy. A cena? Nie sądzę że jest wysoka. Jeśli ktoś wypuści takie coś do kompów rozejdzie sie jak ciepłe bułeczki 1586711[/snapback] Mysle ze cena jest dosc wysoka. Wydaje mi sie ze cos takiego montuja w helikopterach (takich wyciszonych).. kiedys chyba nawet ktos wspomnial o zastosowaniu tego w komputerach.. ale cena :| gdyby bylo w miare oplacalne montowali by to w hi-endowych limuzynkach ew. drozszch samochodach ale nikt *prawie tego nie robi (ktos wspomnial o lotusie..) i jakos CICHO :lol: o tej technologi. Mysle ze rozeszloby sie jak gf7800ultra.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 musisz duzo poczytac krotko mowiac zaleznie od tego jak rozchodza sie fale urzadzenie wyciszy albo ZWIEKSZY amplitude drgan... tak ze w 1 miejscu samochodu bedzie cicho a w innym nie w helikopterach montuje sie to w sluchawkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDeK :] Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Ja mam cichy motocykl więc mi to nie potrzebne, zresztą szkoda kasy na takie cuś wolabym se nowego kompa kupić :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 w helikopterach montuje sie to w sluchawkach 1586739[/snapback] w sluchawkach to osobna sprawa - chodzi o dobro pilota. Mi chodzilo o wyciszenie calego helikoptera (np patrolujacego miasto itp.) to chyba nie technologia wystepujaca tylko w filmach.. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 trzeba by zamknac kompa i generator fal umiescic przy wszystkich wlotach powietrza -> wc tansze i lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 jest pomysl wyciszania w ten sposob komputerow w przyszlosci, ale jak narazie za duzo roznych czestotliwosci, btw. gdzie byla taka reklama? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...