Skocz do zawartości
Szmugler

Abit An8 - An8\an8-v\ultra\sli

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam słabe pamięci więc mało wycisne z nich ale moge na tym biosie ustawić mniejsze timingi i ram chodzi stabilnie :D

tylko ja mam na myśli ten bios 20 z tref 15,6 a nie ten pierwszy tictaca tzw. XT, a o którym ty mówisz ?? no i czy masz ten jego dziwny patch włączony w biosie podpiety pod karte sieciową ? On jak włączona sieciówka jest ? I czy ktoś we o co chodzi z tym patchem dokładnie ? No i czy na tym biosie znajduej wam jakieś urzadzenie pci (mostek pci) bo u mnei tak i nie wiem co to jest i sterów nie mam do tego ??? :( Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy mam jakiś patch...mam ten bios z trf 15,6 :D u mnie wszystko działa na tym biosie :D

no ma :) w opisie od niego jest info że włączamy go poprzez aktywowanie karty sieciowej :) i jak są problemy z stabilnością to to lan dać na off i powinno być OK :) tylko co ten patch ma dawać czy poprawić ? Ma ktoś maila lub nr skype do tictaca ? z checią sie go o to podpytam :)

P>S>

OK sam sobie i innym odpowiem na to pytanie :) Ten patch powiązany z kartą sieciową to nic innego jak włąxzanie i wyłaczanie tego tref :), jak karta sieciowa jest w biosie na off to mamy standardowy tref :) jak zrobimy aktywna (enabled dwie opcje dla sieciowej karty) to mamy włączeone tref 15.6 !!!!!, <WOW> ten tictac to jest ale koleś :) RESPECT

no i jak narazie dla mnie to najlepszy biosik ;) czekamy na nowy 21 i poprawiony pzrez tictaca :) hehe

pozdro 4 all ;)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe co w 21 dodadzą :P ale dziwne powiązanie...tref z karta sieciową :lol:

no właśnie :) moze dają to niesczęsne tref (mozliwość zmiany w bios) i read preamble i max async poprawią, a tref z sieciową tictac powiązał dlaczego --> chyba nie miał pod co innego podpiąć :) tego on off tej opcji ;) ale gość jest niezły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co masz na mysli :)

ile z nich wyciągnąłeś maks na tym biosie ;)

czy ktos ma na tytułowej płytce obsadzonego sempa s939? jak sie sprawuje taki tandem?

pewnie dobrze sobie będzie radzić...zakładam że dużo lepiej od Asrocka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile z nich wyciągnąłeś maks na tym biosie ;)

pewnie dobrze sobie będzie radzić...zakładam że dużo lepiej od Asrocka ;)

pdp patriot tccd - 585 mhz max :) 2,5-4-3-6

twin mos m tec - 490 mhz 2,5-4-3-8

najtansze patrioty bez radiatorków signature line czycos 500 mhz 2,5-4-4-9 na 3,2 V :P

wszystko z command rate 1 t ;)

na tym biosie jest 10 % lepsza wydajnośc niz wszystkie co do tej pory miałem :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na asrocka nie nazekam. nowy proc (tez semp) na 1.45 chodzi mi 2700MHz, bez vmoda jednak dalej nie pójdzie.

czyli moge brac abita i nie martwic sie ze beda problemy ABIT + Sempron tak jak miało to miejsce na DFI?

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na asrocka nie nazekam. nowy proc (tez semp) na 1.45 chodzi mi 2700MHz, bez vmoda jednak dalej nie pójdzie.

czyli moge brac abita i nie martwic sie ze beda problemy ABIT + Sempron tak jak miało to miejsce na DFI?

A niby czemu miałby być jakikolwiek problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś tego biosu z tref 7.8us??

tak tylko tak na szybko testy, ale wnikliwiej poddam go badaniu za tydzień w niedziele jak bedzie czas narazie passs i siedze na tym 15,6 :) A zresztą niech inni może troszkę potestują :P i się podzielą wiedzą i spostrzeżeniami ;) bo mam wrażenie czasem że wszyscy bazuja na moich doświadczeniach z tymi biosami i ja pisze coo i jak jak w monologu ;( Nawet abit mnie olał bo na maile juz nie odpisują mi, a bombardowałem ich zdrowo z info co jest do zrobienia (poprawienia) w tym biosie 20 :) łacznie z czaskimi błędami ;) ehhehe Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby czemu miałby być jakikolwiek problem?

właśnie niegogo z sempkiem 939 na abicie z serii an8 nie znam ? Więc czy wszystko chodzi ok ??? trudno powiedzieć, może na koniec tygodnia będę miał takiego sempka z zestawu od gigabajta (mobo) to sprawdze jak to sie na an8u sprawuje:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo na dfi sa?

dokladnie na DFI sa problemy ale wystarczy odpowiedni bios i dzielnik :D, abita mozesz brac bez wachania polecam goraca :wink:

@V1ru$

mowilem ci ze nie bedziesz prowadzil monologu :D bo bede tu zagladal ale z czasem ostatnio slabo sam wiesz :)

Edytowane przez chojrakrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

Nie ma najmniejszych problemow z Sempem i AN8 Ultra, przynajmniej u mnie nie bylo - sam sie bawilem takim zestawikiem przez jakis czas, proc robil 2.8ghz bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niom wkoncu potestowalem trovhe proca z konfigu i wycisnalem 2700 ale

ograniczaja mnie pamieci Kingstona na Moselach! przy 10x270 winda laduje sie do konca dopiero przy 2,8v, chodzi ok ale sp sie wywala i benchmarki nie przechodza!div jest na 166, puscilem go na 9x300 ale nie wstal wogole i musialem puscic na na mnozniku 10.

zalaczam fote z 2,6@

Dołączona grafika

ale na codzien bedzie na 1,35 czyli stock przy 2400

musze zainwestowac w inne pamieci!

ma 32 w idle a 36 w stresie!

EDIT:

do jakich wartosci vcore mooge bezpiecznie i rozsadnie puscic tego swojeko manchastera?chodzi mi o taka na jakiej moglby dzialac na codzien!

Edytowane przez moadip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy testował ktoś te pamiątki na an8u : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25569 no jak się sprawowały ???

No i wiem jakie bedzie moje nastepne mobo :P :

http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=9234 - rzecz jasna abit :)

p.s. a co ten watek tak upadł ?? cos tu cisza jest ?? chyba również skończę udzielanie się w tym topicu a co za tym idzie na formum bo głównie tylko tu się odzywam :) a tymczasem ostatnio tu jest cisza :)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@V1rU$®

czyli ze związku że zmienić mobo na dobre przesiądziesz sie na am2?? kupisz proca z pierwszych sztuk czy poczekasz aż stanieją ?? :D

tego jeszcze nie wiem :) ale na pewno to bedzie abit :) hehe a że ten mi się nawinął okurat w google :) A jak się przesiąde to będe beta testerem :) <LOL> ale an8 sobie zostawie :) i nowego koma zbuduje :) za bardzo polubiłem an8 ;) a na am2 przesiąde sie jak tylko sie pojawi w sklepach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

A ja mam do Was pytanko odnosnie V dla ramu.

W biosie moge ustawic max 3.4V na an8 ultra, a gdzies w necie wyczytalem, ze plyta moze latac max na 3.55V, jak to jest?? :blink:

Czy ktos jeszcze moze mi powiedziec, do czego sluza napiecia DDR VTT Voltage oraz DDT Ref. Voltage?? :>

Jakos nie moge tego rozgryzc :P

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam do Was pytanko odnosnie V dla ramu.

W biosie moge ustawic max 3.4V na an8 ultra, a gdzies w necie wyczytalem, ze plyta moze latac max na 3.55V, jak to jest?? :blink:

Czy ktos jeszcze moze mi powiedziec, do czego sluza napiecia DDR VTT Voltage oraz DDT Ref. Voltage?? :>

Jakos nie moge tego rozgryzc :P

Na starszych biosach była mozliwość ustawienia 3,55v :)

Napięcia REF (zarówno dla cpu jak i ramu), z tego co się orientuję, odpowiadają za korekcję napięcia domyslnego z którym procesor i ram startuje (dla CPU nazywa się to VID). Czyli np. mamy VID = 1.4v, dodajemy +10 i mamy 1.5v. Tylko po co? Otóż nie wiem :D W praktyce nie zauważyłem żadnych korzyści wynikających ze zmiany tych opcji :) A co do DDR VTT to "VTT is the termination voltage, and is AUTOMATICALLY set to half of your VDimm. Even OCers do not adjust this :)"

Edytowane przez Jackass_Ass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

Napięcia REF (zarówno dla cpu jak i ramu), z tego co się orientuję, odpowiadają za korekcję napięcia domyslnego z którym procesor i ram startuje (dla CPU nazywa się to VID). Czyli np. mamy VID = 1.4v, dodajemy +10 i mamy 1.5v. Tylko po co? Otóż nie wiem :D W praktyce nie zauważyłem żadnych korzyści wynikających ze zmiany tych opcji :) A co do DDR VTT to "VTT is the termination voltage, and is AUTOMATICALLY set to half of your VDimm. Even OCers do not adjust this :)"

Dzieki za odpowiedz ;)

Mam dylemat, ktora plytke sobie zostawic: Ultra-D czy jednak AN8 Ultra :/

Gdyby wreszcie dopracowali te cholerne biosy do AN8 to wybor bylby prosty, a tak juz mnie trafia z tymi timingami dla ramu :P

RP i MAL - dalej dotknac sie nie da w biosie, bo odrazu zwis :mur:

Moje Winbondziki chyba, by wolalby zeby pozmieniac im jeszcze pare wartosci, bo w grach, windzie pracuja stabilnie na 255mhz, ale jak tylko rusze SPi albo SP2004 orazu wywala bledy :blink:

Na DFI przynajmniej stabilnie biegaja, ale nie mam do tej plyty zaufania po ostatnich przejsciach :/

Chyba udam sie do wrozki na narade :D

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych nap. ref. to bym polemizował :) dadaj trochę w tym ref nap. i zobacz czy podskoczyło o te np: +10, bo na pewno nie :) Nap zostaje bez zmian :(

@MaciusieK - a co do biosów to te ostnie 20 modowane są OK :) a o max async i readpreamble to pisałem kilka stron wcześnij z czym jest problem i kruczek i jak sie do tego zastosować to można sobie zmieniać i wszystko gra :),a le jak już kiedyś napisałem, ja szukam ryje i zgłaszam moje odkrycia ale i tak wszyscy mają to w nosie :) i potem są takie pytania :))

pozdro 4 all ;)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo na dfi sa?

nie ma [wystarczy LDT dać na 4 bądź 3], w dodatku dodam, że Abit do podkręcania procków to jest padaka -> razem z użytkownikiem ma1y zrobiliśmy porównanie na żywo DFI LP UT nforce4 UltraD i AN8 Ultra, na DFI Opteron 144 potrzebowal napiecia 1,41v by byc prime stable, a na Abicie ponad 1,55V... niech ktos to wyjasni :lol:

przy czestotliwosci 2700

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem nowy nie bardzo wiem o co chodzi z tymi skrutami ale mam kilka pytan:

Mam abita an8 ram geila 2.5c 3000+ venice, jak podkrecic zeby miec wieksza wydajnosc w grach

i czy da sie odblokowac mnoznik?

nie da sie odblokować mnożnika wogóle na platformie A64. Zwiększ taktowanie magistrali systemowej (FSB) co zwiększy taktowanie procesora. Gdy po którymtamś zwiększeniu HTT (nazwa częstotliwości FSB) komp sie zwiesi to daj większe napięcie na procesor [ przy większym napięciu procesora musisz zadbać mu odpowiednie chłodzenie...najlepiej aby proc nie sięgał tempteratury 50stopni C aczkolwiek wiele osób pracuje na takiej i nic sie nie dzieje..] nie zapomnij także zmniejszyć mnożnika HT czyli Hyper Transport na 2x lub 3x bo to pozwoli płycie głównej na uzyskanie większej HTT. Gdy pamięc stanie sie problemem tzn przy odpowiednim zwiekszaniu częstotliwości HTT pamięć zwiększa też swoje taktowanie zmień dzielnik na mniejszy np z 200 na 166 a potem na 133 i odpowiednio..100..pobaw sie też timingami...na koniec sprawdź stabilnośc procesora prime...tak z 2-3 godzinki..pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi