Skocz do zawartości
stranded

Wku - Porady Jak Uniknąć/dostać Sł. Zastępczą!

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys sie tym interesowalem :> taka alternatywa jak bym pracy nie mogl znalesc :>

wiec tak jedziesz zobie do biura rekrutacyjnego i mowisz ze chcez wstapic zabieraja ci dokumenty zeby sprawdzic i pakuja do autobusu razem z 30innymi i jedziesz na badania i testy. robia ci testy psychologiczne wytrzymalosciowe(biegi plywanie) strzelanie itd. jesli juz cie zakwalifikuja daja ci do podpisania kontrakt. do wyboru masz na 100% 5lat i dorzywotni(jakie sa pomiedzy nie pamietam) w kazdym razie podpisujac to rezygnujesz z prawa do ozenku i posiadania rodziny dostajesz nowe nazwisko. biora cie na podstawowe szkolenie ktore trwa chyba z pol roku (nie pamietam dokladnie) po podstawowym szkoleniu wybierasz jednostke w ktorej chcez sluzyc (podobno najciekawiej jest w silach szybkiego reagowania :> mozna kawal swiata zwiedzic :P) no i zalerzy co wybierzesz tam cie wioza a dalej to roznie bywa.

o placach czytalem dosc stary artykol gdzie ceny byly dosc stare (bylo podane we frankach) w kazdym razie szeregowy zarabia 2000zl na czysto jesli nie jezdzi na akcje, za kazdy wyjazd sa premie odpowiednie do ryzyka(za wjazd do jakiegos dyktatora dostaniesz wiecej niz za "misje stabilizacyjna") do tego masz spanie i jedzenie za free czyli 0 wydadkow (no moze poza wydadkami na rozrywke na przepustkach :P) chyba po 2 latach sluzby mozna ubiegac sie o obywatelstwo francuskie, a po 25latach o emeryture ktora bedzie ci wyplacana w kazdym miejscu na swiecie. jak podpiszesz dozywotni kontrakt to na starosc siedzisz w domu starego legionisty i robisz winko [;

edit

gdzies czytalem ze legia to w polowie Polacy [;

nie trzeba miec wyksztalcenia ani znac francuskiego (przynajmniej pare lat temu tak bylo gdy czytalem artykuly) jak nieznasz francuskiego to cie naucza. na poczatku na podstawowym szkoelniu przydzielaja ci kolesia ktory ma cie uczyc

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys sie tym interesowalem :> taka alternatywa jak bym pracy nie mogl znalesc :>

wiec tak jedziesz zobie do biura rekrutacyjnego i mowisz ze chcez wstapic zabieraja ci dokumenty zeby sprawdzic i pakuja do autobusu razem z 30innymi i jedziesz na badania i testy. robia ci testy psychologiczne wytrzymalosciowe(biegi plywanie) strzelanie itd. jesli juz cie zakwalifikuja daja ci do podpisania kontrakt. do wyboru masz na 100% 5lat i dorzywotni(jakie sa pomiedzy nie pamietam) w kazdym razie podpisujac to rezygnujesz z prawa do ozenku i posiadania rodziny dostajesz nowe nazwisko. biora cie na podstawowe szkolenie ktore trwa chyba z pol roku (nie pamietam dokladnie) po podstawowym szkoleniu wybierasz jednostke w ktorej chcez sluzyc (podobno najciekawiej jest w silach szybkiego reagowania :> mozna kawal swiata zwiedzic :P) no i zalerzy co wybierzesz tam cie wioza a dalej to roznie bywa.

o placach czytalem dosc stary artykol gdzie ceny byly dosc stare (bylo podane we frankach) w kazdym razie szeregowy zarabia 2000zl na czysto jesli nie jezdzi na akcje, za kazdy wyjazd sa premie odpowiednie do ryzyka(za wjazd do jakiegos dyktatora dostaniesz wiecej niz za "misje stabilizacyjna") do tego masz spanie i jedzenie za free czyli 0 wydadkow (no moze poza wydadkami na rozrywke na przepustkach :P) chyba po 2 latach sluzby mozna ubiegac sie o obywatelstwo francuskie, a po 25latach o emeryture ktora bedzie ci wyplacana w kazdym miejscu na swiecie. jak podpiszesz dozywotni kontrakt to na starosc siedzisz w domu starego legionisty i robisz winko [;

edit

gdzies czytalem ze legia to w polowie Polacy [;

nie trzeba miec wyksztalcenia ani znac francuskiego (przynajmniej pare lat temu tak bylo gdy czytalem artykuly) jak nieznasz francuskiego to cie naucza. na poczatku na podstawowym szkoelniu przydzielaja ci kolesia ktory ma cie uczyc

