Skocz do zawartości
dax

Czym Przeciąć Miedź?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam radiator od starego chłodzenia na procka i chce go pociąć na kawałki, żeby poprzyczepiać na pamięci na karte graficzną. Kłopot w tym, że nie wiem czym to przeciąć. Próbowałem byczkiem to dajcie spokój rok bym to robił, piłką do metalu tak samo...

Wiem, że ktos napewno ciął bo w temacie o OC kart graficznych sa pocięte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja cialem pilka do metalu i nie widzialem w tym zadnego problemu - wkladasz w imadlo i lecisz ;) a ludzie z tego co wiem tna dremelkami :)

1587481[/snapback]

jak sie ma sie tnie a jak sie nie ma to sie tnie recznie piłka;] no i koniec filozofii;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ym.. dremelem próbowałem ale mam chyba za słabe tarcze bo bym nim ciał dwa lata o.O

Edit: No tak, jak ja to ciąłem tarcza do drewna :lol: Dzisiaj kupie wzmocnioną włóknem szklanym...

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest! Mam! Wreszcie uciąłem dwa kawałki! :P Piłką do metalu... Łapy to mi zaraz odpadna.

Swoja droga mam pytanie - miedź w środku jest srebrna? Jak aluminium? :| No bo uciachałem i to coś w środku jest srebrne a tylko z zewnątrz miedziane...

Inne pytanie: czym ładnie wypolerować spód na lustro?

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest! Mam! Wreszcie uciąłem dwa kawałki! :P Piłką do metalu... Łapy to mi zaraz odpadna.

Swoja droga mam pytanie - miedź w środku jest srebrna? Jak aluminium? :| No bo uciachałem i to coś w środku jest srebrne a tylko z zewnątrz miedziane...

Inne pytanie: czym ładnie wypolerować spód na lustro?

1587883[/snapback]

miedz to miedz a nie alu;]

nie jest w srodku srebrna;]

mozliwe ze masz stop miedzi z czymstam...albo poprostu to nie miedz;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1587883[/snapback]

Prawdopodobnie Twój radiator to aluminium anodyzowane (czy też anodowane) na "miedziano"- czyli aluminium pokryte drogą elektrolizy (?) pomarańczową substancją (być może miedzią- choć wątpię).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym słowem mam radiatorki Alu :/ Zrąbanie, miedziane są zapewne o niebo wydajniejsze... No ale cóż, dobrze, że chociaż z drugiej strony są miedziane... Musze kupić papier ścierny wodny 350 i wyszlifować spód, żeby ładnie odbierał ciepło, bo jest nierówny.

Jakby kto nie wiedział jak polerować - http://komputery.katalogi.pl/temat53818_strona2/ ;)

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest! Mam! Wreszcie uciąłem dwa kawałki! :P Piłką do metalu... Łapy to mi zaraz odpadna.[...]

1587883[/snapback]

Jednym słowem mam radiatorki Alu :/ Zrąbanie, miedziane są zapewne o niebo wydajniejsze... [...]

1588000[/snapback]

Ciesz się że to nie miedź :D Jeśli zmęczyłeś się tnąc alu to wiedz że miedź jest 10x gorsza. Wiem co mówię bo musiałem przeciąć 30cm kawałek miedzi grubości 2cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiesz jak ja nacinałęm w sumie 24 rowki o głębokości 8mm i długości 5cm ;)

Teraz przerzuciłem sie na szlifierke [;

jak chcesz polerować to papier 1200-1500-2000-2500 możesz pominąć niektóre, ja robiłem 1200-2000 i nawet lustro wychodziło tylko trzeba być baaardzo cierpliwym, najlepiej rób to na tafli lustra jakiegoś starego ew. szkla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tafli szkła? co mam robic na tafli szkła i po co to szkło? :| jedyny papier jaki dostałem w Nomi taki największy to 1k i 800, więc kupiłem, a pasty polerskiej nie mają -_-' jutro kupie na mieście...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tafli szkła? co mam robic na tafli szkła i po co to szkło? :| jedyny papier jaki dostałem w Nomi taki największy to 1k i 800, więc kupiłem, a pasty polerskiej nie mają -_-' jutro kupie na mieście...

1588506[/snapback]

Bo myslisz ze jak bedziesz sie mogł przejzac w radiatorku to bedzie rowny :-| tralalala :? to ma byc rowne a nie sie swiecic. musisz robic to na ROWNEJ powierzchni bo ci wyjdzie swiecaca krzywizna, chyba ze masz w pacach jakies czujniki i rowno zrobisz. moj kolega twierdził,m ze zalaman NB47J jest rowny, ale jakos jak go zaczynał szlifowac to mu zostawała farba na kawałku przez cały czas... ciekawe nie?

Lepiej zrob rowne papierem 1000 niz błyszczace a nie rowne, wiesz mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lustra są z reguły dosyć równe ;) wiec ja robiłem tak: lustro na stół, wytrzeć jakby był jakiś piasek, kłąde papier wodny 2k polewam wodą biore to do wypucowania i jedziesz pare minut, dzieeki temu pow radiatorka bedzie idealnie równa, a efekt lustra to taki bajer ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi