falarek Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) Ostatnio podzieliłem sobie dysk na partycje. Na system dałem 10GB i w sumie wszytko jest w porządku ale w Partition Magic pisze że "Partcja podstawaowa przekracza 1024 cylinder i to mozę być przyczyna problemów z bootowaniem systemu". Wygrzebałęm w googlach że BIOS ma ograniczenie żę "widzi" tylko do 1024 cylindra (8GB). Wcześniej miałęm partycje 7,8GB i nie było problemów. Teraz mam 10GB i na razie wszytko jest OK ale chciłbym sie upewnic czy napewno. Moj dysk to ATA133 Samsung SP012N 80GB. Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez falarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Hehe, ja mam partycje pierwszą 10 GB a inne po 50 GB. Nie ma z tym problemu na 100%, nie masz się czym martwić. Ja przez 3 lata jak miałem stary dysk partycje główną miałem 15 GB i było wszystko Ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) A może to ograniczenei jest tylko do ATA a nie do SATA no chyba że też maiłeś ATA :D Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez falarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 To ograniczenie dotyczy tylko niektórych systemów z ubiegłego tysiąclecia..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 To ograniczenie dotyczy tylko niektórych systemów z ubiegłego tysiąclecia..... 1591814[/snapback] Z tego co pamiętam to to ograniczenie uniemożliwiało BOOT z partycji która była powyżej 1024 cylindra założona, ale nie rozmiar tej z przed ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...