1608712[/snapback]

Bardzo dobre :huh: Ale ta emeryture to wyplacaja tylko i wylacznie po 25 latach na kontrakcie dozywotnim? A mozna 5 letni i go przedluzac, tak aby po 5 przedluzeniu przejsc na emeryture i dostawac kaske w Polsce? :wink:

P.S. Szkoda, ze nie moge miec rodziny ani dzieci, jesli do takiej legi wstapie...

Edytowane przez M@Ly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak ci sie skonczy kontrakt np 5letni dostajesz propozyje prdzluzenia na rok, nastepne 5 lat i inne opcje.

rodzine mozesz miec ale oni nie moga o tym wiedziec :>

znalazlem cos aktualnego o kasie

http://legiacudzoziemska.fm.interia.pl/zarobki.htm

niezle 1002Euro za bycie szeregowym :>

edit:

poprawka nie mozna sie zenic ani miec samochod dom itd przez pierwsze 5 lata sluzby

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedni kombinuja jak tu dostac D a inni je maja chociaz woleli by nie miec

ja bym tam wolal miec A i nie miec astmy, alergi, i -3 na kazde oko :P

a tak pozatym .. jak to jest z dziarami ... biora wydziaranych do woja? ;]

tak z ciekawosci

ze tez se nie zrobilem dziar 4 lata temu ;] bym sie dowiedzial sam ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj czekaj kolego o co chodzi bo ja rocznik 81 jestem a omaijam listonosza jak moge, mam juz caly plik wezwan na poczte po przesylke z wku

czekam na szczegoly

1609611[/snapback]

Studia sie skonczyly i hurtem po 5 roku przesylaja do rezerwy

i ... koniec historii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak pozatym .. jak to jest z dziarami ... biora wydziaranych do woja? ;]

tak z ciekawosci

ze tez se nie zrobilem dziar 4 lata temu ;] bym sie dowiedzial sam ;]

1609133[/snapback]

po prostu nie wezma Cie do kompanii reprezentacyjnej, tylko dostaniesz sie do jakiejs syfnej jednostki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu nie wezma Cie do kompanii reprezentacyjnej, tylko dostaniesz sie do jakiejs syfnej jednostki...

1611288[/snapback]

ja mam D .. za sama astme oskrzelową i alergie ;]

pozatmy studiuje a potem pewnie jade do angli .. wiec i tak mi moga naskoczyć ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie sie dziś wkur.. bo matka odebrała te zjeb... wezwanie a już od paru tygodni mówiłem "nic nie odbierajcie jak do mnie przychodzi"...

teraz pytanie jak matka odebrała a ja za chiny ludowe nie chce iść na komęde to będe mieć przej.. czy tylko będą wezwaniami straszyć mam jeszcze o tyle dobrze że nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowany więc pare dni dłurzej im to zajmnie

cholera a ja mam tylko 0,5 na prawym oku i z 20kg nadwagi na bank dostane A

słyszałem też że można pisać jakieś odwołania jak to sie robi?

Edytowane przez bober9035

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie sie dziś wkur.. bo matka odebrała te zjeb... wezwanie a już od paru tygodni mówiłem "nic nie odbierajcie jak do mnie przychodzi"...

teraz pytanie jak matka odebrała a ja za chiny ludowe nie chce iść na komęde to będe mieć przej.. czy tylko będą wezwaniami straszyć mam jeszcze o tyle dobrze że nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowany więc pare dni dłurzej im to zajmnie

cholera a ja mam tylko 0,5 na prawym oku i z 20kg nadwagi na bank dostane A

słuszałem też że można pisać jakieś odwołania jak to sie robi?

1669690[/snapback]

Olej ich... nic ci nie zrobia. Najwyzej ZW przyjedzie po Ciebie tam gdzie jestes zameldowany, ale to raczej nikle szanse. U mnie na podworku z 4 kolesi nie chodza do szkoly i scigala ich komenda uzupelnien ale ZW do tej pory na oczy nie widzieli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi