Skocz do zawartości
Czarek_p

Wyciszenie Samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właściwie chodzi mi oto, ze są tacy ludzie co zakładają w swoich samochodach Bóg wie po co układy wydechowe, które powodują to ze na wysokich obrotach silnika wydobywa sie z nich bas. Ale po co. Na dłuższą trasę to jest męczące. Widziałem w telewizji taki moduł, który zakłada sie między katalysatorem a tłumikiem( w kazdym razie przed tłumikiem). Po włączeniu tego silnik staje się prawie niesłyszalny. Otóż wykorzystuje to prawo fizyki. Jeśli fale się nakładają na siebie, i się równoważą, następuje ich zniesienie. Silnik wydaje z siebie fale o okreslonej dlugosci, a to cacko wydaje o tej samej, nakładając jedne na drugie. Dzięki temu następuje ich zniesienie, a w efekcie czego wyciszenie. (tak tłumaczyli w tv) Pytania są takie:

Jak to sie nazywa.

Ile to kosztuje.

Gdzie to dostane.

Proszę o konkretne odpowiedzi, a nie zchodzenie z tematu a'la dres itp itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym chętnie takie coś kupił, ale cena by pewnie zwaliła z nóg.

Ja kiedyś w telewizji widziałem urządenie w tym stylu ale współpracujące z odkurzaczem i musze powiedzieć, że efekt był niezły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam siebie zacytuję

Po włączeniu tego silnik staje się prawie niesłyszalny.

1586252[/snapback]

Napisałem. Silnik prawie całkowicie się wyciszy. A cena? Nie sądzę że jest wysoka.

Ja kiedyś w telewizji widziałem urządenie w tym stylu ale współpracujące z odkurzaczem i musze powiedzieć, że efekt był niezły

Jeśli ktoś wypuści takie coś do kompów rozejdzie sie jak ciepłe bułeczki Edytowane przez Czarek_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam siebie zacytuję

Napisałem. Silnik prawie całkowicie się wyciszy. A cena? Nie sądzę że jest wysoka.

Jeśli ktoś wypuści takie coś do kompów rozejdzie sie jak ciepłe bułeczki

1586711[/snapback]

Mysle ze cena jest dosc wysoka. Wydaje mi sie ze cos takiego montuja w helikopterach (takich wyciszonych).. kiedys chyba nawet ktos wspomnial o zastosowaniu tego w komputerach.. ale cena :| gdyby bylo w miare oplacalne montowali by to w hi-endowych limuzynkach ew. drozszch samochodach ale nikt *prawie tego nie robi (ktos wspomnial o lotusie..) i jakos CICHO :lol: o tej technologi. Mysle ze rozeszloby sie jak gf7800ultra..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w helikopterach montuje sie to w sluchawkach

1586739[/snapback]

w sluchawkach to osobna sprawa - chodzi o dobro pilota.

Mi chodzilo o wyciszenie calego helikoptera (np patrolujacego miasto itp.) to chyba nie technologia wystepujaca tylko w filmach.. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi