Skocz do zawartości
Antek_pl

Arctic Fan 3 Vs S. Silent 4 Ultra Tc Vs ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sytuacja wygląda następująco: w tej chwili na moim Celeron'ie 2 GH mam chłodzenie typu radiator + wiatrak, który niezmiernie hałasuje i przyprawia wręcz o zawroty głowy :?

Tak więc chciałem się dowiedzieć czy Waszym zdaniem wartoby było kupić ten wiatraczek: Arctic Cooling - ARCTIC FAN 3 i przykręcić go do tego radiatora (wymiary są takie same) czy może lepiej uzbierać więcej kasy i kupić jeden z tych: Arctic Cooling - Super Silent 4 ULTRA Termal Control Arctic Cooling - Super Silent 4 PRO M lub może jeszcze jakiś inny w niezbyt wygórowanej cenie :?

Generalnie zależy mi na tym aby chłodzenie na procesorze było i ciche i wydajne przy jednoczesnych niskich kosztach (choć wiem że o to trudno :? ) W tej chwili na tym chłodzeniu procesor osiąga średnio temperaturę w spoczynku ok 42 stopni C a w stresie ok. 48 stopni C.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

---EDIT---

Zapomniałem dodać że teraz go lekko podkręciłem do 2,2 GH (temperatury podane są po podkręceniu) :?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Antek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic Cooling - ARCTIC FAN 3 działa tylko i wyłącznie jako wentylator WYDMUciach!ĄCY. Wybierz coś pomiędzy Super Silent PRO albo ULTRA. :D

1614060[/snapback]

nie rozumiem twojej wypowiedzi.. Jesli Antek_pl zamontuje go na posiadanym radiatorze wszystko bedzie ok. Bedzie on dmuchal powietrze na radiator. Reasumujac jest to dobry sposob obnizenie halasu.

Edytowane przez QuicksilveR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz s478?

1614115[/snapback]

Tak mam S478.

kup AC Frezera 4 za bodaj 70zł

1614115[/snapback]

Myślałem o tym z tym że póki co będzie lekki problem z ukulaniem takiej ilości kasy :? chociaż 10 września imieninki więc kto wie :)

Ale znowusz w mojej głowie rodzi się problem z jego "ogromem" tzn nie jestem na 100% pewien czy wejdzie do mojej obudowy chciażby dlatego że zaraz nad tymczasowym "odkurzaczem" procesora jest zasilacz (i to jakieś 6-8 mm od niego) :?

BTW. dla wyjaśnieja nieco dokładniej opisze teraźniejsze chłodzenie, otóż na procesorze jest kwadratowy radiator prawdopodobnie z aluminium a na nim jest wiatrak taki sam jak te do obudów, czyli ten wiatrak dmucha na radiator i z tym Arctic'iem Cooling'iem - ARCTIC'iem FAN'em 3 byłoby tak samo :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz s478? to kup AC Frezera 4 za bodaj 70zł, wydajnością to on przerasta te, ekhem, radiatorki na pamięci typu box...

1614115[/snapback]

a za.. 2xx zl masz Cooler Master Hyper+ - "wydajnoscia to on przerasta te, ekhem, raidatorki napamieci typu box..." Pieniadze, pienidze i jeszcze raz pieniedze.. Kup ten wiatraczek za kilkanascie zlotych i zobaczysz jak cicho moze pracowac coolerek CPU. Na pewno wystaczy Ci on do schlodzenia twojego celerona. pozdrawiam

btw. Bobslej czy kiedykolwiek miales doczynienia z tymi :radiatorkami na pamieci typu box... - nie sadze :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Do niedawna posiadałem Cooling - Super Silent 4 ULTRA Termal Control na celku 2.66D temperatura idle 39 stres 55 przy zmkniętej budzie,obecnie na Allegro kupisz za 34 + przesyłka i będziesz zadowolony z pracy tego wentylatora.Chcesz lepiej kup Freezera będzie drożej ale napewno chłodniej(sam czekam na wygrzanie pasty narazie stress 45 stopni :D buda zmknięta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj napierw <_<  Arctic Fan 3 TC Air Flow:  28 CFM / 48 m3/h,Arctic Fan Pro TC Air Flow:  12 - 32 CFM / 22 - 56 m3/h widzisz różnicę? dane masz na 1615207[/snapback]

Taa tylko, że Pro TC jak bedzie wiał 32 CFM to bedzie głośny a 3 TC miałem i jest cichutki a te 4 CFM to nie tak dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnej chwili wyciągowy wiatrak u mnie to Arctic Fan Pro TC i go nie słyszę,niemam możliwości porównania ale producent podaję że mój wiatrak wydaję hałas 0.4 - 1.7 Sone a z koleji Arctic Fan 3 TC Air Flow 0.8 Sone jak dla mnie trochę to dziwne ze ze wzrostem obrotów nie wzrasta hałas.Może tak jest naprawdę i zmienie wiatrak,jeżeli masz Arctic Fan 3 TC to powiedz jak śię sprawuje.

Edytowane przez Turkina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi